Primerjava SUNSDR MB1 in Hermes Lite 2

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Primerjava SUNSDR MB1 in Hermes Lite 2

OdgovorNapisal/-a s51un » 11 Dec 2025, 19:05

Primerjava dveh SDR radijskih postaj različnih cenovnih razredov.

https://www.youtube.com/watch?v=5rSLaFm8pfQ

Slika
Priponke
Hermes Sun photo.png
(940.2 KiB) Še ni prenešeno
s51un

Re: Primerjava SUNSDR MB1 in Hermes Lite 2

OdgovorNapisal/-a s53v » 12 Dec 2025, 11:27

Hoj.
Primerjava dveh radijskih postaj ,ko poslušaš neko komunikacijo med dvema SSB postajama nima ravno neke praktične vrednosti.

Če se že primerja postaje morata biti obe sinhronizirane na isto frekvenco v rangu nekaj Hz, priključena na isto anteno in možnost istočasnega in trenutnega preklopa audio izhoda in antene. Res pravi test se lahko izvaja samo v nekem contestu ,ko je na obsegu ogromno postaj z močnimi signali ,ki naj traja vsaj nekaj ur na različnih frekvencah. Le v tem primeru lahko res preizkusiš vse možnosti ene ali druge postaje. Še bolje pa je,če imaš možnost neko postajo primerjat z referenčno postajo kot je npr. FT 101MP ali IC 7851..... kot je prikazano na sliki.

preklop transceiverjev.jpg
(43.97 KiB) Še ni prenešeno

lp/73 S53V
janez
s53v

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a S57Q » 12 Dec 2025, 18:05

Res pravi test se lahko izvaja samo v nekem contestu ,ko je na obsegu ogromno postaj z močnimi signali ......

Prihaja CQWW 160m CW ....
Lep pozdrav, Tone - S57Q
S57Q

Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a s53v » 13 Dec 2025, 12:10

Primerjalno testiranje postaj v ARRL DX CW 2025 contestu ( Referenca TS890SG )

https://s53v.blogspot.com/2025/03/

lp/73 S53V
janez
s53v

OdgovorNapisal/-a s52w » Včeraj, 10:26

Pozdravljeni,

Janez, najlepša hvala za prezentacijo testa. Strinjam se s tabo, da je najboljši preizkus TRX-a v velikem tekmovanju. Ampak tudi v manjšem se da marsikaj videti. Številke sicer niso moje področje, zato si bom izposodil temo (upam da ni preveč off topic) in napisal nekaj svojih praktičnih izkušenj z FT2000.

Včasih sem bil lastnik FT950, nato FT2000 in sedaj TS590. V neposredni bližini imam soseda Vinkota S53F. Antene so oddaljene manj kot 200m v direktni optični vidljivosti. Ko sem delal z FT950 in FT2000 je bilo istočasno delati z njim nemogoče. Na njegovi strani je bil TS590. On je mene motil, jaz pa njega uničil z dvigovanjem šuma. Ko sem jaz prešel na TS590 se je situacija drastično spremenila in lahko skoraj normalno delava na istem obsegu. Zdaj ko je Vinko prešel na FTDX10 se je situacija pri meni še dodatno izboljšala. Pri njemu pa je ostalo cca enako. Zdaj sem jaz na potezi, za izboljšanje oz. ohranjanje dobrososedskih odnosov :) .

Uporabljal sem tudi FT2000 + 2m transverter. Na hribu je to idealna kombinacija za uničevanje konkurence z dvigovanjem šuma po celotnem obsegu. Sam tega nisem nikoli naredil, od doma iz belokranjske luknje pa nimam koga motiti. Vem pa, da je enkrat nekdo bil na hribu s to kombinacijo in je bilo veliko govora o tem. Če nebi slučajno takrat bil na bandu bi težko verjel, da tako »sranje« dela FT2000.

Za igranje imam tudi FT991A, ampak ga na KV skoraj ne uporabljam, ker pri sosedu naredim »rasturačino«. Na 2m in 70cm pa bližnjih sosedov nimam.

Kar se tiče dizajna in ergonomije je FT2000 absolutni zmagovalec od zgoraj navedenih TRX-ov. Glede ostalega, kar jaz potrebujem pa žal (za mene) ni primerljiv oz. je boljši TS590, ki je cenovno v istem rangu.

73 Damjan S52W
s52w

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a s53v » Včeraj, 15:17

Damjan Hoj,

Če si prebral moj post sem napisal, da velja primerjalni test za mojo lokacijo in oddajnikov nisem testiral. Znano je, da ima FT2000 na oddaji precejšen fazni šum, tako da za delo z transverterjem ni bil ravno uporaben. Na moji lokaciji nimam QRO-ja oddaljenega 200 m zato težko komentiram, kaj bi bilo v tem primeru. Je pa verjetno velika razlika na sprejemu med tvojim nekdanjim FT 2000 ,ker sem jaz vgradil CW roofing kjer se je tako IMD3 in RMDR v primerjavi z klasičnim FT2000 na sprejemu drastično izboljšal . Jaz imam v oddaljenosti cca 3km S51DX in S55DX in seveda sem imel na isti razdalji tudi pokojnega QRO Slavca S57DX. Tudi nimam QROO in ne delam praktično nič na SSB tako, da bi na oddaji z faznim šumom motil okolico .

Poznam tudi TS 590SG ki sem ga tudi doma primerjal konkretno z FT 950,ki sem mu tudi vgradil CW in SSB roofing . Spet je pri meni prevesila ergonomija kajti najmočnejši amaterski signal,ki sem ga doma na mojih antenah izmeril ni bil nikoli večji od - 28dBm( S9+45dB) ,to pa so nivoji ki jih na razdalji 2kHz prenese že stari dobri FT 1000D, zato pri teh nivojih in med postajama na sprejemu praktično ni bilo razlike. Zna pa biti TS 590SG zaradi nizke medfrekvence in ker je brez preselektorja občutljiv na motnje 2. reda-(črički na 14 in 21MHz).

Skratka povdarjam, da naj vsak ki kupuje postajo to prilagodi svojim finančnim zmožnostim in okolju v katerem ima svojo lokacijo. Če nimam v lokalu 200m QRO postaj in če ne delam
na UKV s transverterjem vrh hriba zadostuje že vsaka postaja srednjega razreda po Sherwoodu v rangu 1000€.

Je pa edina realna primerjava možna samo z istočasno natančno sinhroniziranimi postajami in trenutnim preklopom antene in audio izhoda med eno in drugo postajo. Vse ostale primerjave so lahko zaradi različnih pogojev ali časovnim zamikom zelo subjektivne.

lp/73 S53V
janez
s53v

OdgovorNapisal/-a s52w » Včeraj, 21:17

s53v napisal/-a: Na moji lokaciji nimam QRO-ja oddaljenega 200 m zato težko komentiram, kaj bi bilo v tem primeru.

Pozabil sem napisati, da se vse to pri meni in sosedu dogaja dogaja z LP (manj kot 100W). HP je druga zgodba in pojavijo se novi problemi :D

Strinjam se, da je nabava postaje odvisna od tega kaj uporabnik rabi oz. koliko € je pripravljen plačati za postajo. Upam, da sva komu pomagala pri odločitvi o izbiri postaje.

Ker smo počasi odjadrali iz naslova teme VY SRI S51UN-ju za QRM,

73 Damjan S52W
s52w

Kraj: Črnomelj

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov