wikipedia

Vse kar ne sodi v zgornje rubrike, pa ima kaj zveze z radioamaterstvom!

Moderatorji: S57D, s55o

Re: wikipedia

OdgovorNapisal/-a S58WW » 29 Jan 2011, 20:15

s51fb napisal/-a:Pozdravljeni

Ko imam jaz dileme z osnovno razlago pojmov, grem to pogledat v mednarodno usklajene dokumente.
Po mojem mnenju so za naš hobi zelo pomembni ITU dokumenti in razlago pojmov temeljnega ITU dokumenta si lahko pogledate tule http://life.itu.ch/radioclub/rr/art01.htm.

Ob tem je še zanimiva razlaga eksperimentalne postaje -> v te postaje ne spadajo radioamaterske postaje.

Seveda vedno obstaja možnost ITUju predlagat spremembo razlage posameznega pojma.

S spoštovanjem

Miha / S51FB

Miha!
Slika
73 Pibo S58WW ( ex YU3HP, YU3TDV )
http://www.qrz.com/db/S58WW
A half-truth is the most cowardly of lies.
Uporabniški avatar
S58WW

Kraj: Dob pri Domžalah

OdgovorNapisal/-a s54m » 30 Jan 2011, 01:31

Prijatelji, prosim pomagajte. Ne vem več, kdo sem.

Klofam kontest, in sem ponosen : sem radioamater-operator.

Končam kontest, in da malo razgibam noge, grem na ARG trening.
Pa me prešine : nisem več radioamater-operator, ampak samo radioamater.

Po treningu, za mali počitek, preberem ITU RR definicijo, pa se zjočem :
nisem več niti radioamater, ampak samo amater.

Počasi mi se blede, ne vem več kaj sem, bojim se da kmalu ne bom več nič.

In še najhuje, ali sploh sem ?

Potem pa se pomirim. CO(g)ITO, ERGO SUM. Torej sem ! (karkoli že sem).

73 de Maki

(ex yu3HI)
Uporabniški avatar
s54m

Kraj: JN64WU

OdgovorNapisal/-a s53mj » 30 Jan 2011, 07:10

Preimenujmo se po tujem zgledu: Okovratni dopupnjak, okokučno pišalo, zrakomlat ali morda še bolj domače - pocarski brezveznik itd. . . če nam Radioamater ni v redu.

http://www.freeweb.siol.net/s53mj/
Janez
s53mj

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a S51AG » 30 Jan 2011, 12:50

Če se vrnemo na temo:

osnovno vprašanje je bilo,

ali je nek posameznik radioamater izključno v primeru, če poseduje "CEPT licenco", ali pa je pojem "radioamater" širši in velja za posemaznike, ki se v prostem času ter brez ekonomskih nagibov ljubiteljsko ukvarjajo z radijsko tehniko.

Glej definicijo, prva vrstica prvega odstavka: http://sl.wikipedia.org/wiki/Radioamater

Lp,

S51AG

PS: pri debati smo pozabili še na naslednje: precej ljudi je v preteklosti opravilo radioamaterski izpit, vendar nikoli niso zaprosili za nekdanje jugoslovansko in kasnejše slovensko radijsko dovoljenje, Apekovo "Radioamatersko dovoljenje" oz. v zadnjem času popularno imenovan "CEPT", saj so npr. delali izključno kot klubski operaterji (nekdanji razred D). Po zgorjnji definiciji z Wikipedie slednji torej niso radioamaterji!
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

OdgovorNapisal/-a s55z » 30 Jan 2011, 14:43

Klubski operaterji so nekdanji razred "C". Delalo se je lahko CW/SSB na 80 in 40m. Za CW je bilo zahtevano 60 znakov/minuto. "D" je bila že neka unija C in E (torej VHF razred s telegrafijo 40 z/s).

Zame je radioamater vsak, ki je opravil ustrezen radioamaterski izpit, pa če je zato zaprosil za licenco ali pa ne. Na podlagi uspešno narejenega izpita lahko kadar koli zaprosi za "CEPT".

Vsi ostali so ljubitelji radia.

V ranjki JNA je z mano v Senti služil tudi kolega rom iz okolice Čačka v Srbiji. In smo se pogovarjali o hobijih (v četi nas je bilo kar nekaj radioamaterjev) in je izjavil, da je tudi on radioamater, ker "sluša radio Čaćak"... Evo ti ga na... Moj sosed je ljubitelj radia Express... ziher je tudi radioamater... :D
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s53mj » 30 Jan 2011, 18:22

Radioamater je vsak, ki je opravil radioamaterski izpit, vse ostalo so finese.

Janez
s53mj

OdgovorNapisal/-a s57uud » 30 Jan 2011, 23:24

s53mj napisal/-a:Radioamater je vsak, ki je opravil radioamaterski izpit, vse ostalo so finese.

A res ? Kaj pa recimo Nikola Tesla? In vsi njemu podobni ?
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a s53mj » 31 Jan 2011, 07:05

Ja, potem pa po vprašanju kaj je bilo prej, jajce ali kura. Včasih nisi bil radioamater, če nisi plačal kotizacije.
Po tej logiki Tesla ni bil radioamater, razen, če je imel položeno klaso, sicer pa profesionalec brez primere. Doktor ni doktor, če nima diplome in kralj ni radioamater, če nima papirja, ki to potrjuje, tudi, če ni polagal izpita. Vsak se mora z nekim dokumentom izkazati kaj je, sicer je le simpatizer, amater (ne radio) itd . . .

Janez
s53mj

OdgovorNapisal/-a S59AV » 31 Jan 2011, 10:17

Lep pozdrav,

ob prebiranju zgornjih postov sem se malo zamislil. Ugotovil sem namreč, da sem bil nekoč zagrizen radioamater in ljubitelj radia. Kot vidim, je zdaj potrebno poleno razcepiti na trske, pa mi je postalo jasno, da mi navkljub vsem radioamaterskim izpitom (C in D, 1985) ter opravljenem 1. operaterskem razredu leta 1995, znački OT ZRS - torej sem povsem upravičen do naziva radioamater - ta naziv (v novi preobleki) več ne odgovarja.

Bolje je torej biti ljubitelj radia.

To pa tudi zato, ker je bolj radioamater tisti, ki se veseli, da posluša radio "kajpavem" in se za radioamaterja s ponosom proglasi, ker se mu zdi fino, da je, če nič drugega, znal "uloviti" postajo, kot pa tisti, ki mu to zviška in deklarativno odreka.

Radioamaterji se zgubljamo v formalizmih in v iskanju radioamaterske identitete. Ta se pa skriva v raznih valovnih dolžinah, v vročem spajkalu in elementih, ki čakajo, da zaživijo na tiskaninah, v tovariškem in nesebičnem prenašanju znanja in radijskih izkušenj, v stari telegrafiji in še kje... predvsem pa v radioamaterskem ponosu, ki pa nikoli ni "ELITEN". (Priporočam večkratno branje radioamaterskega kodeksa.)

Bojim se, da jo (radioamatersko identiteto) iščete na povsem napačnih koncih. Pa wikipedija gor ali dol.

Lep pozdrav, pa brez zamere!

Vanja,
ljubitelj radia z vsemi radioamaterskimi pravicami.
S59AV

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a s57uud » 31 Jan 2011, 16:26

s53mj napisal/-a:Včasih nisi bil radioamater, če nisi plačal kotizacije.

Jah komu le ?

Včasih nisi bil radioamater, če si nisi postaje naredil sam. Ker se je kupiti tako in tako ni dalo. Potem so se stvari spremenile. Postaje se je dalo kupiti, prav tako mobilne telefone. Potrebe, da bi postaje delal ni več. Prav tako ni več potrebe, da bi delal radijske zveze.

Nerodno je le, da nekateri pravijo, da je radioamater tisti, ki dela radijske zveze in kupuje postaje, drugi pa trdijo da so radioamaterji tisti, ki delajo postaje in uporabljajo GSM telefon.
Če imajo prav prvi, potem imajo nedvomno prav tudi drugi. In če drugi nimajo prav, potem tudi prvi ne morejo imeti. V tem primeru nas je radioamaterjev, ki smo naredili svojo postajo in z njo delali radijske zveze, bore malo.
Vse ostalo je nepomembno. Nepomembno je kdo je naredil bolj občutljivo postajo, čigava ima manjši IP3, nepomembno je kakršno koli tekmovanje, kontest in vse kar zraven sodi. Ali res?
Kaj je sploh bistvo vsega prepira?

Odgovor je enostaven: Vse skupaj je merjenje kdo ima dalšega, pri čemer ga pa sploh ne potrebuje....

In največji hec je ravno v tem, da vsak hoče doseči pozicijo s katere bo njegov viden kot najdaljši....

Resnica je pa nekje drugje, a je nihče noče videti:
Operater, ki ne zna popraviti antene in pokrpati linearja je profesonalec. Za te pa tako in tako vemo, da odpovedo takoj, ko je treba res nekaj narediti. Še tako dober operater torej ne more preživeti, če ......
Nekdo, ki naredi radijsko postajo kaj kmalu ugotovi, da je njegovo početje nesmisel, če na drugi strani nima sogovornika. Torej operaterja.

Je res tako težko priznati en drugemu, da en drugega potrebujeta. Je res tako težko spoštovati delo(hobi) drugega ??
Radioamaterji, brez konstruktorjev bodo vedno lahko (imeli) samo radio ali pa bili amaterji oziroma profesionalci, nikoli ne bodo radioamaterji!
In obratno: Konstruktorji bodo vedno ostali samo nekdo, ki vihti spajkalo v tri dni, če njihov izdelek ne bo priznan in kronan z radijsko zvezo.

Poti enih in drugih so pa različne. Operaterji so najprej SWL. Kostruktorji začnejo pa z LED diodo.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

OdgovorNapisal/-a s53mj » 31 Jan 2011, 16:36

Oprosti, ampak mislim, da nakladaš.

Janez
s53mj

OdgovorNapisal/-a s57uud » 31 Jan 2011, 16:40

s53mj napisal/-a:Oprosti, ampak mislim, da nakladaš.

Plačuj kotizacijo, in boš radioamater.
Kdo torej naklada?
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

OdgovorNapisal/-a s53mj » 31 Jan 2011, 17:26

Preberi vse, kar si napisal, ne le enega stavka, ki ti odgovarja. Je pa res, da sem plačeval in bil radioamater.

Janez
s53mj

OdgovorNapisal/-a s52ab » 31 Jan 2011, 19:02

s57uud napisal/-a:

Jah komu le ?
Vse skupaj je merjenje kdo ima dalšega, pri čemer ga pa sploh ne potrebuje....

In največji hec je ravno v tem, da vsak hoče doseči pozicijo s katere bo njegov viden kot najdaljši....

Prišlo je v fazo, ko je treba tole vzet bolj za hec...
Darko, verjetno ima najdaljšega "polnokrvni radioamater", tako piše na uradni spletni strani ZRS:
http://www.hamradio.si/index.php?option ... &Itemid=98

Imejte se lepo pa kakšni koli amaterji ste že .. :D
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab

OdgovorNapisal/-a S57S » 31 Jan 2011, 20:42

Najdaljšega ima Tine! (več kot 50m)
Ali pa morda Bučarjev Drago, nisem ziher.

73, Aleksander, S57S
S57S

Kraj: Golisce

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost