Sevanje Daljnovodov

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Sevanje Daljnovodov

OdgovorNapisal/-a S52OW » 17 Maj 2004, 20:24

Zanima me nakup parcele v bližini daljnovoda (zaenkrat še ne vem kakšna napetost gre po njem), pa me zanima, če obstaja kakšen način merjenja škodljivih valovanj za človeka in seveda za amaterščino.
Nekaj časa nazaj sem podobno temo "sprožil" na eHam.netu...tam so mi nastanitev v bližini daljnovoda strogo odsvetovali (levkemija....)

Hvala

Tilen
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com
Uporabniški avatar
S52OW

Kraj: Golo 670m asl

OdgovorNapisal/-a s56kz » 18 Maj 2004, 05:25

Hi!

Zdaj bi se pa sekiral glede sevanja daljnovoda, si dobil ze svojo dozo VF sevanja od postaje in mobitela :D
Sam imam tri dvosistemske DV 10kV,35kV in 110kV kakšnih 300m od hiše in sem imel vcasih veliko motenj na 11m in 6m.
Uporabniški avatar
s56kz
Radioamater

Kraj: Šentjur, JN76QF

OdgovorNapisal/-a s56vvo » 18 Maj 2004, 06:17

Tilen povej kje je ta prcela. Samo kraj, pa bomo takoj vedli kolk kilovoltov je nad teboj.

LP S56VVO
s56vvo

Kraj: wajdusna

Polje # 3

OdgovorNapisal/-a s55e » 18 Maj 2004, 07:38

Pozdravljen!
Tilen, ne glede da si "že dobil svojo dozo" gre za različna sevanja (valovne dolžine in jakosti) temu pogojeno globino prodiranja elektromagnetnih valov bi se jaz temu (če je mogoče) izognil... Če se še spomnim osnov elektorotehnike električna napetost ne teče (gre za potencialno razliko izvora in ponora (elektronov oz. vrzeli) "teče tok" (ki predstavlja gibanje elektronov oz. vrzeli). Električna poljska jakost predstavlja eno komponento sevanja, ki bi mu bil izpostavljen, druga (magnetna) pa je pogojena s tokom, ki teče skozi vodnike (daljnovoda) in kolikor se spomnim pada s kvadratom razdalje. Menim da področje ni dovolj raziskano in če se že zavedaš da zadeva ni koristna se temu primerno odloči. Mobitela, postaje ali drugih naprav ne uporabljaš 24/7, ko pa jih počneš to zavestno zavedajoč se morebitnih posledic. Distibucijski sisetm za oskrbo z električno energijo pa deluje prav v takem režimu in njegovim vplivom boste izostavljeni ves čas, ko boste tam (hoteli ali ne). Upam da ne bom vzpodbudil vsesplošne debate na to kdo ima prav ali ne, sam sem se odločil tako, da nisem kupil hiše ob transformatorski postaji.

LP Jože

P.S. kolikor vem v ZDA ne gradijo več otroških vrtcev pod daljnovodi!?
s55e

OdgovorNapisal/-a S52OW » 18 Maj 2004, 07:50

Živjo.
Parcela je na Dobenu (zraven Rašice...). Po Dobenu je vse kar se reče lepa parcela, direktno pod daljnovodom!? V Usa so delali raziskave na to temo in rezultati so bili šokantni. V velikem odstotku so otroci odraščujoči pod daljnovodi imeli Levkemijo in druge hude bolezni... Omenjena parcela je cca. 60m oddaljena od daljnovoda.

Upam, da obstaja kak način merjenja na terenu?

Hvala

Tilen
Uporabniški avatar
S52OW

OdgovorNapisal/-a s56kz » 18 Maj 2004, 09:36

Hi!

Klasično razmišljanje.
Zahtevam da imam GSM signal v vsaki luknji samo bazno postajo mi pa ne slucajno kje blizu postavit!!
Bog ne daj da štroma zmanjka ker imam najmanj pet porabnikov el. energije doma ki brezpogojno rabijo štrom.
Daljnovod in elektrarna pa naj v sosednji dolini svinarijo delata.
In ker zivim bio si postavim vikend na deželi butnem gor stolp z antenami in napalim kW , potem pa ves žačuden gledam sosednega kmeta ki mi želi s traktorjem podret stolp ker mu sevam na njegovo bio njivo.
Uporabniški avatar
s56kz
Radioamater

OdgovorNapisal/-a s56vvo » 18 Maj 2004, 10:14

Iz kraja kjer je parcela je razvidno da imas tam v okolici 2 daljnovoda in sicer Beričevo - Naklo (400kV) in enga 220kV. Kar se tice levkemije nevem ce to prav tako drzi, ker to je nizko energijsko sevanje (neionizirajoce). Dokazano ni da tako sevanje skodi organizmom, ni pa tudi nic dokazano da je dobro za organizme.
S psiholoskega stalisca je to zelo uprasljiva tematika. Ce pa gledas to z ekonomskega stalisca imas pa razstevtljavo zaston. Naredis spulo in neonske zarnice.

Meritve se tudi da narest, ni blema. Sam jast se vseno ne bi dobro pocutu, tud ce bi izmeril da so vrednosti 5x manjse od dovoljenih. Sedaj pa studiraj.
S56VVO - Vojta
s56vvo

OdgovorNapisal/-a s56vvo » 18 Maj 2004, 10:16

Beno kaj ze imas izkusnje z kmetom in traktorjem ???? :D :D

hihi
S56VVO - Vojta
s56vvo

OdgovorNapisal/-a s56kz » 18 Maj 2004, 12:27

s56vvo napisal/-a:Beno kaj ze imas izkusnje z kmetom in traktorjem ???? :D :D

hihi

Hi!

To sem kar tako malo naložil :D
Sem pa že letel pred kmetovo sekiro ko sem na terenu količil traso nizkonapetostnega omrežja s trasirko ( lepa belo-rdeča palica ki se vidi na 1 km in ima enak učinek kot rdeča krpa na bika ) :D :D :D
Uporabniški avatar
s56kz
Radioamater

OdgovorNapisal/-a S57S » 19 Maj 2004, 17:19

73!

Že nekaj časa mi tole leži na duši. Ker se na ZRS-portalu ne javljam več, mi oprostite, da svoja razmišljanja odložim semkaj.

V interesu časopisnih hiš je naklada njihovih časopisov. V interesu TV hiš je gledanost.
Oboji živijo od informacij. Ko teh zmanjka, je problem. Strani je treba zapolniti, prav tako programske sheme. Ko torej informacij zmanjka, jih je življensko potrebno poiskati.
In tukaj pridejo prav generična zdravila, gensko spremenjena hrana, sevanja.
''Znanstvene raziskave'' v teh prispevkih so po pravilu povsem enako verodostojne kot ne. ''Napraskane'' so iz vseh možnih vetrov, kar v času interneta niti ni preveč težko. Vse je nekje v zraku, brez jasnih meritev, dokazov. Nastopajo takšni in drugačni ''radiostezisti'', institucije, ki jih morda sploh ni, nastopa lahko vsaka tetka, ki ji kaktus letos ni cvetel, ker je sosedov Miha na hišo postavil neki, čudno se svetleči kos aluminija. Za ''naročnika'' strokovnost ni pomembna, saj ga zanima le naklada in gledanost. Novic vsake toliko časa zmanjka in tedaj udarijo na plan tudi ''sevalni zamaški''. Ljudje ponovno, že N-tič poslušajo o ''škodljivem'' sevanju. S časom jim to pride v kri, strahovi, brez znanstvenih potrdil pa v strah, strah v njihovo podzavest. Ker še nihče ni zagotovo dokazal škodljivosti ''sevanja'', je prav smešno, da ni nikogar med radioamaterji, niti med velikimi ''mobiteli'', da bi zaradi obrekovanja tožil prve in druge. Zaradi omenjenega novinarskega polnjenja praznine neposredno ogrožajo osnove našega hobija. Za ceno lastnega preživetja. Naše preživetje pa ogrožajo v tem smislu, da kmalu, zaradi prestrašenega ljudstva, nihče med nami ne bo mogel več mirno postaviti nobene antene.

Ker dvomim, da bi do kakšne tožbe v resnici lahko prišlo, predlagam, da vsaj mi,
radioamaterji o tem ne pišemo saj s tem še dodatno prilivamo olje na porajajoči se
neutemeljeni (dokler ni dokazov je neutemeljeni) strah.

Bi šlo?

Velik 73, Aleksander, S57S
S57S

Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a S52OW » 19 Maj 2004, 19:22

Aleksander, udaril si mimo.
Želim si, da bi pisali o vsem kar nas zanima! Obiskanost tega foruma ni ogrožena, prej nasprotno.

Moje vprašanje pa se nanaša izključno na sevanje daljnovodov, saj bom preveril vse dejavnike, ki bi lahko škodili mojim otrokom, meni in ham dejavnosti, če bi se selili. Anten tudi omenjal nisem. Sem pa ravno ta teden zbral soglasje od sosedov, ker se je soseda iz sosednjega bloka pritožila...po štirih letih.

Vprašanje pa ostaja neodgovorjeno: Ali obstaja način merjenja "sevanja" na terenu? Daljnovodov seveda.

73

Tilen
Uporabniški avatar
S52OW

OdgovorNapisal/-a s56al » 20 Maj 2004, 07:43

Način merjenja EM sevanja daljnovodov, baznih postaj GSM, SV oddajnika v Domžalah, radioamaterskih oddajnikov ipd. seveda obstaja. Za podrobne informacije se obrni na SIQ ali FE / katedra za telekomunikacije ali katedra za elektroenergetske sisteme. Vprašanje pa je, kako si boš pomagal z dobljenimi rezultati meritev. Obstajajo sicer predpisane maksimalne vrednosti jakosti električnega polja in magnetne poljske gostote, ki ne smejo biti presežene, samo neznank je na tem področju veliko in dejanski vpliv na človeka ni dovolj raziskan, da bi bil popolnoma prepričan.

Ali se se pozanimal na upravni enoti občine, koliko m stran od daljnovoda je sploh dovoljena gradanja? Pred leti so bili sprejeti dodatni predpisi s tega področja, ki prepovedujejo gradnjo stanovanjskih in poslovnih objektov na neki razdalji od trase daljnovoda. Koliko, ne vem, številka pa, če me spomin ne vara, ni majhna. V določenih primerih se je zaradi tega predpisa celo prestavljalo daljnovode skozi naselja oz. v kakšnem primeru tudi stanovanjske objekte. Vsekakor preveri, da ne bo izpadlo, da zaradi bližine daljnovoda ne moreš dobil gradbenega dovoljenja za hišo na kupljeni parceli.

LP, Sandi
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a S52OW » 20 Maj 2004, 08:33

Živjo Sandi.
Predpisi so malo bolj zaostreni, vendar po mojih izkušnjah, lahko dobiš gradbeno dovoljenje neverjetno blizu daljnovoda. Predpis te nekako po logiki varuje samo, če bi se ta zrušil. Ogromno hiš je celo direktno pod d...

Mori me predvsem to, da sem na Eham.netu pred časom dobil grozno slabe izkušnje v US živečih ljudi. Podali so mi (le ustno) statistične podatke o bolnih v bližini in daleč stran živečih družin, glede na daljnovode. 70% večja obolelost z levkemijo v bližini daljnovodov?!

Vem, da je zadeva zelo malo raziskana oz. si raje zatiskamo oči, ali pa ne... Hm, ne želim "težit" okoli tega kar naprej....

Hvala za vse odgovore

Tilen
Uporabniški avatar
S52OW

OdgovorNapisal/-a s56a » 20 Maj 2004, 10:32

S56AL> samo neznank je na tem področju veliko in dejanski vpliv na človeka ni dovolj raziskan

Mene je pomiril angleški genetik, ki je v BBC nadaljevanki zatrdil, da dve atomski bombi na Japonsko nista povzročili nobenih genetskih sprememb. Bolj nevaren je mali EMŠO, tobak in alkohol itn...

V Banja Luki 50-ih let kot otrok sem videl kar nekaj prekinjenih žic daljnovoda. Iskrivi spektakl poskakojoče žice je bil nepozaben...
s56a

re: Sevanje Daljnovodov

OdgovorNapisal/-a S50U » 20 Maj 2004, 12:20

Odličen forum z številnimi slovenskimi strokovnjaki z različnih znanosti :

http://www.forum-ems.si

Nekje spodaj sem zasledil da je namen foruma med drugim javnost obveščati o pomembnih izsledkih s področja elektromagnetnih sevanj, torej pravi naslov za Tilena SW01.

73s Danilo, S50U
http://lea.hamradio.si/~s50u
Uporabniški avatar
S50U

Kraj: Cíerkna

Naslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov