Samogradnja antene za KV

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

Re: Samogradnja antene za KV

OdgovorNapisal/-a S51DU » 20 Mar 2009, 13:07

Moram opozorit, da dela samo na 90° premaknitev. Vmesni koti ne delajo, ne glede na višino. Po več bandnem preizkušanju sem se osredotočil samo na dva, en pod drugim z razmakom. Ni uspelo, kljub lepim slikam v radioamterskih antenskih knjigah. Zmeraj deluje le najnižja frekvenca. Verjamem, da bi morda še vertikalna izvedba dodatka dala rezultate.
Poizkusil sem z balunom in brez. Bilo je brez razlike. Če komu to deluje, si bi to zelo rad ogledal. V Rotehamlovi knjigi je izvedba, ki ima del napajanja v obliki odprtega simetričnega voda.

Janko! Prijatelju smo na enostaven, zasilen način postavili horizontalni loop (80m žice, končna dolžina se določi z uglaševanjem). Oblika ni bila ravno lepa, kakor so razmere na gruntu dopuščale. Višina se je gibala med 5m in 7m. Na stebrih so škripci za spuščanje in napenjanje. Po primerjalnih raportih je bilo kar vzpodbudno. Je to izvedbo napravilo že več naših hamov. Če bo višina na 10m, bo že zavidanja vredna.

73! Dubi
S51DU

Kraj: RUŠE

OdgovorNapisal/-a S55DX » 20 Mar 2009, 14:09

Meni je lepo delal doma narejen trojni dipol (D3B), podoben kot je na Miloševi sliki za 20, 15 in 10m in to na podstrešju.

Na začetku sem res imel težave z uglaševanjem, potem sem pa po naključju ugotovil, da se da antena poglasiti s povečevanjem distance na koncu elementov - s tem sem očitno spreminjal kapacitivnost antene na posameznem bandu.

Antena je bila izdelana iz grobe pletenice 4 mm2 (to je pomembno, ker je taka žica relativno toga in po krivljenju ostane v želenem položaju) tako da sem preprosto zakrivil proste konce (približno 30 cm od zadnjega distančnika) nekoliko navzdol in antena je po nekaj poskusih zašpilala.

Njeni ostanki so še vedno napeti na podstrehi, vendar že dolgo časa ni več v uporabi. Posebnega baluna nisem imel, razen nekaj ovojev napajalnega kabla.
73 de Milan, S 5 5 D X
Uporabniški avatar
S55DX
Moderator

Kraj: Jezero (JN75fx)

OdgovorNapisal/-a S52RZ » 20 Mar 2009, 15:47

Ravno pred par dnevi sem nekaj eksprimentiral s tako anteno. Postavil sem dipola samo za 80 in 40 m, ter ju horizontalno razpel na višini 10 m. Prvotno sta kraja dipola za 40 m bila le 5 cm odmaknjena od gornje žice, kar pa je dalo zelo visok SWR (neuporabno). S krajšanjem in daljšanjem se nisem igral, sem pa kraja dipola za 40 m začel odmikati proti tlem in SWR se je izboljševal, ko pa sem dipol ukrivil na približni 90 stopinj (INV), se mi je SWR na 80 m spustil na 1:1,2, na 40 m pa na 1:1. Kar se SWR tiče imam dober občutek, vprašanje pa je kako se razprostirajo lobusi in kolikšna je učinkovitost antene v odnosu na FD4, ali vertikalko. Za kar pa bo potrebno dalj časa in različni propagacijski pogoji.

LP Zdravko
Uporabniški avatar
S52RZ

Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a S56Y » 20 Mar 2009, 15:52

Ta antena definitivno dela!

Podobno dela tudi vertikalka iz ribiške palice. Nekateri avtorji so take antene izdelovali kar iz PPR kabla in so delale. Kot je že nekdo ugotovil, je potrebno anteno začeti uglaševati na dipolu za najnižji band.

Sistem več dipolov vezanih vzporedno upoorablja tudi zelo znani izdelovalec yagi anteni Optibeam. Ali ta sistem deluje? PROBAJTE!
ex S57NEZ
S56Y

OdgovorNapisal/-a S51DU » 21 Mar 2009, 23:48

Janko!....morda še kdo. S52RZ me je vzpodbudil, da vam povem izkušnje za dve različni anteni.

Morda bo ta primerjava v pomoč pri odločitvi. Inverted V za 80m je primerna antena za ZRS kontest in Evropo. Tudi za QRP delo je bila. Takšen je njen diagram. V zvezah s severno Ameriko smo hitreje prihajali (klubska postaja-100W) na vrsto z vertikalko (20m). S to anteno nas niso zaznavale bližnje evropske postaje, kakor je bil manjši QRM evropskih postaj. Tej anteni so ob testiranju dali prednost za 10 dB operaterji iz GM, LA, SM, RK... inverted V z enako prednostjo v dB pa iz PA, DL, F, ON, EA...

Z inverted V za 40m (višina napajanja 14m) nismo uspeli napraviti nobeno DX zvezo. S home made antenskim tunerjem in prej omenjeno vertikalko smo bili s to močjo uspešni.

S full size 20m vertikalko nam ni nikoli uspelo na 80m napraviti JA kaj šele VK ali ZL. S krajšo verzijo (7,9m-HF9V/Buternut) na 5 nadstropnem bloku pa mi je JA že uspel, hkrati pa sem z njo neuspešen v QRP-ju na tem bandu. Mnogo bolje je na 40m in 30m, kjer QRO ne potrebujem. Na višjih bandih skoraj, da nisem delal s to anteno.

Aja, QRP sem na svoj znak. QRO pa na klubskega. Slednjega ne izkoriščam, da bi pripravil teren za qrp stik.

73! Dubi
S51DU

OdgovorNapisal/-a S51AY » 22 Mar 2009, 08:22

Da ne bo napačnega razumevanja glede "antena za S5", "antena za EU", "antena za DX"... To je odvisno od lokacije, predvem pa od višine postavitve in propagacij. Dipol je dipol...
Jaz imam tak dipol (nekaj med INV V in dipolom) za 80 in 40m, ki sta horizontalno zamaknjena za 90 stopinj (S52RZ je videl). Kaj naj rečem ? Dobra je za S5 in EU, pa tudi kak DX se da narediti :wink: . Sem pa za enega prijatelja napravil tudi eno z distančnimi palicami, pa nekaj "razmaknjenih". Saj dela, ampak razdalja med žicami mora biti vsaj 0.5m, predvsem na koncih žic, kjer je napetostni maksimum. Ravno je prispela QSL od VK9DWX, med ostalim tudi za 80 in 40m. Na 80m sem ga naredil popoldan, na prvi poziv (antena na 14-15m visoko). Sicer s QRO, ampak slišati ga je tudi bilo treba, pa še v tisti gužvi... Od te antene ne morete pričakovati vrhunskih rezultatov, ampak če so pogoji, se da vse poklofati (kar seveda slišite :) ).
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY

Kraj: Lendava

OdgovorNapisal/-a S51DU » 22 Mar 2009, 22:57

Pozdravljen Arpi!

Saj ni napačnega razumevanja.... Sevalni diagrami različnih anten so različni in tako je ena prikladna za to, druga za ono. Če je univerzalna, smo toliko bolj zadovoljni. Mislim , da je Janko povpraševal po enostavnih rešitvah.
Če je na razpolago razkošje, višinska lokacija, brez sosedov..... potem je samo vprašanje koliko časa bomo klofali. Hi!
Včasih imamo vse, le še 3dB časa nimamo. :roll:

73! Dubi
S51DU

OdgovorNapisal/-a S51KW » 23 Mar 2009, 12:11

Ena malo drugačna izkušnja z inv.v. anteno ki mi dobro služi od 2004. v času do 2007 sem s to anteno na 40m naredil kar nekaj lepih dx zvez, :D seveda eden od pogojev je da sogovornik ima dobro ali saj malo boljšo opremo,in ker je ta pogoj v večini zvez bil ispolnjen sem z dosedanjim zadovoljen Antene za 20 in 40m so z napajalno točko postavljene na višino od cca. 10m in kot med kraki je v mojem primeru okrog 100 stopinj. za delo z dx-i uporabljam tudi linear z izhodom okrog 400w.Vsekakor tak tip antene ni primeren za tekmovanja in neko "resno" delo na bandu ali z malo truda in v družbi dobrega prijatelj se da čudovito zabavati.Verjetno je iz dosedanjega razvidno da bi tako anteno svetoval vsakemu ki ima omejena sredstva ima pa dobro voljo za izdelavo in malo prostora za postavitev. :D
ŽARKO
S51KW

Kraj: KOPER

OdgovorNapisal/-a S51DU » 23 Mar 2009, 23:47

Hvala Žarko!

To je to. Sila X sunek = izpljunek. "Zemlja veš kakšna, gumb posadiš , spet bi nekaj zrastlo."

Antene blizu morja, na posameznem otočku, horizont vse povsod. Čim bolj ravno, lepše do odboja, hitro do ionosfere...svetovi so res različni.Hi!

No, jaz ne bom šel na otoček, kjer te odplakne (sila x sunek = te več ni) vodni val, odnese veter...

Ljubo doma, kdor ga ima....

73! Dubi

Samo razmišljam. Anteno na tihomorskih otokih :(? menda tam povsem pade interes za radiaoamaterstvo,... se mi zdi, da sem to že videl, da sem že to slišal....
S51DU

OdgovorNapisal/-a s55s » 24 Mar 2009, 07:05

Pozdrav!
Ja, Dubi res je tako, da bi na vse pozabil, če bi prišel tja.
James Cook je celo pozabil kje je doma.

Glede anten.
Enajst let sem hodil na morje na Koversado v Vrsarju. in vsako leto sem vlekel mojo ropotijo s seboj.
Antena je pa bila vedno ista. Ene trikrake rogovile (14,21,28, L/4). Enostavno sem zabil cev v zemljo in na to privil te rogovile.
Sem dodajal tudi radiale. Kake posebne razlike v SWR nisem videl, z radiali ali brez.
Mogoče sem bil pa malo zaslepljen od raznih lepih nagih organizmih, ki so letali okrog? Tam imaš očesni fokus vse drugje kot na SWR instrmentu! Hi!!

de Dan
Dokler QSL karta ni napisana in odposlana, zveza ni končana!
QSL karto sprejeti je pravica, poslati jo, je pa DOLŽNOST vsakega dobrega operaterja!
Don't talk about CW, just do it!
http://www.qrz.com/db/s55s
Member of S59GCD Lasko
Uporabniški avatar
s55s

Kraj: JURKLOŠTER JN76QC34DK

OdgovorNapisal/-a S50DX » 24 Mar 2009, 13:01

Še en za nekatere mogoče zanimiv članek na eHam:

Top 5 Get-On-the-Air-Quickly Antennas
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a S52DK » 24 Mar 2009, 15:17

Hoj! :D

Glede gradenj anten ima vsak svoje mnenje in pristop. Nekateri prisegajo na dipole, nekateri na vertikalke, nekateri na Yagi, nekateri na Quad, nekateri pa na kompromise med vsemi naštetimi. Kot je bilo že poudarjeno, enaka antena na različnih lokacijah ne da enakih rezultatov. Torej je potrebno iskati kompromis. Enostavne antene dajejo ponavadi glede razmerja cena/učinkovitost najboljše rezultate, v drugem obziru pa nam bi prišel kakšen decibel ojačanja več zelo prav. Sam sem preizkusil kar nekaj anten in težko rečem, katera je boljša oziroma najbolj primerna. Pri enostavnih antenah se mi zdi na koncu napajana antena dolga pol valovne dolžine zelo dobra reč, saj jo je enostavno poglasiti (potrebno je sestaviti prilagoditveni člen, ki je sestavljen iz transformatorja - toroid s primarjem in sekundarjem, kateremu je vzporedno vezan vrtljivi kondenzator, ki ga po uglasitvi enostavno zamenjamo s fiksnim) in je zelo enostavna za postavitev (točka napajnja je zelo blizu konca antene) in s tem odpadejo težave zaradi teže koaksialnega kabla in sredinskega izolatorja). Glede antene je bilo že kar nekaj napisano na tem forumu (klik).
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

OdgovorNapisal/-a s56rpj » 27 Mar 2009, 22:41

ŽIVIJO VSEM!!
Vidim da je ta moja samogradnja antene sprožila kar velik odziv . Sem kar vesel in sem pridobil kar veliko informacij in izločil kar veliko idej in možnosti. Sam sem za začetek tudi postavil inv.V za 20m (14MHz),moram reči da mi kar dobro gre! Po Evropi ni nobenega problema,tudi DX-i so(WX,PT,LU,CE,YV...)
Žice sem napel 4m nad streho hiše pod cca 90stopij , kraka pa sem privezal na drevo in na sosednjo stavbo. Z uglaševanjem pa je bil poseben primer ker sem vedno moral odvezati sidra da sem žice spustil na streho. Po nekaj poizkusih mi je uspelo dobit SWR 1:1,5(srednja frekvenca).Sto anteno sem zadovoljen ,ampak zdaj bi pa rad še kaj boljšega izpod mojih rok.
No to je moja izpoved. Upam da bo še kdo tako zadovoljen s svojim izdelkom!
Hvala vsem za vzpodbude in mnenja,upam da bomo še sodelovali!
LEP POZDRAV VSEM !
JANKO, S56RPJ

LP, 73
s56rpj

OdgovorNapisal/-a s56rpj » 14 Okt 2009, 18:25

Po dolgem času spet "živijo vsem"!
Kmalu bo okrog leto,spet se oglašam in nadaljujem temo o samogradnji antene za KV.
Sem obljubil, da napišem kaj o novi anteni, ki jo delam.No ta antena je zdaj v poizkusni visini 2m.
Z njo imam zdaj ZELO dobre rezultate.
To je antena >HEXBEAM> ZA 5 bandov.
Toliko za enkrat,se kaj napisem ko bo projekt koncan in preizkusen.Imam namen anteno postaviti na
stolp z rotatorjem 10/15m visoko!!!!

LEP POZDRAV JANKO
DE S56RPJ
s56rpj

OdgovorNapisal/-a S56FEB » 16 Okt 2009, 10:58

Blagor tebi...

kaj pa mi blokovski "reveži"? Tudi bi kaj postavili, pa ne smemo ...
73's S56FEB - Ervin
http://www.radio-bizjak.si
S56FEB

Kraj: Celje

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov