Kenwood TS-480SAT

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Kenwood TS-480SAT

OdgovorNapisal/-a S51ZK » 09 Nov 2007, 19:05

Pozdrav!

Danes dobil postajo in prvi vtisi so prečudoviti.

Hvala vsem in 73!
73 de S51ZK - Žiga
S51ZK

Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a s55oo » 16 Nov 2007, 23:41

> V Regijskem in Republiškem centru za obveščanje v Ljubljani ima ZRS postavljeno TS 480 SAT povezano v internet. Postaja sama je zelo uporabna za takšno povezavo, če imamo stabilen PC in internet. Več na tem linku: http://irb.hamradio.si/index.htm

Postaja bi morala sedaj ponovno delovat. 73
Goran ANDRIC, S55OO
Uporabniški avatar
s55oo

Kraj: Domzale

OdgovorNapisal/-a S52RA » 19 Nov 2007, 17:37

Sedaj imam vgrajena tudi CW (270Hz) in SSB kristalna filtra. Razlika je velika, še posebej v telegrafiji. Priporočam!
73 de Miro, S52RA
S52RA

Kraj: Slovenska Bistrica

TS 480SAT !

OdgovorNapisal/-a s57yx » 30 Nov 2007, 18:13

Živ vsem uporabnikom TS480 !

Lepa in koristna stvarca ni kaj. Delo z njo je pravi užitek, preprost menu, dober zvok in še marsikaj. Sem zelo zadovoljen z njo, pa tudi nekaj postaj sem že imel in imam istega proizvajalca. Vseeno pa mi nekaj zadev ni jasnih, saj se srečujem z novo filozofijo uporabe, ni tako preprosto, kot pri stari dobri TS 440SAT, je bolj zamotano. Pa k stvari. Poleg tega, da jo priključim na PC preko COM porta in jo krmilim z programom ARCP-480, ki sem ga snel s kenwoodove strani, me zanima ali jo bom lahklo tudi z drugim SW, n. pr: LOGGER32, upam s pravilnimi nastavitvami, odnosno, ali za uporabo postaje zadovoljuje istočasna uporaba interfaceja za digi-mode in istega priključaka COM-COM na postaji.za krmiljenje. Drugače rečeno: da sta CAT/INT na eni tiskanini in in uporaba Loggerja. Če ima kdo izkušnje na tem področju, ali kak dober nasvet bom zelo hvaležen, kje bi se dala taka zadeva nabavit, ali dobiti shemo za doma izdelat. Za TS440 ze uporabljam interface, katerega sem naredil po načrtu by ex S56AL, kateri mi je poslal tiskanino in 6 žil. kabel, ostalo pa sem nabavil v IC-ju in Conradu-u. Uf, ali sem zakompliciral.
73, de Slavko !
s57yx

Kraj: SEŽANA

OdgovorNapisal/-a S52RA » 30 Nov 2007, 20:05

Slavko, TS-480 krmilim s Swisslogom, Writelogom in Ham radio deluxe, verjemem, da jo tudi Logger32 podpira.
Z enim com portom ne verjamem, da bo šlo krmiljenje in digimode. Teoretično bi sicer šlo (RX in TX za CAT in RTS ter DTS za PTT in FSK), vendar to mora podpirati sam program (npr. Writelog podpira CAT in keyer na enem portu). Obstaja tudi programi, ki omogočajo istočasni dostop večim programom do enega com porta. Če imaš težave s številom portov, za CAT uporabi USB/RS232 adapter, za ostalo pa com port.
Mislim, da TS-480 sploh ni zakomplicirana za uporabo, dejstvo pa je, da manj gumbov pomeni avtomatsko več funkcij na gumb.
73 de Miro, S52RA
S52RA

Kraj: Slovenska Bistrica

OdgovorNapisal/-a s55z » 01 Dec 2007, 09:17

Verjetno imata TS2000 in TS480 podobno zasnovo. Klubsko TS2000 sem priključil preko Sandijevega S54S USB/RTX vmesnika, ki ima tako CAT(CI/V) kot kvazi RS232 port... RTS in DTS tega virtualnega COM porta sta seveda uporabljena za PTT in CW, upravljanje pa sem priključil kar preko tega kvazi RS232 saj postaja ne potrebuje krmilnih RTS in DTS signalov ampak ji zadoščata že podatkovni RX/TX liniji. Na ta način deluje vse preko enega porta in to celo preko USB (izredno primerno za notebooke brez com portov)...

Taka konfiguracija lepo deluje v N1MM, Logger32, HRD, ...

Od tega, kar sem preizkusil, še najlepše deluje IC706MKIIG, ki pravzaprav uporablja za svoj CI/V samo eno linijo. Podobno deluje preko enega vmesnika tudi FT990, FT1000, IC751, ... imel pa sem nekaj težav s TS850 za katerega sem uporabil poseben port in vmesnik/konverter nivojev z vsemi krmilnimi signali...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

TS-480SAT/HX CIV/Digi

OdgovorNapisal/-a S58T » 01 Dec 2007, 20:10

Slavko pozdrav,

Domnevam, da si povezavo PC-postaja že uspešno izvedel, če si le uporabil navodila.
Za vse vrste 'digitalnih načinov' dela pa ima Kenwood enostavno rešitev:
V opcijskem kompletu PG-5H se nahaja tudi 'Interface cabel kit'.
* Tega namestiš v DATA vhod, na drugi strani pa rdeči vtič v mikrofonski
vhod zvočne kartice, v izhod zvočne kartice pa črni vtič.
* V meniju 60 izbereš DATA VOX vir (source) ON, torej izbereš aktiviranje postaje na oddajo z pojavom tonov na vhodu DATA priključka.
* V Meniju 45 izbereš širino filtra za digitalne komunikacije.
* V Meniju 46 izbereš vhodni nivo DATA tonov, prednastavitev
je 4, praktično je dovolj 3.
* V Meniju 47 Izbereš izhodni nivo DATA tonov, prednastavitev je 4, tudi
tu je dovolj 3.
Oba nivoja sta neodvisna od nastavitev AF na sprednji kontrolni enoti.
(Pri drugih postajah primerljivo Fix audio out).
* Na sprednji plošči aktiviraš VOX ON in nastaviš njegov Gain na 3,
toliko, kot je potrebno za zanesljivo aktiviranje TX.
* Po želji še nastaviš zakasnitev VOX (delay).

Če je komu to prekomplicirano, lahko izpusti nastavitve v Menijih
45, 46 in 47, ki so že dovolj dobro prednastavljeni in izbere samo ON v Meniju 60 in VOX On na sprednji plošči, pa je postaja pripravljena!

Tako je lahko v manj kot minuti vsakdo aktiven z vsemi vrstami radioamaterskih digitalnih načinov ( RTTY je v tem načinu AFSK), brez
posebnih traum in bojazni, da kakšni potenciali ne bodo 'šli' skupaj.
Postaja in omenjene povezave delujejo z vsemi najbolj uporabljanimi programi za vodenje loga itn.

Opombe:

*Če kot vir za aktiviranje VOX izbereš DATA, VOX na CW/SSB ne deluje.
Pač greš v Meni 60 in izbereš Off.

*Za RTTY na omenjeni način izberi vedno LSB, za PSK in ostalo pa po Band planu.

*Sekvencer za morebitno kontrolo PTT linearja nastavi na krajši čas.

Meniji so prijazni in enostavni, če se ti jih zdi preveč, lahko izbereš samo tiste, ki jih občasno res uporabljaš in iz njih sestaviš Hitri Meni.

Slavko, meni je TS-480SAT in njene zmožnosti spet 'nalilo olja v lampo'.
postaja je vključena noč in dan.

LP v Sežano

Miro S58T
S58T

Kraj: Ljubljana Črnuče

TS 480SAT

OdgovorNapisal/-a s57yx » 02 Dec 2007, 10:40

TNX Miro !
Tole je bilo pa kratko, jedrnato in jasno. V tej smeri sem nekaj že razmišljal, vendar nisem bil 100%, da je tole uporabno tudi za Digi-mod, ampak samo za VOICE. Povezava je res enostavna, samo navodila je treba prečitat. Zgleda, da sem tole zadevco preskočil, še enkrat čitat navodila in da mi je uspelo, me boste slišali na bandu. Ostalim pa hvala za mnenja in pomoč, bilo je zanimivo in poučno.
73 de Slavko !
s57yx

OdgovorNapisal/-a S51DU » 02 Dec 2007, 23:10

Zdravo!

Če nisem kaj spregledal...

Komunikacija s postajo se z N1MM in krmilnim programom ARCP-480, med seboj izključujeta.

Ali imaš eno, ali imaš drugo. Imam prav?

73! Dubi
S51DU

Kraj: RUŠE

OdgovorNapisal/-a s55oo » 03 Dec 2007, 08:09

Ce uporabljas hamradio deluxe SW za krmiljenje postaje, lahko naredis virtualni serijski port s programsko opremo ze dodano v HRD in le tega povezes z N1MM. Navodila na HRD forumu.

73
Goran ANDRIC, S55OO
Uporabniški avatar
s55oo

Kraj: Domzale

TS 480SAT !

OdgovorNapisal/-a s57yx » 06 Dec 2007, 19:35

Živ vsem !

Miro hvala za pojasnilo, tako nekako sem tudi predvideval, ampak tvoj odgovor mi je to potrdil. Še posebej se ti pa zhvaljujem za MIKLAVŽA, to bova poravnala ko se kaj oglasim. Zadeva je resnicno zelo prijazna in delo z Loggerjem je prav zabavno, odgovarja na vse ukaze, nobenega problema. Sedaj se moram pa še Loggerjem pozabavati, škoda, da sem zamudil predavanje v SCC-ju. Poskusil sem z MMTTY, MMSSTV, DIGIPAN,
vse lepo dela, nekaj popravkov v menujih in dela.
Dubi imaš PRAV. Priporočam pa ti , da se malo spustiš v forum na temo TS480-HRD, zelo zanimivo, čtiva pa ogromno, vse prav pride.

73 de Slavko !
s57yx

OdgovorNapisal/-a S51DU » 09 Dec 2007, 23:36

Ne mi zameriti.

To mi ni delalo...sem rešil mehansko in optično. Sem bil že takrat zadovoljen, ker je nekaj: gledam ekran pa malo svojo "ljubico" direktno v obraz (saj sem jo plačal in mi je še sedaj všeč; še brez PC-ja se na trenutke spomnim, kje se da kaj nastaviti). :roll:

Tako, da se mi na HDR ne da iskati, ker med kontestom gledam samo N1MM in njo v obraz ( menda sem že omenil...)Hi! :-?

73! Dubi
S51DU

Kraj: RUŠE

Prejšnja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost