wikipedia

Vse kar ne sodi v zgornje rubrike, pa ima kaj zveze z radioamaterstvom!

Moderatorji: S57D, s55o

wikipedia

OdgovorNapisal/-a S56INF » 17 Jan 2011, 19:00

V wikipediji sem danes odtipkal besedo "Radioamater"

Zadnji stavek se glasi: "Do leta 1994 je tudi v Sloveniji delovalo veliko radioamaterjev, kasneje pa je organizirano delovanje v državi zamrlo."

Toliko o Wikipediji.
S56INF

Re: wikipedia

OdgovorNapisal/-a S51AY » 18 Jan 2011, 10:37

Kaj pa pravi WikiLeaks na to temo ?
Bilo bi skrajno zanimivo branje... :wink:
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY

Kraj: Lendava

OdgovorNapisal/-a S51AG » 18 Jan 2011, 11:30

Zdravo,

Wikipedio lahko ureja vsakdo. Če torej naletimo na kakršno koli nedoslednost ali napako, je skoraj naša dolžnost, če se nas tema seveda tiče, napako popraviti.

Lp,

Tono, S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

OdgovorNapisal/-a S56INF » 18 Jan 2011, 12:40

@ S51AG

Hvala, ker si popravil.

LP Marko
S56INF

OdgovorNapisal/-a S51AG » 18 Jan 2011, 12:47

Z veseljem :) Ampak veliko tega je še potrebno dodati. Fantje, v akcijo!
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

OdgovorNapisal/-a S51AG » 25 Jan 2011, 02:44

Če si zdaj pogledamo članek na Wikipedii pod naslovom http://sl.wikipedia.org/wiki/Radioamater, pa je situacija bistveno drugačna od tiste pred dnevi. S skupnimi močmi se da narediti marski kaj.

Lp,

AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

OdgovorNapisal/-a S53SL » 26 Jan 2011, 00:09

Poleg prejšnjih razdelkov sem sedaj še dodal podroben opis pod razdelkom Radioamaterske športne discipline. Tako, da če sem se prej ali pa zdaj kaj zmotil me popravite. Če pa imate še kaj, pa se lahko wikipedijo ureja brez registracije. Tako, da bodo lahko tudi drugi vedeli kaj sploh radioamaterstvo je.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Radioamater
73 de Gregor, S53SL
Uporabniški avatar
S53SL

Kraj: JN76ID- Moravče

OdgovorNapisal/-a S53RM » 26 Jan 2011, 10:20

Iz Wikipedije sledi, da so tudi CB-jaši radioamaterji?

73 Sine - S53RM
S53RM

Kraj: JN76hd

OdgovorNapisal/-a s57uud » 26 Jan 2011, 11:35

S53RM napisal/-a:Iz Wikipedije sledi, da so tudi CB-jaši radioamaterji?

Ni panike, saj so tudi taki, ki imajo povsem legalen klicni znak, pa niso radioamaterji.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a S53SL » 26 Jan 2011, 16:21

S53RM napisal/-a:Iz Wikipedije sledi, da so tudi CB-jaši radioamaterji?

73 Sine - S53RM

Sicer celega članka nisem napisal jaz, vendar sem vseeno spremenil definicijo. http://sl.wikipedia.org/wiki/Radioamater
Drugače pa se zgodovino urejanj strani da videti tu oziroma z klikom na zavihek "Zgodovina".
73 de Gregor, S53SL
Uporabniški avatar
S53SL

Kraj: JN76ID- Moravče

OdgovorNapisal/-a S51AG » 26 Jan 2011, 18:50

Uvodna definicija v slovenski članek na Wikipedii, kdo je radioamater, je slab prevod angleške verzije. Ne strinjam se, da je radioamater le tisti posameznik, ki poseduje neke papirje, beri: CEPT licenco. Nekoč, pred kakšnimi 100 leti, ko so radioamaterji s pojavom radia vzniknili iz tal, ni bilo nobenih čitab, pa so se ljudje vseeno amatersko ukvarjali z radiem. A SWL, ki nima CEPTA-a, ni radioamater? Tekmovalci v ARG-ju niso radioamaterji? A zagrizeni konstruktorji radijskih naprav niso radioamaterji? Radioamatersko dovoljenje je le pooblastilo za oddajanje, amatersko ukvarjanje z radiem pa k sreči ni zakonsko regulirano. Po mojem svetem prepričanju je radioamater vsakdo, ki se mu da v prostem času ukvarjati s katero koli vejo radioamaterstva. Tisti s čitabo, ki ji v pogovornem jeziku pravimo CEPT, pa je nedvoumno amaterski radiooperater. Enako je, če si jager. Lahko imaš papirje za pokalico in se v SMB cotah kažeš po bifejih, lahko imaš v kleti kak flobert in tu in tam kakšnega zajca na švarc spraviš v pisker, lahko pa jagaš babe. V vseh primerih si jager, v zadnjih dveh seveda nediplomirani :) Ampak v zadnjih dveh primerih je biti jager tudi bistveno bolj zanimivo, pa tudi napeto 8)

Dobro je, da je po začetnem dolgem nosu glede na čudno definicijo "umrčkanega" radioamaterstva na Wikipedii, naraslo zanimanje za to prosto enciklopedijo ter poglavja, ki se tičejo nas. Toda predno kaj napišete, malo razmislite, če je to prav in res drži.

Kar pa se cebejašev, freebanderjev, uporabnikov PMRjčkov in ostalih hobijašev, ki si z nami, diplomiranimi radioamaterji delijo nebo, tiče: poskusimo te ljudi imeti za potencialne partnerje, kolege po stroki, entuziaste, in ne za manjvredno raso, ki ga itak samo serjejo po frekvencah. Roko lahko dam v ogenj, da kak za stvar zainteresirani cebejaš dá marsikaterega po sistemu "pridobljena licenca in nikoli prižgan radio" licenciranega radioamaterja brez problema v koš, vsaj kar se klofarije tiče. Aja, pa mularije, ki skorajda DXajo s PMRji tudi ne zametovati. Raje se zamislimo, zakaj nočejo v naše vrste.

Torej: kost za glodanje pred nadaljevanjem pisanja po Wikipedii. Roko na srce, nastaja en dober gradnik o nas, ki ga bomo lahko pokazali kelnarci v lokalnem bifeju, šoferju avtobusa, gospodarskemu tajkunu, ali pa zaradi mene, Pahorju, da jim bo jasno, kdo sploh radioamaterji so. Ker zaenkrat večina povprrečnega ljudstva nima blage veze, kaj je to, radioamater. Kar povprašajte naključne sogovornike, ne boste presenečeni.

Lp,

Tono, S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

OdgovorNapisal/-a S51QA » 26 Jan 2011, 19:48

O bohpomagi kam smo radioamaterji zašli - če to pravzaprav sploh še je radioamaterstvo. Čedalje težje ga je namreč izluščiti iz vsega tega... :roll:

Tole bi lahko bila pa komot šala meseca:
Raje se zamislimo, zakaj nočejo v naše vrste.

GL de S51QA
S51QA

OdgovorNapisal/-a S53RM » 26 Jan 2011, 20:30

zz

No Tono, definicija radioamaterja v vsej zgodovini Slovenije in EX YU ni bila nikoli tako široka, kot si jo predstavljaš ti. Tudi po drugih državah radioamaterja ne pojmujejo tako široko, kot ti. Pred sto leti je že bilo, kakor je bilo, vendar so se v tem času stvari spremenile in radioamaterstvo je po svetu dobilo svoje mesto v družbi in je v vsaki državi natančno regulirano tako kot pač je. Tudi IARU je združenje organizacij, ki združujejo radioamaterje (ljudi, ki na podlagi od države pridobljenega dovoljenja vzpostavljajo dvostranske zveze). Ko to izjavljam seveda nimam nič proti CB-ju, mobitelu, amaterskim radio astronomom, PMR-jem, konstruktorjem, lovcem na lisico itd., lahko so člani radioklubov, vendar zato še niso radioamaterji. Tudi njihova dejavnost v Sloveniji je precej mlajša kot naša in zato bi bilo prav, da si imena za svojo dejavnost izmislijo na novo, ne pa da kopirajo(te) in kradejo(te) ime radioamater in spreminjate njegovo definicijo organizaciji, ki v S5 obstaja več kot 60 let. Kako pritegniti ljudi v našo dejavnost in v radioklube je drugo vprašanje.

73 Sine - S53RM

P.S. SWL amaterji so dobili včasih licenco in številko.
S53RM

Kraj: JN76hd

OdgovorNapisal/-a S51AG » 26 Jan 2011, 21:04

Sine,

v veliko veselje mi je, da imam o stališču, kdo je radioamater, vsaj še enega somišljenika, na veliko žalost že pokojnega. Ali bolje rečeno, sem njegov somišljenik. Govorim o Dr. Božu Metzgerju. Ta je v svojem obče znanem in visoko cenjenem delu "Radio priručnik za amatere i tehničare" lepo napisal, kdo so radioamaterji. In to je nenazadnje zapisal v času obstoja organiziranega radioamaterstva na slovenskem. Zato v roke domače branje, stran 9 izdaje iz leta 1983 bo čisto dovolj.

S53RM napisal/-a:... ne pa da kopirajo(te) in kradejo(te) ime radioamater in spreminjate njegovo definicijo organizaciji, ki v S5 obstaja več kot 60 let...

Sem pa zelo firbčen, kdaj neki sem bil zaloten pri kraji in kopiranju imena radioamater. Ob takih, dejansko zabavnih obtožbah se sicer lahko le nasmehnem.

Moje stališče je pač takšno, da je pojem "radioamater" bistveno preveč vsestranski, da bi ga bilo moč zapirati v ogrado zakonodaje, takšne ali drugačne, in sploh ne pričakujem, da bi se z mojim, osebnim stališčem ti tudi strinjal. Ob tem pa moram poudariti, da prenekateri od naših vrhunskih strokovnjakov s področja radioamaterstva ali radioamaterskih športnikov za to, da bi ga drugi klicali "radioamater", ravno ne rabi t. im. CEPT licence. Šteje le to, s čim se človek ukvarja in kaj zna. Papir pa prenese vse, kaj ne? Še CEPT licenco.
Lp,

Tono, S51AG

PS: še eno domače branje ponujam na povezavi http://www.s59djk.si/O_drustvu.html. Naj pripomnim, da radioamater ing. Štefan Požlep nikoli ni imel klicnega znaka, in če se ne motim, tudi ni nikoli opravil preizkusa znanja za amaterskega radiooperaterja. Toda s svojim delom je položil temelje za to, kar imamo danes na Ptuju.
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

OdgovorNapisal/-a S52DK » 26 Jan 2011, 22:28

Vzel sem knjigo s police, dr. Metzger, Radio priručnik za amatere i tehničare, stran 9, Radio-amaterizem danes:

prevod:
Radioamaterji se v splošnem ukvarjajo z radijsko tehniko. Prav tako pa znotraj tega obstaja nekaj različnih specialnosti. Nekateri se bavijo samo z eno od teh, no najboljši za katere bi se lahko reklo, da so pravi radioamaterji pa se bavijo enako z vsemi. Tehniki in konstruktorji gradijo naprave in jih proučujejo. Amaterja, ki se ukvarja s to specialnostjo ponavadi zanima sama naprava kot objekt, njegovi detajli , delovanje, izpeljanke. Izdelane naprave, sprejemnike, oddajnike in merilne inštrumente koristi sam ali jih da drugim, sam pa pristopi k izgradnji nove naprave.

Operaterji vzdržujejo radijske zveze in na tem področju želijo doseči čim boljše rezultate. Njih ponavadi sama naprava ne zanima posebej. Naprava je samo sredstvo s katero vzdržuje radijske zveze s prijatelji po celem svetu. Pri teh amaterjih je redno izražen tudi športni duh. Oni radi tekmujejo, da osvojijo čim več trofej, QSL kartic in diplom.

Najmanjša skupina se ukvarja z raziskovanjem novih vezav pri izgradnji naprav in novih, boljših načinov komunikacij.

Ta razdelitev specialnosti je groba. Znotraj teh obstajajo še variacije, tako, da vsak amater v skladu s svojimi sposobnostmi in veščinami najde svoje področje zanimanja. On dela tisto kar ga najbolj zanima in za kar ima največje sposobnosti. Zato se največji uspehi dosegajo ravno z ekipnim delom v klubih radio amaterjev. Konstruktorji snujejo in načrtujejo naprave, tehniki jih izdelajo, operaterji z njimi delajo in vzdržujejo zveze. Nekateri zbirajo izkušnje in jih prenašajo novim in mlajšim amaterjem.

Res je, da je knjiga stara že 28 let (ja, lep del žepnine sem dal zanjo), vendar jo še dandanes rad vzamem v roke in jo prelistam.
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

Naslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost