V temi o izračunu in realizaciji dipolov sem prebral izraz "beverage" in moram reči, da mi ni jasno kaj naj bi to pomenilo, oz. čemu služi in kako je izdelan. Če ima kdo pet minut časa in mi lahko na kratko pojasni kako je s tem, bom prav vesel.

Moderator: s55o
nixie napisal/-a:Zdravo!
V temi o izračunu in realizaciji dipolov sem prebral izraz "beverage" in moram reči, da mi ni jasno kaj naj bi to pomenilo, oz. čemu služi in kako je izdelan. Če ima kdo pet minut časa in mi lahko na kratko pojasni kako je s tem, bom prav vesel.
Zdravo!
V temi o izračunu in realizaciji dipolov sem prebral izraz "beverage" in moram reči, da mi ni jasno kaj naj bi to pomenilo, oz. čemu služi in kako je izdelan. Če ima kdo pet minut časa in mi lahko na kratko pojasni kako je s tem, bom prav vesel
nixie napisal/-a:Fantje, najlepša hvala za odgovor in naslov. Sedaj mi je stvar že toliko bolj jasna. (kaj niso včasih rekli temu long wire antena, ali nekaj takšnega?)
s57tda napisal/-a:Hmm. Meni so razlagali, da industrijski šum (vsaj na nižjih bandih) na vertikalni anteni zaradi polarizacije bolje sprejemaš. Industrijski šum naj bi torej imel vertikalno polarizacijo in če bi uporabil horizontalni dipol, bi ta šum sprejemal 30dB slabše...
nixie napisal/-a: Konkretno vem, da je bila na (vojaški) KV postaji (razpon od 2-30 MHz) tabela, na kateri je bilo izrecno označeno, da so pri uporabi palične antene (visoke cca 8m) določena frekvenčna območja (mislim da tam nekje okoli 14 MHz) neuporabna, ravno zaradi prevelikega šuma. Pri uporabi malo krajše palične antene pa je bil ta pas močnejšega šuma nekoliko višje. Nekako samo po sebi se mi poraja ugotovitev, da ima to področje močnejšega šuma opraviti tudi z samo resonanco antene, vendar so to zgolj moja ugibanja, pravega odgovora pa še nisem zasledil.
Lep pozdrav tebi in ostalim.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov