balun

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

OdgovorNapisal/-a s55m » 01 Mar 2006, 15:29

Strokovno se da pociniti samo oklep teflonskega kabla, dosti težje pa je z standardnimi kabli s PVC izolacijo. Pri teflonu je to dokaj enostavno.
Potrebna sta olfa nož in kakšna deščica. Najprej odstranimo zunanji oklop v dolžini cca 2cm (lahko manj) nato zunanji oklop v celoti pocinimo, da postane trd kakor da je semi-rigid, kar pri teflonu ne bo problem, ker se izolacija ne topi na 340 st C. Ko se ohladi z olfa nožem zarežemo kanalček po celem obodu kabla vendar pazljivo, da ne poškodujemo notranje izolacije (če je kabelček kratek ga kar "zapeljemo" med deščico in olfa nožem). Ko je kanalček zarezan s kombiniranimi klešči par krat prepognemo levo desno in snamemo del opleta, ki se odlomi, kakor da bi potegnili dol cevko. Če pripravljamo kable za kakšno mikrovalovno uporabo, potem je primerno,da je tudi notranja izolacija odstranjena na istem mestu, kakor zunanji oplet.
pri kratkih kabelčkih, se nam rado zgodi, da bo za odlomljenim koščkom opleta zlezna ven tudi srednja žila, zato ga raje nekje na sredini stisnemo (ne preveč) s klešči, medtem ko "slačimo" oklop.
Dosti lažje je pokazati, kakor opisati :)

Na koncu, naj bi dobil nekaj takega:
Slika
s55m

Kraj: KN12OR

DK7ZB yagi

OdgovorNapisal/-a 9a4qv » 02 Mar 2006, 11:29

Pozdrav svima,

Nadam se da vam nece smetati sta pisem na Hrvatski.
Napocetku bih pohvalio pedantnost izrade S56G, stvarno lijepo slozena antena, takodjer i ukusan web site.

Medjutim pazljivo gledajuci fotografije primjecujem da je izostavljena jedna bitna stvar na anteni. Naime koaksijalna prikljucnica nije u tvom slucaju uzemljena-spojena sa boomom antene!!
Autor to navodi i podcrtava kao bitno. Istina nigdje ne navodi zasto je tome tako ali se logicki da zakljuciti da je konektor uzemljen zbog povratnog RF koji se stvara na opletu kabela i vraca se do uredjaja i moze pociniti stetu.
Ipak je to samo otvoreni dipol kod kojega je to i vise izrazeno. Mozda nisi imao tih problema, ako si radio sa qrp ali ako ti je "zivot kratak za qrp" kao Adiju :wink: onda kod QRO bi moglo biti tih problema.

Sve moje DK7ZB antene imaju uzemljeni konektor i rade odlicno. Zanimljivo bi bilo cuti iskustva S56G, kako se ponasaju njegove antene?

Inace ja sam ljubitelj 28 oma verzije nad ovim 12.5 oma koje su dosta kriticne. Ako S56G antene rade isto tako dobro, onda to otvara velike mogucnosti izrade takvih antena na boomu od izolatora i jos nekim zanimljivim stvarima.

Evo kako je kod mene izvedeno to uzemljenje dipola:

http://www.rkp.hr/9a4qv/IMG_1682.JPG

Inace kod svih 70cm antena koristim teflonski kabel za balune koji je smjesten u kutiji i kako takav vodonepropustan (najbolje rijesenje). Iako teflonski kabel ima vece gubitke od obicnog, nema mu premca jer se jednostavno lemi i najbolji je!! Kod 2m i 6m verzija koristio sam i TV 75 oma kabel koji i ne bih preporucio, jer mi se zapalio na stupu kod malo vece snage (GS3...).

Pozdav i uskoro na webu nova verzija jednostavnih izolatora za DK7ZB elemente, puno bolja.

Inace, jucer sam odradio par EME veza sa 6el.DK7ZB bez elevacije i samo sa 300w, signali su se culi normalno na uho 539.

Adam, 9A4QV
9a4qv

OdgovorNapisal/-a s56g » 02 Mar 2006, 13:02

Hoj,

CONGRATS Adam za EME podvig s tako malo aluminija !!! :D

Pravilno si ugotovil: takrat, ko so bili antenci fotografirani, N konektor ni bil električno povezan na boom. Kasneje sem to dodal, vendar nisem opazil prav nobene razlike :)

Dve anteni sta bili prvič uporabljeni lani na julijskem konestu na lokaciji S55W in takrat sta brez problemov žarčili 100W (minus "raznorazne" izgube ;) ) Takrat konektor ni bil ozemljen. In RF je grel okolico in seval v eter, ni pa se vračal nazaj in delal preglavice.

Anteni sta bili na precej nižjem teleskopskem stolpu kot f9ft , razlike pa ni bilo prav velike. Zaradi ugodno širokega horizontalnega snopa ni bilo potrebno veliko obračanja :)

<klik prikaže povečano sliko>

[url=http://aprs.hamradio.si/fajli/ctest05jul/SV400090.jpg]
Slika
[/url]

Takole sta Iztok S56Y in Boštjan S55O postavljala sistem:

[url=http://aprs.hamradio.si/fajli/ctest05jul/SV400095.jpg]
Slika
[/url]

Še dve pozi :

[url=http://aprs.hamradio.si/fajli/ctest05jul/SV400087.jpg]
Slika
[/url] [url=http://aprs.hamradio.si/fajli/ctest05jul/SV400086.jpg]
Slika
[/url]

V marčevskem '06 bomo s jn65ux uporabljali tudi tak sistemček, z ozemljenimi konektorji. Se slišimo :D

73 de tom*/s56g
K2 #3719 ... http://www.s56g.net ... http://aprs.hamradio.si (s50aop.ampr.org)
s56g
LEA Admin

Kraj: Nova Gorica, JN65TW

DK7ZB yagi

OdgovorNapisal/-a 9a4qv » 09 Mar 2006, 20:06

Pozdrav jos jednom,

Odlicne fotografije,
evo jos par informacija nakon sta sam razmjenio par mailova sa DK7ZB i razjasnio par meni zanimljivih situacija.

Dakle kao i pretpostavljeno, uzemljeni konektor ili ne, ne igra nikakvu ulogu u transformaciji impedancije.

Medjutim kod neuzemljenog konektora dolazi do povratnih struja po coaxu koju mogu prouzrociti probleme na uredjaju (Kod DK7ZB samo na IC-706 u kojem izlazni stupanj prooscilira) ostali uredjaji rade ok. ???

Doticni autor takodjer kaze da je kod njegovih antena sa uzemljenim konektorom vjerovatno i dijagram zracenja cisci ali da to jos nije potvrdio.

Pa sada, ko voli-nek izvoli, ali po tome mogao bi se koristiti i boom od izolatora za gradnju antene. ;-)

Adam
9a4qv

OdgovorNapisal/-a s55m » 09 Mar 2006, 20:25

Adam neki sanjski timovi odavno rade sa antenama sa boom-ovima iz fiberglasa.
s55m

OdgovorNapisal/-a s56a » 09 Mar 2006, 23:42

Kaksno zascito proti statiki omogoca izolator kot nosilec antene?

Jaz bi se pocutil bolj varnega z uzemljenim Al boom & mast!

Verjetno z zaprtim dipolom ker UKV radioamateri za razliko od CB ne znajo narediti VF dusilko.
s56a

OdgovorNapisal/-a s55m » 10 Mar 2006, 08:08

Kaj hočemo Mario! KV je hudič od tehnike! Pol ure motaš špulo, pa še ni zadosti velika, SKV pa samo trakec na tiskanem vezju in je že dovolj.
Jaz bom kar na GHz ostal. KV je pretežeka tehnologija zame :)
s55m

OdgovorNapisal/-a s56a » 10 Mar 2006, 08:49

Pojasni mi prednosti fiberglas buma za morebitno bodoco uporabo na KV?
s56a

OdgovorNapisal/-a S57S » 10 Mar 2006, 21:50

Pri uporabi fiberglasa za boom se teoretično izračunane dimenzije (EZNEC-a, MMANA, YAGIMAX-a itd) praktično približajo realnemu svetu!
Zakaj pa je fiberglas uporaben za nosilce elementov pa vprašaj vedno bolj uspešne
mojstre pri SteppIR! Zakaj baje te antene manj šumijo pa tudi jaz ne vem? Če je to res ...
Cel kup prednosti torej!

73, S57S
S57S

Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a s55m » 11 Mar 2006, 08:47

s56a napisal/-a:Pojasni mi prednosti fiberglas buma za morebitno bodoco uporabo na KV?

Na KV verjetno ni nekega smisla saj ima debelina boom-a glede na valovno dolžino manjši upliv, kot na UKV. Torej, KV še vedno čisto dovolj klasičen aluminij. Vprašanje je, kakšen upliv ima oksidacija na veliko spojih med elementi in boom-om ter boom-om in mast-om, ki se ji pač izogneš s tem, da je boom iz fiberglasa.Jasno je, da to govorim za UKV.
Tudi sam si težko razlagam 15dB razliko v sprejetem šumu med dvema antenama (v mojem primeru X7 ter 5L OWA na 10m obsegu- morda zaradi širokopasovnosti???) na popolnoma isti lokaciji in cca 15m razmakom med njima ter na isti višini (ni bila zaradi steklenih vlaken HI).
Torej odgovor:
Nima nekega smisla, da bi fiberglass uporabljal na KV !!! Razen za 3D konstrukcije, kjer mora biti nosilna struktura prozorna za radijske valove.
s55m

OdgovorNapisal/-a s56a » 11 Mar 2006, 15:44

S55M> Tudi sam si težko razlagam 15dB razliko v sprejetem šumu med dvema antenama

Ali je podobna razlika tudi med sprejetimi signali in kaksen je F/B obeh anten?

S57S, cim prej poskusi EH anteno! Tudi ona ima neverjetne lastnosti...
s56a

OdgovorNapisal/-a s55m » 11 Mar 2006, 16:04

s56a napisal/-a:S55M> Tudi sam si težko razlagam 15dB razliko v sprejetem šumu med dvema antenama

Ali je podobna razlika tudi med sprejetimi signali in kaksen je F/B obeh anten?

.

Mislim, da ni bil bistven F/B, saj ni take razlike. Tudi konstruktor mi ni znal pojasniti zadeve :) Lastnik X-7 S59KW je bil kar malo razočaran :(
s55m

OdgovorNapisal/-a S57S » 14 Mar 2006, 17:03

Sedaj smo že malo Off-topic (naslov je bil baluni), pa vseeno:

S56A pravi - S57S, cim prej poskusi EH anteno!

S57S odgovarja:
Ja kakšno zvezo pa ima E/H antena s SteppIR fiberglas elementi? Kljub vsemu
znanju magistra, nam bo namesto pametne razlage raje na pladnju serviral E/H anteno.
Mene zanima ravno to, kar je opisal Adi, kar trdijo ponosni lastniki Stepperjev širom
po svetu, kar trdijo nekateri za Quade, drugi pa za iste, ravno nasprotno, namreč:
Zakaj neke antene šumijo bistveno manj, kot druge? Pa pustimo sedaj slabe spoje
med elementi, paste za boljše stike in še kaj. G/T se temu reče, če se ne motim.
Kaj je torej recept za čimmanjši šum na KV anteanah? (ali UKV)

73, Aleksander, S57S
S57S

Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a s56a » 14 Mar 2006, 18:59

Dovolj je E/H diagram zarcenja in pozicija vira ssuma :-)
s56a

OdgovorNapisal/-a s55m » 14 Mar 2006, 20:09

S57S napisal/-a:Sedaj smo že malo Off-topic (naslov je bil baluni), pa vseeno:

S56A pravi - S57S, cim prej poskusi EH anteno!

S57S odgovarja:
Ja kakšno zvezo pa ima E/H antena s SteppIR fiberglas elementi? Kljub vsemu
znanju magistra, nam bo namesto pametne razlage raje na pladnju serviral E/H anteno.
Mene zanima ravno to, kar je opisal Adi, kar trdijo ponosni lastniki Stepperjev širom
po svetu, kar trdijo nekateri za Quade, drugi pa za iste, ravno nasprotno, namreč:
Zakaj neke antene šumijo bistveno manj, kot druge? Pa pustimo sedaj slabe spoje
med elementi, paste za boljše stike in še kaj. G/T se temu reče, če se ne motim.
Kaj je torej recept za čimmanjši šum na KV anteanah? (ali UKV)

73, Aleksander, S57S

Odgovor na to vprašanje bi najbrž dobro poznal Popa YU7EF :)
s55m

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost