Napisal/-a S51M » 05 Maj 2008, 17:40
Pozdravljeni!
Res pohvale vredno, da ste prevedli navodila in to je veliko, dobro delo in sama navodila so za DX-anje dobro napisana.
Moti pa me tišina na frekvencah, ki je vse večja. CQ kliče le še nekaj ljudi, posluša pa jih na tem istem bandu ali celo na naši klicni frekvenci hkrati na stotine. Razni "asi" kajpak komaj čakajo, če se kdaj kje "zmotimo", ker jih to očitno izpolnjuje. Hkrati to, da mnogi le še poslušajo, in čakajo le še na eksotične DX-e, tiste sekundne zveze, ni dobro. Tudi to, da se mnogi orientirajo zgolj še na kontest, kot da bi bila to res neka radioamaterska alfa in omega in da le tedaj prihajajo na frekvence, tudi ni dobro. Frekvence zato postajajo mrtve, klubi ugašajo, ljudje odhajajo.
Sam pravim vselej takole:
poiščite prosto frekvenco, proč od QRP in DX štandov in čim več kličite CQ. Vzpostavite čim več lepih zvez. Vaja dela mojstra, kličite, ne bojte in ne sramujte se morebitnih napak pri tipkanju, te so vendar samoumevne. In to so prave zveze, ne pa pritiski na funkcijske tipke in kratka oddrdrana sporočila iz stroja. Ne sekirajte se zaradi ljudi, ki vas bodo kritizirali ali se vam celo posmehovali, če se kdaj zmotite pri tipkanju ali zvezi na sploh. To je znak, da smo ljudje, da smo živi, da imamo srca in da delamo v živo. Sam imam govorno napako (črka R) in ko sem bil na foniji, sem bil zaradi tega kdaj deležen celo posmehovanj in to od raznih »asov« iz S5.
Ne nasedite »modrosti«, da dober radioamater največ posluša in posluša. Odvisno, kje. Zveza naj bo lepa in prijazna, človeška, po možnosti naj doda še kaj ob opisu vremena in postaje, vmes pa le vsakih 15 sekund za trenutke prisluhnimo (če nimamo možnosti QSK). Komu je le do količine zvez, statistiko v log-u, namesto vsebine zvez- ne vem, kaj bi rekel... Zato ljudje odhajajo iz naših vrst.
Pomislimo kdaj na zgovorno prispodobo: na eni strani filmska igralka, polna denarja, plastičnih dodatkov, blišča, medijske pozornosti in kozmetike, na drugi strani pa zgarana ženska, ki nima tega in onega in se težko prebija iz meseca v mesec. Ali »glasba« , ki jo predvajajo stroji slavnih DJ-jev, ali na drugi strani invalid, samouk, ki zaigra z dušo na frajtonerco in četudi je morebiti pri tem kakšna tipka kdaj »napačno« pritisnjena, kdo je v resnici tu lepši, kaj je živo, srčno, v duhu…?
Tudi na foniji naj bodo zveze čim daljše, lepe, prijazne, z vsebino, srcem. Ko sem sam na foniji (ukv), se kdaj zgodi, da iz ene same zveze nastane cel sked, debata, da je veselje. V klub nato pridejo dobri ljudje s hrano, pijačo in to tudi iz okoliških krajev. In to je ta pravo v naših zvezah: druženje – po frekvencah in če se le da, tudi čim več v živo. Ne pa statistika in jumbo plakati!
Vsem, ki še vedno odklanjate telegrafijo, želim, da bi spoznali njeno resnično lepoto in si poskusili vzeti čas zanjo. Vložiti bo res treba trud, toda ta bo čudovito vrnjen.
73 DE S51M, Bruno