HELP !

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

OdgovorNapisal/-a S50AL » 23 Dec 2007, 10:18

OJ ALBERT
ce postajo odklopim nimam motenj ali pa ce primem za sevalec antene
motnje se pojavljajo razlicno pa razlicno na katirih kanalih tudi ce avto stoji sem dal nove kape na svecke iz pertinaksa originalne dusilke motenj na altenator menjal antene menjal postaje ampak isto nezdrzno ne mores met postaje prizgane trenutno mam na qap 70cm rocno postajo na baterijo
motnje mam sam na 2m bandu in tudi se pojavljajo na rocno postajo z baterijo res da majhne ne vem kaj naj naredim vse zivo sem ze probu sam ne prave stvari hi
73 de andi
dobra antena je boljsa od dobre postaje.....
S50AL

Kraj: Trbovlje

Motnje !

OdgovorNapisal/-a s57uw » 26 Dec 2007, 18:36

Ja cela zadeva je ...HI !
Da se motnja spremeni je jasno saj ko primeš anteno jo razglasiš !
Toda zanima me kakšen avto pa imaš ? Da ni neka "super" stvarca modernih računalniško krmiljenih vozil. Naj ti na servisu odklopijo ta PC in preiskusi na postaji kaj se dogaja.
Na ostala moja vprašanja nisi odgovoril glede kje se (terensko) te motnje pojavljajo ?
HNY ! Albert
s57uw

Kraj: Velika Polana

OdgovorNapisal/-a S51DU » 27 Dec 2007, 21:41

Predvsem preveri čisto vse napajalnike (switcherje) v hiši in bližini. To verjetno povzroča samo ena naprava. Bi moral poznati celotno mikrolokacijo. Je daljnovod blizu?

Mišljeno za Albertov primer.

73! Dubi
S51DU

Kraj: RUŠE

OdgovorNapisal/-a S50AL » 30 Dec 2007, 20:49

oj albert
jaz mam opel omego let 93 sem ze robal odklopit racunalnik pa ni bilo nic drugace motnje presketanje mam skoz n vazno kje sem ali pa ce vozim ali pa stojim edina moznost ki jo se vidim je v uri ali pa v kaksnem releju od luci ko odklopim vso napeljavo da mam na akumulatorju preklopleno sam postajo pa avto ugasnjen ni motenj ce pa dam nazaj kleme brez racunalnika samo luci ura vse drugo izklopleno se motnje spet pojavljo edino to se morem sprobat sam mam dost dela da lahko odklopim uro ker je speljana nekam pod amaturo
boljs da avto prodam ..
srecno novo leto vsem
73 de andi
S50AL

Motnje

OdgovorNapisal/-a s55s » 31 Dec 2007, 05:15

Skromen nasvet.

Na avtu zamenjaj vse, kar je kovinskega in ropotanje bo prenehalo. 100 %!

Albert, dol v Bosni pa imate še menda srobot napeljano namesto žic.
Zato je tako!
Sicer si pa tudi na Prihovi stalno cvilil zaradi nekih el. izolatorjev na bližnjih "štangah"! Nič novega.

Vsem HNY 2008!

de Dan
Dokler QSL karta ni napisana in odposlana, zveza ni končana!
QSL karto sprejeti je pravica, poslati jo, je pa DOLŽNOST vsakega dobrega operaterja!
Don't talk about CW, just do it!
http://www.qrz.com/db/s55s
Member of S59GCD Lasko
Uporabniški avatar
s55s

Kraj: JURKLOŠTER JN76QC34DK

OdgovorNapisal/-a S50AL » 02 Jan 2008, 02:06

oj dan
mislim kratko povedano najboljse da zamenjam avto.ti dam prav in malo tudi mislim na to pod hi tolk kot sem jaz postaj anten ......presraufal v tem avtu, ce bi cas bolj komercijalno porabu bi lahko mel avto brez motenj.
mislim pa da bi bilo to najboljsa vrjanta ker ker brez postaje ne morem da jo mam pa ugasnjeno je pa se hujse
lep 73 vsem de andi
S50AL

Motnja

OdgovorNapisal/-a s55s » 02 Jan 2008, 06:14

Pozdrav!

Jaz sem to kar tako napisal za ''hec''!
Je pa res to peklenska težava. Sicer nimam niti najmanjših težav. Imam Citroen Xsara in vgrajeno postajo, enega 27 let starega KDK Mark II. To je ena stara škatla; še crknit noče HI! Sicer sem pa tudi jaz star....
Sicer mi pa motnje udarijo pred kako stavbo, ki ima elektronsko varovanje.
Imam pa nekaj motenj, če poslušam dolgi val na avtoradiu. Pa ni mnogo. Je znosno. Pridejo pa iz črpalke za gorivo.

de Dan
Dokler QSL karta ni napisana in odposlana, zveza ni končana!
QSL karto sprejeti je pravica, poslati jo, je pa DOLŽNOST vsakega dobrega operaterja!
Don't talk about CW, just do it!
http://www.qrz.com/db/s55s
Member of S59GCD Lasko
Uporabniški avatar
s55s

Kraj: JURKLOŠTER JN76QC34DK

OdgovorNapisal/-a S50AL » 02 Jan 2008, 10:53

OJ DAN!

Kar se tice mojega primera je samo še za****cija. Zgleda, da gre za brezupen primer. Celo moje življenje sem imel postaje v avtu, že ko sem začel v mladosti z 11 m bandom. Doma nisem smel imeti nobene antene, na prvi moj avto pa sem takoj postavilu anteno in vsak avto sem navrtal par lukenj. Kar se pa na tem avtu dogaja, je pa nemogoce in sedaj resno razmišljam da bi nekaj novega nabavil -ali star avto zame ali družinski avto.

V tem avtu lahko sedaj delam samo na uhf, pa še tukaj se mi pojavljajo motnje, a so zmerne in še takrat moram delati na baterijo, saj ko vključim zunanje napajanje so motnje na sprejemu veliko slabše.

Poizkusil bom še z posebnim akumulatorjem, ki bo samo za postajo in ga bom občasno polnil. To morem še poizkusiti in upam, da ne bom imel potem več motenj od motorja.

Lep 73 de Andi

s55o
S50AL

OdgovorNapisal/-a S52DK » 02 Jan 2008, 11:29

Andi,

najprej vse dobro v Novem letu 2008. :D

Sedaj pa še malo graje, ki je vsekakor dobronamerna. :wink: Prosim, da pišeš v knjižnem jeziku, da uporabiš kakšno ločilo. Zelo težko je brati tvoja sporočila. :roll:

Želim pa vsem, tudi sebi :D , da čimbolj učinkovito odpravimo motnje, kjerkoli se že pojavljajo. :lol:
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

OdgovorNapisal/-a S50AL » 02 Jan 2008, 11:51

ROBI
oj oprost.
Ne vem zakaj sam nekako na tipkovnici mi locila ne grejo,jih sproti pozablam.Pa se v solo sem hodil sam na malco hi..
Tud tebi srecno leto 2008
73 de andi
S50AL

Dal pregledati PC na vozilu ?

OdgovorNapisal/-a s57uw » 02 Jan 2008, 17:37

Andi ! Zdravo !
V ZS sem ti svetoval da daš vozilo na servisu pregledati kar se tiče PC ki krmili te "moderne " avte. Sem rekel naj isklopijo vso elektriko nato preiskusi postajo! Tudi to nisi odgovoril če ima tvoj avto kaj takega v drobovju !
Ti posegi navadno stanejo kar precej seveda zaradi požrešnosti serviserjev ,toda znajdi se ! Zavaruj vozilo proti taki vrsti napake nato pa na servis ! HI !
Srečno ! Albert
s57uw

OdgovorNapisal/-a S50AL » 02 Jan 2008, 20:04

oj Albert
Saj sem odgovoru da sem to ze vse naredil mam nekega poznanega na servisu pa sva dala vse na kompjutor pri njih se ne pojavljajo napake pa tud ko je racunalnik odkloplen je isto.Razen ce je samo postaja brez bilokakega porabnika je uredu.Probal sem da sem mel samo napeljavo ,luci,brez racunalnika in napeljave na motor, napaka ista postaja sumi,presketa.Zato sem rekel da bi dal en akumulator v pertlaznik in ga obcasno polnil.
Jaz sem predno sem sel na forem ze vse probal iskal nasvet od raznih strokovnjakov,nekateri tud prebirajo tole in se smejijo,men pa gre na jok,mislim?
Napaka bi lahko bila nekje .......luci,ura,amatura?
da razderem celo amaturo,nima smisla.zato bom se probal z dodatnim akumulatorjem.
Druge resitve ne vidim ali pa da menjam avto!
73 de Andi
S50AL

OdgovorNapisal/-a s51zg » 03 Jan 2008, 08:50

Pozdrav Andi,
predvidevam, da nisi več večni mobilaš. Sicer moj APRS že več, kot pol leta počiva. Tako nevem, kaj se dogaja tam. Enostavno je preveč vsega skupaj, da bi še to gledal, kje se nekdo mobila itd. Predvidevam, da si že penzijoner, ker se zadnje čase več pojavljaš tukaj na forumu. Ali pa je to samo posledica tvojih problemov z motnjami...HI. Kakorkoli že upam, da boš tudi to enkrat rešil. Seveda ti tudi jaz želim HNY 2008, zdravja in osebnega zadovoljstva in seveda čimmanj QRM-a doma in na freq.

LP
Janez/S51ZG
s51zg

Kraj: Srednje brdo, JN76BC

Že zabavno !

OdgovorNapisal/-a s57uw » 03 Jan 2008, 10:12

Sedaj je pa že zabavno ! Sicer so pa prisotni dali kar nekaj idej tudi za bilo kakšne druge primere prasketanja. Upoštevanja vredno, kdor si zna kakšen signal razlagati.
Tvojega vozila ne poznam,toda sedanji imajo še pa še raznih senzorjev in stikal, ne nazadnje celo za ogrevanje sedežev in naslonjal, HI HI. Da dol padeš! Pa vse "avtomatsko in na gumbke" Še večji HI, vsaj za mene, saj je zamene najboljša avtomatika za recimo premikati sedežev ali pa okna odpirati tista na navaden kurbel. Dečki, vse ostalo je navlaka vsiljena potrošnikom v reklami da je ta in ta izdelek boljši..... HOPLA, najbolši!!
Za moj primer moram pa pripraviti zvočno datoteko in jo pripeti semle da boste tudi slišali kako pa pri meni brenči, hrešči ino prasketa. Morda potem, kdo dobi idejo katera naprava tisto povzroča. Edino me je strah da v mojem kraju že ni v pogonu ono krmiljenje po omrežju, kar mi ni uspelo še preveriti pri elektro distribuciji.
Lep pozdrav vsem ! Albert
s57uw

OdgovorNapisal/-a S51AG » 03 Jan 2008, 10:54

Za S50AL:

15 let stara Omega ni ravno elektronski bavbav.

Najprej je potrebno vedeti, od kod se postaja sploh napaja in kam je priključen napajalni kabel: neposredno na baterijo ali kam drugam. Posebno pozornost je potrebno nameniti priključitvi mase. Obvezno jo priključi v vozlišče napajalnih mas in ne na minus sponko baterije. Napajalni kabel spelji tako, da ne bo potekal ob snopu ostalih kablov.

Drugič: kako je zmontirana antena? Ali ima antensko podnožje stik z maso? Masa antenskega kabla in masni kabel za napajanje postaje sicer lahko tvorita zanko mase, ki povzroča težave.

Tretjič: motnje, ki jih povzroča električni sistem vozila. Dokler je ključ v kontaktni ključavnici se napajajo nekateri sistemi vozila preko kontakta 15R. Torej ključ ven. Če so motnje še vedno prisotne, poskusi z odstranjevanjem varovalk (eno po eno!) in ugotovi, kateri sistem povzroča motnje.

In še četrtič: če bi vsaj omenil, za kakšno Omego gre, bi bila diskusija lažja. Tako ne vemo, ali je pod havbo parni stroj ali 2,5 l BMWjev dieselski motor. Torej: podatki.

Lp,

Tono
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov