S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 16 Nov 2019, 00:29

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 04 Apr 2013, 23:07 
Odsoten

Pridružen: 20 Feb 2010, 15:30
Prispevkov: 165
Kraj: Mozirje (JN76li)
Pozdravljeni, v kratkem planiram postaviti en začasni prostostoječi stolp. Višina stolpa bo okoli 10m.

Zanima me sledeče. Ali so kakšna priporočila, pravila ali karkoli podobnega ki bi mi pomagala da bi sidral pravilno in da bi dosegel čimboljšo trdnost. Kakšni koti sidranja, pravikoti itd... Namreč sem zelo prostorsko omejen. Stolp bi sidral v tri strani na dveh višinah.

Razmišljal sem da bi stolp sidral nekje na višinah 5m in 9m, vendar nastane problem ker je lahko sidrišče na tleh v dve smeri maximalno 5m od samega stebra. Stolp bo sestavljen iz alu cevi (fi 43), na njem pa je v planu lažja do 10kg težka antena. Torej vse skupaj ne bo tehtalo več kot 50kg. Pa še to za sidranje bi uporabil 1,5mm jeklenico

_________________
ex. S51JS


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 05 Apr 2013, 08:18 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2366
Kraj: jn76gh
Pozdravljen Jaka

Upam, da ti bo spodnje v pomoč:
http://www.hamuniverse.com/antennamastguying

http://www.mastrant.com/en/tips-advices ... antennas-1

http://k7nv.com/notebook/topics/TowerTips.pdf

http://www.tpub.com/steelworker2/88.htm

Nekaj osnov je za začetek...
lp
Boštjan

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 05 Apr 2013, 09:14 
Odsoten

Pridružen: 01 Sep 2004, 21:03
Prispevkov: 131
Jaz bi sidral z "vinogradniško žico", to je monofil plastika, ima boljšo natezno trdnost, kot jeklena žica, ni potrebno vstavljat vmesnih izolatorjev, je trajna in poceni. Pri nas se dobi v kmetijskih trgovinah. Ponujajo jo tudi WIMO po bolj zasoljeni ceni.

73 de Bojan, s54z


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 05 Apr 2013, 10:25 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 22 Avg 2004, 16:41
Prispevkov: 720
Kraj: Poljčane, JN76SH
S51JS napisal/-a:
Pozdravljeni, v kratkem planiram postaviti en začasni prostostoječi stolp. Višina stolpa bo okoli 10m.

Zanima me sledeče. Ali so kakšna priporočila, pravila ali karkoli podobnega ki bi mi pomagala da bi sidral pravilno in da bi dosegel čimboljšo trdnost.


Jaka,

prostostoječi stolp ne potrebuje sidranja. Konstruiran mora biti tako, da nosi predvideno težo oiroma breme v vseh vremeskih pogojih (veter, sneg, žled...).

Ne glede na to pa ti priporočam, da razmisliš o tej konstrukciji: http://www.qsl.net/ei7ba/Crank-up%20Tilt-over%20Tower.htm

_________________
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 05 Apr 2013, 12:09 
Odsoten

Pridružen: 20 Feb 2010, 15:30
Prispevkov: 165
Kraj: Mozirje (JN76li)
Boštjan: Hvala za linke bom jih preštudiral in glede na prvi pogled bom gotovo našel kaj zase.

Bojan: Hvala za predlog, sicer imam že doma cca 200m omenjene jeklene žice debeline 1.5mm, iz tvojega pisanja pa sem razbral da bi v primeru uporabe te jeklenice potreboval še izolatorje ki bi zlužili čemu?

Robi: Kot kaže sem si besedno zvezo prostostoječi stolp razlagal napak :) Se zgodi. Takšen stolp katerega omenjaš v linku je res dobra rešitev, in v tej smeri sem razmišljal v primeru da si res postavim trdnejši predvsem pa trajnejši stolp.


Se pa prvič lotevam resnejšega projekta zato bo verjetno še mnogo vprašanj saj vsak odgovor daje nova vprašanja, zato prosim da boste potrpežljivi tudi če ustrelim kakšnega kozla :)

_________________
ex. S51JS


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 05 Apr 2013, 23:12 
Odsoten

Pridružen: 28 Nov 2007, 17:11
Prispevkov: 420
Kraj: Koper - Capodistria
Hojla!
Glede na to, da imaš, vsaj tako si napisal, nekje maksimum 5m prostora za sidranje, bi bilo lepo, če bi priložil vsaj skico prostora, kjer boš to postavljal. Lepše bi bilo sliko in opis. Verjetno imaš blizu kakšen zid ali kaj podobnega. Se na to, karkoli že je v bližini nebi dalo nasloniti te "štange" in se tako izogniti temelju in sidrom? Omenil si cca. 50 kg teže. Z anteno, rotatorjem in cevjo vred ali je to teža, ko jo bo stolp nosil? Je v bližini kakšno poslopje, ki bi lahko bilo poškodovano ob morebitnem padcu stolpa?
Ko boš odgovoril na ta vprašanja, boš dobil bolj konkretno pomoč in odgovore.

LP

_________________
ISF (imejte se fantastično)
Samo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 07 Apr 2013, 09:10 
Odsoten

Pridružen: 20 Feb 2010, 15:30
Prispevkov: 165
Kraj: Mozirje (JN76li)
S55SR napisal/-a:
Hojla!
Glede na to, da imaš, vsaj tako si napisal, nekje maksimum 5m prostora za sidranje, bi bilo lepo, če bi priložil vsaj skico prostora, kjer boš to postavljal. Lepše bi bilo sliko in opis. Verjetno imaš blizu kakšen zid ali kaj podobnega. Se na to, karkoli že je v bližini nebi dalo nasloniti te "štange" in se tako izogniti temelju in sidrom? Omenil si cca. 50 kg teže. Z anteno, rotatorjem in cevjo vred ali je to teža, ko jo bo stolp nosil? Je v bližini kakšno poslopje, ki bi lahko bilo poškodovano ob morebitnem padcu stolpa?
Ko boš odgovoril na ta vprašanja, boš dobil bolj konkretno pomoč in odgovore.

LP


OK, gremo lepo po vrsti :)
Opis prostora:
Prostor predviden za postavitev stolpa je na sredi manjšega sadovnjaka, mogoče 13 dreves višine max 4m. Je na skrajnem robu naše parcele zato sem v dve smeri omejen s sidranjem, edino če malo priredim kote med sidrišči potem pa je problem le v enem sidrišču. (Glej skico: rob naše parcele je na vzhod in jug) v bljižini sta dve majhne lesene utice (čebelnjak in vrtna uta) na katere pa ni mogoče naslanjati stolpa. 50kg je mišljena teža celotne konstrukcije stolpa, z anteno ter ostalo pripadajočo opremo
V primeru padca bi lahko poškodovalo že prej omenjeni dve leseni poslopji, hiša ter drugo poslopje pa sta nekoliko dlje.

Priloga:
Komentar datoteke: Pa še skica za lažji oris situacije
Nacrt Stolp sadovnjak_ m.jpg [644.84 KiB]
Še ni prenešeno

Priloga:
Komentar datoteke: Fotografija prostora (nekoliko slabša, slikana z mobilnim telefonom v mraku)
2013-04-06 19.26.15.jpg [884 KiB]
Še ni prenešeno

_________________
ex. S51JS


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 07 Apr 2013, 09:37 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 22 Avg 2004, 16:41
Prispevkov: 720
Kraj: Poljčane, JN76SH
Jaka,

jaz bi v tvojem primeru uporabil Fe cev FI 50mm debelina stene 3,48mm v katero gre Fe cev FI 42mm, zadevo lahko medsebojno zvijačiš ali pa tudi zavariš. Dve cevi ti dajo višino cca 11m (upoštevano je prekrivanje tanjše cevi v debelejšo za 1m). Na cevi lahko navariš kar želiš. Pobarvaš in to je to. Teža je sicer večja kot pri Al cevi, je pa zato trdnost mnogo večja. Morala bi biti tudi cenejša.

Nisi povedal, kako misliš narediti bazo za stolp (beton, samo železna plošča pribita s klini...) in seveda na kakšen način boš izvedel pritrditev sidranja (klini, betonska sidra v zemlji...)

_________________
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 07 Apr 2013, 10:29 
Odsoten

Pridružen: 20 Feb 2010, 15:30
Prispevkov: 165
Kraj: Mozirje (JN76li)
S52DK napisal/-a:
Jaka,

jaz bi v tvojem primeru uporabil Fe cev FI 50mm debelina stene 3,48mm v katero gre Fe cev FI 42mm, zadevo lahko medsebojno zvijačiš ali pa tudi zavariš. Dve cevi ti dajo višino cca 11m (upoštevano je prekrivanje tanjše cevi v debelejšo za 1m). Na cevi lahko navariš kar želiš. Pobarvaš in to je to. Teža je sicer večja kot pri Al cevi, je pa zato trdnost mnogo večja. Morala bi biti tudi cenejša.

Nisi povedal, kako misliš narediti bazo za stolp (beton, samo železna plošča pribita s klini...) in seveda na kakšen način boš izvedel pritrditev sidranja (klini, betonska sidra v zemlji...)


Alu cevi 4x 3,6m že imam doma, dobil sem jih nekje na odpadu. Ena od cevi je zvita zato bom uporabil samo 3. Spodaj bo stolp pritrjen na cev vodovodne pipe ki je zabetonirana sredi tega sadovnjaka. Bok ve kaj tam dela... :)

_________________
ex. S51JS


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 07 Apr 2013, 10:59 
Odsoten

Pridružen: 01 Avg 2008, 10:40
Prispevkov: 8
Hi Jaka, ko se odločaš o podrobnostih ti predlagam, da še enkrat premisliš o višini stolpa,
namreč od 15m višje se namreč začne kazati prednost stolpa(KV),UKV od12m. Preiskusil
sem tudi 150m hriba nad prekmursko ravnino! Razlika ZELO opazna-Hi. :D


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 07 Apr 2013, 11:46 
Odsoten

Pridružen: 28 Nov 2007, 17:11
Prispevkov: 420
Kraj: Koper - Capodistria
Hmmm... Kako boš pa vzdrževal anteno in rotator? Plezat po taki cevi je nemogoče, vsakokrat spuščat cel stolp na eno stran je sicer možno toda zelo nerodno, pa še sam tega ne boš mogel početi. 10, 12 metrov vzvoda je kar nekaj in teža 10-15 kg ni na takem vzvodu mačji kašelj. Če se ti ne mudi in če je to začasni stolp, trajni je v izdelavi, še še nekako, če je to trajne narave, in začasne rešitve se izkažejo za najbolj trajne, naj ti bo. Sam imam na moji lokaciji 12m visok stolp, ki je bil postavljen za potrebe WRTC in ti povem, da je prava muka menjavanje anten in vsega ostalega kar spada zraven. Plezanje po takem stolpu je...biiip, maje se sem in tja, dobiš morsko bolezen, anteno moraš s špago gor vleč, če je to kaka KV antena je muka ježeva, postavit anteno na mast rotatorja je biiiip.....Sam ne moreš početi nič in ponavadi ravno takrat, ko je nujno, ni nikogar v bližini, ki bi ti dal eno roko. Logistika zbiranja ljudi v današnjih časih je prej ko ne misija nemogoče. Premisli pa o nekakšnem teleskopskem stolpu, ki ga boš spuščal in dvigal po vertikali. Sicer ta rešitev ni najbolj poceni, se pa z leti obrestuje s tem, da rotator ni obremenjen po vertikali in s tem preživi več časa, lažje vzdrževanje antene (anten), menjava kablov je enostavnejša..... Saj ni nujno, da je nekakšen super-duper stolp. 10-15 cm široka varjena konstrukcija z vozičkom je najbolj enostavna, če se ti izkaže, da je stolp prenizek, ga lahko še vedno podaljšaš za eno sekcijo.
Toliko o stolpu. Sidranje na 5 metrov razdalje pri desetih metrih višine ni problematično, saj je približno na polovici višine strolpa. Bi moralo zadostovati še bližje.
Moja dva centa. Premisli in ne se zaletet.

_________________
ISF (imejte se fantastično)
Samo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Sidranje stolpa
OdgovorObjavljeno: 07 Apr 2013, 13:00 
Odsoten

Pridružen: 20 Feb 2010, 15:30
Prispevkov: 165
Kraj: Mozirje (JN76li)
S55SR napisal/-a:
Hmmm... Kako boš pa vzdrževal anteno in rotator? Plezat po taki cevi je nemogoče, vsakokrat spuščat cel stolp na eno stran je sicer možno toda zelo nerodno, pa še sam tega ne boš mogel početi. 10, 12 metrov vzvoda je kar nekaj in teža 10-15 kg ni na takem vzvodu mačji kašelj. Če se ti ne mudi in če je to začasni stolp, trajni je v izdelavi, še še nekako, če je to trajne narave, in začasne rešitve se izkažejo za najbolj trajne, naj ti bo. Sam imam na moji lokaciji 12m visok stolp, ki je bil postavljen za potrebe WRTC in ti povem, da je prava muka menjavanje anten in vsega ostalega kar spada zraven. Plezanje po takem stolpu je...biiip, maje se sem in tja, dobiš morsko bolezen, anteno moraš s špago gor vleč, če je to kaka KV antena je muka ježeva, postavit anteno na mast rotatorja je biiiip.....Sam ne moreš početi nič in ponavadi ravno takrat, ko je nujno, ni nikogar v bližini, ki bi ti dal eno roko. Logistika zbiranja ljudi v današnjih časih je prej ko ne misija nemogoče. Premisli pa o nekakšnem teleskopskem stolpu, ki ga boš spuščal in dvigal po vertikali. Sicer ta rešitev ni najbolj poceni, se pa z leti obrestuje s tem, da rotator ni obremenjen po vertikali in s tem preživi več časa, lažje vzdrževanje antene (anten), menjava kablov je enostavnejša..... Saj ni nujno, da je nekakšen super-duper stolp. 10-15 cm široka varjena konstrukcija z vozičkom je najbolj enostavna, če se ti izkaže, da je stolp prenizek, ga lahko še vedno podaljšaš za eno sekcijo.
Toliko o stolpu. Sidranje na 5 metrov razdalje pri desetih metrih višine ni problematično, saj je približno na polovici višine strolpa. Bi moralo zadostovati še bližje.
Moja dva centa. Premisli in ne se zaletet.


Resnično hvala za vse nasvete, stolp je mišljen kot začasni za rok cca enega meseca ko bo v klubu povečana aktivnost zaradi posebnega klicnega znaka. Se mi pa zato že malo mudi ker je delo predvideno v mesecu maju.

_________________
ex. S51JS


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group