Odpis telekomunikacijske opreme na MORS

Radioamaterski dogodki, prireditve, predavanja, izleti, kaj je novega, zanimivi linki in še in še...

Moderatorji: S57D, s55o

Ali po vašem mnenju potrebujemo vojaški odpad???

DA
45
83%
NE
7
13%
Me ne zanima
2
4%

Skupaj glasov : 54

Odpis telekomunikacijske opreme na MORS

OdgovorNapisal/-a S57D » 04 Avg 2006, 12:13

Na MORSu na Upravi za informatiko in komunikacije odpisujemo iztrošeno oziroma zastarelo opremo. Kot vsi veste, na žalost, posebni vojaški odpad, kot smo ga poznali iz časov JLA, ne obstaja. Zaradi tega smo bili prisiljeni oddati odpisane stvari v kontejner firme "Surovina". :( Kontejner bodo v naslednjih nekaj dneh odpeljali, saj je že napolnjen do vrha in še čez. Ne vem kako je z dostopnostjo in možnostjo nakupa na odpadu firme Surovine, zato je to le obvestilo o dogodku, ne morem pa dajati izjav o kakršnikoli možnosti nakupa na odpadu.

Vsebina kontejnerja:
- konzole za radijske postaje s selektivnim pozivom in SHURE ročnimi mikrofoni
- paličaste antene
- IRET ročne postaje
- ročni generatorji 12 in 24V
- LB telefoni (vojaški poljski telefoni) + torbice
- telefonske centrale
- deli telefonskih central
- ETA iskrini telefoni
- Siemens telefoni (sekretarske garniture)
- ISICOM telefoni
- GSM telefoni (Ericson, Siemens, Motorola, Nokia)
- NMT telefoni
- telefaxi
.
.
.

in verjetno še kaj, kar sem pozabil napisati. Enkrat sem na forumu že zapisal in tokrat bom še enkrat: moje mnenje je, da vojaški odpad potrebujemo, saj je dobesedno greh ravnati z odpisanimi rečmi na tak način, kot smo bili pred dejstvo postavljeni v tem primeru odpisa sedaj. :evil: Le prosim lahko, da se vzdržite zlobnih pripomb na račun MORSa. :(

73, Miloš S57D
Zadnjič spremenil S57D, dne 25 Avg 2006, 21:56, skupaj popravljeno 1 krat.
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

OdgovorNapisal/-a S53PJ » 04 Avg 2006, 13:09

Ja takoj ko sem to prebral sem prižgal svečko v spomin na stari vojaški odpad.
Dokler bomo vojsko pedenali spredaj in zadaj nima interesa da kaj zasluži.
:(
73 de Jože
(051)302208
joze.pekolj@gmail.com
S53PJ

Kraj: Podgozd nad Ig-om JN75GW 535m NMV

Zdravo

OdgovorNapisal/-a s52pc » 04 Avg 2006, 15:32

Zdravo !

Zgodba je stara in znana, ni prvič in ni zadnjič.
Sam sem se precej trudil (nekaj časa) z različnimi dopisi na različne naslove MORS-a. "Nihče" ne ve, da se stara oprema uničuje, vsi obljubljajo, da se ne bo več in tako že nekaj let....
Pred leti je bilo na Surovini Maribor uničene zelo veliko komunikacijske opreme, ki jo je JLA leta in leta čuvala po skladiščih. Vmes je bilo veliko starih originalnih BC-jev iz druge svetovne vojne. Vsak kos posebaj je bil udarjen. Iz razbitin sem pobiral vse, kar je bilo še celaga, tasterje, gumbe, kakšna elektronka. Na Surovini moraš tehtati in plačati glede na težo. Pa ni bilo tako. "Smetarji" so povedali, da imajo pogodbo z MORS-om, da se iz tistega kupa ne sme ničesar odnesti, vse se mora uničiti, niti tasterja ni bilo mogoče dobiti. Ko sem potem zadeve raziskoval, nobeden nič ne ve, kot da bi imeli zaposlene same duhove.
Konec lanskega leta je bilo uničenih cca 10 ton radijskih postaj, na smetišču iz katerga je nekaj postaj prišlo ven, so potem imeli obiske nekih inšpektorjev...Iskanje na surovini ni rešitev, MORS poskrbi, kolikor je le mogoče, da tudi z odpada ne bi kdo česa vzel. Včasih se pojavi kdo, ki celo argumentira zakaj mora biti tako. Najbolj zanimiv argument, ki sem ga slišal (od zaposlenih na MORS-u, in to na področju komunikacij...) je bil, da se v radijskih postajah najdejo kvarc kristali, ki so za določene frekvence, ki ne smejo biti dostopne amaterjem...HI. To je nivo strokovne usposobljenosti...

Mislim, da vojaški odpad ne bi rešil ničesar, ker je težava v politiki MORS-a.
Razočaran sem tudi nad ZRS, ki je glede tega naredila en VELIK NIČ.

Mirko
s52pc

Kraj: Zenik

OdgovorNapisal/-a s55m » 04 Avg 2006, 16:50

Težava ni v politiki MORS-a! Težava je v globokem neznanju in strahu pred neznanim (enote za zvezo so večinoma prava katastrofa). Ker se vsi bojijo lastnih senc, je rezultat nesmiselno uničevanje.
Morda bi lahko kdo iz naših vrst, ki je pri "koritu" lahko kaj napisal. Obljube so bile, ampak ostalo je pri obljubah.
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a s57uud » 04 Avg 2006, 19:50

S57D, si prepričan, da se gre za Surovino ? V Ljubljani je kar nekaj odpadov, ki se ukvarjajo s strokovnim uničenjem. Do Surovine pa žal nimam dostopa.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a S57D » 04 Avg 2006, 19:56

Živjo Darko!

Ja, kontejner je od "Surovine". In tudi po pogovoru s sodelavci vse tako kaže, da gre roba res tja. :cry:

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

mir,fantje..

OdgovorNapisal/-a s52ab » 06 Avg 2006, 14:34

Ni tako hudo...
Samo, če boste toliko galamili, bodo res čisto vse uničili, bojijo se zlorab...
Nekaj se je iz prejšnjih kontingentov rešilo...
Se pa seveda z vašimi ugotovitvami v celoti strinjam...
Obešati na "veliki zvon", pomeni še to ne imeti, kar se bo rešiti dalo :evil:

73
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a S51AG » 06 Avg 2006, 16:31

Pozdravljeni,

edini pravi postopek pri ravnanju s tovrstnim materialom bi bil ta, da se naprave in tehnika po potrebi demilitarizirarajo in odstranijo potencialno nevarne komponente, nato pa prodajo zainteresiranim. Danes gre kobajagi vse v "uničenje", nato se nekratere stvari čudežno "rešijo", z njimi pa delajo biznis in kujejo velike dobičke posamezniki, ki nimajo z radioamaterstvom nobene zveze. Več kot dovolj prekupčevalskih oglasov je videti na Bolhi in drugih medijih.

V večini evropskih držav se tovrstna tehnika proda, in to običajno v paketu, ki ga mora kupec kupiti v celoti. Na tak način so izključeni prekupčevalci, ki nabijajo cene, pa še država nekaj malega iztrži.

Opozoril bi še na naslednje: pri rokovanju s staro vojaško tehniko se je potrebno zavedati tudi potencialne nevarnosti, ki jo deli te opreme predstavljajo: nekatere stare radijske naprave (v glavnem iz II. svetovne vojne) ter še posebej optični in letalski instrumenti so imele rumenkaste ali rjavkaste napise, ki so bili izdelani z radioaktivno barvo. Pri razdiranju ali čiščenju takšnih naprav je potrebno biti previden in zadevo najbolje pustiti pri miru. Tudi v nekaterih elekronkah, še posebej usmerjevalkah se nahajajo radioaktivne sestavine. Pravtako so v napravah vgrajeni določeni polprevodniki z visoko vsebnostjo zelo strupenega berilija. In nenazadnje, po bolšjih trgih je najti ogromno radioloških detektorjev bivše JLA, ki imajo na torbici pritrjen gumbasti kalibracijski radioaktivni izvor, napolnjen z izotopom stroncija 90 (Sr-90). Zadeve ne odpirati, se izpostavljati sevanju, ali izvora puščati brez nadzora. Stroncij je pri zaužitju potencialno izredno nevaren, ker se nalaga v kosteh. Skratka, vojaške tehnike ni ravno primerno skladiščiti v kuhinji ali pod posteljo.

Dober primer nadzora nad tovrstno nekomercialno oz. namensko tehniko je Nizozemska, kjer napravo, ki gre v zbirateljske roke pregleda ustrezna ustanova, ki med drugim preveri tudi raven radioaktivnosti.

In na koncu naj dodam še to: danes žalujemo za kontejnerjem Surovine, v katerem leži ostanek ničvredne opreme bivše JLA, jutri bomo jamrali za kamionom, ki bo na odpad odpeljal Tadirane ali kakšno drugo robo. Vojska se modernizira, in vedno znova bodo zastarele stvari šle iz uporabe. Časi so drugačni od tistih v bivši državi, kjer so v RR pripravljeni za uporabo do zadnjega trenutka ležali GRC-9. Še vedno se bodo pojavljali "reševalci" z dobrimi zvezami na odpadu, zgodovinska tehnika pa bo za dokaj velike denarje ostajala predmet trgovine prekupčevalcev. Iz tega razloga bi bilo nujno, da se naša krovna organizacija, Zveza radioamaterjev Slovenije končno poveže z Ministrstvom za obrambo, Ministrstvom za notranje zadeve, Telekomom, Elektrom, Slovenskimi železnicami in drugimi državnimi ustanovami, ki odpisujejo radioamaterjem zanimivo tehniko ter dosežejo dogovor o sistematiki in načinu razgradnje ter možnosti donacije ali prodaje odpisane opreme radioamaterskim organizacijam in posameznikom. Na tak način bo mogoče staro tehniko ohranjati za kasnejše rodove ter iz nje tudi narediti kaj uporabnega, hkrati pa izključiti zaslužkarje. Le nekdo bo končno moral dati impulz, pripraviti pisni predlog in pričeti aktivnosti v tej smeri. Dokler pa potekajo le čustvene diskusije pa bodo kontejnerji še vedno romali na odpad. Strah pred zlorabami opreme pa je popolnoma neutemeljen, saj je odpisana oprema v smislu taktične ali strateške uporabnosti popolnoma inferiorna ter jo prekaša vsaka ropotulja, ki jo je moč kupiti na prvem radioamaterskem sejmu.

Lep pozdrav,

Tono, S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

OdgovorNapisal/-a s57uud » 06 Avg 2006, 16:44

Glasoval sem za to, da potrebujemo vojaški odpad !

Razlog je v vsem, kar je Tono povedal. Dodal bi le še to, da se v teh napravah skriva razen nevarnih snovi tudi neko določeno znanje. To znanje bi lahko na ta način prenesli med vrste ljudi, ki se s tehniko ukvarjajo. No saj ne da je to znanje tem ljudem nedostopno, je pa največkrat hudo drago. V tem vidim svojevrsten kriminal nad tehničnim znanjem naše populacije.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

lepo, lepo..

OdgovorNapisal/-a s52ab » 06 Avg 2006, 21:34

To je vse lepo rečeno, vendar je trenutno tako kot je in takole
kramljanje po forumu ne bo rešilo ničesar. Dosedanji poizkusi kot
vidite, niso obrodili sadov :(
Nisem med tokratnimi reševalci, in nikoli(povdarjam:NIKOLI) s temi
rečmi nisem služil (če je to s strani (Tono) - posredno, letelo name) :(
Sem pa plačal take zadeve dvakrat: prvič za Harrisovo linijo in drugič
za Rakal Sinkala30 in to niti ne simbolično.... :cry:
Omenili ste Slo. železnice:poleg omenjene Harrisove linije, sem bil enkrat
uspešen in enkrat neuspešen reševalec. Uspešen pri 70cm repetitorjih in
in nekaj drobnarije, neuspešen pri še zapakirani Simensovi radiorelejni
napravi, (do ene polovice, pol jo je uspel "rešiti" :D radioamater
"iz bajte" : vsaj to. Moja polovica je odšla na odpad...vsaj tako sem
bil obveščen :cry:......Kar od tega nisem sam porabil, sem podaril "hamom"

Dobro, to so moje štorije....

Torej , kaj storiti, konkretno(!), da bo pri nas tako kot v večini evropskih
držav in ne bo prekupčevanja ??? oziroma, da se to ne bo izplačalo.
Le glasovanje za vojaški odpad ne bo dovolj :(

Glede nevarnosti: tudi keramične oddajne elektronke vsebujejo v
notranjosti nevarno sestavino, s katero, v primeru razbitja, ni dobro
priti v stik. Menite, da so vsi imetniki (v ali izven aparatov) dovolj
obveščeni o tem ?? Bi se mogoče kdo od strokovnjakov lotil te teme,
seveda na drugem mestu.

Z zanimanjem pričakujem vaše konkretne predloge...
Tudi sam sem proti takemu "reševanju" ... da v bodoče ne bo pomote...
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a S51AG » 07 Avg 2006, 00:13

Pozdrav Jože,

v nobenem primeru nisem mislil nate ali na kogar koli drugega iz radioamaterskih vrst. V mislih sem imel razne preprodajalce stare vojaške opreme, ki poleg komunikacijske tehnike na bolšjakih ter prek oglasov ponujajo še kup ostalih SMB stvari, z radioamaterstvom pa k sreči nimajo nobene zveze.

Omenil sem tudi "ajzenpon", in to iz dobrega razloga: na železnici je še vedno v uporabi telex sistem, skupaj s starimi Lorenzi in Siemensi, ki bodo v kratkem odromali neposredno na odpad.

Odpisanih telekomunikacijskih naprav je in bo na kupe, podjetjem, ki so jih uporabljala pa po odpisu ne predstavljajo nič drugega kot veliko breme, saj predstavljajo posebni odpadek. V tem času se je namreč spremenila tudi evropska zakonodaja, ki precej rigorozno obravnava iztrošene elektronske naprave.

In kaj storiti: na nivoju ZRS pripraviti dokument ter pozvati zadevne ustanove k dogovoru o možnosti odkupa ali drugega načina pridobitve odpisane opreme. Glede na nekatere informacije lahko sklepam, da je tak način pridobivanja opreme v preteklosti (beri: v bivši državi) že deloval. Torej, potrebno se je dogovoriti, kaj je za radioamaterje zanimivo, pripraviti predloge ter stopiti v akcijo. Predvsem moramo ločiti med staro šaro in materialom, iz katerega se da še kaj narediti. Če bo ZRS podprla akcijo sem pripravljen aktivno sodelovati. Potrebno bi bilo še izvedeti, če so bili doslej v tej smeri že opravljeni kakšni koraki in če so bili, s kakšnimi rezultati.

Okoli potencialne škodljivosti stare radijske tehnike pa sem v rubriki "Zgodovinska radijska tehnika" odprl novo temo.

Lp/73,

Tono, S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

OdgovorNapisal/-a s57vw » 07 Avg 2006, 16:21

Pozdravljeni!

Če si preberete >Uredbo o ravnanju z odpadno električno in elektronsko poremo<, potem lahko vidite, da so želje po nekakšnem "vojaškem" odpadu, nerealne. Na žalost... verjetno bi marsikaj prišlo prav.
Je pa vprašanje, kje bo ta oprema v resnici končala, v reciklaži kot bi morala po črki zakona ali na smetišču.

73 Ivo S57VW
s57vw

Kraj: vir

OdgovorNapisal/-a S51U » 07 Avg 2006, 18:06

s57vw napisal/-a:Pozdravljeni!

Če si preberete >Uredbo o ravnanju z odpadno električno in elektronsko poremo<, potem lahko vidite, da so želje po nekakšnem "vojaškem" odpadu, nerealne. Na žalost... verjetno bi marsikaj prišlo prav.
Je pa vprašanje, kje bo ta oprema v resnici končala, v reciklaži kot bi morala po črki zakona ali na smetišču.

73 Ivo S57VW

Točno to je problem Ivo !

Ravnanje z nevarnimi odpadki !
S51U ( ex: S5041U, S52FB, YT3FB, YU3AXR )
Uporabniški avatar
S51U

Kraj: JN75GX

Več kot 50 let !

OdgovorNapisal/-a s57uw » 08 Avg 2006, 07:04

Dopovedujem, moledujem, rohnim prav zaradi take politike oblastnikov in vseh zvez radio amaterjev v Jugi in pri nas. Eden od glavnih razlogov da sem ZRS zapustil je prav ta problem. Pa toliko je bilo govora o nekih šolah, v naši zvezi pa se nismo znali-čitaj hoteli organizirati da bi šolarčki pri tehničnem pouku recimo samo razstavljali take reči. Jaz osebno sem bil pripravljen-penzionist- hoditi v bližnje šole in ob takem pouku kaj povedati otrokom.Bog ne daj, saj je polno odredb katere omogočajo drugačno korist posameznikom.
Ja, drži da obstojijo razne Uredbe o ravnanju..... toda današnji ljudje smo toliko izobraženi da vemo kdaj je katera stvar iz teh aparatur nevarna kdaj pa ne. Od 1954 leta sem imel opravka s temi rečmi, pa sem še vedno zdrav.
Razni zasluškarji so dosegli da se takih "odredb" javnost mora držati, zaslužkarji pa se smejijo, saj so jih prav oni na pravih mestih ustoličili.Če nebi bilo za tako stanje v ZRS interes bi se davno spremenilo ali pa vsaj ko smo Slovenija.
Spisek raspoložljive robe je zame prav "zanimiv", rad bi pa videl kaj je bilo še odpisano! ???
Pa brez zamere pri tistih odgovornih katerim sem te stvari že desetletja pravil.
73 Albert
Vsem čim več dobrega !
s57uw

Kraj: Velika Polana

OdgovorNapisal/-a S57BI » 16 Avg 2006, 16:54

Na Surovini že nekaj let ne pustijo več hodit in nabirat stvari.

Če me spomin ne vara, je ne dolgo let nazaj bil sklenjen dogovor med ZRS in vojsko glede nekašnega sodelovanja. Tudi v zvezi s takšno odpisano robo. Kaj je sedaj s tem dogovorom?
Sem pred časom že spraševal kako je kaj s temi stvarmi, pa je bil odgovor ZRSja samo sprenevedanje.

ZRS naj sestavi ekipo, ki se bo sestala z ustreznimi organi v SLO vojski.
Mogoče tam sploh ne vedo, da je stara tehnika zanimiva za nas.

V vojski je precej uslužbencev, ki so prišli iz radioamaterskih vrst. Nekateri ne zasedajo ravno nizkih položajev. A ne more nobeden od njih kaj postorit, da bi kaj odpisanih stvari prišlo med nas? Mogoče pa ne pridejo ravno zaradi njih.

Ta roba je bila na koncu koncev kupljena iz proračuna , se pravi z našim denarjem.

lp, Jože.
S57BI

Kraj: Ljubljana

Naslednja

Vrni se na Novice in Dogodki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost