Zanima me primerjava ročk v podobnem cenovnem razredu:
Bencher By-1, Vibroplex standard Iambic key, racer key in Kent Iambic key.
Hvala!
S52OW napisal/-a:Zanima me primerjava ročk v podobnem cenovnem razredu:
Bencher By-1, Vibroplex standard Iambic key, racer key in Kent Iambic key.
Hvala!
S52OW napisal/-a:Ojla Janez.
Primerjava med temi me zanima, ker približno enako stanejo. Imam pa Bencherja, ki lepo laufa,
me pa mikajo tudi ostale ročke.
Hvala!!!
S52RZ napisal/-a:Pozdrav!
Koncem 80. let sem iz tasterja pešaka prešel na elektronca ET4-C (ZRS), kmalu sem ga predelal na dva dela, na samo el. vezje in ločeno na ročico v stilu "lista žage". Pozneje sem si nabavil Bencherja BY-1. Poizkušal sem tudi španskega Llaves Ariesanas, toda ostal sem pri BY-1. Vsaj mislim, da so tasterji Kent in podobni boljši, ker so veliko bolj kompaktni. Namreč pri tipkanju moraš imeti siguren stabilen občutek, taster ti ne sme plesati po mizi, zato sem moja tipkala dodatno obtežil z večjo marmornato osnovno ploščo. Še poprej pa sem jim lepil nogice z žvečilko na mizo. Tudi nastavitve kontaktov, kot so dolžina giba in presura so pomembne in so zelo individualne in vsak si mora poiskati svoje. Velike razlike med klasičnim tasterjem in elektroncem se pošteno zavedaš šele ko moreš veliko oddajati. Neštetokrat se spomnim kakšna muka je bila nekoč na RTG vajah oddajati telegrame z 150 do 200 grup (200x5=1000 znakov) z tasterjem od RUP4, pozneje pa z "malčkom" od Racala, tam 50 do 100 grup je še lepo šlo, ko si dobil telegram z večjim številom pa te je začelo kar potiti, še huje je bilo če si moral ponavljati tak telegram. Žal pri nas sladkost elektronskih tasterjev je prišla pozneje, ko so klasične RTG vaje šle v zaton.
Lep pozdrav 73 de Zdravko S52RZ
S57NL napisal/-a:Tilen pozdravljen!
Še moje mnenje o telegrafskih ročkah. Verjamem, da imajo telegrafisti vsak svojo ročko, ki ji zaupa in noče več eksperimentirati.
Na začetku moje telegrafske poti sem si izbral, po posredovanju radioamaterskega prijatelja iz AGCW - DL, vibroplex'sovo ročko RACER IAMBIC padlle. Ima magnetni povratni hod. Je zelo občutljiva in kot že ime pove za hitro telegrafijo. Imam jo že več kot 25 let. Seveda sem z njo zelo zadovoljen. Mika pa me, da bi si nabavil še polavtomatskega od vibroplex'sa. To pa le za ljubiteljsko telegrafijo, ker oddaja poseben zvok, bi rekel - mornariški, hihihi!
Sicer pa ima Pietro Begali tudi odlične ročke. Na sejmu sem pred leti preizkusil ročko Simplex iambic paddle. Je težka zato ne pleše po mizi hihihi in meni se je zdela zelo priročna.
73 de S57NL - Brane!
s51mm napisal/-a:Je pa še ena, solid state od 9A5N. Sam sem jo imel priliko testirati na sejmu v FH cca. dve leti nazaj. Ročka kot taka nima gibljivih delov, temveč senzor pritiska in se jo da nastaviti zelo natančno. Je pa, dokler se ne navadiš, občutek malo hecen na začetku Odlična QRQ ročka ki omogoča hitrosti, ko težava postane sprejem
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov