Li-Po akumulatorji

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Li-Po akumulatorji

OdgovorNapisal/-a S57XX » 16 Maj 2008, 06:23

Ima kdo praktične izkušnje z uporabo LiPo akumulatorjev v radioamaterski praksi. Zadeva je precej razširjena med modelariji.
LP Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

Re: Li-Po akumulatorji

OdgovorNapisal/-a s57j » 16 Maj 2008, 14:45

Živjo, Jure!

Tudi jaz se malo ukvarjam z modelarstvom. LI-Po baterijo imam dosedaj samo eno, za pogon helikopterčka.

Osnovna prednost teh akumulatorjev je velika kapaciteta v majhni masi in veliki praznilni tokovi, tudi že do 30 kratna kapaciteta (če je aku 2000 mAh, je sposoben dati 60 A, v kratkih "burstih" pa še več).

Slabost je visoka cena in potreba po posebnem polnilcu ali vsaj balanserju, ki je dodan standardnemu polnilcu. Balanser ima nalogo, da polni vse celice enakomerno. Posamezna celica ima nazivno napetost
3,7 V, v nobenem primeru pa je ne smemo izprazniti pod 3V, ali napolniti preko 4,2 V. Imajo poseben priključek za prazneje in drugega za polnjenje, ki ima toliko priklopov kot je celic plus enega (-) skupnega. Z njimi je potrebno zelo pazljivo ravnati, saj se zelo rade vžgejo. Priporočajo celo hranjenje v posebnih ognjevarnih vrečkah.

Tudi njihova cena je še dokaj visoka. Kake kitajske noname 2,2 Ah 11,1 V dobiš za cca 50 evrov.

Sam raje uporabljam NiMH celice, ki so tudi že sposobne dajati velike tokove za pogon motorčkov.
Ena taka celica z oznako Race in 1,4 Ah v modelarskih trgovinah stane 2,8 evra, kratkotrajno (pri
izvajanju loopingov) pa motor s primerno eliso potegne iz nje tudi preko 20 A. Proizvajalec pa celo priporoča polnjenje z 2,2 A!

Predvidevam, da v radioamaterskih dejavnostih ne rabiš velikih tokov in majhne teže akumulatorjev, zato so NiMH akumulatorji najbrž boljša izbira. Celica AA velikosti in 2,7 Ah v Baumaxu stane nekaj centov preko 4 evre, verjetno pa ni sposobna dajati velikih praznilnih tokov.

Članek o tem kako pravilno rokovati z akumulatorskimi baterijami je bil objavljen v letošnji 5. številki modelarskega glasila TIM. Na forumu http://forum.modelarji.com pa ostaja posebna tema o baterijah in polnilcih.

LP Janez, S57J
s57j

OdgovorNapisal/-a S57XX » 17 Maj 2008, 05:36

Janez,

hvala za odgovor. Sicer so mi je osnovna teorija poznana z interneta, a je vseeno drugače, če slišiš od nekoga, ki to uporablja.

Iz člankov na internetu poznam probleme povezane z nevarnostjo vžiga pri polnjenju, a je zadeva obvladljiva. Dosti bolj zoprn je podatek, da bi jih bilo potrebno "ognjevarno" hraniti tudi takrat, ko niso v uporabi. To pa ni več hec.

Zdajle, ko počasi prihaja SOTA in bo potrebno zlesti na kak hrib tudi z kako večjo "zalogo" elektrike v akumulatorjih, je teža še kako pomembna - tu pa postanejo NiMH, ali Pb gel akumulatorji hitro pretežki :(
LP Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a s57j » 17 Maj 2008, 12:40

S57XX napisal/-a:
tu pa postanejo NiMH, ali Pb gel akumulatorji hitro pretežki :(

Živ!

Ja, sem opazil. Tokrat mi je uspelo usposobiti mojo postajo Wireless Set No. 48, ki je bila narejena 1942. leta in je delovala na baterije, ki so dajale 162 voltov. Jaz sem prekopal en kontejner z odpadnimi Ni-XX baterijami in uspel nabrati potrebnih 135 kosov, ki so različnih kapacitet od 1200 do 1600 mAh. Zloženi skupaj in povezani zaporedno, da dajo napetost 162+ voltov tehtajo 4,85 kg. Skoraj toliko, kot postaja sama, hi.

LP Janez
s57j

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov