CQ ZRS

Vse kar ne sodi v zgornje rubrike, pa ima kaj zveze z radioamaterstvom!

Moderatorji: S57D, s55o

Re: CQ ZRS

OdgovorNapisal/-a S55SR » 05 Jan 2009, 01:25

Takole fantje. Nisem za ukinitev glasila, rad bi le, da bi poleg strogo tehničnih stvari vseboval še kaj več. Primerjam lahko italijansko "Radio rivisto", ker drugih ne poznam. V reviji so, poleg tehničnih in teoretičnih ter praktičnih nasvetov in namigov, tudi zapisniki sej predsedstva, kratki povzetki mednarodnih srečanj, predlogi sprememb zakonodaje, dejanske spremembe zakonodaje in še kaj bi se našlo. Tudi polemični, ne žaljivi, članki se najdejo. Nismo vsi tehniki, mojstri ročnih spretnosti in kar je še tega. Tako se v reviji najde za vsakega nekaj. Tudi ažurni podatki o kontestih in rezultati kontestov (domačih in tujih). ....
Nisem je še zasledil v trafikah, morda se motim, vendar se lahko nanjo naročiš, proti plačilu naročnine, tudi če nisi član zveze oziroma kluba in tudi če nisi licencirani radioamater. Toliko o glasilu.

Kar se ostalega tiče pa...
Razpustiti KOMPLETNO vodstvo, vse raznorazne komisije in še posebej tiste, ki so v vodstvu in na raznoraznih položajih že od samega začetka. Prevetriti statut in ga uskladiti z zahtevami današnjega časa in potrebami nas, članov. Posebej je potrebno izločiti iz vodstva tiste, ki se grejo politiko na račun članstva. Nismo politična in ne pridobitna organizacija. Zveza se, bolje rečeno, posamezniki v zvezi se ne zavedajo, da so tam zaradi nas in nismo mi tu zaradi njih.
Torej bi morala zveza delovati kot servis članov in ne obratno. Časi komunizma in vojaške hierarhije so minili.
Pa da ne bo izpadlo, da kritiziram tja v en dan. V vseh teh letih je edino, kar je zveza dosegla za nas, člane to, da sedaj določa pozivne znake APEK. Italijanska zveza je, kljub silni birokraciji v državi, dosegla, da imajo radioamaterji "PRAVICO DO ANTENE", nemška zveza ima v članarino vključeno tudi zavarovanje škode, ki bi nastala zaradi padca antene, pa še kaj bi se našlo.
Kaj pa mi? Nič od tega in še manj. Pa imamo v svojih vrstah pravnike, sodnike, advokate in kar je sorodnih poklicev, tudi kak poklicni politik bi se našel. In? Nič, karavana gre dalje. Zakaj?
Zato, ker velika večina "velikih topov" živi v lastnih hišah z vrtom in stolpom na tem vrtu. Kaj pa vsi tisti, ki nimajo te sreče in finančnih zmožnosti? "Ko jih šljivi"! Pa so ravno tako radioamaterji in člani. Za njih se nihče ne pobriga. In potem se čudimo, da upada članstvo, da je vse večje nezadovoljstvo med preostalimi člani. Kljub vsem lepo donečim in visoko letečim besedam na raznih hamfestih in konferencah, članstvo nima od tega nič. Še več, vsako leto manj smo pomembni in priljubljeni v okolici in pri raznih ustanovah in institucijah. Če ni podpore zveze, tudi članstvo ne more veliko narediti.

Toliko v razmislek.
ISF (imejte se fantastično)
Samo
S55SR

Kraj: Koper - Capodistria

OdgovorNapisal/-a s55oo » 05 Jan 2009, 06:18

Samo in ostali!

Kandidiraj, javi se, napisi, vse to bo...

HNY

73,
Goran ANDRIC, S55OO
Uporabniški avatar
s55oo

Kraj: Domzale

OdgovorNapisal/-a S55SR » 05 Jan 2009, 06:54

Težko, pri Ljubljana centrizmu...
Jaz pa v močvirje niti mrtev.
Samo
S55SR

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 05 Jan 2009, 07:32

Samo, to ni bilo lepo.

73

S56ZDB, Darko
S56ZDB

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 05 Jan 2009, 09:11

S56ZDB napisal/-a:
Kar zadeva "ukinitev disciplinske komisije" je zadeva vredna premisleka, a le, če se pokaže, da je lahko nadomesti kaj drugega, kar lahko bolje opravi nalogo varovanja interesov Zveze v primerih, ko pride do kršitev Statuta. Statut ni le črka na papirju. Statut je živa pravna tvarina, ki jo je mogoče spreminjati. Ni pa dopustno obnašati se do Statuta, kot da ne obstaja ali kot da ni zavezujoč dokument.

Odličen predlog.
Torej naj začne disciplinska komisija pometat, a najprej pred lastnim pragom - to pomeni, naj najprej na zagovor in nadaljni potek dogodka povabi odgovorne v vodstvu ZRSa in odkrijejo krivca, za kršenje lastnega statuta.
Če sami ne spoštujejo svoje "biblije", kako se lahko potem to pričakuje od ostalih radioamaterjev v S5?
Za vzor naj obsodi sama sebe v stilu sodnika Roya Beana... gledali ste film, brali ste stripe, saj veste o kom govorim...
LP !
edit: p.s. pozabil sem pripisat - kje zaseda in odloča disciplinska komisija? Pri sodniku Royu je to zgledalo tako:
"beer and justice for everyone"... vsaka podobnost je zgolj naključje 8)
edit: pa še slika
Priponke
800px-Old_langtry_tx.jpg
(97.14 KiB) Prenešeno 111 krat
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a s55z » 05 Jan 2009, 10:16

S55SR napisal/-a:Težko, pri Ljubljana centrizmu...
Jaz pa v močvirje niti mrtev.

Kandidiraj in preseli HQ k tebi domov! Pa še prišparali bomo, saj zagotovo ne boš računal najemnine.... :roll: :wink:

Ne se zgovarjat na centralizem! Sestanki UO se pa itak odvijajo po različnih klubih po Sloveniji.

Pa ne misli, da ne bo potem nek drug "Samo" udrihal po tebi...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S55P » 05 Jan 2009, 12:13

S55SR napisal/-a:Pa imamo v svojih vrstah pravnike, sodnike, advokate in kar je sorodnih poklicev, tudi kak poklicni politik bi se našel. In? Nič, karavana gre dalje. Zakaj?
Zato, ker velika večina "velikih topov" živi v lastnih hišah z vrtom in stolpom na tem vrtu. Kaj pa vsi tisti, ki nimajo te sreče in finančnih zmožnosti? "Ko jih šljivi"! Pa so ravno tako radioamaterji in člani. Za njih se nihče ne pobriga. In potem se čudimo, da upada članstvo, da je vse večje nezadovoljstvo med preostalimi člani. Kljub vsem lepo donečim in visoko letečim besedam na raznih hamfestih in konferencah, članstvo nima od tega nič. Še več, vsako leto manj smo pomembni in priljubljeni v okolici in pri raznih ustanovah in institucijah. Če ni podpore zveze, tudi članstvo ne more veliko narediti.

Toliko v razmislek.

Ja težko bo šlo. Kako torej spremeniti in izboljšati te neodgovorne samozadovoljne "velike topove", da se bodo spreobrnili in več naredili za zvezo, sedaj, ko so tako dobro poskrbeli zase. In to ne kar tako več, temveč tako več, da bo nam prav. Je to temeljno vprašanje? Dvomim. Sam namreč vedno in povsod močno podpiram ljudi, ki izražajo svoja hotenja na način, ki pri meni vzbuja zaupanje in za cilje, ki so tudi moji cilji ali cilji mojih dragih. V nasprotnem se jim izogibam. Organizacija je zaradi hotenj natančno takšna kot je, sicer je ni.
Uporabniški avatar
S55P

OdgovorNapisal/-a S54G » 05 Jan 2009, 16:46

:cry:
S55P !!!
Da obrnemo temo !!!
QSL kartice zate prihajajo, pa ne vem v kateri klubski predalček naj ti jih dostavim.
Ali jih želiš dobiti direktno na tvoj naslov ?????

73 GL

Miloš

***S57LN: Miloš, forum je razdeljen na podforume in teme prav zato, da se ne meša debat o jabolkih in hruškah. Za zasebna sporočila, prosim, uporabi zasebna sporočila.
S54G

OdgovorNapisal/-a S57XX » 05 Jan 2009, 19:41

S54G napisal/-a::cry:
S55P !!!
Da obrnemo temo !!!
QSL kartice zate prihajajo, pa ne vem v kateri klubski predalček naj ti jih dostavim.
Ali jih želiš dobiti direktno na tvoj naslov ?????

73 GL

Miloš

***S57LN: Miloš, forum je razdeljen na podforume in teme prav zato, da se ne meša debat o jabolkih in hruškah. Za zasebna sporočila, prosim, uporabi zasebna sporočila.

Mislim, da je Miloš kar prav zadel temo. le med vrsticami je potrebno malo prebrati! :evil:
LP Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a s57uud » 05 Jan 2009, 19:45

S55SR napisal/-a:.......rad bi le, da bi poleg strogo tehničnih stvari vseboval še kaj več........... V reviji so, poleg tehničnih in teoretičnih ter praktičnih nasvetov in namigov, tudi zapisniki sej predsedstva, kratki povzetki mednarodnih srečanj,.......... Nismo vsi tehniki, mojstri ročnih spretnosti in kar je še tega. .........

Kdaj si zadnjič prebral CQ ZRS od začetka do konca ?
v CQ ZRS v zadnjih nekaj letih praktično ni člankov s področja konstruktorstva. Nekoč v preteklosti je CQ ZRS bil vsaj kar se tega tiče zgled vsem EU glasilom !

Trdim, da je (bila) razlika med profesionalci in amaterji v tem, da naj bi amaterji znali narediti zvezo tudi in predvsem, ko profesionalci odpovedo. Vse to na račun tega, da amaterji znajo(mo) popraviti/narediti anteno, postajo,...
Bojim se, da brez konstruktorstva postajamo vse bolj "profesionalci".

Zavedam se, da se časi spreminjajo in prinašajo nove načine komunikacij. Klasične pošte skoraj ni več, vse gre preko e-mail-a. Povsem logično je tudi, da se pojavljajo ideje, da bi lahko imeli internetni časopis. V časih največje krize sem se tudi sam poskusil v tem http://www.s5tech.net/forum/techletter. ... ab5785f6c1 . Tam kjer bi moralo biti, je bilo neopaženo, pa bi lahko precej pomagal, saj sem imel mnogo volje.
Moje spoznanje je, da internet ni konkurenca tiskani reviji, temveč je zgolj njeno dopolnilo. Če hočemo iti v korak s časom moramo imeti oboje ! Tiskana revija ima svojo trajno vrednost in je nepogrešljiva in nezamenljiva. Istočasno pa je nerodna v tistem trenutku, ko je potrebno objaviti silne detalje nekega načrta ali slike ogromne resolucije.
Če hočemo ohranjati nek minimum članstva potem potrebujemo oboje.
Če hočemo povečati svoje članstvo potem pa moramo spremeniti tudi način razmišljanja. Nekoč, nekdaj smo bili amaterji ljudje, ki so znali narediti radijsko postajo, postaviti anteno in narediti radijsko zvezo. Danes pa so radioamaterji: KV-jaši, UKV-jaši, mikrovalovci, sotarji, lisičniki in nekaj malega izumirajočih konstruktorjev je tudi še.
Po drugi strani se stvari v realnem življenju odvijao povsem drugače. Število operaterjev še vedno počasi a vztrajno pada, kljub temu, da so "telefonisti" dobili vsak svoj GSM in še zdavnaj zbežali. Število ljubiteljev elektronike, torej konstruktorjev, ki delujejo izven vrst radioamaterjev pa skokovito narašča. V podkrepitev trditvi prilagam sledeč link. In to je le eden od forumov s tega področja. Ljudje se zbirajo še na najmanj treh drugih forumih, ki se ukvarjajo s to tematiko. Vsi ti ljudje formalno niso povezani v nobeno organizacijo. To pa zato, ker ne čutijo potrebe za tem oziroma, ker ni organizacije, ki bi ponudila kar koli, ki bi zadovoljilo njihove potrebe(znanje, predavanja, članke, delavnice,...).
Delitev na zgoraj naštete kategorije in posledično občutki večvrednosti posameznih kategorij je pripeljala do tega kar imamo sedaj. Radioamaterji, taki kot smo(so) danes izumirajo, ker tako sami hočejo.

Jaz nočem umreti, zato sem sposoben pogledati čez planke CW ali KV ali mikrovalov. Od 30.12.2008 do danes sem naredil 12 tiskanih vezij. Nekaj sebi, nekaj skupaj s sinom, nekaj za radioamaterje, nekaj pa ljubiteljem elektronike. Nekatera vezja so dvostranska z metaliziranimi luknjami. Za Silvestrovo sem bil pa pri ekipi na Slavniku. Z S57ORO sva jih šla obiskat.

Kaj od tega je, oziroma kaj naj bi bilo radioamaterstvo ?

Odločimo se !

Toliko v razmislek.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a s55m » 05 Jan 2009, 19:57

Matija, Goran in ostali istomišljeniki....
S strani RK Jadran S59CST je prišlo kar nekaj pisnih predlogov za spremembo statuta ZRS.
Podane so bile rešitve, ki pa zaradi trenutnega statuta in vkoreninjenosti nekaterih v organih ZRS-a in nepravičnega glasovalnega stroja, enostavno naletijo na betonski zid. Namesto spoštovanja statuta (že obstoječega se krši, da je joj) smo prišli do kaznovanja in blatenja nič krivih ravno v tem internem glasilu, ki nas predstavlja.
Za nameček, se je avtor tega "kravala" skril za uredniki rubrik, tako, da je na koncu med nepoučenimi in naivnimi sedaj krivec tisti oblateni.
Če ima vsak klub en glas na skupščini (ker je ZRS po statutu zveza klubov), potem naj vsak klub plača 1 (eno) članarino. Če pa spremenimo statut, da bo ZRS res to, kar pravimo (Zveza Radioamaterjev Slovenije), potem naj ima vsak izmed nas en glas, ali pa naj XXX operaterjev pooblasti enega, da glasuje za njih (če bi radi že zaščito manjšin, potem naj imajo svoj glas še predstavniki raznih sekcij npr. Lov na lisico, Digitalne komunikacije,ATV, mikrovalovi,Ctest).
Včasih sem na zvezi lahko podaljšal radijsko dovoljenje, danes, ga ne morem več. Včasih je bilo glasilo dobro, danes je samo senca od tistega. Edino, kar me še veže na zvezo (dobesedno) je QSL biro. Pa ne zaradi mene, ker ne zbiram kartic in diplom, ampak zaradi odgovornosti do drugih, ki bi radi potrditev zveze brez zelenih znamk. Tako sem prisiljen biti član, pa čeprav morda pri sebi čutim drugače (pa ne mi sedaj s tistim predlogom, da lahko plačujem samo QSL biro, ker takšen cepec v matematiki tudi nisem).

S59CST pač ne trobi z vsemi v isti rog. Ali ga morate samo zaradi tega tako sovražiti?

Če se bo stvar vrtela v tej smeri naprej (in zagotovo se bo), se nam ne piše nič dobrega.

Status quo pač nekaterim odgovarja.
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a S54G » 06 Jan 2009, 10:14

:D
S57LN, S57XX.

HVALA !

73 GL

Miloš
S54G

OdgovorNapisal/-a S55SR » 06 Jan 2009, 10:51

Hoj Darko!
Že dolgo ga ne prebiram več in zadnje leto ga sploh ne prejemam. Po lastni želji.
Pač izhaja po načelu "pride, ko pride, če pride"!
Samo
S55SR

OdgovorNapisal/-a s57sxs » 06 Jan 2009, 13:58

Vsaka 2 meseca iste debate :-?
Everyone has to believe in something... I believe I'll have another beer
Uporabniški avatar
s57sxs

Kraj: Tolmin jn66ue

OdgovorNapisal/-a S55SR » 07 Jan 2009, 01:33

@ s57sxs: niso vsake dva meseca iste debate. Samo povedal sem, zakaj ne čitam in dobivam CQ ZRS.

@ mislim da s56zdb: Močvirja (Ljubljane) ne maram že od otroških let, čeprav tam živijo tudi moji bljižnji sorodniki. Mi pač klima ne ustreza. Zato tudi tista "v močvirje niti mrtev". Sicer pa večino, ne vseh, ljubljančanov lepo opiše Iztok Mlakar v svoji pesmi.

@ Ne spomnem se kdo je napisal naj kandidiram in podobno. Bom kandidiral, ko bodo nekateri ki imajo v rokah enega od klubov in po njihovem nalogu pleše cela zveza odstopili s položajev in tudi iz ozadja nehali vleči niti. Smo še vedno v policijsko vojaški organizaciji s pridihom udbe. Od tod tudi tisti ljubljanacentrizem.

Ni rečeno, da se zaradi tega pisanja ne bom znašel na tapeti tudi jaz. Pač mi gre na ..., da si nekdo prisvaja nekaj, kar je po definiciji in po logiki skupno in bi moralo delovati v skupno dobro.
Zavedam se, da so nekateri člani zaslužni za marsikakšno dobro stvar, tudi vsa čast tistim, ki pod in v imenu zveze, hodijo na mednarodna tekmovanja in tam dosegajo lepe rezultate in dvigujejo ime in čast zveze, vendar samo čast in priznanje, ne pa tudi oblast. Oblast bi morali imeti v rokah VSI člani oz. z večino izvoljeni predstavniki, ki bi se morali zavedati, da odgovarjajo za svoje delo in, da jih lahko članstvo, v kolikor je le-to nezadovoljno z njihovim delom, tudi odstavi. Še vedno trdim in bom trdil, da je, oz. bi morala biti, zveza, servis članom, pa naj bodo člani te zveze klubi ali posamezniki, delovati bi morala v njihovo dobro. Dajmo se vprašati, kje je izvirni greh te debate in prerekanja, povzročitelja le-tega nekako, na lep in kulturen način, pozvati in pripraviti do tega, da se javno opraviči in posuje s pepelom ter prizna, da je naredil kapitalno napako, ko je mislil, da bo šlo to skozi na lepe oči in začei znova kot radioamaterji in ne kot sovražniki in tipični Slovenci, ki z veseljem vidijo soseda v godlji. Priznajmo si, da je že preveč časa na oblasti enoumje in da bi se lahko že enkrat kaj spremenilo in obrnilo na bolje. Če tega ne zmoremo, je bolje, da gre vse skupaj hudiču v rit, in se zveza razpusti. Bomo pač še ena država več, ki nima zveze. Jaka m...! Zveza, taka kot je, ne služi ničemur razen za QSL biro. Pa še tam škriplje. (Ne zaradi managerja).
Samo
S55SR

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov