Inverted V antena in harmoniki

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

Re: Inverted V antena in harmoniki

OdgovorNapisal/-a S51TK » 17 Mar 2025, 21:44

Kot kaže, bo radioamaterstvo dokončno propadlo ! Kje si se ti našel da tu gor objavljaš take neumnosti !
Boljš da greš v hare krišne !
Ko smo mi delali izpit pred 5o leti, smo morali nekaj znati, ne pa spraševati na forumu , koliko naj bo dolg drot za anteno ....???
Prjatu, a ti sploh veš kaj je antena.....

Lp vsem žalujočim !!
S51TK

Kraj: Galicija p. Žalcu

OdgovorNapisal/-a s53v » 17 Mar 2025, 22:07

S51TK napisal/-a:Kot kaže, bo radioamaterstvo dokončno propadlo ! Kje si se ti našel da tu gor objavljaš take neumnosti !
Ko smo mi delali izpit pred 5o leti, smo morali nekaj znati, ne pa spraševati na forumu , koliko naj bo dolg drot za anteno ....???

Lp vsem žalujočim !!

Uf, tale je pa malo huda. :evil: Fant je očitno začetnik in ko govori o štipendiji je očitno še dijak in predvidevam tudi, da ne na kašni tehniški srednji šoli. Namesto, da se mu da nasvet se ga takole potolče. No ampak v teh čudnih časih je vse možno. Če že in če imaš kaj znanja kot navajaš predlagam, da mu drugič daš rajši kakšen koristen nasvet in ne, da se mu vzame volja s takšnim prispevkom. Še bolje, da organiziraš kakšen radioamaterski tečaj in z svojim znanjem vzgojiš čimveč mladih. Danes smo lahko veseli vsakega mladca, ki se je še pripravljen ukvarjati z našim hobijem. Pa lep dan še naprej.

lp/73 S53V
janez
s53v

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s57lkr » 17 Mar 2025, 22:53

S51TK napisal/-a:Kot kaže, bo radioamaterstvo dokončno propadlo ! Kje si se ti našel da tu gor objavljaš take neumnosti !

Lp vsem žalujočim !!

Oprosti, ker bi rad začel z radioamaterstvom in nimam nič izkušenj. Če preberem opise anten in kako so narejene vidim kako delujejo in osnovne lastnosti. Ampak, ne morem vedeti, katera bo delala najbolje. Npr: pri več antenah piše, da imam veliko šuma na X frekvenčnem področju. Kako naj vem, katero izbrati če jih še nisem uporabljal?
Sem sem prišel, da se nekaj novega naučim.
Če pogledam realno so forum in knjige moj edini vir informaciji o takšnih zadevah. V šoli smo še na RLC vezavi in tudi učitelji ne zanjo veliko na področju radijskih valov. Ja, imam krepko več znana kot sošolci vendar v nasprotni smeri, kot so radijski valovi. Zadnja 3 leta sem bil predvsem v mikrokrmiljnikih.

Drugače pa se mi zdi, da bolj izumira zaradi takšnih odgovorov, ki hitro zbijejo vso motivacijo. Na srečo jo jaz še imam.
Ja, vem kaj je antena: Antena je "element" v elektrtehniki, ki sprejema ali oddaja radijske valove. Če je antena pravilno uglašena in gre čez njo elektromagnetno valovanje in začne oscilirati na frekvenci na katero je uglašena. To frekvenco določata induktivnost žice (dolžina) in kapacitivnost na zemljo. Na izhodu antene se bo pojavila napetost, ki je sorazmerna z vhodnim valom.

Dolžina žice pa je odvisna od vrste antene. Dipoli delujejo na 1/2 valovne dolžine. Vertikalni dipol ima dolžino 1/4, ker je ostalo v zemlji. Long wire antena ima dolžino 1/2.

Ps: Noben se ne rodi z vsem znanjem.

Upam da se tukaj offtopic konča ker nočem izzvati prepira

Lp, Lovro
s57lkr

Kraj: Šmartno ob paki (JN76MH)

OdgovorNapisal/-a S58Y » 18 Mar 2025, 09:28

Lp vsem žalujočim !!

Dragi OM Janko, :D

če te motijo mladi, njihov pristop pri raziskovanju, daj, prosim te, preskoči objavo in se ne sekiraj. 8) Tukaj nas je nekaj, ki mu poskušamo pomagati, da se bo čim bolje znašel v tem lepem našem hobiju. :wink:
73 ES GL DE Robi, S58Y.
Ex. YT3DK, S52DK.
Član radiokluba "Študent" S59DXX
Uporabniški avatar
S58Y

Kraj: Ljubično, JN76SH

OdgovorNapisal/-a S58Y » 18 Mar 2025, 09:34

Lovro,

zelo pameten in zrel odgovor, si dal Janku S51TK, vendar se ne sekiraj, pač med našo vrsto je tudi nekaj takšnih "godrnačev". Imaš mogoče možnost priti to soboto v Pekre, kjer bo Konferenca ZRS, še prej pa bo sejem rabljene radioamaterske opreme? lahko boš pokramljal z "starimi mački", mogoče dobiš kakšno novo idejo glede anten in seveda spoznaš mogoče koga iz tvojih krajev.
73 ES GL DE Robi, S58Y.
Ex. YT3DK, S52DK.
Uporabniški avatar
S58Y

OdgovorNapisal/-a s57lkr » 18 Mar 2025, 11:06

Če si bom lahko zagotovil prevoz pridem na sejem.

Za postajo pa imam nagledano YAESU FT-897. Ni poceni ampak ima vse funkcije, ki jih bom potreboval še lep čas.
s57lkr

OdgovorNapisal/-a S58Y » 18 Mar 2025, 11:12

LovroKR napisal/-a:Če si bom lahko zagotovil prevoz pridem na sejem.

Za postajo pa imam nagledano YAESU FT-897. Ni poceni ampak ima vse funkcije, ki jih bom potreboval še lep čas.

Gotovo dobra izbira, mogoče bi bila dobra izbira tudi FT-991A, novejši multiband multimode radio, ga je mnogo lažje povezati z računalnikom, je pa seveda mnogo dražji od FT-897. Če te pa zanima samo KV, potem pa nekaj v rangu ICOM IC-7300, ali pa cenejše FT-450 (D) pa še bi se našlo kaj.
73 ES GL DE Robi, S58Y.
Ex. YT3DK, S52DK.
Uporabniški avatar
S58Y

OdgovorNapisal/-a s53v » 18 Mar 2025, 16:51

LovroKR napisal/-a:Če si bom lahko zagotovil prevoz pridem na sejem.

Lovro pozdravljen.

Sem malo pogledal tvoj profil in vidim, da si kar ustvarjalen,ko si delal z Arduino dekoder za telegrafijo. Takšne ustvarjalne mladeniče rabimo v našem hobiju. S tvojim šolanjem me tudi spominjaš na mojo mladost,ko sem kot 15-16 letni dijak začel z radioamaterstvom. Moram ti povedati, da sem v radioklubu zvedel več uporabnih stvari in pridobil od starejši kolegov več znanja,kot pa on nekih gerontilov v šoli,ki so nas filali z neuporabnimi in starimi stvarmi.

Zato neglede na neprimerne opombe ,ki jih daje S51TK nadaljuj kjer si začei in bi ti rade volje pomagal tudi doma,če bi bil malo bližje Šmartnem.Lahko pa se zmeniva za kakšno povezavo po skypu ,če boš imel kakšno težavo pri izdelavi antene.

FT897D je prava izbira saj jo uporabljam za delo na morju kot 9A8CV že kar nekaj let in tudi na UKV tekmovanjih se je odlično izkazala. Edina pomanjkljivost je, da nima vgrajenega tunerja ,kar pa se da za kakšnih 70€ dokupit pri Kitajcih. Malo bolj tehniški opis te postaje pa dobiš tudi na mojem blogu S53V Blogspot. Cena pa naj ne bo preko 600€ !!!

Vstrajaj še naprej in tudi nič ne pomišljaj z vprašanji na LEI saj ti bomo vsaj nekateri z veseljem pomagali.

lp/73 S53V
janez
s53v

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s57lkr » 18 Mar 2025, 19:22

Hvala za vso pomoč!

Torej če naredim nek povzetek:
-Naredil bom high end feed anteno dolžine cca 22m z 110uH tuljavo in dodatnimi 3 metri. (Nisem 100%, če je zdanja prava)
-Za boluon potrebujem dovolj močno jedro.
-Kabel RG-213 bo primeren.
-Potrebujem še tuner.

Na bolhi sem našel to radijsko postajo.
Delal bi na kratkem valu in tudi na UHF in VHF področju. To anteno bom naredil po načrtu od S57EN.

Mogoče lahko izdam projekt, ki je trenutno v izdelavi:
Da se bom lažje naučil morsejevo abecedo si bom naredil double paddle elektronski taster. Imel bo več načinov delovanja (continuous in single mode), 5 nastavljivih povedi po 10 ASCII znakov, ponavljanje 2 povedi, nastavljivo dolžino časovne enote in še kaj bom dodal. HW imam že narejen, samo SW še dokončam.
Osnovni plan je bil, da ima samo nastavljivo dolžino časovne enote in posebaj tipko za • in -. Potem pa sem se odločil za uporabo mikrokrmiljnika ker lako dodam neomejeno funkciji.

Trenutno mi je pri anteni vse bolj kot ne jasno bom pa vprašal, če bom naletel na kakšen problem.

Lp, Lovro
s57lkr

OdgovorNapisal/-a s57fj » 18 Mar 2025, 20:48

LovroKR napisal/-a:
s57fj napisal/-a:Težave z zimo rešiš tako, da na končni strani narediš plavajočo fiksacijo, na drevo fiksiraš nek kolešček preko katerega napelješ pletenico in nanjo obesiš kakšno utež, lahko tudi navežeš lažji kamen in ti drži anteno napeto, ko se nabere sneg ti enostavno sprosti.
Lp 73 s57fj

Točno to sem včeraj razmišljal predvsem zaradi rastezanja in krčenja žice. Bom pa dodal tudi vzmet, ker jih imam celo škatlo.

Tukaj je še skica
IMG_2286.jpeg

Glede na to, da si še zelo mlad in zagnan, če se boš odločil za fiksiranje dipola na drevo kot si predstavil, mi sporoči približno debelino drevesa kjer boš vpel in ti bom naredil vpetje s kolescem, seveda brezplačno.
Lp 73 s57fj
s57fj

OdgovorNapisal/-a s57lkr » 18 Mar 2025, 21:12

s57fj napisal/-a:Glede na to, da si še zelo mlad in zagnan, če se boš odločil za fiksiranje dipola na drevo kot si predstavil, mi sporoči približno debelino drevesa kjer boš vpel in ti bom naredil vpetje s kolescem, seveda brezplačno.
Lp 73 s57fj

Hvala, bom sporočil mero takoj ko se dogovorim s sosedom.

Kako pa izgleda kolesno vpetje? Če si prav predstavljam je to nek obroč okoli drevesa okoli katerega se napelje žica.
Utež pa bo na drogu.
s57lkr

OdgovorNapisal/-a s57fj » 18 Mar 2025, 21:36

LovroKR napisal/-a:
Hvala, bom sporočil mero takoj ko se dogovorim s sosedom.

Kako pa izgleda kolesno vpetje? Če si prav predstavljam je to nek obroč okoli drevesa okoli katerega se napelje žica.
Utež pa bo na drogu.

Pošlji mi na zs mail, ti bom skiciral in ti poslal.
Lp 73 s57fj
s57fj

OdgovorNapisal/-a S58Y » 18 Mar 2025, 22:48

Tako nekako:

Slika
Vir: https://w6af.com/makerspace/build-your-own-ham-antennas/half-square-antenna-easy-wire-dx-antenna/

Slika
Vir: https://modernsurvivalblog.com/communications/long-wire-antenna-attached-to-tree-with-pulley-counterweight/

Slika
Vir: https://www.onallbands.com/%EF%BB%BFgetting-your-antenna-in-and-on-the-air-tips-for-installing-wire-antennas-and-verticals/?related_post_from=2908

Kot utež pa daš lahko kakšen kovinski predmet, lahko pa si jo narediš tudi sam iz plastenke v katero daš mivko, lahko pa vanjo vliješ tudi beton. Obesiš takšno maso, da bo zadovoljivo napela anteno in to je to. Mimogrede, jaz nimam nič od tega, pa to več ali manj drži v vsakem vetru in snegu.
73 ES GL DE Robi, S58Y.
Ex. YT3DK, S52DK.
Uporabniški avatar
S58Y

OdgovorNapisal/-a s55o » 19 Mar 2025, 09:09

Pozor pri škripcih, morajo biti res kakovostni ali pa mora imeti vrv dovolj velik fi, da se ne zatakne med kolesom in ohišjem.
Sam raje delam kar preko varnostne zaponke ali škopca, ker je dovolj gladko in se ne poškoduje vrv.

Uživaj, svet samogradnje je poln satisfakcij!
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76gh

OdgovorNapisal/-a s57lkr » 19 Mar 2025, 17:35

Aha, tako izgleda.
Z vrv bom odrezal kos stare plezalne vrvi.

Za utež pa sem planiral 2l plastenko napolnjeno z betonom.
s57lkr

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost