Yaesu G-800S

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Yaesu G-800S

OdgovorNapisal/-a S55WT » 31 Okt 2005, 12:35

Na komandi antenskega rotorja G-800S se nam je prekinil potenciometer, ki je povezan z osjo kazalca. Gre za žični potenciometer 500E, ki ima kot obračanja nekaj večji kot 270 stopinj, oziroma niti nima končnega položaja in ga lahko vrtiš okrog in okrog, dokler ne pretrgaš žičke, ki povezuje drsni kontakt.
Je imel kdo podoben problem in kako ga je rešil?

TNX, 73 de S55WT,
Janko
Uporabniški avatar
S55WT

Kraj: Radenci JN86AP

OdgovorNapisal/-a s56a » 31 Okt 2005, 18:50

Parkrat zamenjano na Hy Gain CD-44 rotatorju skupaj z zobnikima :-(
Pred letom zamenjal CD-44 s HAM-IV in hitro zlomil zavoro.
Dodano zakasnitveno vezje z relejem, dve diodi in elko.
Zadnjič spremenil s56a, dne 31 Okt 2005, 23:56, skupaj popravljeno 1 krat.
s56a

OdgovorNapisal/-a S55WT » 31 Okt 2005, 19:58

Lepo Mario, vendar nisi zadel bistva. V našem primeru gre za komando, ki ima namesto kazalca, recimo volt metra, kazalec poganjan motorsko in zraven še ta potenciometer, ki primerja položaj potenciometra v rotorju in v komandi. Problem je, da ne gre za potenciometer, ki bi ga lahko kupil v trgovini z elektroniko, ali pač??? Ne vem, mogoče bi se dalo kje kupiti original, mogoče servis?? Cena?

73, Janko
Uporabniški avatar
S55WT

OdgovorNapisal/-a S59W » 01 Nov 2005, 09:07

Na internetu poišči naslov od Rotor Doktorja/USA. Tam se dobi precej originalnih rezervnih delov.

GL, Tomaž/S59W
GL, Tomaž/S59W
S59W

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s56a » 01 Nov 2005, 11:22

S55WT napisal/-a:Lepo Mario, vendar nisi zadel bistva. V našem primeru gre za komando, ki ima namesto kazalca, recimo volt metra, kazalec poganjan motorsko in zraven še ta potenciometer, ki primerja položaj potenciometra v rotorju in v komandi. Problem je, da ne gre za potenciometer, ki bi ga lahko kupil v trgovini z elektroniko, ali pač??? Ne vem, mogoče bi se dalo kje kupiti original, mogoče servis?? Cena?
73, Janko

Ali si slucajno pogledal ta poteciometar ker se zicni lahko popravijo!
Yaesu servis je zdaj pri Kronu v Kranju.
s56a

OdgovorNapisal/-a S55WT » 01 Nov 2005, 11:33

Zadevo sem vsaj začasno rešil. Stari potenciometer je imel kovinsko ohišje, ki sem ga lahko odprl. Srednjo os je držal v ležišču samo segerjev obroč, ki sem ga snel in vzel celotni drseči del z osjo vred, ven. Potenciometer sem sestavil nazaj, le brez osi. Nato sem vzel en plastični potenciometer, ki verjetno ne bo zdržal, ne vem kako dolgo in ga porinil iz zadnje strani skozi, kjer je bila prejšnja os in ga enostavno v štirih točkah zalotal na mesto. Komando sem sestavil nazaj in zaenkrat funkcionira.
Original potenciometer ima os za pritrditev fi 8,9mm. Standardni potenciometri pa fi 10mm. Če bi hotel dati noter novega, kot je, bi moral povrtati luknjo za pritrditev. Ta mora biti seveda zaradi zobčenika točno v centru. Verjetno se bom tega tudi lotil, samo najprej moram nekje nabaviti čim kvalitetnejši potenciometer.
Bal sem se tudi zaradi hoda potenciometra. Standardni imajo hod 270 stopinj, originalni pa je imel večji hod, vendar sem sedaj ugotovil, da ga ne potrebuje. Treba se je le malo bolj potruditi, ko daš zobčenik na potenciometer, da ga obrneš tako, da nikoli ne doseže končnega položaja potenciometra.

73, Janko
Uporabniški avatar
S55WT

OdgovorNapisal/-a S55WT » 01 Nov 2005, 11:41

s56a napisal/-a:Ali si slucajno pogledal ta poteciometar ker se zicni lahko popravijo!
Yaesu servis je zdaj pri Kronu v Kranju.

Mario, za njih vem in bom takoj po praznikih vprašal za dobavljivost in ceno. Če ne bodo pretiravali, bo to še najboljša rešitev.
Problem je bil tudi čas za popravilo, ta vikend je 2m tekmovanje in brez delujočega rotatorja bi malo težje sodelovali.
Pozneje imam čas spet do marca, da najdem trajnejšo rešitev.

TNX, Janko
Uporabniški avatar
S55WT

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov