GMDSS izobraževalni tečaj

Radioamaterski dogodki, prireditve, predavanja, izleti, kaj je novega, zanimivi linki in še in še...

Moderatorji: S57D, s55o

GMDSS izobraževalni tečaj

OdgovorNapisal/-a S51M » 10 Okt 2005, 11:45

Radio klub Ptuj, S59DJK

ŠOLSKI CENTER PTUJ
Poklicna in tehniška elektro šola

Navtika čarter, d.o.o.

PHARE 2003, Naravoslovje in tehnika, sedanjost za bodočnost

VABILO NA GMDSS IZOBRAŽEVALNI TEČAJ

Radio klub Ptuj organizira z naštetimi partnerji izobraževalni tečaj in izpit za GMDSS – globalni pomorski sistem za varnost in stisko na morju ( global maritime distress and safety system), ki je z letom 2006 obvezen za vse voditelje čolna in radiotelefoniste.

Digitalni in satelitski sistem je prevzel vodilno mesto pri komunikacijah v pomorstvu. S tem se je povečala učinkovitost, hitrost in zanesljivost klicev v nevarnosti in nujnosti.

Teoretični del tečaja zajema naslednje teme:
- radiokomunikacije na morju,
- osnove elektrotehnike,
- osnove radiotelefonije,
- listine radiotelefonske postaje,
- DSC in VHF radijska postaja.

Praktični del tečaja poteka na DSC GMDSS napravah in obsega:
- vaje za uporabo VHF DSC naprav,
- klice v primeru standardnih nesreč, komercialne klice,
- posebne postopke v radio prometu.

ORGANIZACIJA TEČAJA
Predavanja:
V soboto, 5. 11. 2005, ob 9. uri v Šolskem centru Ptuj, Volkmerjeva 19, predavalnica št. 122.
Cena tečaja in izpita je 30.000 SIT. Prijavna taksa znaša še 1.700 SIT. Cena vključuje literaturo, predavanja, izpit in izdajo dokumenta (potrebujete eno fotografijo).

Informacije: franc.vrbancic@guest.arnes.si ( tajnik Radio kluba Ptuj)

73 DE S51M, Bruno Lubec, predsednik Radio kluba Ptuj
S51M

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a s57lo » 13 Okt 2005, 10:34

Na UO ZRS sem dal predlog, da skupaj z upravo za pomorstvo in apek preverijo kataloge znanj in po možnosti dosežejo, da se radioamaterjem prizna GMDSS.

73 Boris S57LO
s57lo

OdgovorNapisal/-a S57D » 13 Okt 2005, 13:04

Pri GMDSS je kar nekaj specifičnega znanja, zato močno dvomim, da se bodo odločili radioamaterjem avtomatsko priznati radioamatersko znanje za GMDSS licenco. Vsekakor si pa pri opravljanju GMDSS izpita kot radioamater neprimerno bolj podkovan na področju vzpostavljanja zvez, kot nekdo, ki se z radijsko postajo, antenami in procedurami vzpostavljanja zvez prvič sreča na GMDSS tečaju.
Nekaj dni nazaj sem dobil obvestilo iz firme Spinaker, da od sedaj naprej obstaja tečaj GMDSS tudi na internetu na naslovu www.spinaker.si , tako da se lahko vsak sam pripravi na izpit, ki pa se kot vedno opravlja samo na kapitaniji v Kopru (na izpit je treba prinesti fotografijo za potrdilo-licenco, ki jo dobiš na dom čez cca 1 teden po uspešno opravljenem izpitu). Upam, da moje pisanje ne bo izzvenelo kot reklama, ampak kot pomoč zainteresiranim, ki želijo opraviti izpit za VHF GMDSS postajo.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 09 Apr 2008, 11:34

edit... glej naslednji post
Zadnjič spremenil s57nbt, dne 23 Feb 2009, 15:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
s57nbt

Re: GMDSS izobraževalni tečaj

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 22 Feb 2009, 15:08

No, da malo obudim to temo, ki bi drugače romala nekam, kjer sonce ne sveti...
Da naredim povzetek mojega polganja gmdss izpita.
Izpit sem delal med poletnim dopustom, ki sem ga užival blizu Zadra, zato sem se odločil, da grem delat izpit na luško kapetanijo Zadar.
Pa še dodatnega dneva dopusta si nebi rabil jemat, da bi se zapeljal v KP + gorivo tja - nazaj, kjer edino lahko narediš tak izpit, razen ko je kaka akcija, kot je omenjeno na vrhu teme.
Evo mojega poteka združitve prijetega s koristnim:
med dolgo vrsto čehov in slovakov vprašam v "domačem" jeziku kje lahko plačam izpit - teta cela vesela pove, naj grem kar v sobo 8, pa tam plačam 295 gozdnih živali.
Tam dobim listek o plačilu, neke pole, kjer potem kapetan napiše svoje in karto Jadrana v velikem merilu, z odličnimi informacijami na zadnji strani ( tel. št. marin, luk, frekvence postaj, kdaj in kje se oddaja vreme it.. v glavnem fina zadeva)
Potem grem v sosednjo stavbo, kjer je pred mano folka za pol češko slovaške hokejske ekipe.
Ko pridem na vrsto, me kapetan vpraša "šta je ovo" in pokaže na radijsko postajo.
"Ja radijska postaja," DDDD....
"dobro, pa čemu to služi?"
"komunikaciji"
"odlično, što je to PAN PAN"
"pa to je klic u nuždi, kada nije u pitanju ljudski život"
"odlično, čestitam, položili ste. Idite natrag pa da vam naprave potrvrdu"

Naj omenim, da je na tistih polah preden me je spljoh kaj vprašal, že obkrožil "položio".

To je to.

LP!
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a S57D » 23 Feb 2009, 08:17

In po tem "izpitu" se počutiš sposobnega delati na pomorski postaji? :evil: Še en dokaz več, da gre Hrvatom samo za pobiranje denarja naivnežem, varnost jim je pa bolj malo mar. Sramota! Nič čudnega, da lahko s takim "izpitom" pluješ samo po "lepi njihovoj". Izpit v Kopru je bolj profesionalen, po obveznem tečaju in vključuje tudi delo na simulatorju in konkretna vprašanja, na katera se zahteva konkretne in točne odgovore.

Je pa res nerodno, če je problem cena bencina v KP in nazaj. :roll: :lol: Se sprašujem s čim se voziš po morju? Za napihljive blazine pač ne rabiš izpita. :lol:

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

OdgovorNapisal/-a S50DX » 23 Feb 2009, 10:04

Ko sem delal pred leti izpit za voditelja v Zadru, si je kapetan vzel dobro šolsko uro časa za izpraševanje.
Takrat je bil sicer še navaden VHF ampak sva obdelala tudi vse knofe na postaji vključno s SQ. :)

Očitno sem prehitro delal izpit in posledično tudi odnesel nekaj znanja... :lol:
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 23 Feb 2009, 15:58

S57D napisal/-a:Je pa res nerodno, če je problem cena bencina v KP in nazaj. :roll: :lol: Se sprašujem s čim se voziš po morju? Za napihljive blazine pač ne rabiš izpita. :lol:

73, Miloš S57D

Ne me narobe razumet, ni samo problem v ceni goriva za 500 km.
Vsi žal nimamo takih finih služb, kjer bi lahko manjkal en dan brez problema (ali še lepše, šel "službeno" v Koper) in si zato moram vzeti dan dopusta - ki ga raje preležim na morju v senci z osvežilno pijačo na dosegu roke.
Če lahko to storim na morju, v dopustu samem, zakaj ne.
Žal je prišlo do situacije, kjer mi slovenski (mednarodni) izpit, ki ga imam že nekaj let brez gmdss ni veljal, in sem moral dopolniti to vrzel.
Če bo bog ne daj prišlo do panike, se bom že znal po 16ki zadret kar je treba... in delati na gmdss postaji se počutim ravno toliko sposobnega, kot prej, ko še nisem imel tega potrdila.. ampak, včasih ga rabiš :wink:
Izpit je mednarodno veljaven 8)
Hotel sem samo tistim, ki izpit rabijo zaradi formalnosti pokazat tudi lažjo pot, kako do njega, nič drugega.
LP!
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a S58MZ » 23 Feb 2009, 17:39

Tudi moj izpit je izgledal približni kot od Alexa. S tem, da sem takrat na Pagu bil že kot "stranac" in je cena izpita s tečajem bila 1200 kun. Dvojna napram domačinom. Na samem izpitu pa sem uporabil vse znanje, ki sem ga pridobil kot tabornik in kot radioamater, izpit sem hvala bogu položil. Tako zdaj brez skrbi peljem kakšen ribiški čoln, za katerga je domačinom že vse eno, tudi če se potopi.

73 de Zvone
MEMBER OF FIRAC
S58MZ

Kraj: RADEČE

OdgovorNapisal/-a s55s » 23 Feb 2009, 19:06

Mornarica...

Glede raznih ''izpitov'' (menda tudi za podmornice), je popolnoma razvidno na tem naslovu:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=4702

De Dan
Dokler QSL karta ni napisana in odposlana, zveza ni končana!
QSL karto sprejeti je pravica, poslati jo, je pa DOLŽNOST vsakega dobrega operaterja!
Don't talk about CW, just do it!
http://www.qrz.com/db/s55s
Member of S59GCD Lasko
Uporabniški avatar
s55s

Kraj: JURKLOŠTER JN76QC34DK

OdgovorNapisal/-a s55m » 26 Feb 2009, 18:00

O bog, le kako je Kolumb prišel do Amerike........ :oops:
s55m

Kraj: KN12OR