Nova KVP pravila?

Tekmovalne tehnike in oprema - KV, Rezultati, Koledarji, ...

Moderator: s55o

Kolikokrat na leto si zelite KVP?

V jesenskem terminu.
2
5%
V jesenskem in spomladanskem terminu.
33
77%
Ne tekmujem v KVP.
8
19%

Skupaj glasov : 43

OdgovorNapisal/-a s52w » 11 Nov 2005, 20:06

Živijo vsem!

Bolj kot berem manj mi je jasno v čem je sploh problem. Če kdo želi delati CTEST z QRP naj ga dela in prijavi v ustrezni kategoriji. Isto velja za vse ostale, ki to ne želijo. Vsaj kar se tiče števila kategorij v S5 ni problem. Ker je KVP edino tovrstno tekmovanje v S5, treba omogočiti vsem, da najdejo mesto v eni od kategorij. Večja kot je aktivnost boljše je tekmovanje. Sam sem delal v zadnjih letih v vseh kategorijah od QRP, LP do HP. Nikoli nisem imel problemov z motnjami HP postaj, kot tudi večina ostalih ne. Edini problem je bil, ko ob slabih pogojih marsikaterega HP ali LP nisem mogel priklicati s QRP. Pa kaj zato. Jaz ga nisem imel v logu on pa mene ne. In kdo je tu oškodovan – oba. In zakaj treba potem delati tak vik in krik zaradi HP postaj.

Kar se pa tiče gužve in motenj med tekmovanjem, se upam trditi, da vseh cca 200 postaj iz S5, četudi bi bili vsi v HP, ne more narediti takšne gužve na bandu, kot je v tekmovanjih tipa WW. In če bomo še naprej komplicirali s pravili ter jih spreminjali po volji nekaj posameznikov, bo prostora na bandu v KVP vse več.
Če ima slučajno kdo voljo, da organizira S5 QRP KVP, ga pa vsekakor podpiram in obljubim, da bom delal tudi to tekmovanje, samo če ne bo daljše od 2 uri, ker že po 1,5 urah v KVP postane počasi dolgčas.

Glede poštenja pri uporabi predpisanih moči, pa bo moral vsak pri sebi razčistiti, zakaj se sploh bavi s tem hobijem. Mene vsekakor ne bi vleklo delati razna tekmovanja, če bi skozi celo tekmovanje razmišljal kdo goljufa in kdo ne. Nekateri pa imajo veliko veselje skozi tekmovanje razmišljati, kdo vse goljufa in razloge za svojo nesposobnost iskati v namišljenih motnjah in pomanjkanju denarja za nakup FT1000MP……….

73 Damjan S52W
CUL v KVP kat MIX HP (2x813) 1,5 dB manj od LICENCE PWR, iz Črnomlja cca 70km od centra S5
s52w

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a s57x » 13 Nov 2005, 01:08

Taka debata ne pelje nikamor.
Bi pa tistemu, ki pač s kW poklofa vse v eni uri predlagal, da letos dela z manjšo močjo pa se ne bo dolgočasil. Končno pa lahko prej kar zapre postajo, saj je itak vse poklofal. In naj razmišlja, kako bi naredili to naše edino KV tekmovanje zanimivejše in to v peti periodi obelodani ( kako lepo bo, ko bodo množitelji občine, koliko ekspedicij bo v eksotične kraje!!?).
Mislim, da je vsem jasno, da je velik nesmisel, da se v takem tekmovanju, kot je KVP, dela s preobilnimi močmi, pa kaj hočemo - vsi tudi vemo, da je pojem mala moč ali celo QRP sila raztegljiv pojem. Tako smo raje prilagodili pravila, mi se pač pravilom nikakor in nikoli ne bomo! Če je pa kdo ponosen, da je prvi za vsako ceno, naj pač bo!
Dobro pa bi bilo, če bi malo naostrili ušesa, polno nas bo pod tistim umetnim šumom...
(mi je pa danes znanec namignil....zakaj za vraga pa kličete onega XY snagatorja, ki robanti po celem bandu; pustite ga, pa naj razmišlja, zakaj mu ne gre...dobra je ta, vredna piva!).

Nekaj drugega bi rad povedal: celo reč smo zastavili tako, kot da smo vsi eksperti v rokovanju z računalniki oz. programi. Predpisali smo obliko dnevnika, način pošiljanja. Nemalo aktivnih hamov bo spet primorana "žicati"...razumem, da pri tako zastavljenem projektu papirnati dnevniki ne pridejo v poštev. Končno, ker gre pravzaprav za neke vrste druženje, ali pa preštevanja, koliko nas ja, je važno sodelovati, mar ne? Torej pride v poštev dnevnik za kontrolo v kakršni koli obliki??

Lahko kdo napiše, kateri program podpira KVP (sam uporabljam TrLog, ne pozabite, da na polovici mašin ni več DOSa), osnovne značlnosti, morebitne zanke, kako pretvoriti dnevnik v Cabrillo obliko, kje se kaj najde ipd.
Hm, kje je tista ZRS spletna stran, ki je omenjena v CQ ZRS?

73 es cu z malimi vati, nizkim loopom v globoki luknji de Jura, s57x
s57x

OdgovorNapisal/-a s52w » 13 Nov 2005, 07:15

Živijo!
Se strinjam, da ta debata ne pelje nikamor, ker je topla voda že izumljena. Vsekakor treba delati v to smer, da bi bila udeležba v KVP čim večja. Tega občutka pa jaz na žalost nimam. Bistvo KVP naj bi bilo aktivirati čim več S5 postaj. Med temi postajami sem tudi jaz, ki se na 80m javim samo v tekmovanjih. Ker imam od doma probleme s TVI ( tudi z LP) in postavitvijo antene - full size inv "V" sem vsako leto primoran delati od nekje drugje.
Me prav zanima, če ima ARRL toliko problemov s pravili tekmovanj, ki jih organizira.
V KVP uporabljam program UA1AAF, ki se uporablja v EUHC, ki dela tudi v Window okolju. Po kontestu je sicer malo dela z editorjem, ampak program je OK.

73 Damjan S52W
s52w

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a s55z » 13 Nov 2005, 07:59

Hojla Jura,

Kot sem obveščen bo Roza S52AA predelal svoj VHFCtest4Win tudi za KVP ZRS pravila. Sam program je meni zelo všeč saj ga uporabljam za vse VHF cteste.

Sedaj le še upam, da bo pravočasno pripravljen :)

Lep dan vsem...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s57x » 13 Nov 2005, 08:53

To je to! Žal je postal KVP, kakor koli ga obračaš, za večino nezanimiv in bo potrebno razmisliti, kako naprej. Hm, malo sem računal, da bo letos še vsaj kategorija z asistenco...

Slovenci smo očitno taki, da nam je treba vse do potankosti napisati, drugače že iščemo kakšno luknjico...žal. Enostavno bi lahko rekli, dobimo se tega in tega dne, se preštejemo, v peti periodi pa še malo poklepetamo...Pravila: Deset božjih zapovedi (ta itak vse pokrijejo).

Glede programov: seveda je več programov uporabnih, zase ne verjamem, da bi držal v glavi 20 zvez, zato pač logiram z mašino. Tisti kratek čas nikomur ne bi odpadla roka, čeprav bi uporabljal "pešaka". Kam potem vpisati zveze z najmanj kompliciranja, to verjetno marsikoga zanima.Vsi nismo računalniški mački, daleč od tega. Verjetno je za pretvarjanje logov najenostavnejši KA5WSS, kaj je z S58Q programom?
Lahko tednen pred ctestom kdo kaj več napiše o tem?

73 Jura, s57x
s57x

OdgovorNapisal/-a S54O » 13 Nov 2005, 12:32

s57x napisal/-a: kaj je z S58Q programom?
Lahko tednen pred ctestom kdo kaj več napiše o tem?

73 Jura, s57x

Na http://lea.hamradio.si/~kvp/kvp/index.htm
sem zasledil omenjen/e program/e

Pisal sem tudi managerju, da tukaj odpise.

73 de Boris S54O
S54O

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a s57x » 13 Nov 2005, 13:31

Da, programi so na tem naslovu. Hočem povedati to, da nimamo niti enega programa za malo širše ljudske množice, ki bi teden dni pred kontestom v celoti zadostil novim pravilom! S58Q program bojda ne računa prav, če to drži, je le delno uporaben. Mirkov in Marijotov pgm na polovici PCjev ne delata več.
Imamo verjetno daleč naokrog najpopolnejša pravila (in navodila), obenem pa nismo poskrbeli za tehnično podporo. Žal, papir ni več zadosti dober.

Mi lahko kdo razloži, kaj moram narditi, da bo log, ki ga dobim z uporabo TrLog programa, zadostil pravilom? Naj naštejem vrsto hamov, ki ravno tako ne vedo, kako in kaj?

73 Jura, s57x
s57x

OdgovorNapisal/-a s56oa » 13 Nov 2005, 17:27

s57x napisal/-a:Da, programi so na tem naslovu. Hočem povedati to, da nimamo niti enega programa za malo širše ljudske množice, ki bi teden dni pred kontestom v celoti zadostil novim pravilom! S58Q program bojda ne računa prav, če to drži, je le delno uporaben. Mirkov in Marijotov pgm na polovici PCjev ne delata več.
Imamo verjetno daleč naokrog najpopolnejša pravila (in navodila), obenem pa nismo poskrbeli za tehnično podporo. Žal, papir ni več zadosti dober.

Mi lahko kdo razloži, kaj moram narditi, da bo log, ki ga dobim z uporabo TrLog programa, zadostil pravilom? Naj naštejem vrsto hamov, ki ravno tako ne vedo, kako in kaj?

73 Jura, s57x

Verjetno boš moral spisat kako skriptico, ki bo podatke v logu prevekslala in preračunala po novih pravilih. 8)

Po mojem je bilo faljeno, da se je spreminjalo pravila tik pred KVP. Po mojem bi pravila morala biti spremenjena vsaj pol leta vnaprej. Še boljše bi bilo, če bi pravila dosegla neko končno kompromisno obliko, ki bi obveljala tudi za desetletje vnaprej. Vsakoletno spreminjanje pravil namreč ne koristi nikomur.

73 de S56OA - Ognjen
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a S57Q » 13 Nov 2005, 20:42

Tudi jaz sem bil od nekdaj proti spreminjanju pravil, sploh, če zaradi tega ne pridobimo ničesar. Pravila za KVP so bila že nekajkrat spremenjena, pa nekateri še niso zadovoljni (in dokler bosta vsaj dva udeleženca, vsaj eden ne bo zadovoljen). Samo tega še ni napisanega, s katero roko je treba tipkati na ročko in v kateri roki držati mikrofon.
Maraton pa še zmeraj laufajo na 42 km in nekaj metrov, CQ WW se pa zadnjih 32 let (kolikor imam staža) v bistvu ni spreminjal (čeprav iz EU nimamo šans napram Karibom in Amerom).

Ampak važno je, da imamo demokracijo (nekateri ji pravijo tudi anarhija posameznika).
Lep pozdrav, Tone - S57Q
S57Q

Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a s52aa » 14 Nov 2005, 08:14

s57x napisal/-a:Mi lahko kdo razloži, kaj moram narditi, da bo log, ki ga dobim z uporabo TrLog programa, zadostil pravilom? Naj naštejem vrsto hamov, ki ravno tako ne vedo, kako in kaj?

73 Jura, s57x

Podpiram odločitev, da se dnevniki pošiljajo v nekem enotnem formatu.

Na strani z rezultati prejšnjih let je link na LFCR by KA5WSS program, ki pretvarja v različne formate dnevnikov.

Tu se pa začne zgodba...

Cabrillo format ne vsebuje LICENCE-YEAR: ter TEAM: vrstice.
Prav tako je privzeta končnica .log in ne .cbr.

Na koncu koncev je letnica licence že napisana pri vsaki zvezi. V primeru iz kvp strani pa je enkrat letnica pri LICENCE-YEAR 77, pri zvezah pa 01.

Da ne govorim o formatu zapisa zvez, ki ima par presledkov preveč.

...
s52aa
LEA Admin

Kraj: Prelog, JN76HD

OdgovorNapisal/-a s56a » 14 Nov 2005, 14:11

s52aa napisal/-a:Da ne govorim o formatu zapisa zvez, ki ima par presledkov preveč.

YM Roza, Cabrillo roboti v C jeziku delajo s funkcijo: While ch=' ' do read(ch); Pojasnilo s strani avtorja N5KO, software milionara!
s56a

OdgovorNapisal/-a s57x » 14 Nov 2005, 16:36

Hja, nekaj morate razumeti, moje znanje je sila majhno. Mislim pa, da z verzijo LogConv, ki je na strani rezultatov iz prejšnjih let, nimam kaj počet. Da, v.2.03 pa je OK, ni pa zastonj, da bi jo pa za KVP naročal...

Roza, popolnoma se strinjam s tabo glede oblike dnevnika, jasno mi je tudi, zakaj je to potrebno.
Obenem pa trdim, da kompliciramo čez vsako razumno mejo. V RDXC sem naredil nekaj zvez, prosili so me za log, poslal sem pač izdelek iz TrLoga (enako za ART ctest)...prejšnji dan pa spet dobim pošto z geslom...itd....kapo dol, krasen uzdelek! Pa nobenega cabrillo formata niso zahtevali od mene.

73 in brez zamere, pojma nimam, za kaj gre!
Jura
s57x

kakšen logg?

OdgovorNapisal/-a S53U » 15 Nov 2005, 09:56

Mogoče bom koga našel, ki bo vse to z loggom uredil, drugače pa bom potalal nekaj pik, če bo to z 2W, 100W ali pa z 1,5 KW še ne vem, saj je vseeno ali ne? :P :P
73 de S53U (exS53QD), Branko.
S53U

Kraj: Janžev vrh

OdgovorNapisal/-a s56a » 15 Nov 2005, 13:58

S57AD obvlada konverzijo raznih oblik logov ampak poskusa si olajsati delo s Cabrillo :-)

S53QD, 2W je dovolj do Obale, 100 W pokriva EU, a z QRO lahko naredis kaksnega ZL na 80 m.
s56a

OdgovorNapisal/-a s57x » 15 Nov 2005, 15:28

Mirko obvlada še kaj več. Ne vem pa, zakaj mu ne bi olajšali delo, saj se mi zdi, da bo komisija na koncu dobila dnevnike v raznih oblikah.

Do sedaj nisem dobil niti enega odgovora, s katerim bi lahko pomagal sebi in še par drugim!

Hja, tudi z dnevniki za kontrolo bo križ...

Vsekakor pa bi bilo zanimivo in koristno, če bi kdo napisal v CQ ZRS, kako je s tem Cabrillo formatom. Pa bolj preprosto...

73 es cu v KVP de jura, s57x
s57x

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Tekmovanja KV

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov