Z veseljem

Bom šel po vrsti sestavljanja vezja:
- Na PCBju v članku, kakor tudi na PCBju of Frankota S57JEL, je dioda, ki naj bi bila na izhodu od levega kristalnega oscilatorja (74HC04, pin 8 ) vezana na napačen pin. Pin 8, ki je na plošči ozemljen je treba ven povlečt in kar v zraku nanj prilotat anodo od diode, ki je tam v bližini. Ta desni oscilator deluje vredu.
- Na vsakem oscilatorju, je eno serijsko LC vezje v bližini kristala. Predvidevam da za razne overtone kristale. Jaz sem pustil kar prazno in je deluje.
- Na originalnem vezju in shemi celo, je srednji pin od stikala za preklapljanje delilnka vezan na +5V. Moral bit biti na 0V, če ne ne dela izbira delitelja!
- Na prvem delilniku frekvenca 74HC74 (tist ki je bližje 74HC04) bi moral biti pina 1 in 13 vezana na +5V. To konkretna samo na PCBju of Frankota fali. Spet je rešitev jih ven iz ploščice povlečt in v luftu prebrikat do primerne točke.
- Delilnik je malo počasen če uporabiš 74HC74, 28MHz od LO (za delo na 40m) glih za glih da gre skozi, ostane bolj sinusne oblike in vezje se nič kaj preveč "digitalno" ne obnaša. Nisem še poizkusil, ampak po podatkovnih listih sodeč če nameravaš izdelovat ta SDR za delo na 30m/20m/18m bo verjetno potrebna uporaba hitrejšega 74AC74.
- To nisem čist točno si razjasnil zakaj je do tega prihajalo (sumim da je par pF kapacitivnsoti v diodah al neki) ampak druga stopnja delilnka si mi ni hotel izklaplat ob uporabi višje frekvence LO. S kristalom od 7Mhz ali 14Mhz je vse delalo vredu, s kristalom od 28MHz pa se kondenzator C12 na shemi ni hotel izpraznit dovolj da bi se delilnik pravilno vklapljal/izklapljal ob izbiri položaja na stikalu. Upor R12 sem iz 6.8kiloohmov znižal na 1kiloohm in je potem dalo mir.
S samim sprejemno elektroniko nič ne fali (razen da je shemi v članku zamešano, katera stran je sprejemnik in katera oddajnik, ki gre potem na močnostno stopnjo)
- Na močnostni stopnji, tako v PCBju v članku kakor na PCBju of Frankota, je 100nF kondenzator, ki bi moral vrata četverice MOSFETov povezat na ponor prve dvojice MOSFETov, napačno povezan na vrata od ta prvih dveh. Tako ne gre prva stopnja ojačanje naprej v drugo in na koncu dobiš le bogih 200mW na izhodu. To sem rešil, tako da sem ta kondenzator na spodnji strani ploščice prispajkal med pravilni točki.
- Na originalni shemi že fali, da pri vmesniku za RS232 port pri tistem tranzitorju od tasterja bi moral biti upor R33 2.2kiloohma vezan med bazo in emitorjem in ne med bazo in kolektorjem kakor je narisan. Tudi tega sem nalotal na spodnjo stran ploščice.
[*]Tisti sidetone oscilator mi ne deluje, toda itak imam nastavljeno, da mi ga računalnik generira tako da ni to problem.
V bran Frankota, je samo ena napaka več na njegovem PCBju, kakor na tistemu iz članka!
Za zgolj sprejem so vsi programi lepo delovali. Ko sem hotel urediti tudi oddajo pa so se vsi delali nekaj fine, in mi ni uspelo poštimati preklapljanje, da ne bi bilo potrebno drugo zvočne kartice. Ko sem dodal drugo zvočno kartico je bil takoj mir (tudi če hočeš samo telegrafijo delat, kjer nimaš priklopljenega mikrofona

) . Nisem se dlje igral, glede na to da danes skoraj vsak računalnik ima kakšen 5.1 surround zvok bi v teorijo morala delovati vsaj ločena izhoda za IQ med oddajo in audio brez dodatne kartice.
S raznimi preurejenimi verzijami PowerSDRja za te SoftRockSDR sisteme nisem imel kaj dosti sreče.
Za zgolj poslušanje je HDSDR še kar zmogljiv, lepo si lahko filtre sproti spreminjaš za izrezat čimveč šuma in motenj. Za možnost oddaje si moraš pobrati driver, kot da imaš "Softrock Lite v0.12". Edino, ki fali je da taster ne deluje in moraš telegrafijo klofat na enter tipki

SSB gre pa brez težav. S progamo VirtualAudioCable sem ga tudi povezal na FLDigi in WSPR za digitalne načine dela (spodaj v priponki ena slika zadnjih 24ur, kaj sem vse slišal, in kdo je mene vse slišal na WSPR!).
Program Rocky kar vredu deluje za CW (in ima celo vgrajen BPSK31 modem) samo nima break-in, moraš ročno preklapljat med RX/TX.
Večino časa pa preživim jaz v Linuxih, kjer sem se nekaj časa hecal s konfiguracijsko datoteka vendar sem uspešno usposobil Quisk, kjer mi lepo deluje tako CW kot SSB in taster in vse drugo.
Kaj več pa nisem zaenkrat probal.
lp, Simon