Moderator: s57uud
S57S napisal/-a:Ali je RF Choke še potreben, če govorimo o ozemljeni vertikalki, poglašeni z Gammo?
s54s napisal/-a:s56a napisal/-a:... izgube zaradi dva radijala 27 %, zaradi cinka samo 1 % ...
... kar znese skupaj "celih" 1,4dB.
LP, Sandi
S57S napisal/-a:Ali je RF Choke še potreben, če govorimo o ozemljeni vertikalki, poglašeni z Gammo?
Podobno sem nekje že spraševal za monoband Yagico in Gammo, pa odgovora nisem dobil. Pa ne bi sedaj o simetričnosti in nesimetričnosti. Ali pač?
73, Aleksander, S57S
s57j napisal/-a:Že pred leti sem doma na streho postavil GP anteno za 7 MHz s štirimi radiali. Postavljen sem imel tudi dipol cca 8 m visoko preko ulice na lipo v drevoredu. Takrat so mi Ja in Usa dajali enake raporte za obe anteni, zato sem vertikalko (gp) odstranil. Se ne splača imeti tako velike antene, če ni nič boljša od dipola.
Na kontest lokaciji na Polici sem tudi večkrat probal z vertikalkami za 7 in 3,5 MHz. Ampak na kamniti podlagi žal te antene nočejo dati rezultatov.
Večinoma sem raje uporabljal dipole. Postavil sem tudi 3 el Quad za 7 MHz, ki je bil fiksno obrnjen proti USA. Bil je KARO oblike, najnižji del in napajanje je bilo cca 1 m nad tlemi. Ko sem pozneje postavil še 2 el beam na 18 m višine, ki je imel elementa skrajšana s trapi sem želel primerjati več anten. Tako sem še enkrat postavil vertikalko s 6 radiali. Ko sem nekega jutra končno dobil nekega USA, ki je imel 3 el yagi in dovolj znanja CW, da sem mu lahko dopovedal kaj želim sva naredila test štirih anten. 3el QUAD 589, 2 el yagi 579, dipol 559 verikal pa »a way down« only 529. Takrat sem z vertikalkami zaključil.
Do letošnjega WW CW, ko sem postavil enostavno vertikalko z veliko tuljavo na sredini in nekaj radiali, ki naj bi delala na 1,8 MHz. Seveda jo je obilno mokro sneženje »onemogočilo«. Nikakor je nisem uspel spraviti v pogon.
Izbral sem anteno Specialni Bojni Potok (battle creek). Naredil sem trapa, katerih kondenzatorja sta realizirana z izolacijo prehodov cevi manjših premerov v večje. Tuljavi sem navil iz Cu žice 2,5 mm2 na kanalizacijsko cev. Antena je samonosilna, 15 m visoka. Za lažje postavljanje in podiranje med uglaševanjem sem jo montiral na vrtljivi podstavek. Na način, kot so včasih vodo zajemali iz vodnjakov. Za radiale sem porabil vse razno razne dipole in ostale žice od prejšnjih konstrukcij. Za zdaj jih imam 23. Po 6 za 7 in 3,5, 7 za 1,8 ostali pa so dolgi med 30 in 40 m.
Položeni so po tleh. Mislim, da trditev čim več radialov kakršnih koli dolžin ne drži. Ko sem namreč za 7 imel samo 2 in dodal 15 ostalih, se je resonanca antene na 7 dvignila za cca 150 kHz! Ko sem dodal še 4 umerjene za 7, se je resonanca spet znižala.
Zdaj DIP meter kaže resonanco na 1824, 3518 in 6928 kHz. Anteno napajam z RG 58, ki je pri anteni navit 12 ovojev na 110 mm kanalizacijsko cev. SWR je različen, če ga merim z različnimi instrumenti.
Z MFJ 259 na 1,8 ni nikjer nižji od 1:2, na 3,5 in 7 pa je 1:1,1 na 3580 kjer ima 55 Ohm in 7150 kjer ima 43 Ohm. Tudi, če merim direktno pri anteni, brez napajalnega kabla, je stvar 97% enaka. Nekaj podobnega kaže tudi instrument v postaji. Imam pa še dva SWR metra, ki sta sicer različna, imata pa enaki merilni sondi. Ta instrumenta kažeta SWR 1:1 na 1820, 3480 in 6960 kHz. Zdaj ne vem več čemu naj verjamem. Antena pa sigurno dela ok. Zadnji vikend sem poklofal kar nekaj »zanimivih« postaj.
Za poslušanje uporabljam multiband dipol, cca 2 m od strehe, ki ima v večini primerov za 3 – 5 S stopenj nižji nivo šuma in dva kosa žice cca 43 in cca 48 m dolžine, ki naj bi simulirala beverage. Raztegnjena sta v višini oči eden približno proti jugu in drugi približno proti vzhodu. Napajana sta s po 2 m koaksa, katerega oklop je spojen na strelovod. V resnici se obnašata kot dipola, saj bolje »slišita« signale, ki prihajajo pravokotno nanju. Eden je slučajno celo lepo poglašen na 1,8. Nivo šuma na njiju pa je zelo nizek, praktično izgine. Vendar tistih VQ9, VP5 in PZ5, ki sta jih klofala S59A in S50U nisem niti slučajno slutil, kaj šele slišal.
Veliko uspehov z vertikalkami vam želim.
Janez, S57J
Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost