Napisal/-a S57S » 11 Jul 2006, 12:10
Pa smo od motorjev prišli nazaj na ''staro'' tehnologijo kt34-xa...
KT34XA sem imel priložnost dodobra izprobati v kar nekaj kontestih.
Je odlična antena, predvsem na 28 MHz dobesedno kraljuje. Ker pa ima
toliko sestavnih delov, se hitro zgodi, da kakšen spoj izgubi stik. Originalne objemke niso najboljše, bolje je uporabiti nove, doma izdelane
iz nerjavečega materiala. Paste nikar ne uporabljajte, saj prej poslabšate
spoje, kot pa izboljšate. Več o tem bi verjetno lahko povedal Robi Kašca,
S53R/Afrika, ki je Nikotu, S53A in meni pred leti povedal da je imel vseskozi težave na neki, mislim da izraelski postaji s to anteno. Ko so
povsem odstranili ''čudežno'' pasto, je antena takoj ''zašpilala''.
Pri KT34XA se lahko pojavi še ena težava. To je kondezirana voda, ki
se nabere v ''kondenzatorjih'', to so tiste debele cevke, ki so nataknjene
na elemente antene in katere plastični distančniki držijo cevko na pravilni
oddaljenosti. Prvo kot prvo je potrebno paziti, da je luknica, ki je izvrtana v ta kondenzator obrnjena navzdol, da lahko kondez odteče.
Vendar se lahko pojavi tudi zahtevnejši ''primer''. Pri Nikotu so zemeljske
ose nanosile svoj zarod v votle konce elementov antene KT34XA, nato pa
konce elementov lepo zapackale (zaprle) z blatom in travo. Vse skupaj je
povzročilo, da zrak ni več krožil in tako tudi tista luknjica, ki sem jo prej
omenil ni več opravljala funkcije, voda pa ni več odtekala. Antena je kar naenkrat imela visok SWR in čuden diagram. Ko sva elemente očistila, sva iz nekaterih izlila kakšen deciliter vode!
Čepki za kondenzator, ki jih omenjate so izredno občutljiva reč. Morajo biti točno iz enakega materiala, kot so bili originalni. Če so kakšen poceni
ponaredek, ali iz domače delavnice, boste s tem lahko dobili razglašeno anteno. Zato pazite, kje jih naročate in se pozanimajte glede tega.
To so osnovne težave, ki pestijo KT34XA. Sedaj jo izdelujejo v nekoliko
izboljšani mehanski verziji in se imenuje KT36-XA. Žal pa je tudi ta, sestavljena iz veliko delov in to je po moje šibka točka tega designa.
Antena sama pa je, dokler deluje in je pravilno sestavljena in dovolj visoko dvignjena, odlična. Priporočam pa temeljito ''inspekcijo'' in ''redni servis'' vsaj na dve leti, kar pri tako veliki anteni ni mačji kašelj.
Veliko veselja s kompromisnimi antenami!
73, Aleksander, S57S