CB POSTAJA

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

CB POSTAJA

OdgovorNapisal/-a habotcv » 21 Feb 2005, 11:35

ZANIMA ME KDO BI MI CB POSTAJO,KI IMA SAMO FM DOGRADIL ŠE MOŽNOST PREKLOPA NA AM MODULACIJO.
POSTAJA JE CONRADOVA CV 4000,JE NOVA IN JE DEJANSKO PRI NAS NA CESTI NEUPORABNA BREZ AM MODULACIJE.V PRIMERU DA KDO VE ZA MOJSTRA KI BI MI TO UREDIL NAJ MI TO JAVI,IN SEM ZA VSAKO POMOČ ŽE VNAPREJ HVALa.

habotcv@volja.net
habotcv

OdgovorNapisal/-a s55z » 21 Feb 2005, 11:49

Spoštovani HABOTCV ali kaj že...

Prvič, prosim, da upoštevaš forumski bonton in ne TULIŠ Z VELIKIMI ČRKAMI !!!, saj ti ni nihče nič naredil.

Drugič, uporaba CB postaje na AM je po zakonu prepovedana. Da nimaš kaj delati samo z FM je lari fari, saj večina v lokalu uporablja FM, če pa že ne, potem pa SSB (kar je sicer tudi AM ampak malce drugačna), kar pa je prezahtevno za predelavo in tudi po zakonu nedovoljeno.

Tretjič, temo si dal v povsem zgrešeno rubriko, zato sem ti jo prestavil v Tehniko...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

AM na CB

OdgovorNapisal/-a s55e » 21 Feb 2005, 12:44

Pozdravljena (HABOTCV in Dragan),

AM je sicer res prepovedan, je pa žal edina modulacija, ki jo slišiš na tovornjakarskem kanalu... z FM-om tam ne bo naredil kaj dosti. Predelava za omenjeno postajo mi ni znana - poizkusi jo najti na netu (jaz je nisem uspel najti) ali pa jo zamenjaj za tako, kjer je to moč narediti brez večjih posegov (mislim da gre na Presidentih kar z mostičkom - včasih ti to opravi kar prodajalec. pa še garancije ne izgubiš. Je pa uporaba tovrstno predelane postaje v SI prepovedana (druge države v EU imajo to različno rešeno, kolčikor se spomnim ni enake zakonodaje v celotni EU), drugače je v Rusiji (in nekaterih bivših ruskih - današnjih samostojnih državah). Ah ja... ko postajo vgradiš, še poskrbi za znosni SWR (da bo šlo še kaj ven iz antene), Pri večini novejših postaj je na AM precej manjša moč (FM cca 4W in AM 1W).

LPJ
s55e

AM NA CB POSTAJI

OdgovorNapisal/-a habotcv » 21 Feb 2005, 15:48

Hvala Draganu in drugemu za odgovor.
Čeprav mislim da Dragan nimaš pojma katera modulacija se največ uporablja pri nas.
Pelji se malo naokrog in boš videl da je skoraj ves promet na AM!!!
Tudi jaz imam eno Presidentko v kamionu in to GRANT-a.
Ta postaja da na AM in FM po 10W izhoda.SWR pa vem da je potrebno nastaviti in imam tudi svoj meter.To postajo CONRAD pa bi rad vgradil v osebni avto in vem da je brez AM popolno brez veze da jo vgrajujem.
Sem pa enkrat sigurno nekje zasledil,da se da to nadgraditi samo ne vem kje.
Drugače pa tudi v trgovini obstaja popolnoma ista postaja le da še ima 12 AM kanalov.

VSEKAKOR PA HVALA ZA ODGOVOR .

habotcv@volja.net
habotcv

AM

OdgovorNapisal/-a s55e » 21 Feb 2005, 16:17

Alo,
Verjetno je potem tako kot pri drugih, kjer je to običajno katera od nastavitev s kratkostičnim mostičkom. Če imaš možnost pogledati v drugo, ki to ima bi se morda dalo ugotoviti in narediti (omogočiti) še na tvoji. Conrad je včasih imel urejeno problematiko servsnih dokumentacij (kjer si za manjši znesek dobil načrte) - poizkusi tudi po tej poti. Če pa so v postaji manjkajoči elementi bo pa težje. Kot sem že omenil tega tipa postaje ne poznam. Morda pa se bo oglasil kdo od HAM-ov, ki so bili (ali pa so še) aktivni tudi na 27MHz in škatlo poznajo.

LP Jože
s55e

OdgovorNapisal/-a aljaz » 24 Feb 2005, 17:37

Zdravo vsem na tem forumu!
Jaz sem prvič tukaj in me ne čudno gledat, če vprašam kakšno "levo"...
Povrh vsega sem pa elektronik (digitalna tehnika).

Torej, stvar je taka, da me že od zmeraj malce zanima RF, ampak se v to nisem nikoli kaj dosti spuščal. Sem bil pri rajši mikrokontrolerjih.

Evo, sedaj bi pa rad malo videl kako tečejo te radijske zadeve in si mislim nabavit eno CB postajo. Predvsem zato, ker (še) ne mislim iti delat izpita. Če ne bi bilo izpita bi rajši imel nekaj na 144MHz.

Ker sem videl, kako se razno-razne zadeve prodajajo (cegli in stiropor :D ):
http://lea.hamradio.si/forum/viewtopic.php?t=2133

sem rekel da bolje da vprašam...

(pa ne me zmerjati, češ kaj smetim radioamaterski forum z CBji... drugega bolj primernega še nisem našel)

torej jutri mi en tip prinese CBjko za 7 jurjev. Bomo videli kakšna bo (avto-varianta). Pa žal brez antene.

Torej, hotel sem nabavit še eno ročno postajo, pa sem našel tidve:
http://www.bobysoft.com/img/Dpostaja.jpg
Ročna postaja CV40,40 kanalna, 5 direktih kanalov, scan funkcija, moč 4W, domet cca 10 km,možno napajanje prek napajalnika 12 V

a ima kdo podatke za "ALAN 95" postajo? to naj bi bila tale:
http://www.cbsite.nl/modif/midland/alan95/alan95+.jpg

enkrat sem slišal da je nekdo kritiziral Midland-Alan postaje, češ da rabiš veliko potrpljenja... zakaj? A potem ta postaja ni v redu?

Za vsako od teh zgoraj hočejo imeti po 15 jurjev... to se mi zdi malo pretirana cena... ali pač ne?

MNENJA prosim za tidve postaji... da ne bom na kuncu imel obeh doma, iz ene se bo kadilo, druga bo pa sama skakala po kanalih...

Zato bi zelo rad zvedel vaše mnenje (izkušnje?) s temi.
Ali pa če ima še kdo kakšno na zalogi (ročno ali za v avto) ali pa anteno.

Res hvala, če se bo komu ljubilo meni nakladat.

LP, aljaz.

P.S. kaj pomeni kratica HAM? - ne vem čisto nič o radioamaterstvu...
aljaz

OdgovorNapisal/-a S52OW » 24 Feb 2005, 19:42

Aljaž živjo.
Vse te, ki sij naštel...odsvetuhem. Začni pri kakšnemu Presidentu Grantu.
Poskusi pogledat' malo naprej, da se ti v nasprotnem primeru ne bi naberalo preveč "šare".
Povej malo bolj natančno kakšne zveze te zanimajo, oz. pridi na obisk.
DEmontriram lahko Cb, Kv in Ukv.
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com
Uporabniški avatar
S52OW

Kraj: Golo 670m asl

OdgovorNapisal/-a aljaz » 24 Feb 2005, 20:26

S57OWW napisal/-a:Vse te, ki sij naštel...odsvetuhem. Začni pri kakšnemu Presidentu Grantu.

cenovni razred?

S57OWW napisal/-a:Poskusi pogledat' malo naprej, da se ti v nasprotnem primeru ne bi naberalo preveč "šare".
Povej malo bolj natančno kakšne zveze te zanimajo, oz. pridi na obisk.
DEmontriram lahko Cb, Kv in Ukv.

Saj verjetno se ne bi mogel kaj dolgo zadrževat da je ne bi odprl :oops:
Tako da se šara ne bi nabirala... Zaprta ostane edino stvarm ki je še pod garancijo...

Res me zanima, kakšna je razlika (signal, sprejem, moč, kvaliteta,...) med recimo ročno postajo (na baterije) in avtomobilsko postajo (z mik. kablom in mogoče ext. zvočnikom). Ročna mi je zelo všeč ker jo lahko tudi v nahrbtnik vtakneš...

Glede demonstracije pa res hvala za povabilo. PM.

LP, aly.
aljaz

OdgovorNapisal/-a biggy » 11 Apr 2005, 12:36

Aljaz, kako je bilo na demonstraciji?
biggy

OdgovorNapisal/-a s55o » 11 Apr 2005, 14:50

Kmalu bodo zunaj nova vprašanja za N klaso (novice)
Dejte tisto malo prebrat in naredite ta izpit, je lahek, še posebno, če sta na tem faksu pa to.
6k sit, da lahko delaš na mnogo mnogo bandih pa tudi ni kar tako...ali pač ?
lp
Boštjan
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76gh

OdgovorNapisal/-a aljaz » 11 Apr 2005, 15:37

biggy napisal/-a:Aljaz, kako je bilo na demonstraciji?

Žal nisem dobil odgovora na sporočilo... :(
Tako da ni bilo nič iz tega.

Sem kupil 3 CB postaje - eno moram še popraviti, druga je ročna in hitro izprazni baterijo, za tretjo pa sedalje delam kabel...
Me pa malo pogreva SWR (in izhodni tranzistor tudi)... Se mi je zdelo, da je Conrad nezanesljiva firma tudi za antene :x
Moram poskusit še kakšno drugo anteno - še prej pa seveda z dummy load uporom 50 ohm... da vidim v katerem grmu tičijo odbiti valovi...

LP, aljaz.
(mogoče bom kdaj pozdravljal tudi 73!)
aljaz

OdgovorNapisal/-a S52OW » 11 Apr 2005, 17:41

Kmalu bodo zunaj nova vprašanja za N klaso (novice)
Dejte tisto malo prebrat in naredite ta izpit, je lahek, še posebno, če sta na tem faksu pa to.
6k sit, da lahko delaš na mnogo mnogo bandih pa tudi ni kar tako...ali pač ?
lp
Boštjan

Za mobilno delo v tovornjaku je izpit nepotreben. Promet je na 16. kanalu cb-ja.

Za odskočno desko in kasneje za raziskovalno delo pa je cb tudi veliko bolj primeren! Ukv je precej omejeno področje.

Če pa uživaš tudi v daljših zvezah in imaš rad radio-tehniko, potem
vsekakor naredi izpit!!!
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com
Uporabniški avatar
S52OW

Kraj: Golo 670m asl

OdgovorNapisal/-a s55z » 11 Apr 2005, 18:43

Za odskočno desko in kasneje za raziskovalno delo pa je cb tudi veliko bolj primeren! Ukv je precej omejeno področje.

N-klasa ni samo UKV!!!!

Poglejte si pravilnik o delu radijskih postaj. N klasa je dalec najprimernejsa za vse ZACETNIKE, ki si zelijo delati na KV ali UKV z mocmi do 100W, ce se ze ne opravi neposredno izpit za A razred, kjer se zahteva nekaj vec tehnike.

Tule so Pogoji za uporabo amaterskih radijskih postaj!
Vse ostalo so dezinformacije! :wink:

P.S.: UKV & UP se zdalec ni omejeno podrocje. Zveze preko satelitov, MS - odboj od meteoritskih sledi, EME - odboj od lune, tropo, E-sporadiki, FAI, transekvatorialne zveze, ... omogocajo zveze po evropi in/ali celem svetu. In verjemi, da je taksna zveza, ki jo dosezes z znanjem in tehniko, mnogo vecje zadovoljstvo ...
s55z

OdgovorNapisal/-a biggy » 11 Apr 2005, 19:08

N klasa je dalec najprimernejsa za vse ZACETNIKE, ki si zelijo delati na KV ali UKV z mocmi do 100W, ce se ze ne opravi neposredno izpit za A razred, kjer se zahteva nekaj vec tehnike....

kdaj, kje, kako?
biggy

OdgovorNapisal/-a s55z » 11 Apr 2005, 19:14

biggy napisal/-a:
N klasa je dalec najprimernejsa za vse ZACETNIKE, ki si zelijo delati na KV ali UKV z mocmi do 100W, ce se ze ne opravi neposredno izpit za A razred, kjer se zahteva nekaj vec tehnike....

kdaj, kje, kako?

Ce si iz Ljubljane ali okolice, se v sredo po 20.00 uri oglasi v RK Ljubljana, Drenikova 32/I in se prijavi za tecaj. Vabilo velja tudi za druge zainteresirane, saj bomo v kratkem priceli s tecajem. Tocen datum tecaja se sporocim...
s55z

Naslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov