CQ ZRS

Vse kar ne sodi v zgornje rubrike, pa ima kaj zveze z radioamaterstvom!

Moderatorji: S57D, s55o

Re: CQ ZRS

OdgovorNapisal/-a S57BBA » 01 Jan 2009, 18:43

S51KW napisal/-a:Pred nekaj časa sem zasledil idejo o CQ ZRS v pdf obliki mislim da je to odlična ideja v teh negotovih časih ko je potrebno privarčevati kak euro.Razen finančne plati mislim da bi izhajala bolj ažurno,saj je vsak od nas priklopljen na internet in ima možnost hitrega dostopa do vsega ker je gor. :D :D

Žarko, žal nimaš prav (moj komentar se nanaša na tvoje predvidevanje, da bi CQ ZRS v elektronski obliki izhajal bolj ažurno). Tiskar ni ozko grlo pri življenski poti posamezne številke glasila. Od trenutka, ko je kompletna vsebina in oblika določena ter predana tiskarju, pa do trenutka, ko glasilo prispe v poštne nabiralnike, mine manj kot teden dni. Ozko grlo je tam, kjer vsi vemo, da je - pri vsebini, oziroma pomanjkanju le te (oziroma predvsem pomanjkanju avtorjev, ki prispevajo svoje prispevke v glasilo).

LPB.
S57BBA
Moderator

Kraj: JN76FC

OdgovorNapisal/-a S55SR » 01 Jan 2009, 19:06

Žarko!
Problem je predvsem v VSEBINI.
ISF (imejte se fantastično)
Samo
S55SR

Kraj: Koper - Capodistria

OdgovorNapisal/-a S51KW » 01 Jan 2009, 20:26

Tako je manjka vsebina vse povsod,strinjam se z ugotovitjo. :D :D Vsi se zavedamo da so časi ko smo hami izdelovali potrbno opremo minili,spremenila se je dostopnost do potrebne opreme nekaj na račun gmotnega položaja posameznika nekaj zaradi sprememb namembnosti opreme katera ni več namenska ampak jo izdelujejo za "široke množice" in je dostopna za one z manj in one z več denarja.To se vidi i po profilu novodobnih hamov :oops: kjer so se zgodile spremembe v obnašanjo, in na uporabi naših frekvenc.Vsekakor su tako tudi v našem prostoru te spremembe oklestile število hamov kateri eksperimentiraju izdelujejo in so pripravljeni svoje izdelke ili eksperimente prezentirati v časopisu. Sam sem opazil da so mi všeč tehnične teme in prispevki objavljeni na našem in drugih podobnih forumumih.Tako sem kot uporabnik skoraj v direktnem (živem)stiku z avtorom prispevka kateri mi lahko priskoči zelo hitro na pomoč pri tem pa tudi ne smemo spregledati morebitno pomoč drugih uporabnikov.Osebno mi je takva varijanta bližja in sem prepričan da bi to lahko bila ena od rešitev CQ ZRS-a.Vzamite to kot en pogled na časopis in v prejšnjh mojih prispevkih pogled na stanje v moji ZRS
ŽARKO
S51KW

Kraj: KOPER

OdgovorNapisal/-a S55SR » 02 Jan 2009, 03:34

Ko sem napisal VSEBINA, sem mislil na članke, ki bi, morda bili za širšo javnost zanimivi, ker pa bi bili kritični do delovanja nekaterih organov in le-tem ne bi odgovarjali, bi nastopila sestra velikega brata CENZURA in bi bil avtor takega članka takoj proglašen za heretika in razbijalca skupnosti, tu pa bi nastopila sestrična velikega brata disciplinska komisija, ki bi avtorja najmanj javno opomnila in to brez vabila na zaslišanje in brez možnosti ugovora, kajti članek bi se dotaknil svetih krav naše skupnosti, ki že dobrih 60 in več let vedrijo in oblačijo ter spuščajo, tu in tam kakšno kapljico dežja. Tega manjka v našem glasilu. Polemičnosti brez žaljenja in morda tudi samokritičnosti. Če bi se vse to dovolilo v "našem" časopisu, pa naj bo to interno glasilo ali pa tudi ne, bi, verjamem, imel več bralcev, sodelavcev, avtorjev prispevkov, tudi tehničnih, več reportaž iz raznoraznih dogodkov, ki se tičejo radioamaterstva. Tako pa si, v strahu pred disciplinskimi in ostalimi komisijami ter v luči zadnjih dogodkov, nihče ne upa napisati ničesar. Tudi s tehničnim člankom lahko koga užališ.
ISF (imejte se fantastično)
Samo
S55SR

Kraj: Koper - Capodistria

OdgovorNapisal/-a S51KW » 02 Jan 2009, 12:07

Samo zadetek v črno ! upam da ne bova za radi kritične besede razglašena za heretika. :roll:
ŽARKO
S51KW

OdgovorNapisal/-a S51AY » 02 Jan 2009, 12:38

Ne glede na vsebino, bi pa bil v elektronski obliki precej cenejši, dosti stroškov in skrbi bi odpadlo.
Pa bi lahko začeli razmišljati o znižanju članarine ? :D
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY

Kraj: Lendava

OdgovorNapisal/-a s55m » 02 Jan 2009, 19:23

Matija, vse je lepo, dokler se te ne dotakne.......
In ker ste od nekdaj "pri koritu" se te še ni dotaknilo (tega ne jemlji osebno).
A pusti nam nergačem vsaj veselje, da nergamo.
V vsej dolgi zgodovini ZRS se še ni zgodilo, da bi že v 11. mesecu ostali brez denarja.
In CQ ZRS (zadnja številka) spet ni mogel oditi mimo brez omenjanja sodišč in pogrevanja te teme.
Konec koncev niso več časi, da bi potrebovali disciplinske komisije in moj predlog na naslednji skupščini bo ta, da se jo enkrat za vedno ukine, tudi če je za to potrebno spremeniti statut.
Če ne bi bilo SOTA priloge in SLOVHF koledarja, bi mi od zadnjega CQ ZRS v spominu ostal samo prispevek 1IK.
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 02 Jan 2009, 20:07

s55m napisal/-a:Konec koncev niso več časi, da bi potrebovali disciplinske komisije in moj predlog na naslednji skupščini bo ta, da se jo enkrat za vedno ukine, tudi če je za to potrebno spremeniti statut.

Statut bi morali spremeniti še zaradi xx ostalih, bolj pomembnih razlogov, nekateri izmed njih so tudi privedli do letošnjega 2napetega" poletja..
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a S51M » 03 Jan 2009, 20:55

Mozarte pač zavrnejo, jih omalovažujejo… Blesteti namreč morajo "dvorni petelini", Salieriji.

Tudi Indijance, redke, ki so mogli živeti v sožitju z naravo in Bogom, so uspeli pregnati in skoraj povsem izbrisati. »Napredek.« Pač ta svet in njegova "resnica", njegov utrgan sad z drevesa spoznanja. Ojej, kako je nečimrno sladak, kajne?

Kje so meje človeške slepote? V očeh? Srcu? Kajpak! Ljuba resnica, res si tujka na zemlji.
Narava, ti si še količkaj potrpežljiva, ko boš nekoč končno odločneje spregovorila, bodo spregledali zdaj še tolikšni slepci. Tudi radioamaterski.

Seveda, ni kaj težko biti intelektual'c, težko je nositi velik križ. Cogito, ergo sum? Nak! Dubito, ergo sum! Naj razume, kdor more.

73, HNY DE S51M, Bruno

P. S.
Beethoven: »Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija.”
S51M

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a s52ab » 04 Jan 2009, 17:51

......... :-? ...

....ne morem si kaj, da ne bi dal
pripombo okoli disciplinskega postopka - profesionalna
deformacija pač, ko te zapise berem.....:
Kot prvo: izvedba disciplinskega postopka je ZELOO zahtevno
opravilo. Potrebni so ustrezni pravni akti, ki jih kot vem (ali se
mogoče motim ?), ZRS nima. Predvsem je to ustrezno sprejet
"Disciplinski pravilnik". Statut NE more biti podlaga za uvedbo
disciplinskega postopka. To bi vendar moral kdo od odgovornih
vedeti ! ....predvsem vsaj eden od članov "disciplinske komisije",
vsaj sanjati bi se mu moralo kaj okoli tega.... :( .....da o zahtevnosti
izpeljave (vročanje, časovni roki...etc), niti ne govorimo. Skratka,
zahtevna zadeva !!...
Tako pa je zaradi, ne vem kako bi se izrazil (recimo, popolnoma
diletantskega pristopa), že narejena škoda... :( Udarilo je po
popolnoma napačnih članih organizacije, ki so pravzaprav veliko
prispevali k prepoznavnosti organizacije, ki jo imenujemo ZRS.
Res, škoda !
:(

Pa vseeno, Srečno v 2009

http://lea.hamradio.si/~s52ab/
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 04 Jan 2009, 19:29

Vsakdo, ki vstopa prostovoljno v kakšno organizacijo se mora zavedati (oz. naj bi se zavedal), da ta organizacija ima tudi nekatere mehanizme za zagotavljanje notranje kohezije.

Minimum soglasja tako navadno predstavlja neki notranji pravni akt, ki je navadno "statut" (lahko je tudi "code of conduct", "codex", lahko ima tudi drugačna imena..). Tak notranji pravni akti ni zgolj samemu sebi namen. Tak notranji pravni akt pomaga zlasti v primerih, ko zaradi množičnosti posamezniki (in/ali posameznice) pozabijo zakaj sploh obstaja organizacija, zakaj so člani te organizacije, itn..

Daleč najbolj pomembno pri vsaki organizaciji je, kakopak, članstvo, tisto najširše članstvo. A kakor "plezamo" po organizacijski hijerarhiji "navzgor" je treba vedet in se tudi zavedat, da odnose "tam zgoraj" ne ureja več le "ustni dogovor" Jožeta in Micke, ki je zdaj takšen, čez noč drugačen, temveč zapisana beseda.

Zato tudi posamezni radioklubi imajo statut (nemara celo disciplinske komisije), da o ZRS niti ne izgubljam besed,

Ja, statut ZRS je treba dopolniti in spremeniti, a to se ne bo zgodilo po Duhu Svetem, temveč bo nekje nekdo predloge sprememb in dopolnitev napisal in jih dal v neko širšo debato. Koliko široko, to je vprašanje.

Naposled, te spremembe in dopolnitve statuta sprejema občni zbor po proceduri, ki je zapisana v obstoječem statutu.

Kar zadeva sam postopek pred disciplinsko komisijo (ter zlasti "konkreten" postopek pred le-to) me zanima zakaj prizadeti potem ni tožil ZRS in/ali člane disciplinske komisije. Zakaj hudiča je tolkel po prostovoljcih, ki ustvarjajo glasilo ZRS?!

Anyway, sem pa presenečen, da se je ta debata zelo hitro prevesila iz začetnih pohval zaradi izdelave 6. lanskoletne številke CQ ZRS in priloge SOTA v, hmm, nerganje.

Če smem predlagati, prosim, da se za nerganje (splošno in konkretno, ter udrihanje čez ... - vsakdo naj vstavi na pikce svojo tarčo) odpre nova tema..

73 & čim več lepih in čistih zvez Vam želim v tem letu!

S56ZDB, Darko
S56ZDB

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s52ab » 04 Jan 2009, 19:53

Darko...!...to ni nerganje, to so nekatera dejstva, o
katerih se pač razpravlja v tej temi.
No, pa sem še sam nekaj napisaril.
Zadeve pa vsekakor niso (glede aktov in postopkov),
tako enostavne, kot si večina misli. Sem pač delal
pred leti na teh zadevah pa sem prepričan, da kako
besedo lahko tudi napišem....pač.
Na ta način kot se tu razpravlja, se zadeve ne bodo uredile...!
Toliko...
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a S51KW » 04 Jan 2009, 22:26

Ja tema je odprta kot zahvala fantom ki so se potrudili in naredili svoje delo po najbolših močeh,do tukaj vse lepo in prav no potem se je ta hvalnica spremenila, in ošvrknila tiste ki naj bi bili krivi ker stvari ne potekajo tako v enoumju in harmoniji,ampak so z svojim nerganjem in nečimernostjo spravili nedolžne na sodišča itd. Ker imam pravico do svojega mnenja in ga lahko izražam sem jo uporabil namesto tistega " bad gay-a" ki je v navednicah kriv za svo nesrečo naše organizacije in glej ga zlomka oglasili so se tudi drugi in zadeva je zašla v drugo smer.Mislim da pod plaščem "prostovoljnega pristopa"(tudi ta termin ni ispraven ker je ZRS nastala po združitvi radio klubov) nima nobeden pravice da mi prepreči da povem in predstavim svoje videnje in morebitne pripombe.Ne verjamem tistim ki samo hvalijo ali so tiho,že stari rek pravi ne boj se tistega ... ki laja .........
L.P. :)
ŽARKO
S51KW

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 04 Jan 2009, 22:48

V redu, potem dejmo debatirat, meni je fajn..

Bila sta podana dva konkretna predloga.

Eden je šel v smeri ukinitve tiskanega glasila CQ ZRS, drugi pa v smeri ukinitve disciplinske komisije ZRS (in spremembe statuta v to smer).

Mene pa zanima ali je predlagatelj v prvem primeru pomislil na tiste, ki morda nimajo računalnika in/ali jim ta ideja tudi sicer ni všeč in bi že zaradi tega želeli imeti tiskani izvod glasila. Ali se zaveda, da bi še nižja tiskana naklada (zadnja številka je bila natisnjena v 1500 izvodih) pomenila še višji strošek na posamezni tiskani izvod?! Pri tiskanju publikacij pač velja, da cena posameznega izvoda pada s količino.

Mar naj se prav vsi stroški priprave publikacije prevalijo le na tiste, ki dobijo tiskani izvod in naj v nobenem primeru ne obremenijo tistih, ki dobijo PDF fajl?!

Problemov in vprašanj v zvezi s distribucijo CQ ZSR je več. Le enega je po svoje pomagalo razrešiti ministrstvo za kulturo, ko je jasno zapisalo, da je CQ ZRS interno glasilo Zveze. Torej, dokler je temu tako se CQ ZRS ne bo prodajal na stojnicah in kioskih, a njegova izdelava in distribucija še vedno poteka klasično, kot izdelava kateregakoli glasila, časopisa, itn.

Naravna pot teh pa je vse do zdaj (že v času računalnikov, kakopak) bila ravno obratna. Najprej so nastajali v elektronski obliki (spominjam se glasil še v PostScript obliki), čez čas pa že zaradi resnosti in ŽELJE bralcev, da imajo pravo glasilo, se je šlo v tiskanje.

Zaradi tega sem prepričan, da bi prehod iz tiskane oblike na (zgolj) njegovo elektronsko obliko razvrednotilo CQ ZRS kot tak in pokazalo, da je pot ZRSa in njegovega glasila le še "navzdol" oz. k izginotju. To je moj glavni pomislek.

Kar zadeva "ukinitev disciplinske komisije" je zadeva vredna premisleka, a le, če se pokaže, da je lahko nadomesti kaj drugega, kar lahko bolje opravi nalogo varovanja interesov Zveze v primerih, ko pride do kršitev Statuta. Statut ni le črka na papirju. Statut je živa pravna tvarina, ki jo je mogoče spreminjati. Ni pa dopustno obnašati se do Statuta, kot da ne obstaja ali kot da ni zavezujoč dokument.

Menim, da vsi skupaj članstvu dolgujemo doslednost pri tem vprašanju.

73

S56ZDB, Darko
S56ZDB

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a S51KW » 05 Jan 2009, 00:06

Zaradi tega sem prepričan, da bi prehod iz tiskane oblike na (zgolj) njegovo elektronsko obliko razvrednotilo CQ ZRS kot tak in pokazalo, da je pot ZRSa in njegovega glasila le še "navzdol" oz. k izginotju. To je moj glavni pomislek.

Teško bi to trditev potrdil ker enostavno ne verjamem da je ugled in obstoj ZRS-a odvisen od njegovega glasila.(če je to res bog nam pomagaj) :( :(
Pa še en komentar,nobene smernice o ukinitvi časopisa ne podajam,omenil sem nekaj mojih razmišljanj o razlogih ki so pripeljali do tega da v časopisu ni veliko prispevkov in seveda tudi mojo izkušnju pri pridobitvi informacij o stvareh ki me zanimajo. :roll:
O internetu i računalnikih v radioamaterskih rokah se ne strinjam z tabo.Teško da je kakšen med nami ki nima kakšno "kišto"in ni priklopljen na iternet.Če so,so v zanemarljivem številu.
L.P.
ŽARKO
S51KW

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov