Motnje gorilnika?

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Motnje gorilnika?

OdgovorNapisal/-a S57ESG » 06 Jan 2005, 17:54

Lep pozdrav! Imam tezave s sosedovim gorilnikom motnje mi dela najbolj na 14mhz in na 28mhz na 21mhz pa je mozno najti med motnjami cisto cisto frekfenco.Motnje konstantno (seveda ko dela gorilec) segajo do s5 na s metru za info uporabl :( jam Kenwood ts 870s filtracija ni mogoca s strani postaje.Dogovor s sosedom je nemogoc tako ,da kadar obrnem anteno v njegovo smer so to dogaja, v druge smeri pa se zaradi dusenja antene ta sum zbledi.Mfj ima zadevo za te probleme, ce ima kdo kak predlog izkusnje okrog teh tezav se mu zahvaljujem za odgovor.

lp s57esg Bojan
S57ESG

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a s55m » 06 Jan 2005, 20:34

Na strani sprejemnika ne bos resil zadeve.
Vsekakor se moras dogovoriti s sosedom.
Če tudi ti motiš njega potem dogovor res ne bo mogoč.
s55m

Kraj: KN12OR

Motnje

OdgovorNapisal/-a Gost » 07 Jan 2005, 07:52

Sam sem več let imel občasne S9+ motnje na HF spektru, ponavljale so se na 10 do 20 minut in trajale od 50 do 90 sekund. Takrat se ni dalo nič sprejemat in kakršno koli resno delo na bandih oz. v kontestih ni bilo
smiselno. Iskanje z lisičarjem ni bilo uspešno, šum je prihajal iz celotne električne instalacije v naselju. Potem sem na QSL kartici nekega japonca našel narisano vezje'odstranjevalca motenj', povzročenih s strani naprav, ki jih ljudje uporabljajo. Razen vezja, podobno je v MFJ-1025 NOISE CANCELING SIGNAL ENCHACER-ju, potrebuješ le še dobro pomožno anteno in pa nekaj ročne spretnosti pri uporabi.
V enem stavku povedano, motnje faziraš tako, da se med seboj uničijo,
koristen signal, za katerega je zelo malo možnosti, da prihaja pod enakimi
razmerani, pa pride skozi očiščen motenj.
S-9+ motnje so pri meni padle na S-1, odlično sem odpravil vse PC cvrčke, če jih je le pomožna antena zadosti dobro sprejemala.
Ko pa sem zadevo usposobil , se zverziral v uporabi in ponovno dobil nekaj veselja, pa je pozvonil na vrata električar in napovedal dvodnevni dopoldanski mrk zaradi obnove dela inštalacije v naselju.
Elektrike torej ni, v hiši skoraj nimaš kaj počet, pa smo zunaj opazovali mojstre in obnavljali medsosedske odnose. Tako sem izvedel, da se pri prvi sosedi na izolatorjih že leta pogosto'bliska', malo naprej je tepka prerasla odprte žice napeljave in se je ob dežju kar kadilo iz nje, isto se je dogajalo drugje z jesenom itd.
Po obnovitvi dela inštalacije v naselju , delno je sedaj v v tleh, sem napravici odklopil, ker nista več potrebni. Čakata, da se od kje pojavi PLC ali pa crkne kakšen izolator, spojka ali gorilnik.
Kje je sedaj ta QSL- ka ne vem, shema MFJ-1025 je na MFJ-straneh- navodila.
Srečno v boju z motnjami, brez njih bi bilo klofanje manj zanimivo.
73
Miro S58T
Gost

OdgovorNapisal/-a s57x » 08 Jan 2005, 13:31

MFJ fantje so seveda pobrisali shemo! Prtojekt pa je vsekakor za marsikoga zanimiv, vsak dan bo aktualnejši.
Mislim, da je bil podoben načrt objavljen v neki reviji, žal se ne spomnim, kateri. Home made izvedba bi bila verjetno cenejša od MFJ-1026.
Ima kdo kakšen namig?

73 Jurij, s57x
s57x

OdgovorNapisal/-a s56a » 08 Jan 2005, 15:21

http://www.timewave.com/Acrobat/ANC_4TW8x11a.pdf

Rahlo zakompliciran s predojacevalci ampak nacin dela je razviden.
s56a

OdgovorNapisal/-a s57x » 08 Jan 2005, 17:40

Tnx Mario info,
projekt kot nalašč za brontose mojega kova!

73 Jurij, s57x
s57x

QRN

OdgovorNapisal/-a Gost » 09 Jan 2005, 11:36

Shema v MFJ-1025 je zelo podobna. Ko sem ga nabavil, me je stal 110 EUR z DDV. Toliko kot dva in pol metra nažaganih drv. Kaj imaš prej narejeno-hi?
Miro
Gost

OdgovorNapisal/-a s57x » 10 Jan 2005, 17:07

Zanimivo vprašanje! Zna biti, da bi kdo, ki mu "izumljanje" in spajkanje ni problem, pred drvmi klonil, hi Če bi vprašal, kaj je lažje ali enostavneje...

No, mislil sem na W1FB Noise Reduction Unit.

Nekaj enostavnejšega je na:

http://user.netonecom.net/~swordman/Rad ... cancel.htm

W1FB projekt pa je v "fazi iskanja".

73 Jurij, s57x
s57x

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov