Uvoz oz. nakup postaje na kitajskem..

Vse kar ne sodi v zgornje rubrike, pa ima kaj zveze z radioamaterstvom!

Moderatorji: S57D, s55o

Uvoz oz. nakup postaje na kitajskem..

OdgovorNapisal/-a s57sxs » 07 Jun 2008, 18:19

Po nakupu lepe kitajske škatlice na E-bayu sem dobil mail iz carine, da mi tržni inšpektorat sporoča, da zadeve ne morem kupiti, ker nima CE standarda. Uradne ure v petek sem že zaumdil, pa me zanima ali ima kdo podobne izkušnje? Predvidevam, da bo pošiljka odromala pošiljatelju ali.... ?

73
Seba
Zadnjič spremenil s57sxs, dne 09 Jun 2008, 10:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Everyone has to believe in something... I believe I'll have another beer
Uporabniški avatar
s57sxs

Kraj: Tolmin jn66ue

OdgovorNapisal/-a s56wpf » 07 Jun 2008, 19:02

Hojla!!

Sam sem preko e-baja 2 x naročil postaje. Pošiljali so mi jo pa iz Hong Kong-a. Obakrat sem dobil pošto iz carine, da hočejo račun ali bilo kaj da sem plačal. poslal sem jim preko fax-a le sprintano transakcijo iz paypal-a (preko katerega sem plačeval), drugi dan pa je že bila "roba" pri meni doma, poštarju sem plačal le ddv in pa mislim da je bio cca 3€ neke posredovalnine. Ali so imele postaje CE standard to nevem, ker nisem bil pozoren (bile so za kolega).

Skratka zaključek tega: Vedno je šlo BP.

Če bi se pa kaj "zakompliciral", pa da bi pošiljali nazaj, se probi prej posvetovat z prodajalcem, kak problem imaš, pa če bi se to zgodilo, da to pošljejo nazaj, in če je razumevajoč "predvsem pa pošten " da ti nakaže denar nazaj potem sploh ni problema.

Seba upam da boš dobro rešil ta problem :lol:
73 S56WPF (Mitja)
s56wpf

Kraj: Zagorje ob Savi

OdgovorNapisal/-a s57sxs » 08 Jun 2008, 02:52

Ponavadi ni blo težav z nakupom kitajske robe.. tudi sam sem že naročal.. tokrat sem se odločil za drugačen model postaje pa so se utaknili.

No prodajalec mi je poslal CE certifikat, v primeru da se vrne pa mi nakaže denar. Iz feedbacka razvidno je bilo kup teh postaj prodanih v I, OK, SV...

Eh... te naše inšpekcije...
73
Uporabniški avatar
s57sxs

OdgovorNapisal/-a S59RA » 08 Jun 2008, 06:56

Tudi pri meni je šlo enako brez težav pri nakupu ročne postaje Wouxun.
S59RA

OdgovorNapisal/-a s57sxs » 08 Jun 2008, 09:28

Gre točno za to postajo :o
Uporabniški avatar
s57sxs

OdgovorNapisal/-a S54Q » 08 Jun 2008, 10:00

Ne samo, da nisem imel problemov z uvozom Wouxon postaje. Postaja je imela napako in po izmenjavi nekaj emailov so mi posredovali 6 mestno številko in postopek kako napako odpravit. Od tega dne mi deluje več kot zadovoljivo. Wouxon ima ce certifikat.

lp Boris
S54Q

OdgovorNapisal/-a s56wpf » 08 Jun 2008, 10:32

S59RA napisal/-a:Tudi pri meni je šlo enako brez težav pri nakupu ročne postaje Wouxun.

pri meni isto BP naročil aprila mel pa poleg postaje Wouxun še par baterij

izgleda da je odvisno kak dan imajo slab al pa dober :oops: HI HI
73 S56WPF (Mitja)
s56wpf

Kraj: Zagorje ob Savi

OdgovorNapisal/-a s57sxs » 09 Jun 2008, 13:18

Zadeva gre nekako tako...

Postaja pride na carino, tržni inšpektorat zavrne uvoz zaradi CE neskladnosti. Nadalje dobim obrazložitev, da če gre za radioamaterja in je postja za osebno rabo naj posredujem dovoljenje. Po posredovanem dovoljenju, mi tržni inšpektorat odgovori .. navajam... "radioamaterske postaje ne potrebujejo CE oznake, če gre za uporabo v te namene, ker je to področje izključeno iz R&TTE direktive, pri čemer jo je dolžan uporabnik prijaviti pri APEK-u".

APEK trdi, da prijava o uvozu pri njih že dolgo ni več potrebna, na carini pa so vajeni hitro metati dol telefon in jim je najlažje vse skupaj nazaj poslat.

:-?

Baje pa, da imajo tam ogromno število postaj, ki čakajo....
Uporabniški avatar
s57sxs

OdgovorNapisal/-a S58L » 09 Jun 2008, 18:42

Pozdrav,

CE certifikat je potreben za produkte pri uvozu, ki so namenjeni nadaljni prodaji. Certifikat je obvezen, ko je uvoznik podjetje. Pri uvozu, kot fizična oseba pa tega ne potrebuješ, ker gre za lastno uporabo. Ni pa to samo za postaje velja za vse izdelke.

Pojdi osebno na carino in se pomeni. Če je postaja že tu nima smisla, da jo vrnejo.

GL 73
73, Zoran
Ex. s56wtz HAMnet IRC: ropotulja.saop.si Kanal #slovenia
S58L

Kraj: novo mesto

OdgovorNapisal/-a S57XX » 10 Jun 2008, 08:50

No, še moje izkušnje. Na Brniku si nekateri cariniki izgleda predstavlja vse malo po svoje. So hoteli imeti CE certifikat za KIT postajo. Obrazložitev z njihove strani je bila " ... da bi lahko postajo razstavili, spakirali v škatlice in tako prevarali zakonodajo ...". No, kasneje, ko je stvar dobil v roke tržni inšpektor, je šla zadeva hitro skozi. So se pa tudi pri špediterju prijeli za glavo, ko so izvedeli, kateri carinik bo zadevo reševal.
LP Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a s57sxs » 10 Jun 2008, 12:44

Birokracije toliko, da glava boli.. Postajce gredo baje nazaj z izjemo moje.
Toliko stvari med sabo nimajo poštimanih (APEK, Carina, Tržna), da še glavno inšpektorico boli glava. Ali pa so popustili, da gredo v miru na vikend, ki sem jim prične že jutri :lol:

Glede na Siolov izpisek je bilo 3 ure telefonskih pogovorov.
Uporabniški avatar
s57sxs

OdgovorNapisal/-a s56oa » 13 Jun 2008, 22:16

Načeloma roba brez CE oznak nima kaj počet v EU. Kakšne so izjeme, verjetno noben ne ve.
V Nemčiji bi ti pa še tablice z avta dol pobrali ter poslali na izredni tehnični, če bi imel v njega vgrajeno radijsko postajo brez ustreznih homologacij.

73 de s56oa - Ognjen
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a s57sxs » 14 Jun 2008, 15:57

Da opišem malo zadeva iz začetka...

Kupim zadevo na Ebayu (kot že velikokrat poprej). Čez kak teden dobim obvestilo iz carine, dostavim račune ITD. Sledi mail, da mi tržni inšpektorat ne dovoli uvoza postaje zaradi nalepkice CE. Pokličem na carino, kjer me naslovijo na tržni inšpektorat, kličem tržno pa me pošiljajo od enega do drugega nazadnje nazaj na carino, kjer hočem vedeti, kdo osebno je podpisan pod odločbo. Dobim ime in priimek (glavne tržne inšpektorice v LJ) in jo kontaktiram. CE certifikat, ki mi ga je poslal prodajalec ni bil usrezen, ker ni bil izdan od evropskega uvoznika / pooblaščenca oz. direktno proizvajalca. CE nalepka pa je odstranljiva. Na proizvajalčevi spletni strani je taisti certifikat in novica o CE ustreznosti, kar še vedno ne zadošča, ker je nalepka pač odstranljiva.
Nekaj telefonskih pogovorov nato na moje veliko presenečenje sledi naslednji mail:

"radioamaterske postaje ne potrebujejo CE oznake, če gre za uporabo v te namene, ker je to področje izključeno iz R&TTE direktive, pri čemer jo je dolžan uporabnik prijaviti pri APEK-u".

Zahteva tudi moje radijsko dovoljenje. V redu, malo lepše je že slišati.. ga dobi.. vmes še kličem na APEK, kjer ne vedo nič o kakšnih prijavah oz. da to že lep čas ni potrebno. Enako pojasnim, sicer zelo ustrežljivi, tržni inšpektorici, ki je imela kar precej dela in sestankovanj v zvezi z postajami. Vmes odkrijemo še kup nevsklajenih zadev.

Zadeve se počasi premikajo (3 dan prepričevanj) in obstaja upanje, da je ne bodo dobili nazaj v roke kitajci. Vmes še želi vedeti ali zadeva deluje na baterijo ali na elektriko in ko dobi svoj odgovor je CE postal spet potreben (Low-Voltage Electrical Equipment and Components). In smo spet na začetku :-? . Vljudno me odslovi in obljubi, da me naslednji dan pokliče (da se mora zopet nekaj pozanimati), vendar da praktično ni možnosti za uvoz.

Drug dan nič, popoldan postanem siten, pokličem in mi pove, da ker gre za postajo za osebno rabo so mi uvoz odobrili, ostalih nekaj 10 postaj, ki ležijo na carini pa čaka precej bolj negotova in neugodna usoda. Ob vprašanju, kako bo s tem za radioamaterje v prihodnosti se samo poslovi in odloži. Nobenega odgovora na enako vprašanje ni bilo niti, ko sem ga ponovno zastavil preko emaila na tržni inšpektorat in na carino.

lp
Uporabniški avatar
s57sxs

OdgovorNapisal/-a s57uud » 14 Jun 2008, 22:59

Drugič vzemi mene s seboj. Jaz sem enkrat že praktično umrl. Ni stvari, ki bi se jo bal.
Pa če bi teta rada bila pomembna ji željo lahko takoj izpolnim. Imam namreč tako dolg spisek stvari, ki so jih dovolil uvoziti, pa jih nebi smeli, da bo imela dela do penzije in še malo čez.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

Re: Uvoz oz. nakup postaje na kitajskem..

OdgovorNapisal/-a S56WZM » 13 Okt 2010, 16:50

Pozdrav,

glede na to, da je tema stara dve leti, verjetno odgovori niso več aktualni.

Tudi sam imam težave z uvozom postaje Motorola iz Kitajske. Prodajalec zagotavlja, da je postaja pristna, manjka pa CE oznaka, zaradi česar tržna inšpekcija seveda ne dovoli uvoza. Mi lahko kdo svetuje glede možnosti, da to zadevo nekako spravim čez ali res ni nobene možnosti?

Prodajalec je zelo popularen in nisem prvi, ki bi takšno postajo naročil na evropski trg, glede na teme po forumih pa sem kot kaže prvi, ki nimam sreče z CE oznako. Prodajalec zagotavlja, da postaja ima CE oznako, da verjetno le manjka, ker je postaja rabljema (ali mu to lahko verjamem ali ne je druga, res pa cel svet kupuje od njega in ko postajo dobijo, so, glede na odzive po forumih, zelo zadovoljni).

Razmišljal sem, če bi tržno inšpekcijo naprosil, da mi sporoči serijsko številko postaje, preko katere bi verjetno lahko pri Motoroli preveril, če je postaja res pristna in če ima CE certifikat....

Ne vem, kakršenkoli nasvet glede tega? Ali je sploh smiselno vztrajati ali predvidevate, da je postaja res neprimerna za uporabo? To, da radioamaterji ne potrebujemo CE oznak za uvoz malo dvomim, da še velja? Imam tri dni časa, za pritožbo, nato stvar potuje nazaj.

Hvala že v naprej!
S56WZM

Kraj: Trbovlje CITY - JN76MD

Naslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov