Pozdravljen Dušan!
Da ste bili diskvalificirani v letošnjem pomladanskem delu KVP je najverjetneje posledica dejstva, da sem leta 2017 na ZRS poslal uradno pritožbo zoper vašo uvrstitev v kategorijo mala moč. Takrat sem predlagal, da se vas javno opozori glede verjetne uporabe večje moči od dovoljene in uvrsti v kategorijo velika moč. Verjemi, da sem precej kolebal, ali naj pošljem pritožbo ali ne, ker nisem človek, ki se rad pritožuje ali dela zdrahe. Na koncu sem se odločil, da pritožbo vseeno pošljem, da vsaj vi ali ostali domnevni kršitelji uvidite, da so lahko na koncu zaradi kršitev pravil tekmovanja tudi neprijetne posledice, in da tudi samo tekmovanje ohrani na kredibilnosti. Leta 2017 potem niste bili diskvalificirani, kar malce izpodbija tvoje obtožbe, da vas ZRS hoče na vsak način diskreditirati. Če bi bilo to res, bi verjetno pritožbo z veseljem upoštevali in vas diskvalificirali že takrat, pa vas niso. Sedaj pa še zakaj sem poslal pritožbo in kakšni so bili dokazi za sum, da delate z močjo precej večjo od 100W (kazalec Watt-metra in ±30W tu ne igra vloge).
Kot prvo je bil leta 2017 vaš signal v mojih krajih (okolica Domžal) zelo močan v primerjavi z ostalimi, podobno oddaljenimi postajami (dejansko je tako vsa zadnja leta). Čisto na nivoju postaj, ki v KVP tekmujejo z ojačevalcem. Signali ostalih oddaljenih postaj, ki so prijavili nizko moč, so bili neprimerno šibkejši od vašega. Prav nobeden, razen bližnjih, se po moči ni mogel kosati z vašim.
Drugi indic, ki je nakazoval uporabo ojačevalnika, je bil širina SSB signala. Na slapu SDR prikazovalnika je vaš signal bil viden na skoraj trikratni pasovni širini običajnega SSB signala, kar je običajno posledica uporabe ojačevalnika. Neobičajno bi bilo, da bi sama postaja, sodobnega tipa kot je vaša, na izhodu dajala toliko moči izven osnovnega pasu, da bi bil ta signal še tako viden levo in desno od osnovnega signala upoštevajoč pogoje in šum na 80m v času tekmovanja.
Tretji indic, ki nakazuje, da ste delali s precej večjo močjo od 100W, pa je analiza meritev na CW skimmerjih. Ko sem takrat na nekaj skimmerjih primerjal izmerjene moči vaše postaje in še nekaterih postaj, ki so delale z visoko močjo in so bile od mene in skimmerja podobno oddaljene kot vaša (npr. S57C, S53F, S54O), so bile meritve vašega signala čisto na nivoju ostalih omenjenih postaj. Ko pa sem primerjal izmerjene moči vaše postaje in še nekaterih postaj, ki so prijavile rezultat v nizko moč, pa je rezultat čisto drugačen….vaš signal je bil po moči v večini primerov krepko nad močmi signalov ostalih postaj. Te meritve lahko vsak preveri na strani
http://www.reversebeacon.net. Močno dvomim, da antena ali posebnost same lokacije lahko naredi takšno razliko.
Poleg tega sem med tekmovanjem tudi opazil, da tekmujete na precej 'pasiven' način v smislu, da večji del časa kličete CQ. Iz izkušenj vem, da je z malo močjo zelo težko narediti dober rezultat, če večji del časa kličeš CQ. Potrebno je veliko agilnosti, klicati CQ, in ko ne gre več prečesati band, pa spet CQ in zopet prečesavanje, … Če pa si med močnejšimi na bandu, je pa seveda CQ dosti bolj produktiven.
Spomnim se tudi dogodka ob podelitvi priznanj KVP ca tri-štiri leta nazaj, ki sem se jo udeležil. Ko ste prejeli priznanje za zmago v kategoriji SSB mala moč, sem slišal nekoga iz občinstva, ki je vzkliknil, da ste delali z ojačevalcem. Sigurno se tega še kdo spominja. Seveda to ni dokaz, je pa dejstvo, da se je že takrat sumilo o tem, da verjetno delate z večjo močjo od dovoljene.
Vse to seveda 100% ne dokazuje, da se med tekmovanjem poslužujete pomoči ojačevalnika. Očitno je komisija tekmovanja vse dokaze pretehtala in ugotovila, da je zelo velika verjetnost, da je temu tako, in se odločila za tak ukrep. Organizatorji ali tekmovalne komisije tekmovanj imajo pač pristojnost, da lahko kršitelje pravil tekmovanj sankcionirajo, če obstaja utemeljen sum. Treba je upoštevati tudi dejstvo pri vseh pravilih tekmovanj, da so odločitve organizatorjev oz. tekmovalnih komisij dokončne, saj drugače kregarijam ne bi bilo konca. Tudi v največjih svetovnih tekmovanjih, kot je npr. CQ WW, precej tekmovalcev diskvalificirajo zaradi kršitev pravil, občasno tudi zaradi uporabe prevelikih moči, kar je najtežje dokazati, pa verjetno komisije ne hodijo k tekmovalcem domov z merilniki moči.
73, Sandi S57KM