Napisal/-a S57D » 13 Jul 2010, 12:49
Dolžan sem še odgovor Juriju, S57X:
Pozdravljen, Jurij.
Najbolje je, da ti odgovorim kar po točkah tvojega prispevka:
- Noben, še najmanj pa jaz, SOTA MT ekipi ne očita, da si nekaj izmišljuje. Vsakemu, ki je imel vsaj malo opravka s SOTA aktivnostjo mora biti kristalno jasno, da ste opravili ogromno mukotrpnega prostovoljnega dela, da ste določili in označili slovenske vrhove, ki ustrezajo strogim SOTA pravilom. In mi, sodelujoči v SOTA aktivnosti smo vam lahko kvečjemu hvaležni za kvalitetno opravljeno mukotrpno in dolgotrajno delo.
- Za stanje mojega duha se nikar ne boj. Žalostno je edino to, da te malo karikiran izraz tako vrže iz tira.
- Procedura določanja vrhov mi je dobro poznana.
- Tudi meni je smešno, da nas je bila cela vrsta aktivatorjev zavedena z napačno postavljeno štampiljko Bevkovega vrha. Stvari so se razčistile šele potem, ko je vrh obiskal Jure S57XX.. Vsi pač ne hodimo v hribe z vojaškimi specialkami in GPS napravami. Pomote na zemljevidih niso redkost (npr Slatnik, ki je na enem zemljevidu označen tako, na drugem pa drugače). Nikjer in nikoli nisem krivil SOTA MT za napačne aktivacije. In jaz bom gotovo prvi, ki si bo zbrisal napačno aktivacijo Bevkovega vrha, ampak šele potem, ko bodo vsi aktivatorji napisali poročila o vseh svojih aktivacijah in jih podkrepili s fotografijami vrhov. Zanimivo pri vsem tem je, da smo trije (Vlasta, Zvone in jaz) takoj opazili, da utegne »druga« vzpetina biti višja od uradnega markiranega vrha. Seveda se lahko tudi motimo, EMŠO dela svoje, pa tudi pri okulistu nisem bil dve leti. V poročilu sem zapisal, da druga vzpetina IZGLEDA višja, nikjer nisem napisal, da JE višja. Dopuščam možnost, da je vegetacija, ki je tam malo redkejša višja, vendar se približno iz smeri kote 1041 desna vzpetina res zdi višja. Z zemljevidom, ki si ga poslal Zvonetu si dokazal, da se motimo, saj naj bi bila druga vzpetina 50cm nižja. Tokrat bom seveda verjel tvojemu specialnemu zemljevidu in ne bom dvomil o napisanem (čeprav papir prenese vse). Pravzaprav sem ti dolžan opravičilo, ti imaš prav, jaz se motim. Oprosti, da sem lahko sploh podvomil. In še enkrat, oprosti. Žal mi je, res mi je žal. Verjetno se bom zaradi tega cvrl v peklu, ali pa še kaj hujšega …
- Tisto o »poštenosti do 100 hamov«, samo ti veš kaj si hotel s tem povedati, upam le lahko da poštenost ne očitaš meni. Nikjer in nikoli nisem očital nikomur, da je vrh samovoljno prestavil ali napačno označil. Me lahko citiraš, kje in kdaj sem to naredil? Verjamem, da ste za vse svoje odločitve imeli tehten razlog. Vse delate »by the book« in prav je tako. Namerno sem uporabil tujko, sploh ne zato, da bi se delal pameten, saj če bi napisal, da ste »bukvalci« , bi spet utegnil biti kdo užaljen.
73, Miloš S57D
p.s.
Dodajam še del razmišljanja, ki sem ga pred časom objavil na "uradnem" SOTA forumu. Pisanje, kakor sedaj vidim po norenju po hribih ni imelo nikakršnega učinka:
Zadnje čase opažam, da se je SOTA aktivnost razvila v pravo tekmovanje, dirkanje s hriba na hrib z ročno postajo in gumi antenico je postala tako rekoč stalnica novo pridruženih SOTA aktivatorjev. Vse s ciljem osvojiti čim več točk. Minimalna oprema, minimalno potrebno število zvez na enem hribu, skratka minimum napora za maksimalen točkovni rezultat na lestvici aktivatorjev. Za veliko novih aktivatorjev šteje samo končna razvrstitev na lestvici in nič drugega. Na SOTAwatchu zasledimo megalomanske najave aktivacij, za katere je vsakemu jasno, da časovno v istem dnevu niso možne, saj so vrhovi med seboj preveč oddaljeni ali pretežko dostopni. In potem ...... CANCELED. S tem si delamo sramoto doma in v tujini. Prav tako si delamo sramoto z nekaterimi pripombami pod spoti ali najavami na SOTAwatchu, ki tja ne sodijo. Nekateri smo vložili preveč svojega prostega časa in sredstev za uspeh, prepoznavnost in spoštovanje S5 SOTA aktivnosti doma in v tujini, zato vsaj mene tak način sodelovanja novodobnih turbo-tekmovalnih aktivatorjev v SOTA moti, saj prej škoduje, kot pa krepi ugled S5 SOTA aktivnosti, tako doma, kot v tujini.
Napisano poročilo in objavljene fotografije o opravljeni aktivaciji je postalo prej izjema, kot pravilo. In kar je najslabše, nekateri so pripravljeni celo goljufati, samo da bi dosegli svoj cilj, za veljavno SOTA aktivacijo je dovoljeno uporabiti vsa sredstva in domišljijo! Ali res? Ali smo se zato borili? Nekateri novodobni aktivatorji se očitno premalo zavedajo, da se njihovo delo na frekvenci spremlja, prav tako pa se potem pregleda prijavljen log na SOTAwatch!
Za sebe lahko rečem, da grem rajši na manj SOTA aktivacij, pa zato tiste naredim tako kot je treba, v zadovoljstvo vseh, domačih in tujih SOTA navdušencev. Za mene SOTA ni tekmovanje, je sprehod v naravo, preizkus vzdržljivosti in potrpežljivosti, ko v gore nosim težak nahrbtnik in neznansko zadovoljstvo, ko pridem na vrh in »sredi ničesar« razpnem dipol in dvignem vertikalno anteno ter vzpostavljam zveze s prijatelji, ki se iskreno veselijo, ko naredijo zvezo z mano, s prijatelji, ki znajo ceniti trud, ki sem ga vložil v SOTA aktivacijo določenega vrha, ki znajo ceniti to, da me v primeru, da me niso slišali na 14MHz, lahko naredijo tudi na 7MHz ali pa na katerem drugem frekvenčnem območju. Oni to vedo. Oni me poznajo. Poznajo, kaj lahko pričakujejo od mene, dovolj je, da na frekvenci vprašam »Ali je frekvenca prosta?« in kot odgovor dobim nazaj »Hello, Miloš, you are strong today«. Ne, zame SOTA aktivnost ni tekmovanje. Je veliko več!
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088