RADIOAMATERŠČINA

Vse kar ne sodi v zgornje rubrike, pa ima kaj zveze z radioamaterstvom!

Moderatorji: S57D, s55o

RADIOAMATERŠČINA

OdgovorNapisal/-a s56izw » 30 Apr 2008, 09:56

zelo dobra stran .... priporočam vsem , ki pričnejo z delom na frekvecni!!!

http://www.s56g.net/op/OperatingPracticeSlovenian.html
s56izw

Kraj: velenje

OdgovorNapisal/-a S51M » 30 Apr 2008, 23:25

QRL? Le kaj pomeni odgovor C? Vsaj 99% hamov ne ve tega in še marsičesa osnovnega , zelo žalostno. In tudi ta vrla vodila bi se dalo v marsičem komentirati.

73 DE S51M, Bruno
S51M

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a s56izw » 05 Maj 2008, 07:54

Bruno ! verjamem , da tebi ta navodila za delo na fr. Ne pomagajo . …. Ker sklepam iz tvojih besed , da si stari maček , ki prekaša znanje nas manj izkušenih radioamaterjev . a če bi točneje prebral ta post , bi morda ugotovil , da je bil namenjen prav njim. Meni je pomagal veliko in , če je morda še samo nekomu je bil moj namen že dosežen.
Škoda tvoje pametnega glave in vsega znanja, ki ga imaš v njej , če nisi pripravljen tega deliti z drugimi . radioamaterji bi naj bili znani po tem, da pomagamo drugim. In zato ti priporočam, da kaj podobnega napišeš tudi ti! Morda za to ne boš dobil medalje ali diplome. Dobil boš pa sigurno nekaj in to je, kar v tem primeru nudiš ti: obrekovanje in pametovanje.

73!
s56izw

OdgovorNapisal/-a S51M » 05 Maj 2008, 09:23

S56IZW, prosim, naprej preberi, kaj sem nazadnje pisal na forumu o tem, kam leze sodobno radioamaterstvo in o"radioamaterjih", ki pritiskajo le še nekaj tipk in ne kličejo več CQ, zveze pa so le še sekundne in strojne! Ta pravila, ki jih omenjaš, govorijo večidel le o tej zvrsti "zvez".

O RCC CW zvezah ima v teh pravilih navedenih tudi kar nekaj nesmislov, ker pa se ti in vsaj 90% hamov s to najlepšo zvrstjo zvez ne ukvarjate, bi mogel svoje opazke o neki pameti prihraniti zase.

O teh operaterskih pravilih sem pisal nekje pred 5-imi ali 6-imi leti v CQ ZRS, torej si, prosim, poišči tam, lahko pa se dobiva na frekvenci, kar je najboljša vaja. Mimogrede, imeli smo že skede.

Glede pisanja še to: vsako leto povprečno napišem vsaj 2 skripti v obsegu knjig, verjemi, mariskatero noč treba delati že ob sami službi.

Želim ti veliko LEPIH in PRAVIH radioamaterskih vez, torej ne tistih sekundnih in strojnih in v imenu česarkoli.

73 DE S51M, Bruno
S51M

OdgovorNapisal/-a S54DM » 05 Maj 2008, 11:48

LEP DAN
S54DM

Kraj: JN76RH SLOV.KONJICE

OdgovorNapisal/-a S51AG » 05 Maj 2008, 12:10

S56IZW,

naj Brunota, S51M vzamem v bran: verjetno nisi razumel, kaj je hotel napisati. Bruno je mentor, ki ga je potebno iskati, in nenazadnje je kriv, da sem se tudi sam pred leti ponovno aktiviral kot radioamater. Je eden redkih, ki je svoje znanje in izkušnje pripravljen nesebično deliti z drugimi. In prav zato, ga je potebno razlikovati od tistih, na srečo redkih "starih mačkov", ki ljubosumno skrivajo tisto malo znanja, ki ga imajo, na začetnike pa znajo gledati le zviška.

Lep pozdrav,

Tono, S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

OdgovorNapisal/-a s56g » 05 Maj 2008, 13:14

Hoj, Bruno,

Tega dela

S51M napisal/-a: ... QRL? Le kaj pomeni odgovor C? ...

nisem našel v prevodu "Operaterskih veščin" na omenjeni povezavi. Mi, prosim, sporočiš mesto napake, da jo odpravim?

73 de tom*/s56g
K2 #3719 ... http://www.s56g.net ... http://aprs.hamradio.si (s50aop.ampr.org)
s56g
LEA Admin

Kraj: Nova Gorica, JN65TW

OdgovorNapisal/-a s56izw » 05 Maj 2008, 14:12

Bruno ! Nikakor te nisem hotel užaliti ali negirati tvojega dosedanjega dela…. A na forumu in na fr. je vse več takšnih, ki so pripravljeni samo kritizirati in modrovati, sami pa za boljše vzdušje naredijo zelo malo. Jaz sodim pač med tisto generacijo radioamaterjev, ki niso ponosni na svoje znanje. Zato poskušam tako ali drugače črpati informacije, ki bi mi pripomogle pri mojem delu. Tako kot eni zjutraj spijejo kavico, jaz obvezno preberem vse prispevke na tem portalu. In res! izvedel sem že marsikaj koristnega. V večini primerov, sem dobil vedno želen odgovor. Še več. Določeni hami so mi bili pripravljeni pomagati več kot sem pričakoval. In tem sem iskreno hvaležen.
A najde se zmeraj kdo, ki meni da bi ta portal morali ukiniti in vse, ki ne posedujejo eno črkovnega znaka izgnati s frekvenc. Nisem najboljši radioamater, sem pa sigurno najbolj srečen ko se oglasim s cq cq. Nekaj takega sem že razložil moji boljši polovici, da nisem najboljši v sexu a to zagotovo počnem najrajši :D Ona mi je verjela, ne vem zakaj mi ne bi vi.
Bruno rade volje se bom s tabo slišal na frekvenci in sprejel tvoje dragocene izkušnje, za katere verjamem, da jih ni malo in da so koristne.

Lep 73 iztok!
s56izw

OdgovorNapisal/-a S51M » 05 Maj 2008, 17:40

Pozdravljeni!

Res pohvale vredno, da ste prevedli navodila in to je veliko, dobro delo in sama navodila so za DX-anje dobro napisana.

Moti pa me tišina na frekvencah, ki je vse večja. CQ kliče le še nekaj ljudi, posluša pa jih na tem istem bandu ali celo na naši klicni frekvenci hkrati na stotine. Razni "asi" kajpak komaj čakajo, če se kdaj kje "zmotimo", ker jih to očitno izpolnjuje. Hkrati to, da mnogi le še poslušajo, in čakajo le še na eksotične DX-e, tiste sekundne zveze, ni dobro. Tudi to, da se mnogi orientirajo zgolj še na kontest, kot da bi bila to res neka radioamaterska alfa in omega in da le tedaj prihajajo na frekvence, tudi ni dobro. Frekvence zato postajajo mrtve, klubi ugašajo, ljudje odhajajo.

Sam pravim vselej takole:
poiščite prosto frekvenco, proč od QRP in DX štandov in čim več kličite CQ. Vzpostavite čim več lepih zvez. Vaja dela mojstra, kličite, ne bojte in ne sramujte se morebitnih napak pri tipkanju, te so vendar samoumevne. In to so prave zveze, ne pa pritiski na funkcijske tipke in kratka oddrdrana sporočila iz stroja. Ne sekirajte se zaradi ljudi, ki vas bodo kritizirali ali se vam celo posmehovali, če se kdaj zmotite pri tipkanju ali zvezi na sploh. To je znak, da smo ljudje, da smo živi, da imamo srca in da delamo v živo. Sam imam govorno napako (črka R) in ko sem bil na foniji, sem bil zaradi tega kdaj deležen celo posmehovanj in to od raznih »asov« iz S5.

Ne nasedite »modrosti«, da dober radioamater največ posluša in posluša. Odvisno, kje. Zveza naj bo lepa in prijazna, človeška, po možnosti naj doda še kaj ob opisu vremena in postaje, vmes pa le vsakih 15 sekund za trenutke prisluhnimo (če nimamo možnosti QSK). Komu je le do količine zvez, statistiko v log-u, namesto vsebine zvez- ne vem, kaj bi rekel... Zato ljudje odhajajo iz naših vrst.

Pomislimo kdaj na zgovorno prispodobo: na eni strani filmska igralka, polna denarja, plastičnih dodatkov, blišča, medijske pozornosti in kozmetike, na drugi strani pa zgarana ženska, ki nima tega in onega in se težko prebija iz meseca v mesec. Ali »glasba« , ki jo predvajajo stroji slavnih DJ-jev, ali na drugi strani invalid, samouk, ki zaigra z dušo na frajtonerco in četudi je morebiti pri tem kakšna tipka kdaj »napačno« pritisnjena, kdo je v resnici tu lepši, kaj je živo, srčno, v duhu…?

Tudi na foniji naj bodo zveze čim daljše, lepe, prijazne, z vsebino, srcem. Ko sem sam na foniji (ukv), se kdaj zgodi, da iz ene same zveze nastane cel sked, debata, da je veselje. V klub nato pridejo dobri ljudje s hrano, pijačo in to tudi iz okoliških krajev. In to je ta pravo v naših zvezah: druženje – po frekvencah in če se le da, tudi čim več v živo. Ne pa statistika in jumbo plakati!

Vsem, ki še vedno odklanjate telegrafijo, želim, da bi spoznali njeno resnično lepoto in si poskusili vzeti čas zanjo. Vložiti bo res treba trud, toda ta bo čudovito vrnjen.

73 DE S51M, Bruno
S51M

OdgovorNapisal/-a S56SD » 06 Maj 2008, 14:57

Se poplonoma strinjam z Brunom in nimam kaj za dodat.
73 de Sandi S56SD
S56SD

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a S51AY » 07 Maj 2008, 10:24

Tudi jaz sem se čudil tišini in katastrofalnim izbruhom, ko se je pojavilo kaj eksotičnega.
Poglejte malo na segmente bandov za PSK aktivnosti... Tam pa kar mrgoli... Ko na 20m CW ali SSB več ne slišim nikogar, bi pomislil, da je za ta dan konec z propagacijami. Pa ni čisto tako, na PSK še nekaj časa lahko delam preko luže. EPC je znal ljudi pritegniti in stimulirati s svojim programom zelo lepih diplom, ki so zastonj (v pdf formatu). Pa zbudil tekmovalno žilico med ljudmi, ker vodijo rang listo osvojenih diplom. Vse skupaj pa je zastonj - ne stane nič !
Ko bi bilo tako tudi za CW... Bruno, bi si večkrat šibala QRQ, kot v dobrih starih časih...

73, Arpi
Uporabniški avatar
S51AY

Kraj: Lendava

OdgovorNapisal/-a s55z » 07 Maj 2008, 11:47

Eh, pajade... Diplome in cena nimajo prav nič pri tem. Stvar je v tem, da na PSK lepo fino odtipkaš besedilo na tastaturi al pa si že kar narediš makroje, cw pa moraš že dobro obvladati, da si lahko tipkaš odprti tekst v francoščini in še slovnično pravilno, kot to dela Bruno ... :-?

To sem tudi sam že opazil, ko je band že popolnoma prazen (14 ali 21MHz), še vedno najdeš kako PY ali W postajo, ki veselo drgne PSK ko že praktično ni več nobenih pogojev... Kar nekaj precej lepih zvez sem na ta način naredil z nikakršno opremo (multiband vertikalka in solo postaja s 30W Pout)...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S50DX » 07 Maj 2008, 13:43

Pa še poterebe po linearjih ni... :D

Se pa najde kakšen kujon, ki "kuri" preveč in ima vklopljen kompresor. :roll:

Lpa.- 8)

EPC #066, SL04
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a S51AY » 07 Maj 2008, 21:53

CW in tipkanje odprtih tekstov (pogovor) je bila še ne tako daleč nazaj čisto normalna stvar med radioamaterji na KV. Za tipkanje v Francoščini ali pa recimo Madžarščini, moraš v prvi vrsti poznati ta jezik, da bo slovnično pravilno... Ej, pajade... CW nima nič pri tem.
Se pa popolnoma strinjam s poanto, ki jo je napisal Bruno. CW sem imel vedno za neko vrsto "glasbene umetnosti", še posebej pri hitrostih 300, 400 ali več znakih na minuto. Pa tudi pri manjših hitrostih se da biti virtuoz, posebno na ročnem tasterju, ki pa ga še zelo redki uporabljajo. Če koga zanima, ga lahko naučim nekaj glasbenih vložkov...
Na čigavo iniciativo pa je ta umetnost bila potisnjena na "stranski tir" ?
Uporabniški avatar
S51AY

Kraj: Lendava

OdgovorNapisal/-a s55z » 08 Maj 2008, 07:03

Strinjam se s tabo in z Brunom! CW je res glasbena umetnost, ki jo občudujem in spoštujem! Kot spoštujem in občudujem glasbene virtuoze.... pa veš kako malo je takih?? Na frajtonarco zna nekaj malega zašpilat skoraj vsak... tudi če malo zafuša... vidiš, podobno je s CW. Saj se jo naučiš in v tistih kratkih zvezicah, ki jih Bruno tako zaničuje, tudi uporabiš in si srečen, ker si naredil CW zvezo... ampak virtuoz ne bom nikoli, ker teh sposobnosti enostavno nimam...
Moj osebni računalnik ima enostavno prepočasen DSP in premajhen low level RAM za dovolj hitro procesiranje CW nad npr. 35wpm in seveda tudi preplitek pomnilnik, saj tako hitro niti pisati ne zmorem... če se računalniško izrazim. Torej, kako biti virtuoz???
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

Naslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov