Motnje v električni napeljavi

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Motnje v električni napeljavi

OdgovorNapisal/-a S52OW » 02 Jan 2006, 16:31

Na novem qth-ju, (v hiši) imam motnje v obliki prasketanja na Kv-ju?!
Antena je zaenkrat le trap-dipol na 12m stolpu.
Motnje lahko na nekem frekvenčnem pasu izginejo, ko recimo izklopim računalnik, ali se prižge pralni stroj...Motnje lahko spet izginejo, ko vklopim računalnik, tako da izključujem "svičer" v računlniku!

Morda kakšen podaljšek z vgrajenimi filtri??
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com
Uporabniški avatar
S52OW

Kraj: Golo 670m asl

OdgovorNapisal/-a S57S » 02 Jan 2006, 18:45

Tilen HNY!

Tako na daljavo je težko reči za kakšne vrste motenj gre. Ali imaš kje
blizu kakšen daljnovod visoke napetosti? Ponavadi prebija kakšen
izolator na njem. Prvo moraš poiskati vir. Ko se bodo motnje zopet
pojavile, priklopi postajo na 12V aku. ter v hiši izklopi elektriko.
(FIT). Tako boš lahko siguren, da je motnja nekje zunaj. Če motenj
ne bo, pa je problem v hiši. Ali uporabljaš kaj varčnih žarnic? Te so
namreč tudi lahko izvor motenj na določenih ali celo vseh obsegih.
O tem smo nekje že pisali. Ko boš izločil ''hišo'' ali jo ''določil'', bo
laže.

73, Aleksander, S57S
S57S

Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a S52OW » 03 Jan 2006, 16:20

HnY Sandi!
Ne vem, če ni vseeno kriv switcher ali pa morda procesor računalnika??
Dejstvo je, da motnje niso konstantne. In tudi lap-top povzroča podobne motnje. Res je tudi, da imam varčne žarnice v prostoru, vendar zaenkrat nisem opazil sprememb pri vlkaplanju...

Bo, že. Upam ,da čimpreje postavim yago!!!
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com
Uporabniški avatar
S52OW

Kraj: Golo 670m asl

OdgovorNapisal/-a S55DX » 06 Feb 2006, 11:57

Z veseljem sporočam, da sem prejšnji teden odkril krivca za motnje na 80m obsegu pri meni doma:lol: .

Imam dvojni dipol za 80/40, postavljen kot inverted V. Anteno sem uspešno poglasil in imel, vsaj po raportih sodeč, soliden signal na 80 in 40m, z auto-tunerjem na IC-746pro pa lahko anteno uporabljam tudi na 160m.

Vse lepo in prav, razen tega, da sem imel v zadnjem času na sprejemu na 80m konstanten šum jakosti med S7 in S9. Šibke postaje sem celo lažje sprejemal na beamu za višje bande. Signali so bili sicer z nižjim nivojem, vendar veliko boljšim razmerjem signal/šum. Ko sem isto anteno uporabljal na 160 ali 40m, tega šuma nisem zaznal.

Takoj sem lahko kot krivca izločil postajo in njen napajalnik, saj sem zaznaval enako težavo tudi na starem TS-510. Naprej pa ni šlo več tako enostavno. V shacku imam namreč dva računalnika z vsemi možnimi pritiklinami, ISDN, ADSL, WLAN, cel kup drugih naprav in napravic (cca 20 priključnih vrvic v 6 razdelilcih), varčne žarnice ... Da ne pozabim še na ostalo kramo po drugih prostorih, CATV in Telekom razvod po zraku ... Stvari sem izklapljal in vklapljal, vendar kakšne bistvene izboljšave nisem opazil. Sumil sem tudi dizajn antene - kraki za 40m, kot proti zemlji, to da nimam baluna, statiko itd.

Bil sem že trdno odločen, da si grem v kratkem kupit akumulator, da nanj priklopim postajo, odvijem tistih cca 30 varovalk v razdelilni omarici in postopoma vklapljam nazaj porabnike.

Ko pa sem se prejšnji teden zjutraj preklopil postajo na 80m, da slišim, če je kaj novega na pižama skedu, sem presenečen ugotovil, da je šum izginil. Skoraj panično sem se začel ozirati po shacku, da bi ugotovil, kaj imam trenutno izklopljeno. Takrat pa mi je pogled ušel proti dnevni sobi in prostoru, kjer bi moral biti TV sprejemnik. Saj res, prejšnji dan sem ga pustil na servisu.

In storilec je bil odkrit. To je še mladoleten, komaj 6 mesecev star CRT TV Philips 29PT5408 :evil: . Zaenkrat je še v pridržanju na servisu. Sankcije sledijo, ko se vrne domov.

Upam, da bo ta zgodba pomagala še komu pri reševanju podobnega problema.
73 de Milan, S 5 5 D X
Uporabniški avatar
S55DX
Moderator

Kraj: Jezero (JN75fx)

Re: Motnje v električni napeljavi

OdgovorNapisal/-a s52au » 21 Jul 2008, 11:07

Živjo!
Že pred časom sem prebral tele prispevke.
Zdaj pa se vračam na temo, ker imam enak problem in to
starim Sony crt 29" ki mi generira šum na 28 MHZ do cca S7.
Milan, zanima, kako si rešil problem s tvojim CRT TV Philips 29PT5408
Ali so ti ga servisu popravili ?

VY 73! Borut
s52au

Kraj: Ljubljana

Re: Motnje v električni napeljavi

OdgovorNapisal/-a S55DX » 21 Jul 2008, 16:04

Ja, televizor je dejansko imel napako na "kanalniku". Na servis sem ga dal, ker je imel slab sprejem na dveh kanalih, ki sem ju drugače čisto v redu sprejemal na drugem (starem Gorenjevem) TVju. Kanalnik so mi zamenjali, saj je bil še v garanciji in od takrat mi več ne moti postaje.
73 de Milan, S 5 5 D X
Uporabniški avatar
S55DX
Moderator

Kraj: Jezero (JN75fx)

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov