Postaja ali scanner?

Vse kar ne sodi v zgornje rubrike, pa ima kaj zveze z radioamaterstvom!

Moderatorji: S57D, s55o

Postaja ali scanner?

OdgovorNapisal/-a S56JL » 30 Okt 2007, 19:58

Prvo vsi skupaj lepo pozdravljeni!
Sem novi uporabnik foruma hamradio.si, čeprav ga prebiram že lep čas.

No in imam eno firbčno vprašanje za vas strokovnjake.

Torej...nekak sem se odločil da bi se podal v radioamaterstvo, čeprav mi še zaenkrat ni nič jasno(delal sem neki s CB samo to je blo bol tak...nič kaj resnega,pa tudi ne spada v radioamaterstvo kolko vem). Odločil sem se za nakup postaje(naj omenim da izpita še zaenkrat nimam, in tudi če bi mel postajo nebi oddajal z njo,za začetek se mi gre bolj za poslušanje policijskih ferkvenc - zgolj zaradi dolgočasja, nimam namena zlorabljat informacij), enkrat ko pa malo bol spoznam radioamaterske vode, pa bom tudi šel delat izpit!

Sedaj me pa zanima, kaj se splača bol kupiti, eno postajo z bandom 136-174 al kakšen scanner?Za začetek imam naben kupiti eno poceni zadeno(v smislu JingTong ipd. ali pa kakšen Uniden scanner(na ebay.de so po 60€))...s katero zadevo bom več slišal?Kot sem povedal, dok nimam izpita nimam namena oddajat, gre se mi zgolj za to katera zadeva bolj "vleče"

Gledal sem pa tale scanner
klik
oz nekaj v tem stilu...

Za odgovore se vam bnaprej zahvaljujem

lp, grega 73
S56JL

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a S51DU » 30 Okt 2007, 20:25

Moje radioamatersko mnenje je, da tisto poslušanje sploh ni nič zabavno, saj s časoma ne.

Radoamaterstvo ti ponuje veliko več. Lahko si poiščeš sogovrnike. Če boš samo na 2m, bo morda dolgčas. Za dolgčas preganjati je najbolje KV. Poleg tipkanja v morseju, govorjenja v mikrofon, lahko še tipkaš na računalnik- PSK, ali pošiljaš sliko v SSTV. Lahko vse omenjeno samo poslušaš in si SWL- operater (samo poslušaš, spremljaš na PC-ju, na zvezi radiamaterjev si pridobiš svoj poslušni znak, tudi si lahko izmenjuješ QSL- kartice za potrditev).

Za uvod samo to, ker je še tega več: delo preko satelitov, packet radia, konstruktorstva, APRS....Tako, da je moje mnenje: prej postajo kot skener. Zaradi tega, ker se boš zanesljivo prej odločil za pridobitev licence.

73! de S51DU- Dubi

Predvsem pa dobrodošel med nami!!! :P
S51DU

Kraj: RUŠE

Re: Postaja ali scanner?

OdgovorNapisal/-a s57uud » 30 Okt 2007, 21:59

GregaAntlej napisal/-a:za začetek se mi gre bolj za poslušanje policijskih ferkvenc

Skoraj vsi pogovori s tega naslova so dandanes kodirani. Resne stvari pa sploh. Večina podatkov se prenaša izven dvometerskega obsega (TETRA).

Nakup scanerja se ti bo seveda obrestoval skozi znanje, ki ga boš pridobil z razporeditvijo frekvenčnih pasov in uporabljenih modulacij, ter uveljavljenih protokolov v prometu. Vedeti pa moraš, da če je tvoj edini namen opisan v zgornjem citatu, utegneš biti razočaran.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a S56JL » 30 Okt 2007, 22:18

hvala za odgovore! ne vem zdaj kako je s tem TETRA sistemom, ampak koliko sem slišal od enega radioamaterja iz mojega mesta, naj še tega pri nas nebi bilo! ne vem pa kako je v mb?že imajo ta sistem?no kot sem rekel, na začetku bi imel pač za poslušanje ter spoznavanje tega...saj oddajat ne smem,pa tudi nimam namena dokler ni dovoljenja!

problem je samo ker ne razumem čisto teh bandov, in ne vem kaj se mi splača kupit

73 grega
S56JL

OdgovorNapisal/-a s57uud » 30 Okt 2007, 22:32

GregaAntlej napisal/-a:ne vem zdaj kako je s tem TETRA sistemom, ampak koliko sem slišal od enega radioamaterja iz mojega mesta, naj še tega pri nas nebi bilo!

Potem pa res ne vem kaj sem danes v Ljubljani v Mostah izmeril na frekvenci 390 MHz. Modulacija je pa qpsk.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a S56JL » 30 Okt 2007, 22:42

s57uud napisal/-a:
GregaAntlej napisal/-a:ne vem zdaj kako je s tem TETRA sistemom, ampak koliko sem slišal od enega radioamaterja iz mojega mesta, naj še tega pri nas nebi bilo!

Potem pa res ne vem kaj sem danes v Ljubljani v Mostah izmeril na frekvenci 390 MHz. Modulacija je pa qpsk.

nisem mislil pri nas kot v Sloveniji, ampak pri nas v Rogaški Slatini :)

lp, grega
S56JL

OdgovorNapisal/-a S51DU » 31 Okt 2007, 07:41

Evo Grega band plan za začetek:

http://www.s56g.net/images/s5bandplan_v_1_2.png

So še drugi, najdeš, če greš na googla in vtipkaš band plan. Tukaj na tem forumu je bilo v zgodovini napisano veliko, zgoraj omenjeni naslov sem našel pod gumbom išči.

Če si iz Rogaške, ti priporočam, da se oglasiš v "vašem" radioklubu. Brez strahu, radioamaterji si veliko medsebojno pomagamo. Rezultat naše dejavnosti je dober in human član naše družbe. Večina nas je takšnih, se pa najdejo izjeme, takšen je "naš" svet.

73! Dubi
S51DU

Kraj: RUŠE

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost