Težave z usmernikom??

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Težave z usmernikom??

OdgovorNapisal/-a S52OW » 26 Nov 2004, 18:32

Težave imam z usmernikom, vendar sumim da gre za napako v el. inštalaciji v naši hiši.

-Ko oddajam s približno 120w pep se "glas" sesuva, medtem, ko je konstanta špica pri 120w čista :o Pri cca 80w je vse ok.
-Ravno tako cw: ko "udari" ton "zakašlja". V konstantnem pisku - vse čisto. Predvidevam, da usmernika ne matra previsok tokovni napor.

-Usmernik sem testiral tudi pri prijatelju, še na malo večjo porabo in ni bilo nobenih težav. V obeh primerih imata postaji monitor funkcijo.

V preteklosti se mi je že zgodilo, da je postaja pri meni povzročala brum na oddaji in spet pri prijatelju je bilo vse čisto. Preverjeno pri dveh postajah in treh qth-jih. Ostale postaje so delale tudi pri meni OK.

Ne razumem vzroka teh težav. PSE HELP.

73, s57oww de Tilen

Naj omenim še to, da imam dobro umerjen antenski sistem.
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com
Uporabniški avatar
S52OW

Kraj: Golo 670m asl

Re: Težave z usmernikom??

OdgovorNapisal/-a s57ad » 26 Nov 2004, 19:29

S57OWW napisal/-a:Težave imam z usmernikom, vendar sumim da gre za napako v el. inštalaciji v naši hiši.

-Ko oddajam s približno 120w pep se "glas" sesuva, medtem, ko je konstanta špica pri 120w čista :o Pri cca 80w je vse ok.
-Ravno tako cw: ko "udari" ton "zakašlja". V konstantnem pisku - vse čisto. Predvidevam, da usmernika ne matra previsok tokovni napor.

-Usmernik sem testiral tudi pri prijatelju, še na malo večjo porabo in ni bilo nobenih težav. V obeh primerih imata postaji monitor funkcijo.

V preteklosti se mi je že zgodilo, da je postaja pri meni povzročala brum na oddaji in spet pri prijatelju je bilo vse čisto. Preverjeno pri dveh postajah in treh qth-jih. Ostale postaje so delale tudi pri meni OK.

Ne razumem vzroka teh težav. PSE HELP.

73, s57oww de Tilen

Naj omenim še to, da imam dobro umerjen antenski sistem.

Kljub dobro umerjenem antenskem sistemu bi jaz sumil VF povratno zvezo.

Kako imaš izvedeno ozemljitev? Imaš na anteni, oz. antenah instalirane balune?

Se ti opisane težave pojavljajo neodvisno od frekvenčnega obsega, ki ga uporabljaš? Samo na določenih frekvencah? Če imaš več anten, imaš neuporabljene antene ozemljene?

Pri meni je FD-4 na oddaji povzročala zelo čuden ton, (če sem hotel delati, sem moral moč zmanjšati na nekaj W), dokler nisem koaksialni kabel tik ob antenskem priključku navil na kos kartonske cevi (cca 12 navojev). Od tedaj nimam nobenih težav več in lahko oddajam s polno močjo...

73! Mirko, S57AD
Uporabniški avatar
s57ad

OdgovorNapisal/-a S52OW » 26 Nov 2004, 20:02

Živjo Mirko.
Pozabil sem omeniti, da teh težav nimam, če postajo napaja njen (notranji) usmernik.
Zunanji usmernik pa je tudi switcher. Vem,da switcher ni najlepša rešitev...
Antena je Eco-TRibander-yagi in omenjene težave se dogajajo na vseh treh bandih. Umerjena je s trapi, hranjena preko baluna, spodaj imam ozemljeno tudi preko tunerja. Težave se dogajajo tudi brez ozemljitve.

Hvala, s57oww de Tilen
Uporabniški avatar
S52OW

OdgovorNapisal/-a S52DK » 26 Nov 2004, 21:57

Hoj Tilen!

Malo poskusi premakniti usmernik proč od koaksialnih kablov. Prav tako poiskusi, če imaš na voljo naviti napajalni kabel usmernik - postaja na feritno palico ali pa na malo večji prstan, če je pri roki.

Toliko zaenkrat.

73 de Robi, S52DK
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

OdgovorNapisal/-a S52OW » 26 Nov 2004, 22:13

Nimam nič takega pri roki...bom nekje "izbrskal".

Hvala, Tilen
Uporabniški avatar
S52OW

OdgovorNapisal/-a S58F » 26 Nov 2004, 23:37

S57OWW napisal/-a:Nimam nič takega pri roki...bom nekje "izbrskal".

Hvala, Tilen

Hm,čudno,ravno danes sem za test priklopil moj 25A homemade usmernik na FT1000MP (imava skoraj enake postaje + sam imam tudi ECO 3 bander)...sam nisem opazil "nikakšnerga" VF-a ali "sesuvanja špic pri končni moči"
Tilen,kakšno ozemlitev imaš pri TCVR?? :o
Jaz imam vse povezano TCVR- LINEAR..itd in vse skupaj po debelem kablu speljano na ozemlitev: 15m valjenca + elektro sonda zabita cc. 2 m v zemljo!! :roll:
Lahko pa ti napišem da imam sam težave na 40m če delah HP ..nekje pri 600W se začne pojavljat VF toda v kratkem moram prestavit 40m dipol anteno na drugo stran hiše ,ker gre žični "1/4 l krak" skoraj mimo okna shack-a. (vse skupaj sem 13.11 postavil bolj za test :-? )

CU de ERIK

PS.
Sorry Tilen danes mi ni uspelo "priletet" na kavo,ker je YL dobila prevoz direktno iz faksa do QTH :cry:
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

OdgovorNapisal/-a s55z » 26 Nov 2004, 23:41

Hojla Tilen,

Imam en feritni obroček, tak razstavljiv za na kabel nataknit. Jutri zjutraj skočim v Delkota ali Conrada po en 5 polni DIN konektor, pa se lahko še pri tebi ustavim ... Morda bi ti tak ferit prav prišel.

Sicer sva imela s koelgom PetromP na enem kontestu zanimive težave. Modulacijo na 6m (na 2m pa ne) pri solo FT817 (5W OUT) sva imela povsem brenčečo. Kar nekaj časa nisva pogruntala, kaj to je, nato pa sem čisto po naklučju premaknil usmernik izpod postaje in brnenje je čudežno izginilo. Morda je pa kaj podobnega ...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S52OW » 27 Nov 2004, 00:08

Živjo Erik in Dragan.
Mislim, da ne gre za vf?? Morda za drugačno prebijanje...ne vem.

Dragan super. Oglasi se zjutraj pri meni in poskusiva s feritnim obročkom.

Hvala,
73, Tilen
Uporabniški avatar
S52OW

OdgovorNapisal/-a S52OW » 27 Nov 2004, 21:50

Z Draganom sva poskusila tudi z feritnim obročkom, vendar brez uspeha.
S Sandijem s56juk sva testirala usmernik še z dveh qth-jev s podobnimi pogoji in usmernik dela odlično!
Očitno pri meni nekaj ni OK z električno napeljavo...opisano tudi v začetnih "postih".

Usmernik je tako naprodaj..."glej male oglase"

Hvala vsem za hitro pomoč.

73, Tilen
Uporabniški avatar
S52OW

OdgovorNapisal/-a s57ezb » 27 Nov 2004, 23:15

Zato,ker usmernik na drugih mestih deluje v redu, sumis pa hisno instalacijo bos usmernik prodal??!
Si preveril "kontakt" na omrezni vticnici;prikljuci analogni v-meter vsporedno k vticnici oz. bolje kar na sponke napajalnega kabla v usmerniku(230) in tipkaj; bos videl za koliko ti "pade" kazalec...
73,Bozo
Uporabniški avatar
s57ezb

Kraj: Sežana,JN65WQ

usmernik

OdgovorNapisal/-a s55e » 29 Nov 2004, 15:21

Pozdrav fantje,
a je že komu padlo na pamet da bi postajo priključil na slepo breme 50E in ustrezne moči/disipacije (da izključimo RF feedback). Jaz bi to vsekakor preiskusil še pred tem, ko bi začel prodajati usmernik ... kaže pa kot da ga mučijo spremembe toka v času dI/dt, sliši se kot da bi bila regulacijska zanka prepočasna - sicer nisem expert za stikalne usmernike (napajalnike) a menim da bi bilo morda smiselno poiskusiti še s kakim elektrolitom vzporedno k napajanju (večje kapacitivnosti) v bljižini postaje. Kakšne kable pa imaš (tudi dolžine) od usmernika do postaje? A z osciloskopom si pogledal kaj se zgodi na 13.8V (izhodu iz usmernika) ko greš na oddajo?

LPJ
s55e

OdgovorNapisal/-a S52OW » 29 Nov 2004, 17:16

Ne, res nisem preizkusil čisto vsega. Sumim, da gre za napačno vezano zemljo??? Morda kakšna motnja v omrežju??
TRije simptomi:
-ts-850s...brum na izhodu (Kenwood usmernik)
-ft-900cat.....brum na izhodu (dva različna usmernika)
-in zdaj ta novi usmernik in mp (težava, opisana zgoraj)
Na notranji usmernik dela OK.

Vmes sem menjal kable in antene.

Konec tedna se bom posvetil še predlaganim "testom".

Hvala, Tilen
Uporabniški avatar
S52OW

brum

OdgovorNapisal/-a s55e » 29 Nov 2004, 22:33

Pozdravljen Tilen,
kar nekaj časa sem poganjal postajo (TS130) na akumulator, ki sem ga permanetno imel na polnilcu (akumulator je bil kar velik, tak z gelom za UPS v velikosti avtomobilskega - Ah se ne spomnim več natančno) tudi kaj takega je primerno za test. Poizkusi z omenjenimi zadevami, pa mnogo sreče...

LP Jože
s55e

OdgovorNapisal/-a S52X » 15 Dec 2004, 17:44

To je klasika pri ft 1000mp serji aparatov. Dela normalno z notranjim usmernikom, zakaj ne rabiš tega? Ostali brum o katerem govoriš morda prihaja iz PC-ja, rešiš tako da daš kos žice med RTX in PC.
73s de S52X Tadej
S52X

Kraj: N.Gorica

OdgovorNapisal/-a s56a » 16 Dec 2004, 13:58

Bolj klasika so stikalni usmerniki, ki potrebujejo minimalno breme in imajo daljši odzivni cas za regulacijo toka. Žal pri mladih vse mora biti "digitalno". Zaželjena teža 400 W usmernika je <3 kG. Zraven pa 30 kG QROOO...
Navadni osciloskop bi verjetno pokazal grozljivko usmernika. Vendar se lepše sliši debata o VF motnjah...
s56a

Naslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov