Radioamaterski tecaj in izpit za A in N razred

Radioamaterski dogodki, prireditve, predavanja, izleti, kaj je novega, zanimivi linki in še in še...

Moderatorji: S57D, s55o

CEPT Novice Radio Amateur Licence

OdgovorNapisal/-a S56WBV » 13 Nov 2007, 22:56

Pozdravljeni,

ob podrobnejsem studiju CEPT priporocil in domace zakonodaje sem prisel do naslednjega zakljucka:

Kategorija N opravi izpit skladno z dokumentom ECC/REC/(05)06, ki doloca preslikavo med nacionalnimi radijskimi dovoljenji in "CEPT Novice Radio Amateur Licence". V aktualnem dokumentu za Slovenijo sicer se ni podatka, se pa omenjamo na spletni strani med drzavami, ki so zadevo implementirale.

Glede na to, da 8. clen Splosnega akta o pogojih za uporabo radijskih frekvenc, namenjenih radioamaterski in radioamaterski satelitski storitvi eksplicitno doloca, da se v Sloveniji opravlja razred N v skladu z dokumentom CEPT ERC Report 32. (Amateur Radio Novice Examination Certificate Syllabus and Aamateur Radio Novice Examination Certificate within CEPT and non-CEPT countries), sklepam, da kandidat torej le dobi CEPT dovoljenje. Kako se to dovoljenje preslika v ostalih drzavah je drugo vprasanje, saj je le redko kje zadeva implementirana, vendar to pri tej razpravi ni bistveno.

Lahko kdo to argumentirano in sklucujoc se na veljavno zakonodajo ali lastne izkusnje potrdi ali ovrze trditev, da APEK izdaja dve razlicici CEPT dovoljenj - CEPT Novice Radio Amateur Licence in CEPT Radio Amateur Licence?

Se dve "grdi" povezavi do CEPT dokumentacije:
http://www.ero.dk/documentation/docs/do ... mendations
http://www.cept.org/49c191e2-f501-4f23- ... CD961C0CA&
73 de S56WBV
S56WBV

Kraj: Celje, JN76pf

OdgovorNapisal/-a S56JL » 14 Nov 2007, 10:12

V upanju da kateri od organizatorjev prebere ta post me zanima naslednje...kje se nahaja ta laboratorij LUMEN?ker na žalost ne poznam natančno objekta G2 in da nebi taval ob 5h po faxu ko zgubljeni,Vas prosim za kakšno navodilo(glavni vhod ter avla vem kje se nahaja) samo naprej ne vem.

Najlepša hvala

LP, Grega
S56JL

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a S56WVP » 14 Nov 2007, 11:35

Ko prideš skozi glavni vhod v avlo greš v dvigalo na levi strani in se odpelješ čisto do vrha (3. nadstropje?). Laboratorij Lumen je prvi na levi strani. Na steni je tudi napisano ime.

Peter
S56WVP

OdgovorNapisal/-a S56JL » 14 Nov 2007, 11:53

Najlepša hvala

se vidimo ob 17.00 :D

Lp, Grega
S56JL

OdgovorNapisal/-a s51di » 14 Nov 2007, 14:12

Pozdravljeni,

potrdilo o opravljenem tečaju bi lahko koristilo kakšnemu
srednješolcu kot dokazilo za opravljene izbirne vsebine ali del
njih. Še lepše je, če lahko k potrdilu priložijo kopijo radijskega
dovoljenja.

Lep pozdrav, Ivan S51DI
s51di

OdgovorNapisal/-a S56JL » 14 Nov 2007, 21:44

No danes bil na prvem uvodnem tečaju za Radioamaterje...kaj naj rečem, odlično pripravljena začena ura ki nas je popeljala v radioamaterske vode, tudi demonstracija je bila!!!POHVALA!!!Res super!

Mam pa eno prošnjo.
Glede na to da imam skener doma ki mi lovi 2mband in 70cm band, bi prosil kakšnega radioamaterja iz MB in okolice, če mi zaupa kakšno ferkvenco, na kateri tečejo kakšni pogovori(če obstaja kakšna "fiksna"), z namenom da se malo podučim o načinu komuniciranja na teh valovih(repetitor na pohorju imam UHF in VHF) ki ga poslušam že lep čas.

Najlepša hvala

Lp, Grega
S56JL

OdgovorNapisal/-a s56wan » 14 Nov 2007, 21:59

Hoj Grega,

ravnokar cvekam z S51PW na UHF repetitorju na Pohorju. Poizkusi poslusati na 439.200 MHz.

73
Andrej
s56wan

OdgovorNapisal/-a S56JL » 14 Nov 2007, 22:06

Poslušam :D Vendo bolj se mi dopade ta hobi. Moram rečt da mam kar dober sprejem z orginal anteno s skenerjem za 60€(uniden UBC69XLT-2), je pa res da sta oba v moji bližnji okolici(jaz se nahajam na studencih takoj za dravo pri Studenški brvi)

Zanimalo me je ali obtaja kakšna ferkvenca kjer se nahajajo radioamaterji(recmo nekaj podobnega kot se je dogajalo na CB recimo kanal 9 ki je bil kao "lokalni"), ali je to bolj tak, kje najdeš najdeš?

Lp, Grega
S56JL

OdgovorNapisal/-a s56wan » 14 Nov 2007, 22:14

Super. To naju poslusas na izhodni frekvenci od repetitorja, ki je na Pohorju. Lahko pa naju poizkusas poslusati na vhodni frekvenci na repetitor: 431.600 MHz. Tukaj pa naju ne bos verjetno enako dobro slisal ali pa tuid ker si relativno blizu naju.

73
Andrej
s56wan

OdgovorNapisal/-a S57BIG » 15 Nov 2007, 12:12

Omenjeni skener je malce neroden za nastavitev
frekvenčnih obsegov po katerih naj "išče aktivne frekvence".
Za poslušanje radioamaterjev je najbolje nastaviti
"BAND PLAN 2 "
(Izklopiš skener , držiš tipko 2 in obenem vklopiš skener)
Nato vklopiš iskanje (Func+Scan)
in nato z tipkami 1 do 5 lahko nastaviš oz. izklopiš verižno iskanje po naslednjih obsegih:

Št. banke Frekvenca (MHz) Korak (Khz)

1 84,0150 - 87,2550 20
2 144,0000 - 145,9875 12,5
3 156,0000 - 162,0250 12,5
4 162,0300 - 173,9900 10
5 406,0000 - 439,99375 6,25

Za radioamatarje torej izbereš obsega 2 in 5.
Obseg 5 je sicer navzdol postavljen malce nerodno, saj traja kar nekaj
časa da pride do 433 MHz, vendar je možno tudi to spremeniti.
Originalna "gumišprudl" antena (za direktno poslušanje bolj oddaljenih
frekvenc z nizko izhodno močjo ) ni preveč ugodna, zato si osebno
pomagam kar z improvizirano "Discone" anteno, narejeno iz
kablov, ki so včasih služili na faksu za omreže "Mikrovax",
(Torej s koaksialnim kablom, ki ima na koncih BNC konektorje),
z priponko za lestence ("lusterklemo"), ki jo na enem koncu privijem
na konec koaksialnega kabla, kateremu sem prej odrezal en BNC konentor,
na drugi strani pa privijem nanjo dva kosa žice različnih dolžin:

I
I
I
>=========BNC
I
I
I
I

Prijetno poslušanje :lol:
(Sicer pa ko vse odpove, vzameš v roke navodila za uporabo ) ;-)
P.S: Z dvobandno radijsko postajo lahko istočasno
prisluhneš kar dvema radioamaterjema, v nasprotnem primeru pa
potrebuješ dva skenerja. ;-)

Grega je napisal:

SNIP

Mam pa eno prošnjo.
Glede na to da imam skener doma ki mi lovi 2mband in 70cm band, bi prosil kakšnega radioamaterja iz MB in okolice, če mi zaupa kakšno ferkvenco, na kateri tečejo kakšni pogovori(če obstaja kakšna "fiksna"), z namenom da se malo podučim o načinu komuniciranja na teh valovih(repetitor na pohorju imam UHF in VHF) ki ga poslušam že lep čas.

Najlepša hvala

Lp, Grega[/quote] :lol:
BIG is beautiful, SMALL is expensive.
73 de S57BIG
S57BIG

Gradivo za tečajnike

OdgovorNapisal/-a S56WBV » 15 Nov 2007, 15:03

Dragi tečajniki,

na spletnem naslovu http://s59dxx.uni-mb.si/dn/tecaji/2007.11.14/ najdete prvih 51 prosojnic v formatu PDF. Dodatno sem pripravil tudi mape z vprasanji, zakonodajo in obrazci.
73 de S56WBV
S56WBV

OdgovorNapisal/-a S56JL » 15 Nov 2007, 15:31

Najlepša hvala za gradivo!
Naj še pohvalim hitro potezo, da ste spravili priročnike v knjižnico tehniških fakulete :D hitro ponje preden jih zmanjka!Jaz že imam svojega :P

Lp, Grega
S56JL

OdgovorNapisal/-a s53zo » 15 Nov 2007, 18:49

Boštjan, S56WBV

lepo od tebe, da si dal gradivo v "splošno domeno". Tako si bomo z njim lahko pomagali vsi.

Tečajnikom pa želim obilo radioamaterskih užitkov.

73
Simon, S53ZO
Uporabniški avatar
s53zo

Kraj: Murska Sobota

Prosojnice in vprašanja za izpit

OdgovorNapisal/-a S56WBV » 16 Nov 2007, 09:55

s53zo napisal/-a: lepo od tebe, da si dal gradivo v "splošno domeno". Tako si bomo z njim lahko pomagali vsi.
73
Simon, S53ZO

Izhajam iz predpostavke, da nam je vsem v interesu, da se čim več ljudi seznani z našim hobijem. Samo tako bodo namreč sploh imeli priložnost spoznati, da jih radioamaterstvo, in nasploh tehnika, privlači. Med rednim šolanjem v S5 za to na žalost ni več kaj dosti priložnosti.

Prosojnice bodo seveda na voljo vsem, ki jih bodo potrebovali. Zamisliti pa bi si bilo potrebno nek primeren način vzdrževanja. Lahko se lotimo zadeve tako, da vse spremembe vnašam jaz ali pa dam zadevo cisto v prosto uporabo, vendar z zahtevo, da se tudi vse izpeljanke objavijo javno. Prednost in hkrati slabost prvega načina je to da je na voljo vedno ena in samo ena verzija. Prednost drugega načina pa je v tem, da si lahko vsak po svoje uredi zadevo. Sam se bolj nagibam k drugemu pristopu, tako bi lahko vsak tudi menjal predloge in ostalo - seveda s primernim navajanjem virov.

Želel pa bi narediti še dva koraka naprej. Izkazalo se je, da se tečajniki težko odločijo za nakup priročnika. Zaenkrat trije od 22-tih. Mogoče kdo ni imel pri sebi denarja ali še mora malo razmisliti. Vseeno bi predlagal, da se ga objavi v formatu PDF. Namesto tega darila s strani ZRS, pa naj bo prvih par let malo ugodnejša članarina. Verjamem, da bodo tisti, ki se že sedaj odločijo za nakup tiskane verzije, nakup izvedli ne glede na dostopnost elektronske verzije. Z elektronsko verzijo bi vsekakor lažje šli med osnovnošolce in srednješolce.

Bajku in na ZRS sem tudi poslal prošnjo za "dobavo" vprašanj v tekstualni obliki. To bi nam omogočilo izdelavo spletnega testa s katerim bi lahko generirali vprašalnike. To bi bilo uporabno za domači trening in za preverjanje znanja ob koncu vsakega termina. Slednje bi bilo seveda anonimno in namenjeno izključno povratni informaciji o kvaliteti opravljenega dela predavatelja. V kolikor se izkaže, da del snovi tečajniki niso razumeli, se lahko to na naslednjem terminu tudi popravi z dodatno razlago. Več kot bo takšnih izkušenj, ki se bodo nato prenašale v prosojnice, boljši bodo rezultati na izpitih.

Verjamem, da bom vprašanja dobil v kratkem in bo spletni program na voljo že v naslednjem tednu.
73 de S56WBV
S56WBV

OdgovorNapisal/-a s55o » 16 Nov 2007, 13:26

Čao!

Ideja je zelo dobra in samo čestitke.

Vprašanja pa so že objavljena na strani ZRS.

http://www.zrs.si/files/ZRSVPR_N_7.9.1.pdf
http://www.zrs.si/files/ZRSVPR_A_7.9.1.pdf

Upam, da ti bo pomagalo.

Lep pozdrav pa srečno pri izpitih.

Boštjan
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76hc

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Novice in Dogodki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov