80m in PC miška...

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

80m in PC miška...

OdgovorNapisal/-a S50DX » 12 Dec 2003, 14:37

Juh...

Imam eno težavo z mojim sistemom v PPSu. Vse deluje BP dokler ne preklopim postaje na 80m band. Pri polni moči iz postaje, mi prične premikati ikonce na namizju Windowsov :-? . Po navadi mi vrže kakšno ikonco v koš, ali pa prične odpirat in zapirat programe. Pri SSB delu še ni takšen problem, ko pa preklopim na PSK ali FSK, pa moram zmanjšat moč na borih 20W... :cry:

To se pojavlja samo, če je vključena miška. To sem zamenjal z drugo in za nekaj watov zmanjšal problem. Če pa miš odklopim, pa mašinerija deluje normalno tudi pri polni moči.

Ima kdo kakšno idejo, kako naj se znebim tega problema?

TNX :roll:

Vy 73's de Alex - S57MHA
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

miska

OdgovorNapisal/-a s55e » 12 Dec 2003, 14:54

Alo!
?... Kupi trackball (šala :) ) - a je RS232 ali USB miška? Si pogledal ali ima oklopljen kabel - poskusi ga zamenjati z oklopljenim (in čim krajšim) - to gre najlažje pri RS232 miški (zaradi konektorja). Za hec pa lahko poiskusiš tudi z brezžično RF ali IR miško. Na kabel od miške poskusi natakniti daljši feritni obroček (včasih si jih dobil zraven profi modemov - modemskih kablov).

LP Jože
s55e

OdgovorNapisal/-a S50DX » 12 Dec 2003, 15:06

Jože, živijo.

RF miška "mrkne" takoj, ko grem na oddajo. Sem že sprobal. Na žalost je bila Geniusova, ki dela na 27MHz.

Vse miši imajo PS2 priključek. RS232 priključkov pa kronično primankuje (CI-V, FSK...)

Če je kabel oklopljen??? Verjetno ne tako, kot vse miške za "normalne" uporabnike. hi

Si mi pa dal idejo za kabel. Sam bo problem skup zlotat na PS2 vtikač, ki ga niti ne vem kje dobit... Imam pa PC na tako nerodnem koncu, da mi je že originalna dolžina skoraj prekratka. Krajšanje kabla torej odpade.

Ferite bom pa probal najti v kakšnem starem PC ohišju... Smo jih včasih montirali okoli žičk za stikala in ledike. Hja.. sedaj se mi je posvetilo zakaj... hi

Aja, še to. Problem je bil tako na IC-745, kot na novi IC-746PRO... Pa tudi, koax sem speljal "malo" bol stran od PCja.

TNX
Alex
Uporabniški avatar
S50DX

OdgovorNapisal/-a S56KPN » 12 Dec 2003, 15:14

Najlažje oklopiš kabel na 2 načina:
- kabel oviješ z AL folijo
- če imaš PS2 konektor lahko to tudi narediš tako: uzameš RG213 kabl mu olupiš zunanjo izolacijo in cel oklop potegneš dol. Ta oklop razlo stisneš skupaj tako da dobiš večji premer oklopa in nato porineš PS2 konektro od miške skozi.
Elektrika je edina k___a k se ne pusti slatat pa se placat jo mors!
S56KPN

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a S58F » 12 Dec 2003, 16:04

Alex.

Svetujem ti cim-vec "feritov" oziroma kakega velikega
Sam sem imel podobne težave toda zamenjal sem miško + namotal kabel okrog ferita fi 30 mm.
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

Miška

OdgovorNapisal/-a Gost » 12 Dec 2003, 18:24

Nerodna zadeva, običajno pomaga ozemljitev ohišja postaje na radiator centralne kurjave ob domnevi, da imaš vsa ohišja naprav med seboj povezana,vključno PC. Tega nikakor ne smeš uporabiti za nadomestilo prave ozemljitve, RF potencial pa le malo zmanjša. Ali imaš v instalaciji žične antene zaščito proti sevanju opleta koaksa?
Reševanje takih težav je lahko še zanimivejše od samega dela na postaji.
GL
Miro S58T
Gost

Re: Miška

OdgovorNapisal/-a S50DX » 12 Dec 2003, 19:41

S58T napisal/-a:Nerodna zadeva, običajno pomaga ozemljitev ohišja postaje na radiator centralne kurjave ob domnevi, da imaš vsa ohišja naprav med seboj povezana,vključno PC. Tega nikakor ne smeš uporabiti za nadomestilo prave ozemljitve, RF potencial pa le malo zmanjša. Ali imaš v instalaciji žične antene zaščito proti sevanju opleta koaksa?
Reševanje takih težav je lahko še zanimivejše od samega dela na postaji.
GL
Miro S58T

Miro živijo.

O sami ozemljitvi postaje sem že postavljal vprašanje na forumu. Končali pa smo pri gradbenem dovoljenju za anteno (če še se prav spomnem?!). Problem ozemljitve je v tem, da sem v tretjem nadstropju stolpnice. Edina "zemlja" v PPSu mi je radiator, vendar ne bi rad na takšen način povzročal kakšnih motenj pri sosedih.

Antena se nahaja na vrhu stolpnice in je vertikalna Diamond CP6. Ozemljitev je direktna na strelovod, kot verjetno v večini primerov anten. Mislim, da ni težava v anteni, ki je zeeeloooo daleč proč od mojega računalnika.

Da bi se izognil direktnega stika računalnika s postajo, sem izdelal AFSK in FSK vmesnik po načrtih S56AL in moram reči, da je zadeva odlična, vendar ni rešila mojega problema. Kar sem potem ugotovil, da je težava v miški.

Sem pa v delavnici našel en feritni obroček in navil 4 ovoje miškinega kabla skozenj. Zadeva je OBČUTNO boljša. Sedaj se začne miška "čudno" obnašati šele pri cca. 75W izhodne moči. Torej nekaj je na feritih. Samo imam pa sedaj težavo s prekrtatkim kablom... Kar pa je še vseeno boljše kot pa 20W in miška na koncu mize. hihi :wink:
Uporabniški avatar
S50DX

OdgovorNapisal/-a s57ezb » 12 Dec 2003, 21:29

Zivjo Alex

Ferit je sigurno dobra resitev,ce ni prehudo.Probaj se enega,hotel sem te spomniti , da jih lahko "snames" iz data kablov od kaksnega odsluzenega monitorja.Mogoce dobis tudi takega,kateri je prerezan podolgem in ti ni treba nic razdirat,le polozis kabel in pokrijes.

73,Bozo
Uporabniški avatar
s57ezb

Kraj: Sežana,JN65WQ

nadaljevanje

OdgovorNapisal/-a s55e » 24 Dec 2003, 14:15

Alo!

Sem se še spomnil (k mojemu prejšnjemu sporočilu) dodati da so včasih (davno nazaj) imele I/O kartice za (pred) vhodno izhodnim konektorjem (LPT in COM) na skoraj vseh linijah kup keramike (kondenzatorji proti masi), ki jih danes bolj ali manj pogrešam, poskusi tudi s tem. Na LPT-jih so bili 10n - 22n na COM pa nič ali pa 50pF, poizkusiti ne škodi. Primerne ferite sem našel zraven profesionalnih modemov (v primernem plastičnem ohišju, ki se z dvema polovicama cevnega feritnega jedra ob montaži zaskoči okoli kabla).

LP Jože
73, S57MHJ
s55e

OdgovorNapisal/-a S50DX » 30 Dec 2003, 08:50

PeterP napisal/-a:uzameš RG213 kabl mu olupiš zunanjo izolacijo in cel oklop potegneš dol. Ta oklop razlo stisneš skupaj tako da dobiš večji premer oklopa in nato porineš PS2 konektro od miške skozi.

Zanimiva ideja.
Sprobano.
V mojem primeru ni razlike. :cry:

Še vedno vodijo feriti.
Uporabniški avatar
S50DX

Re: nadaljevanje

OdgovorNapisal/-a S50DX » 30 Dec 2003, 08:53

s57MHJ napisal/-a:Sem se še spomnil (k mojemu prejšnjemu sporočilu) dodati da so včasih (davno nazaj) imele I/O kartice za (pred) vhodno izhodnim konektorjem (LPT in COM) na skoraj vseh linijah kup keramike (kondenzatorji proti masi), ki jih danes bolj ali manj pogrešam, poskusi tudi s tem. Na LPT-jih so bili 10n - 22n na COM pa nič ali pa 50pF, poizkusiti ne škodi.

Jože hvala. To je vsekakor upoprabna informacija! Sam v mojem primeru imam miško na PS2 vtikaču. Bom sprobal še, kaj se dogaja z miško na USB priklopu.

HNY 2004
Uporabniški avatar
S50DX

Alo!

OdgovorNapisal/-a s55e » 30 Dec 2003, 10:11

Še ena misel,
poskusi ugotoviti ali je problem na strani PC-ja (I/O) ali na strani elektronike v miški. Glede na napisano bi lahko bil tudi v miški. Ker so vse miške narejene iz plastike, ki je na notranji strani metalizirana (HI), metalizirani"oklop" pa povezan na maso to ne bi smel biti problem. Poskusi jo oviti v nekaj kovinskega (in povezanega na maso).
Torej naslednja stopnja za izboljšanje (igranje med novoletnimi prazniki):
- zamenjava neoklopljenega kabla za oklopljenega,
- lepljenje folije v notranjosti ohišja miške (primerne so "stare" Logitechove miške, ki verjetno pašejo samo v medvedjo šapo in mojo roko) in povezava na maso,
- feritek na strani proti PC-ju,
- feritek v miški,
- keramika na I/O v PC-ju
- keramika v miški (RX,TX)

Javi če bo kakšno izboljšanje, pa lepe in miškolovno uspešne praznike z mnogo zdravja ti (vam vsem bralcem foruma) želim,

Jože
73, S57MHJ
s55e

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost