Katere acu baterije so boljse? NiMH vs NiCd? za Ukw postaje?

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Katere acu baterije so boljse? NiMH vs NiCd? za Ukw postaje?

OdgovorNapisal/-a Gost » 07 Apr 2005, 14:40

Ker bom moral vrjetno kupiti nove industrijske AA acuje za zamenjavo v packu za rocno postajo,me zanima katere so boljse.

Obojo imajo spominski efekt,drugih lastnosti se ne spomnem.

Je pa res da se NiCd uporablja tam ko mora baterija naenkrat stiskati tok iz sebe(se pravi vsakic ko stisnes oddajanje)in naj bi bila v tem najboljsa.

Tako da mislim da bi morala biti NiCd najboljsa izbira,ker sem tudi v opazil da so vec ali manj vi packi NiCd.

Me pa matra zato ker je NiCd z NiMH nekako ista,stem da je NiMH bistveno drazja in boljsa-novejsa tehnika,medtem ko pa za te zadeve priporocajo NiCd.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 10 Apr 2005, 12:20

Kaj,a nihce neve to kar bi mogu skoraj vsak radioamater vedeti?
Gost

OdgovorNapisal/-a s56oa » 10 Apr 2005, 12:48

Vzemi NiMH.
Shranijo več energije ob istih dimenzijah in nimajo strupenega kadmija kot NiCd. Unih par ciklov manj življenja napram NiCd, pa boš noter prinesel z višjo kapaciteto, ker boš pač manjkrat filal/praznil reč.

73 de S56OA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a Gost » 10 Apr 2005, 13:24

Sej v tem je stos da,logicno dobim NiCd 1000mAh AA clen za 520sit,
med tem ko pa NiMH clen 1000mAh pride 890sit.

Pa da se to razcistimo,ne sprasujem zato ker nebi vedel kaj je najnovejsa tehnologija baterij in kaj je dobro in kaj ni,ampak govorim med tema dvema clenoma zato ker se eden uporablja za kratkotrajno ozemanje baterije,drugi pa nekako isto samo ni priporocljivo tako hudo ozemanje.Je pa tudi res da ne mislim oddajati 24h/7.

Katere firme pa se poznas-te acu clenov?Ker GP cleni so dobri amppak vcasih pa zasledim da kdo pojamra glede GP clenov in tudi sam sem opazil da nasi cleni v fotoaparatu,pa je bilo samo 3000 slik narejeno,vcasih kr crknejo,potem kasneje so polne,cez dva dni kot da nic ni bilo.Skratka malo cudno.
Gost

OdgovorNapisal/-a S56KPN » 10 Apr 2005, 13:48

Ne moreš primerjat večine uporabnikov digitalnih fotoaparatov z realnim stanjem.

Napaka, ki jo večina ljudi počne: Napolnijo in pustijo zadevo polno, ali pa poslikajo nekaj slik in nato pustijo aparat oziroma baterije.

Dejstvo: Nimh in Nicd imajo skupno lastnost. Če jih dalj časa ne uporabljaš potem zgubijo kondicijo, in jo počasi pridobivajo z cikliranjem polni/prazni. Če so nove pridejo do max. kapacitete nekje po 5 ciklih. Vendar če potem stojijo 1teden so spet izven kondicije in jo nato spet pridobijo. Torej to ko ti govorijo da kar naenkrat baterije "ful" zdržijo izhaja iz njihovega laičnega poznavanja celic.

Za katero vrsto celic se boš odločil je tvoja odločitev, lahko se pa odločiš da boš kupil cenejše in si sam naredil dober polnilec, s tem boš podalšal življensko dobo celic in tudi vedno bodo dovolj napolnjene. Tisti poceni polnilci, ki jih dobiš zraven ali polnilci, ki jih kupiš za dobrega tisočaka so dobri za tiste, ki si radi vsakič nove baterije kupijo!

Ps.: Obe vrsti celice se hranijo PRAZNE, ene čisto prazne druge pa morajo imeti neko napetost. In isprazne se jih s pomočjo uporov in ne s pomočjo same aparature v kateri jih uporabljamo!
Več si preberite:
http://modelarji.com/kategorija.php?cat=clanki
ali:
http://forum.modelarji.com/
Elektrika je edina k___a k se ne pusti slatat pa se placat jo mors!
S56KPN

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a S57XX » 11 Apr 2005, 07:09

IC napisal/-a:Kaj,a nihce neve to kar bi mogu skoraj vsak radioamater vedeti?

Ni mi jasno, zakaj bi moral nekomu, ki se predstavi pod IC, se sploh ne podpiše in se obnaša ko slon v trgovini s porcelanom sploh kaj odgovarjati.
Vprašanje moderatorjem: Je takale zadeva sploh v skladu s pravili obnašanje na forumu?

LP Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a S50DX » 11 Apr 2005, 07:41

S56KPN napisal/-a:Več si preberite:

Tale link ne dela... :roll:

LP
A. 8)
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a s55z » 11 Apr 2005, 07:54

S57XX napisal/-a:

Ni mi jasno, zakaj bi moral nekomu, ki se predstavi pod IC, se sploh ne podpiše in se obnaša ko slon v trgovini s porcelanom sploh kaj odgovarjati.
Vprašanje moderatorjem: Je takale zadeva sploh v skladu s pravili obnašanje na forumu?

LP Jure

Na pol! Vsaj hvala in prosim, pa kaksen podpis (Francelj, Micka, al kaj) bi bilo lepo, ce ze sprasuje, predvsem pa malo manj arogance.

IC, naj ti bo tole opozorilo!

Lep dan se naprej ... :D
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S58S » 11 Apr 2005, 10:41

s57mha napisal/-a:
S56KPN napisal/-a:Več si preberite:

Tale link ne dela... :roll:

LP
A. 8)

Meni zgornji link normalno dela!
CHEERIO BAJ FRM S58S ROBERT !
S58S

Kraj: VUHRED JN76OO

OdgovorNapisal/-a s55z » 11 Apr 2005, 11:07

Morda ne dela na ne IE brskalnikih. To se pogosto dogaja ...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S50DX » 11 Apr 2005, 11:15

Juh...

Sedaj zgornji lik dela. Tudi v IE6.
Mogoče pa so bili zjutraj kakšni "škrati" na delu. :lol:

TNX
A. 8)
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a Gost » 11 Apr 2005, 21:26

S57XX napisal/-a:

LP Jure

NI mi jasno kake slone ti vidis in kaj te tako moti.No vidim kaj te moti cisto normalno postavljeno vprasanje o baterijah o katerih ti nimas pac nobenega znanja ali pa iz tebe govori nadutost do prislekov in novih mladih clanov na forumu in ja mislim da bi mogu in ne samo mogu tudi zaradi svojih potreb to vedeti skoraj vsak radioamater.

Ce ne ves potem se ti se ni treba znasati nad menoj.Sploh pa ce nisi bil vmesan v debato.

Sej vem vrjetno si kaksen veteran,pa ce ze odgovarjam na groznje ti lahko povem se to kar si mislim glede tega k v klubih govorijo da se premalo radioamaterjev zanima za radioamaterstvo,to je glih zaradi takih kot si ti in tudi vcasih je bilo tako na CBju k se je mogu nekdo tvojega kova najdt in najedat mladini da rabis za Cb izpit.

Ko sem se prijavljal nisem nikjer zasledil da moram svoje davcne in podobne podatke pisati zraven.Tudi pa ce se komu zdim zanimiv in ce kdo hoce delati zvezo zmenoj me lahko kontaktira pod zasebno in se lahko dobimo brez problema in to na kulturnem nivoju.

Razumem tudi UKW radioamaterstvo in tovrstno kulturo ki spada zraven,ampak ce mislite da bo sistem tako funkcijoneral kot si ga pokazal ti in moderator z groznjo,se zelo motite in konec koncev z takimi nerabim imeti opravka.

Z znakom ki sem ga pridobil med trajanjem mojega IC nicka se pa nekako nemorem vec prijaviti in nekako je tudi brezveze ker nisem aktiven v TXu ampak bolj v RXu.

Hvala za razumevanje,hkrati se pa ze veselim zgrazanja,grozenj in mogoce se kaksnih pocitnic.

Lep pozdrav
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 11 Apr 2005, 21:34

s55z napisal/-a:
S57XX napisal/-a:

LP Jure

Na pol! Vsaj hvala in prosim, pa kaksen podpis (Francelj, Micka, al kaj) bi bilo lepo, ce ze sprasuje, predvsem pa malo manj arogance.

IC, naj ti bo tole opozorilo!

Lep dan se naprej ... :D

Hvala si po vsej normalni zdravi logiki zasluzi tisti ki odgovori in tisti ki je odgovoril si jo tudi je.
Dobil sem tudi mail za povzetek slovenskih navodil iz drugega topica in sem se tudi tistemu ki se je zrtvoval za posiljanje maila tudi zahvalil.A ker sem v upanju da slovenska navodila kompletna obstajajo upal tudi da se kdo to prebere in mogoce poslej navodila,sem za to raje se ne zahvaljeval v topicu za angleska ali povzetek slovenskih navodil,ker bi zgledalo da sem jih ze dobil.

Tudi v tem topicu sem kontaktiral ali drugace izmenjeval znanje tako da nevidim v cem je problem.

Kot pravim mogoce je slo nekaterim v nos ker nisem isto sekundo rekel hvala ko je bil dodan replay na moje vprasanje,ampak sem sele danes spet na forumu in med drugim tudi mislim da nismo pod neko policijsko kontrolo ko bi posameznikom moral polagati racune kdaj sem na netu in kdaj ne.
Gost

OdgovorNapisal/-a S57XX » 12 Apr 2005, 12:33

IC napisal/-a:NI mi jasno kake slone ti vidis in kaj te tako moti.No vidim kaj te moti cisto normalno postavljeno vprasanje o baterijah o katerih ti nimas pac nobenega znanja ali pa iz tebe govori nadutost do prislekov in novih mladih clanov na forumu in ja mislim da bi mogu in ne samo mogu tudi zaradi svojih potreb to vedeti skoraj vsak radioamater.
...

Moti me, da nekdo, ki se ne predstavi in postavi vprašanje začne razgrajati, zakaj mu nihče ne odgovoril tisti trenutek. Koliko o tem vem pač ne moreš soditi ...

IC napisal/-a:Sej vem vrjetno si kaksen veteran,pa ce ze odgovarjam na groznje ti lahko povem se to kar si mislim glede tega k v klubih govorijo da se premalo radioamaterjev zanima za radioamaterstvo,to je glih zaradi takih kot si ti in tudi vcasih je bilo tako na CBju k se je mogu nekdo tvojega kova najdt in najedat mladini da rabis za Cb izpit.
...

Ne vem katere klube imaš v mislih, saj pri nas (pa še kakšnega poznam) veselo vzgajamo mlade operaterje. Dejstvo pa je, da je veliko mladine danes dosti bolj lene kot je bilo to včasih in želi priti do nekaterih rezultatov brez ustreznega znanja - potem je pa kup izgovorov, kako jih vsi ovirajo ...

IC napisal/-a:Ko sem se prijavljal nisem nikjer zasledil da moram svoje davcne in podobne podatke pisati zraven.Tudi pa ce se komu zdim zanimiv in ce kdo hoce delati zvezo zmenoj me lahko kontaktira pod zasebno in se lahko dobimo brez problema in to na kulturnem nivoju.
...

Nihče ne rabi davčne številke. Kulturni nivo se začne, ko se nekdo podpiše pod tisto, kar je napisal, ne pa da se skriva za vzdevke. Če te osnov komuniciranja in obnašanje niso naučili doma, te ne bomo niti mi. In res ne bo nobene škode, če nočeš nič imeti z nami.

IC napisal/-a:Razumem tudi UKW radioamaterstvo in tovrstno kulturo ...

Bojim se da ne razumeš, saj UKW ne pomeni nič ...

Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a s56oa » 12 Apr 2005, 12:57

Fantje, sedaj pa že nakladate nekam v tri dni. :x
Govora je o NiCd in NiMH baterijah. Če o slednjih nimate kaj pametnega povedat, bodite vsaj tiho.

73 de S56OA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

Naslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov