rt-10-12t

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

rt-10-12t

OdgovorNapisal/-a S57GB » 12 Mar 2006, 11:22

Postaja je zapuščina KS. Na nalepki je frekvenca 41650 KHz. Ima še eno komponento p-11 in napajalnik nd-28. Ali je zadeva še za kaj koristna?
73 de Boštjan S57GB
antena je važna!
Uporabniški avatar
S57GB

Kraj: LJ-Podgorica-JN76HC

OdgovorNapisal/-a s55z » 12 Mar 2006, 11:57

Zadeva je FM, verjetno bi se jo dalo predelati na 4m, kjer se precej uporablja FM....

Vprašanje pa je, če stroški opravičujejo predelavo... Verjetno bi moral še dodati zunanji oziroma dodatni VFO ali kanalnik, saj te KS zadeve običajno niso imele prav veliko kanalov...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S57NML » 12 Mar 2006, 21:07

Marsikaj se da iz te postaje naredit.
Je pa res, da je težje priti do sheme. Sam že več kot eno leto iščem shemo, tako če imaš shemo
ti bo dosti lažje...Pa še jaz se priporočam za fotokopijo... :)

lp Andrej S57NML
S57NML
Moderator

Kraj: Lasko

OdgovorNapisal/-a S56CT » 13 Mar 2006, 10:30

Hoj!

Kar 7 takšnih postaj, če ne še kakšno več, je Andrej, S56WAN, pred kakšnim letom spravil na 6m HAM band. Predelava postaj je bila zapletena, saj je potrebno zamenjati ogromno elementov, da se jo da preglasiti na naš band. Za postajo potrebuješ tudi kristale. Cena enega kristala iz Beograda je bila 5 kSIT, čeprav smo jih naročili več za isto frekvenco. Iskre RT-10-12T so bile predelane z namenom postavitve prvih dveh 6m FM simpleks repetitorjev na Pohorju in Mrzlici. Vsaj na Mrzlici se postaja ne obnese najbolje-slab sprejem. Sam sem mnenja, da se postaje ne splača predelovati, sploh ne za domačo uporabo, razen če boš namesto kristalov uporabil drugo tehniko in si pripravljen na vse zaplete. Za 4m band ta postaja ne bo uporabna.

73, Tilen

P.S.: Bom povprašal Andreja za načrte.
P.P.S: P-11 je selektivni poziv.
S56CT
S5 RPT Manager

Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a S56CT » 14 Mar 2006, 05:01

S56WAN mi je poslal pdf načrt Iskrine postaje RT-10-12T. Če ga še kdo potrebuje mu ga z veseljem pošljem.

Andrej poglej pod prejeta ZS!
Boštjan ti imaš pdf na objavljenem e-mailu.

73, Tilen
S56CT
S5 RPT Manager

OdgovorNapisal/-a S57GB » 14 Mar 2006, 15:16

hvala za info o tejle zadevi.tilen hvala za načrt.mogoče se kaj slišimo na sevniškem koncu ko bom šel k bratrancu na obisk.
73 de Boštjan S57GB
antena je važna!
Uporabniški avatar
S57GB

Kraj: LJ-Podgorica-JN76HC

OdgovorNapisal/-a S56CT » 14 Mar 2006, 21:50

Ni za kaj. Le pokliči, če boš v tem koncu. Sem QRV na 434.700 MHz S55UTR-Sv. Planina.

73, Tilen
S56CT
S5 RPT Manager

OdgovorNapisal/-a S56TWG » 15 Mar 2006, 10:05

Ne vem za kaj to postajo predelovati kot kanalno na kristale ,če eden po naročilu stane 5000sit ,rabiš pa dva za en kanal .Sedem postaj krat 10000sit bi mogoče kakšnemu softverašu bilo dovolj da bi predelal PLL softver ki se nahaja tu : http://www.freddospage.nl/ pa še marsikje drugod se kaj najde .Pa navsezadnje a nimamo mi v svojih vrstah nobenega ki bi bil pripravljen kaj takšnega storiti ,posebe če je za denar HI! Če se pa najde kakšna "dobra duša" da to naredi zastonj za radioamaterje -BOG ga naj poživi -jaz ne znam -tisti ko znajo nočejo ,nimajo časa ,ali...
Sem mnenja če gdo kak softver naredi ,posebe če je isključno v radioamaterske namene naj ne bo "oderuški" .Prav je pa da nekaj dobi če noče ,ali ne more za nič € .(evrov)
Imam eno omenjeno postajo ,škoda da roma v smeti ,Tilen prosim te pošlji mi sch.pdf od nje če lahko ,bom se malo špilal z njo .
73 Josip
S56TWG

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a s55m » 15 Mar 2006, 13:03

Josip, ljudlje ti poskušajo dopovedati, da ekonomsko predelava nima nobenega smisla. Če bi se pa rad zabaval, potem je to nekaj drugega.
To je odvisno od posameznika in njegovega prostega časa. Nekateri ga imajo zelo zelo malo, predvsem takšni, ki kaj znajo in to znanje uporabljajo.
In da bi to malo časa porabili za dvomljivi smisel predelave takih postaj je samo po sebi nesmisel.
Zato bodo takšni uporabili to znanje in čas za kakšno bolj produktivno dejavnost.
Jaz bi brez razmisleka postajo razdrl! in poizkušal shraniti karkoli uporabnega iz njenega drobovja, veliko večino pa zagnal v smeti.
Ja, nostalgija je botra naložene "krame" v delavnicah :)
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a S57NML » 15 Mar 2006, 13:20

pozdrav!

Josip, shemo imaš na emailu, ker je bil Tilen tako vesten, da nam jo je že poslal, pa sem ti kar posredoval naprej...
Sam bom poskušal postajo uporabit, kar po ''per partes'' (po delih), če
pa bo kakšna predelava celotne postaje, pa bom izkušnje z veseljem delil z vami....

73's de Andrej S57nml
S57NML
Moderator

Kraj: Lasko

OdgovorNapisal/-a S56TWG » 15 Mar 2006, 15:54

Adi kaj in kako ti naj odgovorim da boš razumel ?
Ekonomsko seveda nima nobenega smisla .Posebe če misliš na predelavah narediti "biznis" si ga skratka "popu..."ker tvoj vložen trud ne boš nikoli dobil poplačan!
Če pa to misliš narediti za svojo dušo je to kar OK ker biti EPP-jevc krame ki se reklamira v našem CQ glasilu ... (npr. slišim v kontestu :delam z kenwood postajo ,zetagi usmernikom ,diamond anteno ,ali frakari ...ko bi saj uporabil trival ...)
Veš Adi pred 25 in več leti smo lotali radioamaterji sami postaje ,delali antene in usmernike .Nismo bili EPP-jevci japonske krame in to zastonj.
Vse te postaje ki smo ih naredili so bile zelo selektivne in občutlive ,res pa niso imele vse mogoče šminke ki im danes omogočajo mikroprocesorji ,pici ,atmeli...tega ni bilo .Tiste japonske "šminkerske" postajice posebe tiste portabl -selektivnost im je -skratka katastrofa ker notri je enojni ali največ dvojni kristalni filter če je sploh odvisno od tipa .Za to če jaz stisnem na sosednjem kanalu me ti slišiš kot da sem na tvojem kanalu in se buniš da ti prebijam ,jaz sem pa npr.25khz (ali še več) višje ali nižje ,kriva je pa tvoja postaja ker ni selektivna (preberi koliko decibelov ima dušenje do sosednjega kanala -če ta podatek sploh še postrežejo japonerosi.)
Za to te stare postaje ,vojaške ,policijske ,gasilske in ne vem čigave vse ki imajo zelo veliko selektivnost (tudi do 80db ali več na 25khz - se ih splača predelati ) končna moč v velikih primerih ni majhna .Samo pravilna uglasitev,predelava vhodnega dela ,končne stopnje ter oscilatorja -če ni bila včasih frekvenca daleč vstran od tiste na kateri bo sedaj -ni veliko delo (v ptr100 ni dovolj zamenjati samo eprom HI! -in reč da postaja dela za en "k..." sem predelal "črno" gasilsko in "smb" vojaško ki je bila celo na 72Mhz obe na 144-146Mhz stem da je bilo več dela na vojaški -obe z isto elektroniko,istim ohišjem in isto oznako PTR-100 ) Gasilska saj veš ,delala je na 173Mhz!
Skratka zaključek :lažje mi je sedaj predelati postajico ,ki jo dobim ceneje kot sem včasih dal samo za končno stopnjo ,ko sem delal od A do Ž vse -še tiskana vezja sem jetkal za njo in to v časih ko niti vseh teh trgovin ki ih je Mario naštel in jaz v predhodnem prispevku ni bilo v Ljubljani ,vse se je kupovalo v Munchenu ! (Holcinger ,Konrad)
Sedaj pa ko imam postajo gotovo na "krožniku" naj jo razlotam in vržem v smeti !
73 Josip
P.S.Probaj pri znanih firmah v LJ kupiti kak preskaler firme "plesey" ,20Mhz pic 16f84 nimajo 2x16displej za Etnc (malo večjega formata MO varijanta ...da ne naštevam naprej nebi se končalo danes )
S56TWG

Načrti RT-10-12T, izpeljank in dodatnih enot

OdgovorNapisal/-a Gost » 15 Mar 2006, 18:39

Pozdrav,

Če kdo še potrebuje te načrte, lahko dobi originale za kopiranje.
Včasih sem delal identifikatorje poziva zanje, pa še hranim dokumentacijo.
V postaji je res toliko filtrov z visokim Q-jem, da je že načrt
veselje pogledat.

Kot pa je rekel Lukež Drnulja v Višnjanski kozlovski sodbi:
"Tudi naši životi niso več taki kot včasih"..., zato se bo treba z nekaterimi
stvarmi sprijaznit.
Postajo pa ne vreči v kanto, ampak mora po direktivi RoHS romati med
ločeno zbiranje, kjer se je bo z reciklirnimi postopki obdelovalo na tak način, da ne bo predstavljala nevarnost zdravju ljudi in onesnaževanju okolja, če spet koga citiram.

Miro S58T
Gost

OdgovorNapisal/-a s56a » 15 Mar 2006, 22:05

S56TWG> Posebe če misliš na predelavah narediti "biznis" si ga skratka "popu..."ker tvoj vložen trud ne boš nikoli dobil poplačan!

Ne mi kvariti veselja pri izdelavi teflonskega dimnika za GS35B in predelavi FM TX v 2/6m QRO :-)
s56a

OdgovorNapisal/-a S56TWG » 17 Mar 2006, 08:13

Mario ,ne daj se motiti .Hvala bogu da si se tudi ti lotil kakšnega dela H!
73 Josip
S56TWG

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov