Napisal/-a S56TWG » 15 Mar 2006, 15:54
Adi kaj in kako ti naj odgovorim da boš razumel ?
Ekonomsko seveda nima nobenega smisla .Posebe če misliš na predelavah narediti "biznis" si ga skratka "popu..."ker tvoj vložen trud ne boš nikoli dobil poplačan!
Če pa to misliš narediti za svojo dušo je to kar OK ker biti EPP-jevc krame ki se reklamira v našem CQ glasilu ... (npr. slišim v kontestu :delam z kenwood postajo ,zetagi usmernikom ,diamond anteno ,ali frakari ...ko bi saj uporabil trival ...)
Veš Adi pred 25 in več leti smo lotali radioamaterji sami postaje ,delali antene in usmernike .Nismo bili EPP-jevci japonske krame in to zastonj.
Vse te postaje ki smo ih naredili so bile zelo selektivne in občutlive ,res pa niso imele vse mogoče šminke ki im danes omogočajo mikroprocesorji ,pici ,atmeli...tega ni bilo .Tiste japonske "šminkerske" postajice posebe tiste portabl -selektivnost im je -skratka katastrofa ker notri je enojni ali največ dvojni kristalni filter če je sploh odvisno od tipa .Za to če jaz stisnem na sosednjem kanalu me ti slišiš kot da sem na tvojem kanalu in se buniš da ti prebijam ,jaz sem pa npr.25khz (ali še več) višje ali nižje ,kriva je pa tvoja postaja ker ni selektivna (preberi koliko decibelov ima dušenje do sosednjega kanala -če ta podatek sploh še postrežejo japonerosi.)
Za to te stare postaje ,vojaške ,policijske ,gasilske in ne vem čigave vse ki imajo zelo veliko selektivnost (tudi do 80db ali več na 25khz - se ih splača predelati ) končna moč v velikih primerih ni majhna .Samo pravilna uglasitev,predelava vhodnega dela ,končne stopnje ter oscilatorja -če ni bila včasih frekvenca daleč vstran od tiste na kateri bo sedaj -ni veliko delo (v ptr100 ni dovolj zamenjati samo eprom HI! -in reč da postaja dela za en "k..." sem predelal "črno" gasilsko in "smb" vojaško ki je bila celo na 72Mhz obe na 144-146Mhz stem da je bilo več dela na vojaški -obe z isto elektroniko,istim ohišjem in isto oznako PTR-100 ) Gasilska saj veš ,delala je na 173Mhz!
Skratka zaključek :lažje mi je sedaj predelati postajico ,ki jo dobim ceneje kot sem včasih dal samo za končno stopnjo ,ko sem delal od A do Ž vse -še tiskana vezja sem jetkal za njo in to v časih ko niti vseh teh trgovin ki ih je Mario naštel in jaz v predhodnem prispevku ni bilo v Ljubljani ,vse se je kupovalo v Munchenu ! (Holcinger ,Konrad)
Sedaj pa ko imam postajo gotovo na "krožniku" naj jo razlotam in vržem v smeti !
73 Josip
P.S.Probaj pri znanih firmah v LJ kupiti kak preskaler firme "plesey" ,20Mhz pic 16f84 nimajo 2x16displej za Etnc (malo večjega formata MO varijanta ...da ne naštevam naprej nebi se končalo danes )