Kdaj smo portable??

Vse kar ne sodi v zgornje rubrike, pa ima kaj zveze z radioamaterstvom!

Moderatorji: S57D, s55o

Kdaj smo portable??

OdgovorNapisal/-a S57MB » 19 Apr 2009, 13:36

lep pozdrav.
Ne vem ali je to tema za tukaj ali kje drugje.Imam vprašanje,ki kot vem z mojo obrazložitvijo je jasno.Če delamo z ročno radijsko postajo in gumi anteno z domačega QTH-ja smo portable(ali se motim)Ker sem prejel od prijatelja obrazložitev ,da tudi če delaš z ročno postajo iz domačega QTH-ja nisi portable.No sedaj res ne vem kaj je res.Učili so me drugače.............hvaležen bom za vsako konkretno obrazložitev LP 73 de S57MB
S57MB

Kraj: velenje jn76ni

Re: Kdaj smo portable??

OdgovorNapisal/-a S57GB » 19 Apr 2009, 16:35

Portable-prenosen.če delamo z radio postajo,ki je prenosna v smislu velikosti in teže(sicer tudi bazno postajo lahko nosiš naokoli samo kako pa to izgleda :o )in pri tem uporabljaš anteno oz. antenco pritrjeno na le to si portable,pač v hiši,na dvorišču,največkrat pa nekje zunaj,na sprehodu,v hribih in podobno.

če s to postajo delaš doma z anteno,ki jo imaš instalirano fiksno nekje(navadno)na strehi,pa nisi v portable delu.mnogo nas uporablja postajo,ki je namenjena za montažo v ali na vozilo-mobil,za delo doma pa zaradi tega ne moremo reči,da smo mobil.

takole nekako z mojega zornega kota.
73 de Boštjan S57GB
antena je važna!
Uporabniški avatar
S57GB

Kraj: LJ-Podgorica-JN76HC

OdgovorNapisal/-a S57MB » 19 Apr 2009, 16:49

Hvala lepa 73 de S57MB.
S57MB

Kraj: velenje jn76ni

OdgovorNapisal/-a S51DU » 17 Maj 2009, 21:59

Portable si, ko imaš svoj vir napajana, enostavno postavitev anten in si nekje v naravi. Glede moči bi morala biti omejitev, zato je včasih smešno, ko pravijo, da so "portable" in je njihova moč nenormalna. Eni vzamejo to strogo resno in je, da je manj. To je tako resno, da titula/P, pod temi pogoji pomeni več. Na žalost tega pri nas ni. V tekmovanjih je to zamuda in vzrok, da vsi ne sprejmejo znaka pravilno. Najvišja lovorika, ki bi jo prinesel "portable", bi spet naredila prepir. Goljufanje je pri nas zmeraj prisotno.

Je res, da tisti, ki se odločjo, da bodo delali /P, so veseljaki. Šotor dom, narava mati, oče grom, gozdovi brati, od sestra planin na morje..... širi, širi se obzorje. Priprava hrane v naravi, da ne strmijo visoki uvrstitvi za ceno prevare, to so tisti hami, ki ne želijo izdati radioamaterstva.

To me je privlačilo, tako kot taborništvo. Vrnitev k naravi, k boljšemu človeku.

73! de portable man- Dubi, tabornik
S51DU

Kraj: RUŠE

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov