Izkušnje z vertikalnimi antenami za KV

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

OdgovorNapisal/-a s55m » 10 Dec 2005, 19:07

Transistorji so lepa stvar, le cena na W je previsoka, pa še tolerantni za naše "neumnosti" niso tako kot ruske "flaše". :oops:
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a s57vw » 11 Dec 2005, 18:24

Pozdravljeni!
Ob branju teme o vertikalkah si ne morem kaj, da nebi tudi sam napisal nekaj praktičnih opažanj v zvez z tem.
Vertikalko za 7 Mhz sem postavil pred približno 4. leti in sem z njo, glede na stroške zanjo zelo zadovoljen. V tem času sem s to anteno napravil 225 držav in to z samo 100W (FT 101 E ). Večino sem jih napravil CW in nikoli nisem preveč dolgo stal v vrsti.
Antena je postavljena ob hiši in sicer tako, da je spodnji del postavljen na izolatorju na balkonu, približno na sredini pa je preko izolatorja pritrjena v slemenu hiše, tako, da gleda preko strehe malo več kot 1/2 antene. To sicer ni idealno, ker naj bi bila vertikalka postavljenana odprtem prostoru, brez ovir v kotu 20 stopinj, vendar drugače ne gre. Spodnji del je narejen iz 50 mm alu cevi, zgoraj pa se nadaljuje z 25 mm cevjo. Radialov je 32 in so razpeti z balkona kamor je pač možno, nekaj pa jih je tudi položenih na podstrešju, ki ga zaenkrat ne uporabljamo. Radiali so napravljeni iz tanke telefonske žice in so od tal dvignjeni toliko, da se ne zapletamo vanje, ko hodimo po vrtu, antena sama pa ni nikjer ozemljena.
SWR je 1: 1,5 kar je za vertikalko z pravokotnimi radiali OK, saj boljši SWR pomeni, kot pravi Mario, da so nekje prisotne izgube, ki zvečajo impedanco antene in zaradi se tega SWR antene izboljša izboljša.
Pri anteni imam napravljen tudi RF choke in sicer tako, kot je napisano v ARRLovem priročniku. Za 7 mhz je potrebno naviti približno 7m (22 ft) koaksialca v 10 ovojev in ga z vezicami fiksirati, da se ne odvija. Po tem ko sem to npravil, so motnje na tv izginile, pa tudi sosedje se ne pritožujejo glede motenj.
Antena je na sprejemu slabo uporabna, saj pobere veliko motenj tako, da je priporočljivo poslušati na kakšno drugo anteno. Jaz uporabljam dva dipola enega v smeri USA drugega pa proti JA.
Aleksander na tvojem mestu bi najprej zamenjal pocinkano cev z aluminiasto, prvič za to, ker pocinkana cev v stiku z aluminijem zelo hitro zarjavi, drugič pa zato, ker je cink precej slabši prevodnik kot aluminij, in ker zaradi skin efekta tokovi tečejo po površini vodnika (cevi) se pojavljajo izgube tudi tu. Namesto da se VF energija izseva se porabi za ogrevanje pocinkane cevi. Poskusi tudi napeti čim več radialov, pa čeprav krajših od L/4 bolje nekaj kot nič, lahko pa poskusiš prepričati soseda, da mu bo solata bolje rastla...(hi)
Toliko o mojih praktičnih izkušnjah z vertikalko, upam, da sem komu kaj pomagal in, da bo zaradi tega padel kak DX več.

l.p. 73 Ivo S57VW
s57vw

Kraj: vir

OdgovorNapisal/-a S57S » 11 Dec 2005, 21:57

Ivo, hvala za tvoj opis zadeve.

Veliko je na tem svetu teorije, veliko je tudi prakse. Le da je v prvem primeru ponavadi stvar na papirju, ne pa v ''naravi'', kar je dobro, ker se to ohrani tudi za ''bodoče rodove'', hkrati pa slabo, ker velikokrat ni preizkušeno. Pri praksi je stvar obratna. Redko je tudi na papirju. Marsikaj bodo ''lastniki'' odnesli s sabo v grob, brez da bi kdo to vedel.

Slišal sem, da Boris, S58A, (in tudi drugi) dosegajo fantastične rezultate z
vertikalkami. Kot verjetno veš, železnimi. Vsaj spodnji del je železen, mislim, da niti pocinkan ni. Toliko o teoriji in praksi. Moja pocinkana vertikalka je čisto eksperimentalne narave, kot so zadnje čase vse moje
antene. Ker pa z vertikalkami nimam nobenih izkušenj, je zame po 25-tih letih klofarije, stvar zanimiva in vesel sem vsakega namiga tukaj.

Danes sem že malo sprobal CQ s 500W. V 5-tih minutah v telegrafiji so
v logu trije UA9, YC in 7Q. Zadnjega sem poklical v blaznem EU Pile-upu
in to - samo dvakrat!

Zadeva očitno deluje. Kljub pomrznjeni solati in cinku, HI!

73, Aleksander, S57S

ps. Ivo, mi zaupaš še premer ''koluta'' RF-Choke-a
S57S

Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a S53F » 11 Dec 2005, 22:32

Pozdrav vsem!
Vidim da imate debato o vertikalkah, pa bom še jaz nekaj dodal.
Vertikalka bo zelo šumela, če bo napajana direktno.Pred davnimi leti sva jaz in Igor - S57Z testirala vertikalko za 7mhz napajano direktno in je imela šum S7, skoraj ne uporabna za dx-e.Potem sva radiale spojila direktno na vertikalni del in jo uglasila z gama match.SWR se dobi čista 1:1 in šum praktično čisto izgine.Band je kar oživel.V primerjavi z dipolom glede šuma bi lahko rekel, da je vertikalka bila tišja.Velikokrat sem delal contest z vertikalnim antenam, tudi z dvem ali štirim v fazi in nikoli nisem imel probleme z šumom, seveda sem jih vedno uglasil z gama prilagoditvijo.
Vertikalni del mora biti ozemljen, drugače bo zelo šumelo.

73 de Vinko S53F
Uporabniški avatar
S53F

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a s56a » 12 Dec 2005, 00:02

Ivo, naredil si optimalno vertikalko v danih okoliscinah in 225 DXCC to najbolj potrjuje! Pri Sandiju so izgube zaradi dva radijala 27 %, zaradi cinka samo 1 %. Ampak ima SWR 1:1 :-)

Atmosferski sum na 7 MHz presega S7 v 90 % primerov. DX signali naj bi bili mocnejsi od tega. G3RZP je lepo izmeril, da 40 m RX mora imeti 20 dB atenuator in 20 dB predojacevalec za zgodnje jutranje ure. YU1EXY z 4L40 long Yagi je podaljsal delo z USA za skoraj dve uri z Beverage RX anteno. Toliko o preverjeni praksi in zdravi solati...
s56a

OdgovorNapisal/-a s56al » 12 Dec 2005, 08:04

s56a napisal/-a:... izgube zaradi dva radijala 27 %, zaradi cinka samo 1 % ...

... kar znese skupaj "celih" 1,4dB :).

LP, Sandi
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a S57S » 12 Dec 2005, 08:50

Dobro jutro!

Debata se lepo odvija, občutek imam, da ji tudi veliko ljudi sledi. Škoda, da ta portal nima,
podobno kot SLOVHF, vklopljenega ''števca'', da bi videli, kolikokrat je kaj prebrano.

Po vsem napisanem lahko torej že povlečemo neke približne zaključke:

Čimveč radialov, obvezna ozemljitev žarilca (vsaj na sprejemu), samo 1% izgub, če
se uporabi vodovodna napeljava, obvezna uporaba RF-Choke-a.
Pa smo spet pri naslednjem vprašanju:
Ali je RF Choke še potreben, če govorimo o ozemljeni vertikalki, poglašeni z Gammo?
Podobno sem nekje že spraševal za monoband Yagico in Gammo, pa odgovora nisem dobil. Pa ne bi sedaj o simetričnosti in nesimetričnosti. Ali pač?

Se beremo ...

73, Aleksander, S57S
S57S

Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a s52aa » 12 Dec 2005, 12:03

S57S napisal/-a:Škoda, da ta portal nima,
podobno kot SLOVHF, vklopljenega ''števca'', da bi videli, kolikokrat je kaj prebrano.

Ima (na strani s povezavo na temo)... 1537 ogledov do sedaj.

73
s52aa
LEA Admin

Kraj: Prelog, JN76HD

OdgovorNapisal/-a s56al » 12 Dec 2005, 12:43

S57S napisal/-a:Ali je RF Choke še potreben, če govorimo o ozemljeni vertikalki, poglašeni z Gammo?

Kar bom napisal, je samo moje mnenje, zadeve nisem podrobno študiral niti preverjal v literaturi.

RF dušilka je po mojem vedenju namenjena kratki sklenitvi neozemljenega in ozemljenega dela antenske konsrtukcije za enosmerno komponento (DC) električne napetosti / toka. S tem se odvede statični naboj, ki bi eventualno po koaksu prispel do občutljivih elektronskih naprav (nekatere naprave so na take zadeve še posebej občutljive, npr. IC-746PRO, nekatere pa tako dušilko ali vsaj upor na antenskem vhodu imajo) oz. bi zaradi razelektritve prek izolatorjev ali po zraku (iskrenja) povzročal motnje.

Dobro konstruirana antena že s svojo konstrukcijo zagotavlja, da so vsi deli za DC ozemljeni. Gama match sam po sebi že spada v to skupino konstrukcij, zlasti, če ga uspeš narediti tako, da kondenzatorja za tjunanje ne rabiš. Če kondenzator vgradiš, potem so vsi deli antene še vedno ozemljeni za DC, ni pa za DC ozemljena srednja žila koaksialnega kabla. Ker je malo verjetno, da bi nekakšna napetost prodrla v srednjo žilo koaksialnega kabla ravno pri kondenzatorju, je vgradnja RF dušilke tudi v tem primeru po mojem nepotrebna. Če pa želiš biti namesto 98% 99% prepričan, potem pa dušilko vseeno daš na strani priključka koaksialnega kabla.

Če naj RF dušilka prepreči škodo na napravah tudi zaradi kake manjše (stranske veje) "nebesne" razelektritve, potem mora biti konkretne izvedbe (debela žica, najbolje z malo ovoji na kakem toroidu) ali izvedba s koaksom, kot je že bilo opisano. Če je RF dušilka mala standardna tuljavica, ali samo upor, bo dobra samo za razelektritev naboja, ki se nabere zaradi vetra ali je ob nevihtah prisoten "v zraku". Če v anteno udari konkretna strela, se bo pa itak cela antena "naparila" na solato in od dušilke ne bo dosti ostalo. V tem primeru ti naprave eventualno reši le koaksialni kabel, pripeljan do hiše podzemno, pri uvodu v hišo dober plinski odvodnik z ločeno kvalitetno ozemljitvijo ter priklop naprav (TRX, napajalnik, na TRX priključeni PC,...) na električno omrežje prek ločilnega transformatorja.

Lep pozdrav,
Sandi
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a s56a » 12 Dec 2005, 15:23

s54s napisal/-a:
s56a napisal/-a:... izgube zaradi dva radijala 27 %, zaradi cinka samo 1 % ...

... kar znese skupaj "celih" 1,4dB :).

LP, Sandi

MMANA 2.03 pokaze pri dva radijala sse 6,7 dB padec v jacini polja, ki ima maksimum pod previsokim kotom od 24 stopinj!

Pri vecjem stevilu radijalov odpade potreba pri VF dusilki v napajanju ker je oplet prakticno na potencijalu zemlje. Odvod staticnega elektriciteta je vedno koristen.

Sandi #7, sigurno bos za solato z Golisca dosegel boljso ceno kot pri #4 Solkanskem okolisu :-) Congrats 10 m score!
s56a

OdgovorNapisal/-a s56a » 12 Dec 2005, 15:36

S57S napisal/-a:Ali je RF Choke še potreben, če govorimo o ozemljeni vertikalki, poglašeni z Gammo?
Podobno sem nekje že spraševal za monoband Yagico in Gammo, pa odgovora nisem dobil. Pa ne bi sedaj o simetričnosti in nesimetričnosti. Ali pač?
73, Aleksander, S57S

Kakrsnakoli spodobno VF ozemljena nesimetricna antena ne potrebuje balun. Vsaka simetricna antena napajana nesimetricnim vodom potrebuje BAL_anced_to_UN_balanced prilagoditev.

Kratko in nikomur nic jasno :-) Dodaj vec radijalov in VF koaksijalno dusilko na 10 m Yagi in uzivaj!
s56a

OdgovorNapisal/-a s57j » 12 Dec 2005, 17:17

Pozdravljeni!

Bom še jaz kaj napisal o vertikalkah.
Že pred leti sem doma na streho postavil GP anteno za 7 MHz s štirimi radiali. Postavljen sem imel tudi dipol cca 8 m visoko preko ulice na lipo v drevoredu. Takrat so mi Ja in Usa dajali enake raporte za obe anteni, zato sem vertikalko (gp) odstranil. Se ne splača imeti tako velike antene, če ni nič boljša od dipola.
Na kontest lokaciji na Polici sem tudi večkrat probal z vertikalkami za 7 in 3,5 MHz. Ampak na kamniti podlagi žal te antene nočejo dati rezultatov. Večinoma sem raje uporabljal dipole. Postavil sem tudi 3 el Quad za 7 MHz, ki je bil fiksno obrnjen proti USA. Bil je KARO oblike, najnižji del in napajanje je bilo cca 1 m nad tlemi. Ko sem pozneje postavil še 2 el beam na 18 m višine, ki je imel elementa skrajšana s trapi sem želel primerjati več anten. Tako sem še enkrat postavil vertikalko s 6 radiali. Ko sem nekega jutra končno dobil nekega USA, ki je imel 3 el yagi in dovolj znanja CW, da sem mu lahko dopovedal kaj želim sva naredila test štirih anten. 3el QUAD 589, 2 el yagi 579, dipol 559 verikal pa »a way down« only 529. Takrat sem z vertikalkami zaključil. Do letošnjega WW CW, ko sem postavil enostavno vertikalko z veliko tuljavo na sredini in nekaj radiali, ki naj bi delala na 1,8 MHz. Seveda jo je obilno mokro sneženje »onemogočilo«. Nikakor je nisem uspel spraviti v pogon.

Ker pa mi samo še na 1,8 manjka DXCC, potrjenih imam le 95, moram v letošnji sezoni tudi to diplomo skompletirati.

Izbral sem anteno Specialni Bojni Potok (battle creek). Naredil sem trapa, katerih kondenzatorja sta realizirana z izolacijo prehodov cevi manjših premerov v večje. Tuljavi sem navil iz Cu žice 2,5 mm2 na kanalizacijsko cev. Antena je samonosilna, 15 m visoka. Za lažje postavljanje in podiranje med uglaševanjem sem jo montiral na vrtljivi podstavek. Na način, kot so včasih vodo zajemali iz vodnjakov. Za radiale sem porabil vse razno razne dipole in ostale žice od prejšnjih konstrukcij. Za zdaj jih imam 23. Po 6 za 7 in 3,5, 7 za 1,8 ostali pa so dolgi med 30 in 40 m. Položeni so po tleh. Mislim, da trditev čim več radialov kakršnih koli dolžin ne drži. Ko sem namreč za 7 imel samo 2 in dodal 15 ostalih, se je resonanca antene na 7 dvignila za cca 150 kHz! Ko sem dodal še 4 umerjene za 7, se je resonanca spet znižala.
Zdaj DIP meter kaže resonanco na 1824, 3518 in 6928 kHz. Anteno napajam z RG 58, ki je pri anteni navit 12 ovojev na 110 mm kanalizacijsko cev. SWR je različen, če ga merim z različnimi instrumenti. Z MFJ 259 na 1,8 ni nikjer nižji od 1:2, na 3,5 in 7 pa je 1:1,1 na 3580 kjer ima 55 Ohm in 7150 kjer ima 43 Ohm. Tudi, če merim direktno pri anteni, brez napajalnega kabla, je stvar 97% enaka. Nekaj podobnega kaže tudi instrument v postaji. Imam pa še dva SWR metra, ki sta sicer različna, imata pa enaki merilni sondi. Ta instrumenta kažeta SWR 1:1 na 1820, 3480 in 6960 kHz. Zdaj ne vem več čemu naj verjamem. Antena pa sigurno dela ok. Zadnji vikend sem poklofal kar nekaj »zanimivih« postaj.
Na 7: xu7adx, vk6lc, 5h1cm, pz5wp, v51as, vp5/n0vd, a61q, 9n7jo, co8ly, lu7kat, 7q7vb, a22/ja4atv, 5h3vmb - vse delano s 100 W.
Na 3,5: vp5/n0vd, pz5pa, 3a/n0fw, w1zs, 5z4dz, n4kg, n3st, n8wxq, k2tv, kt3y delano s 100 in nekateri s 700 W.
Na 1,8 na žalost nič zanimivega.
Za poslušanje uporabljam multiband dipol, cca 2 m od strehe, ki ima v večini primerov za 3 – 5 S stopenj nižji nivo šuma in dva kosa žice cca 43 in cca 48 m dolžine, ki naj bi simulirala beverage. Raztegnjena sta v višini oči eden približno proti jugu in drugi približno proti vzhodu. Napajana sta s po 2 m koaksa, katerega oklop je spojen na strelovod. V resnici se obnašata kot dipola, saj bolje »slišita« signale, ki prihajajo pravokotno nanju. Eden je slučajno celo lepo poglašen na 1,8. Nivo šuma na njiju pa je zelo nizek, praktično izgine. Vendar tistih VQ9, VP5 in PZ5, ki sta jih klofala S59A in S50U nisem niti slučajno slutil, kaj šele slišal.

Na koncu še nekaj o materialih. Predvidevam, da ljudje uporabljajo jeklene in pocinkane cevi namesto aluminijevih, ker so navidezno cenejše. Če upoštevamo, da je Al cca 3 krat lažji od jekla in, da imajo vodovodne cevi debelejšo steno, je končna cena enaka. Pred pol ure sem v trgovini preveril cene cevi, ki jih ljudje največkrat uporabijo za postavitev TV anten:
Al cev premera 45 mm, dolžine 6 m ima maso 5 kg in stane 5250 SIT.
Pocinkana dolga 6 m in premera 48 mm ima maso 23 kg in stane 5934 SIT, premera 42 mm pa ima 21 kg in stane 5428 SIT.
Ker nosilnost pri vertikalni anteni visoki 10 m ni bistvena, je Al sigurno boljša izbira. Tudi glede korozije in nadaljnje uporabnosti, ko vertikalko razmontiramo in naredimo yagico ali kaj drugega.

Veliko uspehov z vertikalkami vam želim.

Janez, S57J
Janez
s57j

OdgovorNapisal/-a s56a » 12 Dec 2005, 19:50

s57j napisal/-a:Že pred leti sem doma na streho postavil GP anteno za 7 MHz s štirimi radiali. Postavljen sem imel tudi dipol cca 8 m visoko preko ulice na lipo v drevoredu. Takrat so mi Ja in Usa dajali enake raporte za obe anteni, zato sem vertikalko (gp) odstranil. Se ne splača imeti tako velike antene, če ni nič boljša od dipola.

Janez, lepo da si se oglasil kot izkuseni izdelovalec anten! Simulacija pokaze, da tvoja vertikalka z 4 radijala ima 6 dB manj ojacanja kot dipol na 8 m. Glavna razlika je v tem, da vertikalka usmerja VF energijo pod kotom od 23 stopinj, dipol pa greje nebo. Ce bi takrat dodal vec radijalov, vertikalka bi zmagala!

Na kontest lokaciji na Polici sem tudi večkrat probal z vertikalkami za 7 in 3,5 MHz. Ampak na kamniti podlagi žal te antene nočejo dati rezultatov.

Pri tako slabem terenu potrebujes najmanj 32 radijalov od L/2.

Večinoma sem raje uporabljal dipole. Postavil sem tudi 3 el Quad za 7 MHz, ki je bil fiksno obrnjen proti USA. Bil je KARO oblike, najnižji del in napajanje je bilo cca 1 m nad tlemi. Ko sem pozneje postavil še 2 el beam na 18 m višine, ki je imel elementa skrajšana s trapi sem želel primerjati več anten. Tako sem še enkrat postavil vertikalko s 6 radiali. Ko sem nekega jutra končno dobil nekega USA, ki je imel 3 el yagi in dovolj znanja CW, da sem mu lahko dopovedal kaj želim sva naredila test štirih anten. 3el QUAD 589, 2 el yagi 579, dipol 559 verikal pa »a way down« only 529. Takrat sem z vertikalkami zaključil.

Zal 6 dB po S stopnji ne drzi pri signalih pod 599. Razlika med 3L quadom in 2L40 Yagi je realna, 18 dB proti dipolu je prevec, nadaljnih 18 dB proti vertikalki neverjetno kljub razlicni polarizaciji. To je znana pomankljivost S metra pri sibkih signalih na pragu delovanja AGC. Ponavljam, da je 6 radijalov bilo premalo.

Do letošnjega WW CW, ko sem postavil enostavno vertikalko z veliko tuljavo na sredini in nekaj radiali, ki naj bi delala na 1,8 MHz. Seveda jo je obilno mokro sneženje »onemogočilo«. Nikakor je nisem uspel spraviti v pogon.

Upam, da tvoj MFJ ne moti Domzalski TX pri uglasevanju na 160 m?

Izbral sem anteno Specialni Bojni Potok (battle creek). Naredil sem trapa, katerih kondenzatorja sta realizirana z izolacijo prehodov cevi manjših premerov v večje. Tuljavi sem navil iz Cu žice 2,5 mm2 na kanalizacijsko cev. Antena je samonosilna, 15 m visoka. Za lažje postavljanje in podiranje med uglaševanjem sem jo montiral na vrtljivi podstavek. Na način, kot so včasih vodo zajemali iz vodnjakov. Za radiale sem porabil vse razno razne dipole in ostale žice od prejšnjih konstrukcij. Za zdaj jih imam 23. Po 6 za 7 in 3,5, 7 za 1,8 ostali pa so dolgi med 30 in 40 m.

Pravi si majstor inverznog inzenjiringa, ce si SBP naredil v lastni reziji!

Položeni so po tleh. Mislim, da trditev čim več radialov kakršnih koli dolžin ne drži. Ko sem namreč za 7 imel samo 2 in dodal 15 ostalih, se je resonanca antene na 7 dvignila za cca 150 kHz! Ko sem dodal še 4 umerjene za 7, se je resonanca spet znižala.

To samo pomeni, da se nimas dovolj radijalov, ce 4 toliko vplivajo!

Zdaj DIP meter kaže resonanco na 1824, 3518 in 6928 kHz. Anteno napajam z RG 58, ki je pri anteni navit 12 ovojev na 110 mm kanalizacijsko cev. SWR je različen, če ga merim z različnimi instrumenti.

ARRL testi razlicnih SWR metrov so pokazala 15% odstopanja.

Z MFJ 259 na 1,8 ni nikjer nižji od 1:2, na 3,5 in 7 pa je 1:1,1 na 3580 kjer ima 55 Ohm in 7150 kjer ima 43 Ohm. Tudi, če merim direktno pri anteni, brez napajalnega kabla, je stvar 97% enaka. Nekaj podobnega kaže tudi instrument v postaji. Imam pa še dva SWR metra, ki sta sicer različna, imata pa enaki merilni sondi. Ta instrumenta kažeta SWR 1:1 na 1820, 3480 in 6960 kHz. Zdaj ne vem več čemu naj verjamem. Antena pa sigurno dela ok. Zadnji vikend sem poklofal kar nekaj »zanimivih« postaj.

Zoprna je resonanca pod 7 MHz ker to pomeni skrajsanje glavne cevi! Na 1,8 MHz verjetno meris z MFJ jakost signalov SV postaj.

Za poslušanje uporabljam multiband dipol, cca 2 m od strehe, ki ima v večini primerov za 3 – 5 S stopenj nižji nivo šuma in dva kosa žice cca 43 in cca 48 m dolžine, ki naj bi simulirala beverage. Raztegnjena sta v višini oči eden približno proti jugu in drugi približno proti vzhodu. Napajana sta s po 2 m koaksa, katerega oklop je spojen na strelovod. V resnici se obnašata kot dipola, saj bolje »slišita« signale, ki prihajajo pravokotno nanju. Eden je slučajno celo lepo poglašen na 1,8. Nivo šuma na njiju pa je zelo nizek, praktično izgine. Vendar tistih VQ9, VP5 in PZ5, ki sta jih klofala S59A in S50U nisem niti slučajno slutil, kaj šele slišal.

Za Beverage potrebujes zico dolgo najmanj polovico valovne dolzine.

Veliko uspehov z vertikalkami vam želim.
Janez, S57J

Jaz imam lepe izkusnje z vertikalkami ob morju. Beverage tamo ne delujejo. Leta 2003 smo kot 9A1P zmagali v CQ WW 160 m CW z Savudrijskega svetilnika s samo 2 x 41 m zice. Oplet koaksa smo dodatno priklopili na zelezno ograjo oko svetilnika. S S51TA smo metali mrezo za zajcke v morsko vodo na pomolu Trzaskega zaliva.
s56a

OdgovorNapisal/-a s57j » 13 Dec 2005, 17:35

Pozdravljeni!
Mario, si pa na drobno seciral moj prosti spis. Naj dodatno pojasnim nekaj stvari.
Citiram:
Upam, da tvoj MFJ ne moti Domzalski TX pri uglasevanju na 160 m?

Motenj zagotovo ni. Sicer pa MFJ pri meritvah dipola, ki jih opravljam v isti sobi kaže rezultate skladne z rezultati drugih SWR metrov.
Citiram:
Pravi si majstor inverznog inzenjiringa, ce si SBP naredil v lastni reziji!

Tole bi se lahko slišalo tudi kot, da mi ne verjameš, da sem res naredil to anteno? Pa jo je ja čisto enostavno narediti. Spojiš nekaj cevi in jih postaviš vertikalno, vmes vstaviš še kak trap in po tleh razpelješ kose žice, pa je.
Citiram:
To samo pomeni, da se nimas dovolj radijalov, ce 4 toliko vplivajo!

Še zmeraj sem prepričan, da trditev o čim večjem številu radialov nedoločene dolžine ne drži, vsaj v primeru multiband vertikalk ne. Zagotovo je bolje, če so radiali pravih dolžin za določene bande, njihovo število pa mora biti v nekem pravilnem sorazmerju za vse tri bande.
Citiram:ARRL testi razlicnih SWR metrov so pokazala 15% odstopanja.

V mojem primeru je malo več kot 15%? Koliko bi zneslo če je enkrat SWR 1:1,1 drugič pa 1:2?
Citiram:
Zoprna je resonanca pod 7 MHz ker to pomeni skrajsanje glavne cevi! Na 1,8 MHz verjetno meris z MFJ jakost signalov SV postaj.

Nič ni zoprna! Tako situacijo sem predvidel. Zato je tudi spodnji del antene sestavljen iz dveh cevi, ki se lepo prilegata ena v drugo. Pri priporočeni višini vertikalke za 7 MHz, ki je 9,6 m se cevi prekrivata za 0,7 m. Tako lahko podaljšujem ali skrajšujem tudi ta del antene. Pa ni potrebno, saj lahko odklopim dva radiala za 7 ali dodam 3 ali 4 za 1,8 in se bo resonanca spet zvišala.
Sicer pa je meni bistveni del antene tisti za 1,8, ostala dva sta le nujno zlo, ko je že konstrukcija taka. Ta dva banda pa prideta prav tudi za krajšanje časa med čakanjem na DX-e na 1,8 MHz.
Kakšne so to SV postaje, katerih signale naj bi meril z MFJ? Če misliš na vojaške, sem jaz daleč od tega in kolikor vem, uporabljajo druge frekvence, hi.
Citiram:
Za Beverage potrebujes zico dolgo najmanj polovico valovne dolzine.

Se popolnoma strinjam. Edini problem je prostor, kjer jih lahko razpelješ. Če tega ni, maksimalno izkoristiš tisto kar imaš.
Jaz dobrih izkušenj z vertikalkami še nimam, zato se jih izogibam, če je le možno postaviti kakšno drugačno anteno.

LP Janez, S57J
s57j

OdgovorNapisal/-a s56a » 13 Dec 2005, 18:57

S57J> Kakšne so to SV postaje, katerih signale naj bi meril z MFJ? Če misliš na vojaške, sem jaz daleč od tega in kolikor vem, uporabljajo druge frekvence, hi.

SV pomeni Srednji Val ze dolgo pred osamosvojitvijo :-) Ponovil sem sum, da ti mogoce DZ 918 kHz leti v SWR metar!

Poznam tvoje znanje mehanike in sem te hotel pohvaliti za domaco izdelavo SBP! Verjetno tega nisi navajen ker bolj pogosto kritiziram.

Vertikalko in radijale lahko opazujes kot dva locena zaporedna antenska sistema. Vertikalni radijator v resonanci ima 36 Omov. Radijali naj bi bili simetricni zaradi dusenja horzontalnega zracenja. Pri velikem stevilu radijalov bos dosegel SWR 1:1,72 na resonancni frekvenci vertikalke. Vsi so uzporedno zvezani in si delijo VF tolk. Pri manjsem stevilu radijalov lahko vplivas na resonanco in SWR. Samo izgube v slabo prevodni zemlji so vecje. Kar pa je odlicno za solato...
s56a

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov