S51SM wrote:
Pozdrav, S57BIG!
Pred skoraj 38. leti sem kot otrok v radioklubu zaspajkal in naredil svoj prvi preprost srednjevalovni sprejemnik, tranzistorski NF ojačevalnik, stabiliziran usmernik, astabilni multivibrator in navil žično anteno. Kakšno veselje je bilo to!!!
S57BIG je odgovoril:
Lep pozdrav.
Da, tudi sam sem ,(v tistih desetletjih nazaj),
z veseljem zalotal marsikaj.
Skupaj sem spravljal dosti stvari, tako direktne AM sprejemnike,sestavljene iz nihajnega kroga (tuljava,ferit in kondenzator), nato pa demodulatorja, sestavljenega iz germanijeve diode ali tranzistorja, i.t.d.
Za sestavo NF ojačevalca, je bilo potrebno poiskati koplementarne pare tranzistorjev, kar je utegnilo takrat kar dolgo potrajati,saj še ni bilo mogoče nabaviti cenejših digitalnih multimetrov, ki so prikazovali tudi stopnjo ojačanja tranzistorskih elementov in ki so danes že vsepovsod nabavljivi
Ampak v tistih časih, je bila tudi oddajna moč srednjevalovnih, kakor tudi kratkovalovnih AM oddajnikov precej višja, kot je danes.
NPR,: oddajna moč albanskega KV oddajnika "Tirana", naj bi bila takrat cca 4 milijone watov.

Ampak časi so se izpremenili.

NPR.: Srednjevalovni AM oddajnik radia Maribor, ki je še vedno lociran na MB področju, v okolici lokacije Tezno, skupaj z oddajno anteno, je nehal oddajati.
S kakšno oddajno močjo pa znova in na tej spletni lokaciji oddajajo, pa mi niti slučajno ni jasno....HI..HI..HI

:
http://tunein.com/radio/Radio-Maribor-931-s36090/Pa no in sploh in zakaj, moje "MAH" reakcije v zvezi z
zgoraj omenjenim naslovom, so v tem, ker se
že zopet izprašujem, zakaj mladino danes učiti spretnosti, ki niso več potrebne.
NPR.: le zakaj nekoga poizkušati naučiti, kako naj se neka nit, s pomočjo kolovrata in prejastih vlaken naokoli izprede, ali pa kako naj se neko njivo s pomočjo pluga in konjske vprege znova izorje, če pa danes tega ni več potrebno na takšen način postoriti.

Meni osebno je pot do RK Cerknica,
z razpoložljivimi prometnimi sredstvi, ki jih imam na razpolago, predaleč, zato se tam nisem v stanju prevečkrat pojaviti.
Ampak,vseeno se izprašujem, tako mimogrede, če bo
delavnico vodil član kluba, ki je tudi docent na fakulteti za elektrotehniko, le zakaj ne poizkuša to mladež naučiti malce bolj sodobnejšhih tehnik lotanja, približno tako, kot so se te že dogajale v MB študentskem klubu: S59DXX.
Torej, le zakaj to mladež ne naučiti, kako se SMD elementi prispajkajo na čimmanjše večslojno vezje in kako je možno izdelati en SDR sprejemnik, s katerim je možno prisluhniti marsičemu.
No, kar pa se izgradnje anten in mest za ozemljitev tiče, pa te zadeve že tako vsi poznamo, mar ne ?...HI..HI

73 de S5-RS-002
BIG is beautiful, SMALL is expensive.
73 de S57BIG