Yaesu ft-411 okvara izhoda za glasnost(Volume)

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Yaesu ft-411 okvara izhoda za glasnost(Volume)

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 02:24

Slika
Slika
Slika

Pozdravljeni,imam sledec problem,na tej postaji lahko dam na glas samo do skoraj polovice knofa kar je pa naprej se pa postajca sesede,vbistvu utihne(linearno utihne,ne prekine!) tako kot bi nekaj notri premoduliralo.Meni se zdi da je sla koncna za glasnost zdej me pa zanima ce je ze kdo imel podoben primer ali pa ce mi lahko nekdo pokaze na sliki kje je ta izhodna stopnja in kaj vsebuje(elemente).

Potenciometer sem razstavil in videl da je cist normalen,tako da vem da ni potenciometer.

Pa se neka napaka k se mi zdi v povezavi z prvotno,ko sumenje za squelcham se tam na meji z tisino vedno pojavi tak zvokec kater pa seveda potem zgine,ali pa recimo zelena led ugasne ko postajo zasquelcham ampak tako bolj pocasi,kot da nebi deloval squelch kot bi moral,ker pri drugih postaja ko preide v tisino takoj izklopi.

Pa recimo tudi ce zasquelcham cist na minimumu z tisino(na meji) se ledica pocasi ugasa,ce pa potenciometer zategnem takoj do konca se pa ta hitreje izklopi.

Meni se nekakoo zdi da sta ta dva problema nekako povezana in upam da ima kdo ze izkusnje ali pa resitev stem.
Gost

sesedanje NF

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Nov 2004, 08:24

Pozdravljen!

Ali si poizkusil z zunanjim zvočnikom (8 in 4E) ? (da ugotoviš ali je zadeva el. narave ali pa mogoče mehansko vibracijska posledica na kaj drugega) Kako pa je kaj s trakcem? V kar nekaj novejših ročnh postajah sem zasledil težave s trakci, ki znajo nagajati da je veselje :cry:

Lp jože

73, S57MHJ
s55e

NF AMP

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Nov 2004, 11:44

Pozdrav še 1x,

NF ojačevalnik kaže da je na REG UNIT (oglej si FT-411 Technical_supplement, najdeš ga na www.mods.dk ) Na tvoji sliki je to tista ploščica ki je vertikalno prispajkana na večjo PCB (motherboard) s potenciometri (in dial sw) in se nahaja v bljižini konektorja za folijski kabel (ki bi ga jaz raje vzel dol (ven) ker ravno ne prenašajo najbolje mehanskih obremenitev / prepogibanja itd.)

NF ojačevalnik je zgleda izveden z NJM386D http://www.radiomods.co.nz/integratedci ... lm386.html

LP Jože
s55e

Re: sesedanje NF

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 12:38

s57MHJ napisal/-a:Pozdravljen!

Ali si poizkusil z zunanjim zvočnikom (8 in 4E) ? (da ugotoviš ali je zadeva el. narave ali pa mogoče mehansko vibracijska posledica na kaj drugega) Kako pa je kaj s trakcem? V kar nekaj novejših ročnh postajah sem zasledil težave s trakci, ki znajo nagajati da je veselje :cry:

Lp jože

73, S57MHJ

Nevem kaj mislis z zunanjim zvocnikom,sem pa probal na slusalke in je isto.

Postaja pa mehansko se kr zleda da nima luftov in problemov.
Gost

Re: NF AMP

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 12:42

s57MHJ napisal/-a:Pozdrav še 1x,

NF ojačevalnik kaže da je na REG UNIT (oglej si FT-411 Technical_supplement, najdeš ga na www.mods.dk ) Na tvoji sliki je to tista ploščica ki je vertikalno prispajkana na večjo PCB (motherboard) s potenciometri (in dial sw) in se nahaja v bljižini konektorja za folijski kabel (ki bi ga jaz raje vzel dol (ven) ker ravno ne prenašajo najbolje mehanskih obremenitev / prepogibanja itd.)

NF ojačevalnik je zgleda izveden z NJM386D http://www.radiomods.co.nz/integratedci ... lm386.html

LP Jože

Tukaj je nova slikca in kaze kaj je na tej ploscici,na drugi strani sta pa se dva mala tranzistorcka.

Potem je najbolje da premerim tale cip 386bd JRC(malo drugacna oznaka),pša tale tranzistor zraven.

Upam da je to isti cip ker ti omenjas druga zacetne crke cifre so pa ok.
Upam da bo to ker postaja dela tiptop in ji res nebi rad spet v predal dal,cudno se mi pa zdi da sem jest edini z tovrstni problemom.

Slika
Gost

NF AMP

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Nov 2004, 13:04

Pozdravljen!

Jaz bi se zadeve lotil na sledeč način:
- vzameš 2m odddjnik (drugo postajo) ali servisni generator (npr. IFR1200) in ga moduliraš z NF piskom (1kHz) pri postji je uporaben tudi DTMF

- na obdelovani postaji preveriš kaj se dogaja na vhodu integiranega ojačevalnika / glede naglasnost (vhod si lahko tudi z žičko spelješ ven na osciloskop) in kaj na izhodu (zvočnik). Kar tako (če ni v delovanju) ga boš bolj težko premeril (še najbolje da ga zamenjaš - saj verjetno ni tako drag) jaz bi verjetno dal noter kar LM386 (če ne bi dobil originalnega) - ali pa vsaj pobrskal po netu glede dodatnih informacij.

- če imaš možnost nabaviti tudi drug trak bi storil tudi to... Nekateri proizvajalci baje reklamirajo da so ti trakci za enkratno uporabo (servis). Potrdijo pa naj raje to fantje, ki se s tem profesionlno ukvarjajo. Jaz sem že kar nekaj x postaje jemal narazen in nazaj skupaj, pa so preživeli - je pa potrebno biti previden.

LP Jože

73, S57MHJ
s55e

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Nov 2004, 13:08

Ja sem pozabil zapisati...

Glede na težave s šumno zaporo, preveri kako je z masami!? napajanjem...

A načrt imaš?

LPJ
s55e

Re: NF AMP

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 13:38

s57MHJ napisal/-a:Pozdravljen!

Jaz bi se zadeve lotil na sledeč način:
- vzameš 2m odddjnik (drugo postajo) ali servisni generator (npr. IFR1200) in ga moduliraš z NF piskom (1kHz) pri postji je uporaben tudi DTMF

- na obdelovani postaji preveriš kaj se dogaja na vhodu integiranega ojačevalnika / glede naglasnost (vhod si lahko tudi z žičko spelješ ven na osciloskop) in kaj na izhodu (zvočnik). Kar tako (če ni v delovanju) ga boš bolj težko premeril (še najbolje da ga zamenjaš - saj verjetno ni tako drag) jaz bi verjetno dal noter kar LM386 (če ne bi dobil originalnega) - ali pa vsaj pobrskal po netu glede dodatnih informacij.

- če imaš možnost nabaviti tudi drug trak bi storil tudi to... Nekateri proizvajalci baje reklamirajo da so ti trakci za enkratno uporabo (servis). Potrdijo pa naj raje to fantje, ki se s tem profesionlno ukvarjajo. Jaz sem že kar nekaj x postaje jemal narazen in nazaj skupaj, pa so preživeli - je pa potrebno biti previden.

LP Jože

73, S57MHJ

Nacrta nimam za nic.

Kupit ni problem tega cipa ce ga sploh imajo,ampak je treba se prej premerit vsaj osnovo da vem da se ne trudim zastonj.
Studiram da je mozno prejsni uporabnik recimo za ekxternal speaker ali slusalke uporabljal ne pravo opremo in je mogoce tam kej unicil ali je pa delal s svojim jackom in je tam naredil recimo stik, ce bi bilo vse to bi bilo se najbolje in da je seveda crknil cip.
Kaj pravis?

Vidim pa da je res vse bolj tako narejeno za enkratno.Ampak za zdej mi se kar gre nisem tak stor da bi vse unicil.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 13:52

Nacrt mam ja mi je sele zdej potegnl da mislis tega k je iz neta.

Sej tist k si mi dal link od sestave cipa je pa v bistvu za pomerit samo 3 nogce ne?Ker drugega ne kaze.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 14:02

Hte se mi ne javi v ICju nimajo nic,majo pa v delkotu in stane 110sit,majo pa tega LM386,ko sem mu rekel za JRC je pa rekel da tega ne drzijo tako da je mozno to kaksna Japonska oznaka.

Ga bom sel kar kupit samo je problem v tem da najraje nebi zastonj rzlotal tega vezja ker je vse povsod malih smdjev,ampak ocitno bom tudi moral.
Gost

JRC

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Nov 2004, 14:34

JRC je Japan Radio Company of Japan (proizvajalec), ki ga lahko po mojem kar zamenjaš z LMom,

LP Jože
s55e

osciloskop

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Nov 2004, 14:37

Če imaš ociloskop preveri vhod in izhod ojačevalnika (ojačenje) pri različnih nivojih (in ko začne nagajati), ali pa da se ti ne začne zaradi kakšnega čudnega razloga sesedati napajanje NF ojačevalnika.

LPJ
73,S57MHJ
s55e

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 14:48

Mah zdele ga bom sel kupit in cez kako 1 uro ga bom ze gor prlotu in vidu ce dela.

Ce merim izhod in vhod skoraj da pomoje nisem nic naredu ker ce krmilnik LM pred njem njega krmili z popacenjostjo bo tudi 386 tak signal ojacal.

Tega LMa sem zmeril k je na sliki pred 386 in ni tranzistor kot sem sprva mislu ampak je LM nek ojacevalnik OUT,GND,VCC in ko sem ga zmeri ima na vseh obmocjih potenciometra 5 V (baterija ima pa od 8-9 V neobremenjena seveda)ko pa z potenciometrom ugasnem postajo ima pa na nagicah tm 0.5-1V.Tako da pri temu ni bilo nihanja.

Skoda ker tudi nikjer ne pise kaksno obmocje ima ali pa kaksne podatke.
No bomo zamnejl in upam da bo to to.Lahko bi se tega lma drugega kupil ce ga imajo.Ampak pod LMom sta se dva SMD tranzistorcka k sta tudi lahko hin sam jih je pa tezje prebrati in bi najraje vse te elementke zamenjal ce bi jih dobil,ker plata pomoje nebo zdrzala 3x odlotavanja in prilotavanja.
Gost

lm2931AZ

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Nov 2004, 14:57

LM2931AZ je low drop napetostni regulator, specifikacije so na :
http://crio.mi.infn.it/wig/electronics/ ... LM2931.pdf

če je Vout=5V je zgleda OK,

LPJ
73, S57MHJ
s55e

NF AMP

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Nov 2004, 15:11

oglej si http://www.national.com/ds/LM/LM386.pdf
predvsem stran 5.

Ostale (aktivne) elemente na ploščici pa kar pri miru pusti, ker nimajo zveze z NF ojačevalnikom.

LPJ
s55e

Naslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov