Jure Šterk, S52YS, pogrešan

Radioamaterski dogodki, prireditve, predavanja, izleti, kaj je novega, zanimivi linki in še in še...

Moderatorji: S57D, s55o

Jure Šterk, S52YS, pogrešan

OdgovorNapisal/-a S56CT » 30 Jan 2009, 11:58

Vir:http://24ur.com/novice/slovenija/kje-je-jure-sterk.html ; 30.1.2009

Pomorščak Jure Šterk, ki je na plovbi okrog sveta, se ni oglasil že dvanajst dni. Stika z njim ne more vzpostaviti nihče. Ob avstralski obali pa naj bi opazili njegovo jadrnico.

Pomorščak Jure Šterk, ki se je že 25. oktobra leta 2007 odpravil na plovbo okrog sveta, se je zadnjič javil pred dvanajstimi dnevi. Takrat naj bi sicer imel nekaj težav z jamborom, vendar pa naj bi bil kljub temu optimističen. Od vpisa v Guinessovo knjigo rekordov ga je namreč ločilo samo še nekaj mesecev jadranja. Vendar pa od takrat Jureta ni slišal nihče. Priklicati ga skušajo tudi tuji radioamaterji, a zaenkrat brez uspeha.

Avstralske oblasti pa so zdaj sporočile, da so v bližini vzhodne obale našli njegovo jadrnico, njega pa ni bilo na krovu. Jadrnica naj bi plula okoli tisoč morskih milj pred avstralsko obalo brez nadzora in z zlomljenim jamborom.

Ljudje, ki so sicer v stiku z Juretom in spremljajo njegovo potovanje, za zdaj nočejo dajati nobenih izjav, saj naj bi si bile informacije nasprotujoče. Na zunanjem ministrstvu so sicer potrdili, da so v bližini avstralske vzhodne obale našli jadrnico, vendar pa tudi na MZZ nismo izvedeli nobenih podrobnosti.

Ekstremist

Šterk, ki je že objadral svet, si je zadal cilj, da tokrat to stori brez postanka. V knjigo rekordov se hoče vpisati s kar tremi podvigi. Tako naj bi postal najstarejši Zemljan, ki je obplul svet brez postanka, to naj bi storil z doslej najkrajšo jadrnico, njegovo potovanje pa bo tudi najdaljše samotarsko jadranje brez postanka doslej. Predvidenih 15 mesecev bi tako preživel na 9,3 metra veliki jadrnici Lunatic, načrt pa je bil pluti po začrtani poti Izola–Gibraltar–Južna Afrika–Južna Avstralija– južni del Nove Zelandije–Južna Amerika–Gibraltar.

72-letnik je sicer zelo izkušen pomorščak, saj je med drugim objadral svet na jadrnici, dolgi le 6,5 metra. Večkrat je preplul vse oceane, med jadranjem pa so ga spremljale tudi nesreče vseh vrst. Tako je štirikrat padel v morje, štirikrat izgubil ali resno poškodoval krmilo, petkrat resneje nasedel in dvakrat srečal morske razbojnike.

Upam, da mu je uspelo in da čaka nekje na varnem na reševalce.
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/
S56CT
S5 RPT Manager

Kraj: Sevnica

Re: Jure Šterk, S52YS, pogrešan

OdgovorNapisal/-a S51ZK » 30 Jan 2009, 12:01

Držimo pesti,da je vse ok.Jure je legenda!!

LP
Žiga
73 de S51ZK - Žiga
S51ZK

Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a s56zab » 30 Jan 2009, 22:31

Callbook ZRS
S56ZAB ANDREJ BRECELNIK VODNIKOVA CESTA 186 1000 LJUBLJANA SLOVENIJA
Ni član Zveze Radioamaterjev Slovenije.
s56zab

OdgovorNapisal/-a s52id » 12 Mar 2009, 08:50

Lep pozdrav, fantje! Nekoliko pozno sem "zalutal" na to stran. V tem in mnogih drugih novinarskih prispevkih je mnogo dezinformacij. Prva je ta, da naj bi ga nekdo slišal 17. januarja letos. Kdo je ta "nekdo", nihče ne ve. Glede na to, da sem bil Juretova desna roka na kopnem, bi bil o tem gotovo obveščen. Dejstvo je, da se mi je zadnjič javil 1. januarja. Po tem ga ni slišal nihče več! Dva tuja radioamaterja sta me le kak dan za tem panično spraševala, če se mi je javil in povedala, da sta izgubila stik z njim. Vsi smo sumili, da je nekaj hudo narobe, vendar ironija je, da sem Jureta le dva dni pred novim letom vprašal, kaj naj naredimo, če izgubimo vse kontakte. Njegov jasen in odločen odgovor je bil: NIČ! Nimate kaj narediti! Ne sprožajte reševalnih akcij! Če bo res sila in bo reševanje potrebno, bom v morje odvrgel EPIRB, ki bo sprožil satelitski alarm.
Druga "kozlarija", ki je krožila med novinarji, je bila to, da ima jadrnica zlomljen jambor. To ni res! Jambor je popolnoma cel, kar se vidi tudi iz posnetkov, ki so nastali ob najdbi jadrnice. Marsikje boste lahko zasledili, da imamo med nami še enega radioamaterja, Uroša Fabjana :-)
On je namreč le Juretov sponzor in mu je med drugim sponzoriral tudi spletno stran, ki sem jo urejal jaz. Tako je objavljeno, da je imel zadnjo zvezo z njim Uroš :) Zanimivo pa je, da Uroš nekoč res bil radioamater in se bo po tem dogodku morda zopet aktiviral.
Kogar tema zanima še bolj podrobno, si lahko ogleda tudi naslednjo stran: http://www.fotobesenicar.com/?cat_id=12
kjer sem posredno malo okrcal novinarje in navedel edina verodostojna dejstva. Tam najdete tudi glavno kronologijo zadnje Juretove plovbe.
Zelo si želim, da se bi zgodil čudež in bi se Jure kje pojavil živ, vendar se bojim, da je bila to res njegova zadnja plovba.

73,
Marsell, S52ID
s52id

Vrni se na Novice in Dogodki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov