Tečaj za radioamaterje operaterje

Radioamaterski dogodki, prireditve, predavanja, izleti, kaj je novega, zanimivi linki in še in še...

Moderatorji: S57D, s55o

OdgovorNapisal/-a s56oa » 30 Avg 2004, 13:20

Še ena zanimiva opazka: S slovenskim CEPT dovoljenjem ni možno delati v ZDA, s hrvaškim pa se recimo da. Tudi recimo s surinamskim ali ekvadorskim radijskim dovoljenjem se da.

Za S5 radioamaterje ostane edino varijanta, da opravijo ameriški HAM izpit in pridobijo ameriško radijsko dovoljenje. :roll:

http://www.arrl.org/FandES/field/regula ... o/#foreign

Sicer ne hodimo tja na vikend ampak ...

73 de S56IUA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a s56a » 02 Sep 2004, 17:56

Foreign Amateurs who wish to operate in the US may do so if the country of which they are a citizen and amateur licensee has entered into a bilateral or multilateral reciprocal operating agreement with the US. Such agreements can include a reciprocal licensing agreement, CEPT license, or IARP permit.

Ognjeni, vse CEPT licence veljajo v ZDA. YU je sklenila dvostranski sporazum z ZDA leta 1984 v času Sarajevske zimske Olimpijade. Hrvaška je to preuzela, naša nesposobna administracija pa ne.

LP MMM S56A, N1YU since 1978 s tri izpita v FCC Boston office
s56a

OdgovorNapisal/-a s56oa » 02 Sep 2004, 19:49

s56a napisal/-a:Foreign Amateurs who wish to operate in the US may do so if the country of which they are a citizen and amateur licensee has entered into a bilateral or multilateral reciprocal operating agreement with the US. Such agreements can include a reciprocal licensing agreement, CEPT license, or IARP permit.

Ognjeni, vse CEPT licence veljajo v ZDA. YU je sklenila dvostranski sporazum z ZDA leta 1984 v času Sarajevske zimske Olimpijade. Hrvaška je to preuzela, naša nesposobna administracija pa ne.

LP MMM S56A, N1YU since 1978 s tri izpita v FCC Boston office

Si gvišen, da me ne bodo tam dol kaki FBIjevci pohopsali, če bom seval samo s slovenskim CEPT dovoljenjem?

Jaz namreč razumem reč takole: CEPT licenca kot papirnato dokazilo IN obstoj recipročne pogodbe med državama. Kakor vem US of A ni podpisnica CEPTa, mi pa nimamo nobene recipročne pogodbe.

Sicer pa je reč dvoumna. Tudi novinarji so lahko v US of A hodili brez vize, pa temu uradno ni tako. In seveda, odkar je Ladnov Bine napravil svoje, znajo biti tam dolj malo bolj striktni in privlečejo ven še kak paragraf iz leta 1954, tako kot za "nezaželjene" novinarje, ki jih deportirajo, čeprav so bili iz "prijateljskih" dežel za katere je visa waiver izpolnjen na letalu dovolj.

Pravo v kombinaciji z ustreznim zaguljenim državnim uradnikom zna biti huda reč, še posebej, ko si v tuji deželi.

73 de S56IUA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

OdgovorNapisal/-a s56a » 02 Sep 2004, 23:22

CEPT je multilateralna USA pogodba z vsemi EU članicami, IARP z Južno Ameriko, vsi ostali gredo čez recipročne pogodbe. Kar nekaj S5 raidoamaterjev je že delalo iz ZDA portable. Recimo W1/S57NW. Jaz pa moram uporabljati N1YU ali W1BCD klubski pozivni znak.
s56a

OdgovorNapisal/-a s53zo » 03 Sep 2004, 05:57

Ognjen,

tudi jaz sem preprican v to, kar ti govori Marijan, S56A. Tudi sam sem bil aktiven kot AA1/S53ZO, pa W7 in pa W4. Sicer tisti AA1 ni najbolj OK, moral bi imeti W1 ampak me je moj gostitelj preprical, da je tudi to OK. FBIjevci me pa niso pohopsali kot pravis.

Sicer se pa tam bolj bojijo FCCja, saj sem ze slisal zgodbe, da so ljudje nad okna bezali, ko so tile mozje (v crnem) potrkali na vrata.

73
Simon, S53ZO
Uporabniški avatar
s53zo

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a s56a » 03 Sep 2004, 06:21

V ZDA lahko izbereš katerikoli prefiks in je AA1 popolnoma legalen. Jaz sem bil NH7/N1YU s Havajev leta 1996. Večina je pričakovala Kure. K1B z Baker otokov je tudi primer liberalne FCC zakonodaje. V pravni državi se zakoni spoštuju...
s56a

OdgovorNapisal/-a s56oa » 03 Sep 2004, 08:31

s56a napisal/-a:V ZDA lahko izbereš katerikoli prefiks in je AA1 popolnoma legalen. Jaz sem bil NH7/N1YU s Havajev leta 1996. Večina je pričakovala Kure. K1B z Baker otokov je tudi primer liberalne FCC zakonodaje. V pravni državi se zakoni spoštuju...

Ja, ti si N1YU in imaš med ostalim tudi pildek od FCCja. 8)

Jaz imam pa nek CEPT pildek od Republike Slovenije, ki ni na listi držav, ki bi imela sporazum z ZDA o recipročnosti priznavanja radioamaterskih radijskih dovoljenj. :cry:

Je kdo, ki je že klofal v US of A brez dodatne papirologije (zgolj S5 CEPT dokumentom), s slovenskim klicnim znakom (seveda z US of A predpono) ter ni končal na "FBI Most Wanted List"? :P

73 de S56IUA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

OdgovorNapisal/-a s53zo » 03 Sep 2004, 08:36

s56iua napisal/-a:Je kdo, ki je že klofal v US of A brez dodatne papirologije (zgolj S5 CEPT dokumentom), s slovenskim klicnim znakom (seveda z US of A predpono) ter ni končal na "FBI Most Wanted List"?

Da.

73
Simon, S53ZO
Uporabniški avatar
s53zo

OdgovorNapisal/-a s56oa » 03 Sep 2004, 08:39

s53zo napisal/-a:
s56iua napisal/-a:Je kdo, ki je že klofal v US of A brez dodatne papirologije (zgolj S5 CEPT dokumentom), s slovenskim klicnim znakom (seveda z US of A predpono) ter ni končal na "FBI Most Wanted List"?

Da.

73
Simon, S53ZO

Oooo, to pa so že boljše novice. 8)

A si bil to ti?

73 de S56IUA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

OdgovorNapisal/-a s53zo » 03 Sep 2004, 08:57

s56iua napisal/-a:A si bil to ti?

Da.

Izgleda si spregledal moje sporocilo zgoraj.

Izgledalo je pa tako: Odlocil sem se, da bom klofal. AA1 prefiks se mi je zdel dokaj prebrisan. Usedel sem se za postajo in poklical CQ. V postajo vtaknil antenski kabel in se enkrat poklical CQ. Naredil par zvez.

Ce ze pisem. Ko sem bil pri Fredu, K1VR je bil ravno WAE CW contest. Moram priznati, da je iz EU strani to veliko bolj zanimiv kontest, saj je sprejemanje QTCjev zanimivejsa aktivnost kot oddajanje.

Tudi aktivnost na repetitorjih za kak /M je prijetna.

Ce te pa se kaj zanima pa samo vprasaj.

73
Simon, S53ZO
Uporabniški avatar
s53zo

OdgovorNapisal/-a s56oa » 03 Sep 2004, 10:21

s53zo napisal/-a:
s56iua napisal/-a:A si bil to ti?

Da.

Izgleda si spregledal moje sporocilo zgoraj.

Izgledalo je pa tako: Odlocil sem se, da bom klofal. AA1 prefiks se mi je zdel dokaj prebrisan. Usedel sem se za postajo in poklical CQ. V postajo vtaknil antenski kabel in se enkrat poklical CQ. Naredil par zvez.

Ce ze pisem. Ko sem bil pri Fredu, K1VR je bil ravno WAE CW contest. Moram priznati, da je iz EU strani to veliko bolj zanimiv kontest, saj je sprejemanje QTCjev zanimivejsa aktivnost kot oddajanje.

Tudi aktivnost na repetitorjih za kak /M je prijetna.

Ce te pa se kaj zanima pa samo vprasaj.

73
Simon, S53ZO

No lepo. 8)

Sedaj mi je že malo žal, da nisem s seboj vzel vokiča, ko sem zadnjič šel v US of A. :oops:

No, bo treba še kdaj iti tam dol. Če bo Bush še naprej na oblasti, bo dolar nizek in bo še več priložnosti za to. :P

73 de S56IUA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

OdgovorNapisal/-a s56a » 03 Sep 2004, 12:50

Ognjeni, za začetek preveri dioptrijo očal :-)
s56a

OdgovorNapisal/-a s56oa » 03 Sep 2004, 13:41

s56a napisal/-a:Ognjeni, za začetek preveri dioptrijo očal :-)

Moram zahtevat buđet za kak 23 colski LCD monitor, pa bo bolje ... :P

73 de S56IUA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

Re: Tečaj za radioamaterje operaterje

OdgovorNapisal/-a S52DK » 09 Mar 2009, 16:30

Hoj! :D

Pet let je poteklo od zadnje diskusije okoli amaterskega dela v ZDA. Je kaj novega na tem področju? Ima kdo osebne izkušnje? Drugi teden letim čez lužo, pa me zanima kako je s tem, saj bi rad s seboj vzel ročno postajo (za drugo ne bo časa).
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

Prejšnja

Vrni se na Novice in Dogodki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov