wikipedia

Vse kar ne sodi v zgornje rubrike, pa ima kaj zveze z radioamaterstvom!

Moderatorji: S57D, s55o

Re: wikipedia

OdgovorNapisal/-a S53RM » 28 Jan 2011, 09:10

Adi,

Če je pojem radioamater tako težko opredeliti, potem bomo zelo težko opredelili kaj naj bi Zveza radioamaterjev Slovenije počela.
Če nameravate spremeniti pomen pojma "radioamater", potem se bo spremenil sestav te naše organizacije. Koga bo morala naša organizacija predstavljati v organih IARU se ve. Kako boste to uskladili v novem statutu ZRS je sedaj vaš problem.
Če se bomo radioamaterji po novem imenovali "HAMi" ali radioamaterji operaterji, potem zaradi tega, ker imam tudi jaz rad transparentnost predlagam, da ustanovimo novo zvezo samo teh. :-)

73 Sine - S53RM
S53RM

Kraj: JN76hd

OdgovorNapisal/-a S53RM » 28 Jan 2011, 09:13

Darko,

ja, štejem se zraven.

73 Sine - S53RM
S53RM

OdgovorNapisal/-a s52ab » 28 Jan 2011, 09:34

s52w napisal/-a:
s52w napisal/-a:RIC ??

Še vedno ne vem kaj pomeni RIC.

73 Damjan S52W

...ehh...spet eden mojih lapsus-ov. Ni prvi, verjetno pa tudi ne zadnji. Ostali so se zaradi tega verjetno nasmehnili in brali dalje... :wink:
.......
Sine, kaj je narobe z nazivom, ki bi pri radioamaterjih določil elitno skupino z nazivom recimo: Zakon o dejavnosti radioamaterjev operaterjev Slovenije in posledično temu: Statut zveze radioamaterjev operaterjev Slovenije. .. ? .. A ti bi pa kar novo zvezo, če ni vse po tvoje ? Tudi to je le moj predlog in nič več, se razume.
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a S53RM » 28 Jan 2011, 09:52

Jože,

nisi razumel. Nočem nobene nove zveze, če bo ta transparentno zastopala radioamaterje (HAM-e, radioamaterje operaterje, ali kakorkoli naj bi se imenovli) v naši državi in v IARU.

73 Sine - S53RM
S53RM

OdgovorNapisal/-a s52ab » 28 Jan 2011, 10:54

S53RM napisal/-a:Jože,

nisi razumel. Nočem nobene nove zveze, če bo ta transparentno zastopala radioamaterje (HAM-e, radioamaterje operaterje, ali kakorkoli naj bi se imenovli) v naši državi in v IARU.

73 Sine - S53RM

Ma, seveda bo zastopala ustrezno-transparentno. Fantje so mladi, zagnani in še radioamaterji-operaterji, elita elite. Vse kot mora bit.
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab

OdgovorNapisal/-a s57uud » 28 Jan 2011, 11:06

S53RM napisal/-a:Darko,
ja, štejem se zraven.

Če je tako, sem pa jaz neumen idiot.

Problem je samo, da je takih idiotov nenadoma postalo mnogo.
Se umikam iz debate, ker ušesa "elite" niso sposobna slišati v nebo vpijoče resnice.
Prosim le, da se potem meni za hrbtom ne reče "Ko ga je..".
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a S51AG » 28 Jan 2011, 11:38

Pozdravljeni,

morali se bomo še veliko pogovarjati, če bomo želeli radioamaterstvo ponovno napraviti privlačno za različne interesne skupine. Ko se pogovarjaš z ljudmi, ki z radioamaterstvom nimajo nobene zveze, vidiš, da je stereotip radioamaterja neko, ki vzpostavlja zveze. O ostalih vejah radioamaterstva ljudje nimajo pojma. Moje stališče je, da je vzpostavljena zveza lahko le krona razvojnega in raziskovalnega dela. Nekoč, pa še danes, je radioamater naprej moral dobro naštudirati elektroniko, zrisati načrte, nato zgraditi posamezne komponente, da bi lahko na koncu sestavil radijsko postajo in z njo vzpostavil zvezo. Torej je radioamater utelešal vsaj raziskovalca, projektanta, konstruktorja in operaterja. Mar bomo rekli, da tisti, ki niso položili radioamaterskega izpita, na področju radioamaterstva pa dosegajo vrhunske rezultate, niso radioamaterji? A bi upal kdo našim strokovnjakom, kot sta, na primer, Darko ali pa Matjaž, če le-ta ne bi imela opravljenih radioamaterskih izpitov, v obraz povedati, da nista radioamaterja? A si upa kdo Francijevim, Jankovim in Boškotovim mladim tekmovalcem povedati, da niso radioamaterji? Dvomim, da bi se našel tak heroj. Radioamater torej ni le nosilec neke famozne "CEPT licence, ampak je veliko več. In če vemo, kaj so radioamaterske tehnične in športne discipline, potem do definicije, kdo je radioamater, sploh ni več daleč.

Lp,

Tono, S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

OdgovorNapisal/-a s57wos » 28 Jan 2011, 11:41

Pa kaj Vam je?????

Naslov teme je WIKIPEDIA .., dajte se enkrat pogledat! WIKIPEDIA. tukaj pa ste zaceli mlatiti debato, ki nikakor ne spada sem noter. Kaj je zaj moderatorji, malo pocistite.
Kaksna sreca, da je to samo hobi.
s57wos

Kraj: Maribor JN76UN

OdgovorNapisal/-a S51AG » 28 Jan 2011, 11:46

Saj se pogovarjamo o Wikipedii. Le stališča, kdo je radioamater, moramo uskladiti. In to je vsekakor dobrodošlo.

Lp,

AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

OdgovorNapisal/-a s52ab » 28 Jan 2011, 11:50

s57wos napisal/-a:Pa kaj Vam je?????

Naslov teme je WIKIPEDIA .., dajte se enkrat pogledat! WIKIPEDIA. tukaj pa ste zaceli mlatiti debato, ki nikakor ne spada sem noter. Kaj je zaj moderatorji, malo pocistite.

NE, nimaš prav! Kaj ti je? Prav za Wikipedijo gre in v njej definicija "radioamater"...Govori se o tem, kaj radioamaterstvo je in kdo je radioamater. Kakšno skretanje s teme neki. Mnenja se paš podajajo. Ne razpravljamo o zelju in korenju. :roll:
Uporabniški avatar
s52ab

OdgovorNapisal/-a s53ra » 28 Jan 2011, 13:29

Moje razmisljanje: bilo je ze napisano, kaj je "formalna" definicija radioamaterja (z vsemi PRAVICAMI in DOLZNOSTMI, ki iz tega izhajajo) - oseba z izdanim radijskim dovoljenjem, katero mu omogoca legalno oddajanje na radioamaterskih frekvencah in ki se ukvarja z radijsko tehniko itd. Za poslusanje in sprejem HFFAX, VLF, Mars Reconnaissance Orbiterja... pac posebne licence oziroma dovoljenja, vsaj v danasnjih casih, ne potrebujes. Tako kot seveda ne za oddajo na CB, LPD, PMR, pa raznih LowFer, MedFer, HiFer, itd. Osebno pa mislim, da se imam veliko za nauciti od nekega entuziasta, ki ima recimo SWL DXCC na "AM" ("FM", TV) broadcastu, ki mi zna iz "nic" narediti in postaviti tehniko in trike za npr. "wardriving", ali pa zlotati skupaj nek drug radijski sklop. In tako osebo bom vzel kot radioamaterja - ljubitelja radijske tehnike, ceprav to formalno ni.

"Pojem radioamaterja je tako širok, da ga je enostavno nemogoče natančno opredeliti" - se absolutno strinjam, ce grem se dlje, bi lahko pojem razsirili se na opticne komunikacije, infra- in ultrazvocne komunikacije, pa se kaj - lahko bi rekli kar "ljubitelji telekomunikacijske tehnike" - hi. Ostaja pa dejstvo, da "formalni" radioamater predstavlja neko podmnozico, ki se od "ostalih" razlikuje v tem, da ima na vrhu omenjene pravice (ki jih ni malo in se jih ostali "neradioamaterski ljubitelji radijske tehnike" :) premalo zavedajo) in dolznosti do "svojega" dela radijskega spektra. Hkrati pa se mi zdi, da se (nekateri) clani podmnozice "pravih" radioamaterjev v svoji samozadostnosti premalo zavedajo, da je zunanji svet prerasel dobo CB, "piratov", "konstruktorjev novoletnih jelk" in podobnih "herezij", ter da se "zunaj" dogajajo zelo zanimive zadeve, od katerih se lahko - o groza - celo kaj naucimo. Skratka, ironicno, komunikacija med tema dvema svetovoma je bila vedno sibka tocka.

Zdaj, ali in kako je potrebno in mogoce formalne definicije razsiriti, zozati, raztegniti, skrciti, nategniti... je stvar debate. Moje mnenje - formalne definicije in aktivnosti (in s tem ZRS) vsekakor morajo obstajat, predvsem za zascito pravic ki jih imamo - vendar naj bodo take, da poskusajo omogociti nemoteno eksperimentiranje, razvoj, napredek in siritev obzorij, hkrati pa ne smejo v kos metati tradicije in dosedanjih dosezkov.

En lep brezssumni 73 :)
73, de Gregor, s53ra
s53ra

Kraj: Lucija

OdgovorNapisal/-a s52ab » 28 Jan 2011, 19:34

Zelo dobro napisano, Gregor. Ta tvoj prispevek bi bilo marsikomu treba prebrati večkrat. Komunikacija med "tema dvema svetovoma" je bila vedno šibka točka...točno. O tem sedaj tu teče debata. Formalne definicije bodo obstajale in bojazen, da bi pri pravicah zaradi definicij, kdo kaj izgubil ali v "koš metal" dosežkov, je po mojem skromnem mnenju, povsem odveč.
Uporabniški avatar
s52ab

OdgovorNapisal/-a S53RM » 29 Jan 2011, 09:53

zz

Ja, imamo ljubitelje radija in ljubitelje radija z licenco. Ti z licenco se že več kot 60 let imenujejo radioamater.

73 Sine - S53RM

Zdaj sem pa QRU.
S53RM

OdgovorNapisal/-a s52ab » 29 Jan 2011, 11:19

S53RM napisal/-a:zz

Ja, imamo ljubitelje radija in ljubitelje radija z licenco. Ti z licenco se že več kot 60 let imenujejo radioamater.

73 Sine - S53RM

Zdaj sem pa QRU.

Sine in še kdo !! ... :evil: bil si QRU tudi pri "izenačevanju" operaterskih razredov. Vsak od nas "tastarih" ve kakšen je bil občutek "izenačevanja" z ostalimi "radioamaterji", ki so kar naenkrat bili enakopravni. Marsikateri upravičeno-nimam nič proti in sem bil za to, za večino pa ne. "Pa saj ne boš ničesar izgubil, Jože", je bil odgovor... :roll: . Seveda nisem, samo, kar naenkrat je blo še en kup "radioamaterjev"(z licenco!), ki se ne morejo it s kar nekaj entuziasti, aktivnimi na radijskih frekvencah, ki jih Gregor omenja, od katerih se lahko kaj naučimo in seveda, za te entuziaste gre ! Dobro, pa naj bo še sedaj enakopravnost - s temi entuziasti ! Radioamaterji smo široka družba. Bi blo treba pač v "Wikiju" popravit, vendar jaz tam NE bom ničesar popravljal, da se razumemo. To je pač moje mnenje, če smo že začeli z "Wiki-jem" in pojmom "Radioamater"
Uporabniški avatar
s52ab

OdgovorNapisal/-a s51fb » 29 Jan 2011, 12:10

Pozdravljeni

Ko imam jaz dileme z osnovno razlago pojmov, grem to pogledat v mednarodno usklajene dokumente.
Po mojem mnenju so za naš hobi zelo pomembni ITU dokumenti in razlago pojmov temeljnega ITU dokumenta si lahko pogledate tule http://life.itu.ch/radioclub/rr/art01.htm.

Ob tem je še zanimiva razlaga eksperimentalne postaje -> v te postaje ne spadajo radioamaterske postaje.

Seveda vedno obstaja možnost ITUju predlagat spremembo razlage posameznega pojma.

S spoštovanjem

Miha / S51FB
s51fb

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov