TS850 in N1MM mic/papiga povezava?

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

TS850 in N1MM mic/papiga povezava?

OdgovorNapisal/-a S57S » 23 Okt 2010, 21:03

Kako najenostavneje povezati Kenwood TS850SAT in N1MM voice keyer? Kako je z blokado proti motnjam z večjo
močjo? (800w) Ali lahko kdo kaj pove, kako se to poveže, brez nekih vmesnikov tako, da bi, ko dela PC papiga, bil Heli mic na mute in obratno? Se da to urediti softwersko iz N1MM ali s kakšnim mixerjem?
Kontest se bliža, meni pa manjka le še to. Rad bi enkrat poskusil z N1MM papigo.

TNX za nasvet, Aleksander, S57S
S57S

Kraj: Golisce

Re: TS850 in N1MM mic/papiga povezava?

OdgovorNapisal/-a s55m » 24 Okt 2010, 18:31

Tole je iz manuala in bi moralo biti dovolj
Software zna sam narediti mute na Heilu, če je le ta vključen v PC in ne v postajo.
Je pa to tudi odvisno od PC-ja, če razume to komando. Preizkusiš pa lahko na navadnih zvočnikih.
Heil zna imeti tudi problem z napetostjo, ki jo PC daje na mikrofonskem vhodu, kapsula HC-4 pa je dinamična, tako da je dobro dodati med PC in heil mikrofonski izhod še kakšen kondenzator reda 1uF.

Torej, line izhod iz pc preko uporovnega delilnika in 600:600 transformatorja na MIC in v postaji.
Heil mic out pa v PC na MIC IN.
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a s55z » 24 Okt 2010, 19:41

Živ Sandi,

S Heil micom na PCju bo bolj kriza... Kot je rekel Adi, dinamični mic bolj težko prenaša enosmerno iz mic vhoda sound kartice (ki je sicer nujna za kondenzatorske mikrofone), poleg tega pa je še nivo tako nizek, vhod pa impedančno neprilagojen dinamičnemu mikrofonu, da bi potreboval dodaten mikrofonski predojačevalnik. Jaz zadevo rešujem tako, da oboje priključim direktno na postajo (mic in slušalke)! Iz ACC vhoda pa peljem na zvoćno kartico izhod s fiksnim nivojem na mic vhod in iz PCja na ACC mic vhod ... Zadeva deluje tudi brez transformatorjev (preizkušeno) ali kakšrnihkoli drugih vmesnikov. Potrebuješ pa ptt signal, ki ga lahko vzameš iz COM porta PCja (signal RTS) in preko optocouplerja pelješ na PTT vhod na ACC konektorju, ki izključi mic (mute) na sprednji strani postaje, kadar je aktiven. S tem tudi preprečiš osilacije zaradi RF preko vhoda mikrofona na postaji (saj je vhod izključen)...

Nivo modulacije nastavljaš kar programsko v PCju tako, da nastavljaš nivo na wav kanalu. Jaz ga ponavadi nastavim tako, da se ALC komaj premakne. Če hočeš slišati lastno oddajo pa moraš na postaji vključiti monitor.

Za motnje pri večji moči pa pomaga samo zelo dobra ozemljitev in dobri oklopljeni kabli. Za avdio uporabljam precej debele, dobro oklopljene kable. Problem je ponavadi pri mikrofonskem kablu, če je slab oklop in postaja zelo hitro zaoscilira. Ponavadi je še največji problem s podatkovnimi kabli (RS232 ali USB) ... meni na 7MHz skoraj obvezno zamrzne vmesnik USB/COM čim sem nekaj vatov nad 100...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S57S » 25 Okt 2010, 07:53

Hvala za odgovor Adi in Dragan. Še nekaj dni ostane do kontesta. Upam, da mi uspe. 28 MHz ''poka po šivih'', kot že dolgo ne... Na to čakam, odkar sem se preselil na novo lokacijo. Na post mi je z direktnim mejlom odgovoril tudi S56A, ki ste mu onemogočili dostop.
A ne bi bil že čas, da prenehamo biti 'otroci'' in portal koristimo raje za medsebojno pomoč?

Link, ki ga je poslal Marijan:
http://www.qsl.net/k0bx/

Vsem veliko veselja v CQWW. Pogoji so res dobri. Tudi ''Pidžamarji'' hodijo celo na CQ.
Pidžamarji = Pajamas= v skrajšanem USA/G slengu P.J. (Pi Đejs) ali po HAMovsko nove PJ DXCC otoške deželice.

Hvala še 1x vsem za odgovore, Aleksander, S57S
S57S

Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a s55m » 25 Okt 2010, 15:08

A ne bi bil že čas, da prenehamo biti 'otroci'' in portal koristimo raje za medsebojno pomoč?

Saj ti je pomagal tudi tako.
Pa balasta ob odgovoru ni nobenega.
Nivoja iz Heil-a je dovolj za moderne PC-je.
s55m

Kraj: KN12OR

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov