Napisal/-a S52DK » 20 Feb 2008, 10:22
Hoj!
Naj pojasnim še jaz svoj pogled na ojačevalnike. Ojačevalnik je dobra stvar vendar samo takrat ko je to res potrebno. Torej nima smisla uporabljati velike moči, če mi drugih ne slišimo. Sam imam kar nekaj izkušenj z delom na veliki moči in seveda tudi srednji moči ter tudi na QRP moči, tako na KV kot UKV. V osnovi sem pristaš takšnih moči, ki še zagotavljajo kvalitetno zvezo. QRP je včasih prava "matrarija", vendar ne zaradi majhne moči ampak zaradi močnih signalov drugih postaj in seveda slabih operaterjev na drugi strani.
Pridružujem se mnenju, da je najboljši ojačevalnik dobra antena in dobro "kablovje", ki povezuje postajo z anteno. Ojačevalnik naj bi se uporabljal samo takrat, ko so prisotne motnje ali so slabše propagacije. Dobro je, da imamo nekaj zaloge moči v rezervi za prej omenjene primere. Ojačevalnik za 2m, ki daje 50W izhodne moči, torej ima okoli 90W inputa, je enak moči, ki jo daje 50W postaja. Rezultat bi moral biti povsem enak.
Tukaj ni dobro mešati "hightech" CB opreme, ki ima famozne moči samo na papirju, v realnosti so pa to bolj ali manj "špric" kante za smetenje frekvenc. To je nekako tako, kot to reklamirajo proizvajalci poceni PC zvočnikov, ki obljubljajo zelo velike izhodne moči, v realnosti so pa to bolj ali manj nizko kvalitetni s polno popačenja zvočniki "žnj" kategorije.
Kakorkoli se bo novo pečeni HAM odločil bo dobro. Pri ročni postaji z 50W zunanjim ojačevalnikom boš pridobil veliko, torej postajo boš lahko uporabljal za portable delo, lahko jo boš uporabljal v mobilu in tudi kot stacionarno varianto. Tudi pri mobilno postajo lahko uporabljaš na vse prej naštete načine, vendar zaradi relativno velike porabe na sprejemu ta za portable delo ni najbolj primerno (tudi teža je večja, potrebuješ posebno anteno z nosilcem, dovolj velik akumulator, itd...)
Pa obilo užitkov na VHF.
73 ES GL DE Robi, S52DK.
Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.