S51TK napisal/-a:Kot kaže, bo radioamaterstvo dokončno propadlo ! Kje si se ti našel da tu gor objavljaš take neumnosti !
Boljš da greš v hare krišne !
Ko smo mi delali izpit pred 5o leti, smo morali nekaj znati, ne pa spraševati na forumu , koliko naj bo dolg drot za anteno ....???
Prjatu, a ti sploh veš kaj je antena.....
Lp vsem žalujočim !!
Oprosti, ker bi rad začel z radioamaterstvom in nimam nič izkušenj. Če preberem opise anten in kako so narejene vidim kako delujejo in osnovne lastnosti. Ampak, ne morem vedeti, katera bo delala najbolje. Npr: pri več antenah piše, da imam veliko šuma na X frekvenčnem področju. Kako naj vem, katero izbrati če jih še nisem uporabljal?
Sem sem prišel, da se nekaj novega naučim.
Če pogledam realno so forum in knjige moj edini vir informaciji o takšnih zadevah. V šoli smo še na RLC vezavi in tudi učitelji ne zanjo veliko na področju radijskih valov. Ja, imam krepko več znana kot sošolci vendar v nasprotni smeri, kot so radijski valovi. Zadnja 3 leta sem bil predvsem v mikrokrmiljnikih.
Drugače pa se mi zdi, da bolj izumira zaradi takšnih odgovorov, ki hitro zbijejo vso motivacijo. Na srečo jo jaz še imam.
Ja, vem kaj je antena: Antena je "element" v elektrtehniki, ki sprejema ali oddaja radijske valove. Če je antena pravilno uglašena in gre čez njo elektromagnetno valovanje in začne oscilirati na frekvenci na katero je uglašena. To frekvenco določata induktivnost žice (dolžina) in kapacitivnost na zemljo. Na izhodu antene se bo pojavila napetost, ki je sorazmerna z vhodnim valom.
Dolžina žice pa je odvisna od vrste antene. Dipoli delujejo na 1/2 valovne dolžine. Vertikalni dipol ima dolžino 1/4, ker je ostalo v zemlji. Long wire antena ima dolžino 1/2.
Ps: Noben se ne rodi z vsem znanjem.
Upam da se tukaj offtopic konča ker nočem izzvati prepira
Lp, Lovro