kaj je to "beverage"?

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

kaj je to "beverage"?

OdgovorNapisal/-a samo.s56ips » 10 Jun 2004, 12:43

Zdravo!
V temi o izračunu in realizaciji dipolov sem prebral izraz "beverage" in moram reči, da mi ni jasno kaj naj bi to pomenilo, oz. čemu služi in kako je izdelan. Če ima kdo pet minut časa in mi lahko na kratko pojasni kako je s tem, bom prav vesel. :roll:
samo.s56ips

Re: kaj je to "beverage"?

OdgovorNapisal/-a s55z » 10 Jun 2004, 13:40

nixie napisal/-a:Zdravo!
V temi o izračunu in realizaciji dipolov sem prebral izraz "beverage" in moram reči, da mi ni jasno kaj naj bi to pomenilo, oz. čemu služi in kako je izdelan. Če ima kdo pet minut časa in mi lahko na kratko pojasni kako je s tem, bom prav vesel. :roll:

Pozdravljen Nixie

Beverage je tip antene, več o njej pa lahko izveš na naslovu http://www.w8ji.com/beverages.htm
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

Beverage

OdgovorNapisal/-a s53cc » 10 Jun 2004, 14:32

Na kratko.

Beverage je antena dolga vsaj eno ali več valovnih dolžin. Radioamaterji jo običajno uporabljamo za sprejem na frekvenčnih področjih 160-40m. Anteno postavimo le nekaj metrov nad zemljo. Sestavljena je iz ozemljitve, prilagoditvenega transformatorja in nekaj valovnih dolžin dolge žice. Njena lastnost je dobra smernost, ki je odvisna predvsem od dolžine žice in terena na katerem se nahaja. Pravilno izvedena beverage antena izboljša razmerje signal/šum iz želene smeri. Za pokrivanje 360 stopinj potrebujemo več takšnih anten.

Kaj več pa boš našel na naslovu, ki ga je napisal že predhodnik.

73 Boris
s53cc

Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a s56a » 11 Jun 2004, 10:36

Vidi, vidi kdo se oglaša! Pozabil si še zaključni upor. Optimalna dolžina naj bo mnogokratnik polovice valovne dolžine. Beverage slabo dela v bližini morja. Razmerje signal/šum izboljšuje predvsem za DX signale.
s56a

OdgovorNapisal/-a s56vvo » 11 Jun 2004, 10:53

Kolikor sem razbral iz odgovorov bi bil potem dobro tudi, ce bi jast uporabil kar drat ki je napet v vinogradu (7-8 km).

73 de s56vvo
S56VVO - Vojta
s56vvo

Kraj: wajdusna

OdgovorNapisal/-a S58F » 11 Jun 2004, 13:14

Zdravo!
V temi o izračunu in realizaciji dipolov sem prebral izraz "beverage" in moram reči, da mi ni jasno kaj naj bi to pomenilo, oz. čemu služi in kako je izdelan. Če ima kdo pet minut časa in mi lahko na kratko pojasni kako je s tem, bom prav vesel

ŽIVJO.

V zimskem času imam napeto Beverage anteno za 80m band..1 kom. 300m ( po gozdu)....seveda obvezno zaklučenega z uporom ter na koncu pri "uzemlitvi" imam cirka 30 radijalov.
Ko sem prvi "beveriđ" postavil oz. napel po načrtu OM Igorja S57W nisem mogel verjet kako se je lepo slišalo (long pas) VK,ZL ter JA postaje ko smo imeli "Grayline"...hehehe...lansko zimo sem imel odličen RX na 80m toda odajna ant. je bila samo Inverted V na 17m ter 100W kar je bilo vseno premalo za lepe veze...pa še zima se je prevesila v spomlad da bi postavil bolšo oddajno anteno.
Toda za letošnjo zimo (sezono) imam v nacrtu postaviti 1/4 lambde vertikalko in tako izbolšati oddajo (seveda tudi kak watt več kot 100w :wink: bo treba "spustiti" v anteno)

Vsi ki imate kaj prostora ....napnite dolge žice (beverđ antene) ter ušesa :P :P

CUL na 80m
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

OdgovorNapisal/-a samo.s56ips » 14 Jun 2004, 11:08

Fantje, najlepša hvala za odgovor in naslov. Sedaj mi je stvar že toliko bolj jasna. (kaj niso včasih rekli temu long wire antena, ali nekaj takšnega?) Nisem vedel da se to tako dobro obnese.
To bom pa moral preizkusiti, saj je za mojo hišico kakšni dve milji dolg travnik z občasnimi kravjimi prebivalci...se pravi da mora biti žica napeta vsaj cca 2.5 m od tal. In sedaj naj še kdo reče ,da ni res ,da vsaka stvar čez sedem let prav pride. S starih telefonskih drogov sem snel keramične izolatorje, pa sem tuhtal za kaj neki bi jih lahko uporabil....... :P
Lep pozdrav vsem!
samo.s56ips

OdgovorNapisal/-a S57XX » 14 Jun 2004, 13:52

nixie napisal/-a:Fantje, najlepša hvala za odgovor in naslov. Sedaj mi je stvar že toliko bolj jasna. (kaj niso včasih rekli temu long wire antena, ali nekaj takšnega?)

Živ!

Ne, to ni long wire (LW) antena, ki se uporablja tako za sprejem kot oddajo. Običajno je LW postavljena sorazmerno nizko (glede na valovno dolžino), zato seva precej visoko, kar pa za dolge zveze ni najbolje. Napajamo jo na enem koncu preko ustreznega prilagodilnega vezja in nam omogoča delo na večih frekvenčnih pasovih.

Dobra (tudi sorazmerno poceni) oddajna antena za dolge zveze na nižjih bandih je vertikalka v različnih variantah (od GP, vertikalnega stolpa, inverted "L", ...), ki pa je slaba za sprejem (šumi in na vse strani enako sprejema).

Antena, o kateri je govora tu gori (beverage) je namenjena le sprejemu. Najbolje sprejema signale, ki prihajajo pod nizkimi koti - to so pa signali, ki prihajajo od oddaljenih postaj. Če je na enem moncu zaključena, ima najboljši sprejem le v smeri, kjer je zaključitev. Če zaključitve ni, je sevalni diagram dvosmeren - oblika osmice - 8.

Tistih 2.5 metra je bolj zaradi tega, da se slučajni mimoidoči ne zapletejo v žico. Beverage bo dobro delal tudi precej niže.

Za resno DX-anje na nižjih bandih je največkrat problem prostor, saj ga za vlečenje žic potrebuješ kar nekaj. Veliko uspeha in veselja pri izdelavi in uporabi anten.

Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a samo.s56ips » 15 Jun 2004, 07:06

Hallo S57XX, hvala za dodatno pojasnilo, sicer bi misli da gre za eno in isto anteno.
Toda zgoraj pa si napisal tudi nekaj, na kar sem si že večkrat skušal odgovoriti, pa mi ni uspelo najti pravega odgovora. Zanima me, v čem je vzrok "šumenja" vertikalne (palične) antene. ("šumi in na vse strani enako sprejema - kot pišeš"). Sam sem si razlagal ta pojav s tem, da ravno zaradi tega tako "šumi", ker pač sprejema motnje z vseh strani. Vendar pa mora biti še nekje drugje vzrok za ta šum. Konkretno vem, da je bila na (vojaški) KV postaji (razpon od 2-30 MHz) tabela, na kateri je bilo izrecno označeno, da so pri uporabi palične antene (visoke cca 8m) določena frekvenčna območja (mislim da tam nekje okoli 14 MHz) neuporabna, ravno zaradi prevelikega šuma. Pri uporabi malo krajše palične antene pa je bil ta pas močnejšega šuma nekoliko višje. Nekako samo po sebi se mi poraja ugotovitev, da ima to področje močnejšega šuma opraviti tudi z samo resonanco antene, vendar so to zgolj moja ugibanja, pravega odgovora pa še nisem zasledil.
Lep pozdrav tebi in ostalim.
samo.s56ips

OdgovorNapisal/-a s55z » 15 Jun 2004, 11:03

Hmm. Meni so razlagali, da industrijski šum (vsaj na nižjih bandih) na vertikalni anteni zaradi polarizacije bolje sprejemaš. Industrijski šum naj bi torej imel vertikalno polarizacijo in če bi uporabil horizontalni dipol, bi ta šum sprejemal 30dB slabše...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S57XX » 15 Jun 2004, 12:44

s57tda napisal/-a:Hmm. Meni so razlagali, da industrijski šum (vsaj na nižjih bandih) na vertikalni anteni zaradi polarizacije bolje sprejemaš. Industrijski šum naj bi torej imel vertikalno polarizacijo in če bi uporabil horizontalni dipol, bi ta šum sprejemal 30dB slabše...

Horizontalno polarizirana antena res precej zmanjša nivo šuma. Vendar ima precej neugoden diagram sevanaj (sprejemanja), če je postavljena nizko (glede na valovno dolžino) nad tlemi. Kar se pa vertikalne polarizacije industrijskega šuma tiče, bo pa kar držalo.

Kdor ima voljo se mu splača poigrati s kakim od programov za analizo anten. Morda bo kaka stvar bolj jasna - ne v zvezi s šumom, temveč v zvezi z obliko sevalnega diagrama.

LP Jure
S57XX

OdgovorNapisal/-a S57XX » 15 Jun 2004, 12:53

nixie napisal/-a: Konkretno vem, da je bila na (vojaški) KV postaji (razpon od 2-30 MHz) tabela, na kateri je bilo izrecno označeno, da so pri uporabi palične antene (visoke cca 8m) določena frekvenčna območja (mislim da tam nekje okoli 14 MHz) neuporabna, ravno zaradi prevelikega šuma. Pri uporabi malo krajše palične antene pa je bil ta pas močnejšega šuma nekoliko višje. Nekako samo po sebi se mi poraja ugotovitev, da ima to področje močnejšega šuma opraviti tudi z samo resonanco antene, vendar so to zgolj moja ugibanja, pravega odgovora pa še nisem zasledil.
Lep pozdrav tebi in ostalim.

Tudi sam sem se v JNA "igral" z raznimi postajam. Ne spomnim se, da bi bila katera področja označena zaradi šuma. Je pa to že kar nakaj časa in sem lahko tudi pozabil :oops:.
Mislim, da gre pri teh zadevah za drug "fenomen", nisem pa 100% prepričan.
Morda prilagodilna vezja v končni stopnji oddajnika niso mogla dovolj kvalitetno prilagoditi določene dolžine "štapa". Pri različnih dolžinah antene, se je "prepovedano" območje pojavljalo na različnih frekvencah.

LP Jure
S57XX

OdgovorNapisal/-a samo.s56ips » 15 Jun 2004, 13:32

Thja, na na gornji strani KV postaj PRC-320 je narisana takšna tabela z označenim (neuporabnim) frekvenčnim pasom za "štap" anteno...ampak, da ne bi preveč pametoval, bom prej pogledal v navodila in se še enkrat prepričal kako in kaj, nato pa jutri natančneje odgovoril.
samo.s56ips

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov