Icom T2e problem napajanje

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

OdgovorNapisal/-a s56al » 11 Okt 2005, 12:35

s56a napisal/-a:T2 prirocnik je dosegljiv na internetu in tamo lepo pise 9,6 V za napajanje. Pri 13,8 V iz akumulatorja in gumi-palcko v Faradejevi kletki marsikaj se lahko zgodi. Kljub hitrimi varovalkami...

Vau, ne mi rečt, navodila za uporabo ICOM vokitokijev se dandanes že dobijo na Internetu? Pa ne da celo v pdf?

Vsekakor manj možnosti za okvaro na stabilnem 12V akumulatorju kot potencialno nestabilnem 12V / 20A usmerniku. Na 9,6V maks. napajanje njegovega vokitokija bi namesto teoretiziranja fanta lahko opozoril že prej in ne šele potem, ko sem mu predlagal konkreten preskus.

Rok, veži zaporedno z napajanjem štiri 3A usmerniške diode, recimo 1N5401, tako bo na diodah ca. 2,5V padca in bo tvoj vokitoki napajan s približno 10V. Kot si že sam ugotovil, ima sveže napolnjena baterija osmih NiMH celic z nazivno napetostjo 9,6V napetost ca. 11V.

LP, Sandi
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a s56a » 11 Okt 2005, 12:48

s54s napisal/-a:Na 9,6V maks. napajanje njegovega vokitokija bi namesto teoretiziranja fanta lahko opozoril že prej in ne šele potem, ko sem mu predlagal konkreten preskus.
LP, Sandi

PTT Profesore, preberite sse enkrat moj prvi odgovor na to temo!

2 x Pi lahko sse vedno dodas pri casovni konstanti.
s56a

OdgovorNapisal/-a s56al » 11 Okt 2005, 14:09

Direktore za parket, iz Vašega prvega odgovora, ki ga navajate, ni nedvoumno razbrati, da je maks. napetost napajanja omejena na 9,6V. Ker si že ravno citiral navodila za T2, sem jih snel IN TUDI PREBRAL in so v par točkah rahlo dvoumna. Vsekakor pa dopuščajo napajanje iz 8 x 1,5V alkalnih baterijskih celic. Nekaj zanimivih navedkov:

1. • Power supply : 9.6 V DC (Ni-Cd × 8; negative ground)

2. EXTERNAL DC POWER JACK [CHARGE] Connect a 13.5 to 16 V DC power source using optional cables, CP-12L or OPC-254L, to charge the batteries, or connect the BC-110A/D/V wall charger for charging.

3. When charging a battery case (pack) attached to the transceiver
the power must be OFF.

"Optional cable" je po sliki sodeč čisto običajen kabel brez kakšnih DC/DC konverterjev:

- CP-12L CIGARETTE LIGHTER CABLE WITH NOISE FILTER For charging via a 12 V cigarette lighter socket.
- OPC-254L DC POWER CABLE For charging via an external power supply

4. When using a battery case attached to the transceiver, install
8 AA(R6) size Ni-Cd or alkaline batteries as illustrated below.

Rok, iz gornjega je razbrati, da je priporočena nazivna napetost napajanja res 9,6V nazivno, polna NiCd baterija ima, kot si že sam ugotovil, kakšen V več, priklop na 12V pa je najbrž že precej na meji, sploh, če delaš s polno močjo, ker se reč verjetno precej greje?

Še vedno menim, da boš svojo težavo najhitreje razrešil, če namesto na usmernik priklopiš vokitoki prek ustrezne varovalke (in diod za znižanje napetosti) na akumulator (če je to aku. v avtomobilu, motor obvezno izključen). Tako boš izločil enega od potencialnih vzrokov za težave.

Pozdrav,
Sandi
s56al

OdgovorNapisal/-a s56a » 11 Okt 2005, 16:04

Profesore, tokrat si pripravil ucno snov! Meni se ni ljubilo brati po podatku o 9,6 V. Radioamaterji pogosto napacno zvezejo diode!
s56a

OdgovorNapisal/-a s56al » 12 Okt 2005, 06:00

s56a napisal/-a:... Meni se ni ljubilo brati po podatku o 9,6 V. Radioamaterji pogosto napacno zvezejo diode!

Da.
s56al

Prejšnja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov