S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 15 Dec 2018, 03:46

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: ADTRX-7 SDR
OdgovorObjavljeno: 20 Avg 2014, 17:54 
Odsoten

Pridružen: 12 Apr 2013, 09:27
Prispevkov: 24
Kraj: JN65UM
Pozdravljeni! Se bom malo pohvalil o tem kako mi je uspelo v zadnjih dneh spravit v delovanje tale SDR sprejemnik/oddajnik iz članka v CQ ZRS iz pred dveh let od YU1LM/QRP :)

Ploščico sem dobil v lokalnem radioklubu. Je bilo kar nekaj ovir pred dokončnih delovanjem z oddajo vred, saj je bilo nekaj napak na PCBju (tudi na tistemu iz članka!) in celo na shemi sami. Poleg same izgradnje sem se potem še nekaj časa hecal s raznimi SDR programi, da bi mi delala pravilno tudi oddaja. Na koncu sem obupal nad preklapljanjem, kakor pričakuje originalni članek, in v računalnik si dodal še eno zvočno kartico, tako da imam ločene IQ in audio vhode/izhode. Z dvema zvočnima karticama se vsi programi, katere sem probal lepo obnašajo tudi na oddaji. Nekateri izmed njih zamešajo IQ in nimajo softverske nastavite za jih obrnit, sem pa to preprosto rešil da sem uporabil stereo kabel z činč konektorji, kjer lahko ročno zamenjam.

Trenutno oddaja približno 1.4W moči na 7Mhz. Filtre sem izbral, da bi lahko delal na 40m+30m, na 40m je prvi harmonik slabljen za 33dB, kar bi lahko sicer bilo boljše, na 30m še nisem probal ker nimam primernega kristala (10.1*4 = 40.4 MHz ). Sedaj sem vezan na frekvenco kristala in tako mi je na voljo za oddajo le za +-20kHz okoli 7055kHz. Sem upal, da bo kaj širše, saj zvočna kartica računalnika podpira višje frekvence vzorčenja ampak sem ugotovil, da ima vgrajen filter, ki odreže vse kar je ultrasoničnega (sicer če bi dobil kristal 28.06MHz bi to glih lepo pokril celo območje telegrafije na 40m). Začuda na vhodu pa ni enakega ukrepa, tako da lahko poslušam približno od 7000 do 7100Khz. Bom verjetno v bližnji prihodnosti stvar nadgradil z DDS VFOjem, da bo vse skupaj bolj fleksibilno.

Pred dnevi sem si tako postavil prvo anteno za KV, navaden dipol za 7MHz, napet med drevesi, približno 7m nad tlemi. Po nekaj začetniških težavah (sem rabil ven privlečt ta vodovodarski spajkalnik za poštimat PL259 konekter, kjer je prekinjal oklop zaradi slabega spoja) sem v zadnjih dneh naredil že 40 zvez, 7 držav v telegrafiji, 10 držav v BPSK in 3 v SSBju tako, da stvar lepo deluje :)

LP in 73, Simon


Priponke:
Komentar datoteke: ADTRX-7 XCVR
IMG_1406a.JPG [244.09 KiB]
Še ni prenešeno
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ADTRX-7 SDR
OdgovorObjavljeno: 21 Avg 2014, 07:48 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2388
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Uau. Čestitke!
No, v novem CQ ZRS bo objavljena predelava v multiband postajo in avtorjev prototip izgleda super!

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ADTRX-7 SDR
OdgovorObjavljeno: 21 Avg 2014, 09:33 
Odsoten

Pridružen: 11 Sep 2008, 18:49
Prispevkov: 27
Kraj: Sevnica - JN76PA
Bravo. Tale oz. podoben sdr istega avtorja sem imel željo tudi sam narediti ampak nikoli nisem imel dovolj ja** in potrebne merilne opreme za kaj takega speljati :D . Se mi je pa ob ogledu tvoje slike spet vrnila želja po izdelavi :).


73 de Danilo S58DB

_________________
Drži vodu dok majstori odu. :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ADTRX-7 SDR
OdgovorObjavljeno: 21 Avg 2014, 12:35 
Odsoten

Pridružen: 12 Apr 2013, 09:27
Prispevkov: 24
Kraj: JN65UM
Evo, to jutro prišel na 10 držav v CW z 1.4W moči :)

S5, OE, D, I,F, HB, OK, PA,SF in E7


Od testne opreme za usposobit stvar sem uporabil samo poceni kitajski osciloskop od Rigola (ta je prišel predvsem prav pri razhroščevanju glavnega LO in delilnika. Če ne bi bilo napak na uporabljenem PCBju bi verjetno vse delalo iz prve :D), navaden multimeter in en doma narejen merilec induktivnosti, s katerem sem zgolj preveril število ovojev na toroidih filtra, tako da niti ni bil nujno potreben. Na osciloskopu sem tudi ob gradnji se izučil, da 1:10 preklop na sondah ni le za merjenje visokih napetosti temveč je njegova prednost, da se krepko zmanjša efektivna kapacitivnost kabla in tako ne dodajaš dodatnih 100pF kjerkoli meriš v vezju in s tem spreminjaš njegovo delovanje.

Druge KV postaje nimam, tako da IQ od sprejemnika sem uglasil s tem, da sem zminimiziral zrcalni signal od italijanov, ki cel dan s QRO debatirajo na SSBju. Slabljenje nosilca ter IQ ravnotežje oddajnika pa preko opazovanja signala na osciloskopu (sicer to bi lahko komot preverjal z drugo KV postajo). Osciloskop ima tud vgrajen števec frekvence s katerim sem si nato v programih prav nastavil frekvenco LO, sicer tu gre le za par 100Hz odstopanja od navedene frekvence uporabljenega kristala.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ADTRX-7 SDR
OdgovorObjavljeno: 21 Avg 2014, 14:15 
Odsoten

Pridružen: 10 Jun 2009, 14:32
Prispevkov: 14
Čestitam Simon, za uspešno gradnjo in za najin CW qso

Jaz pa že dobivam sestavne dele za dva kompleta za vgradjo na ta isti PCB, tako da bodo vse tvoje izkušnje zlata vredne :-)

73 de robi, S57OWA


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ADTRX-7 SDR
OdgovorObjavljeno: 25 Avg 2014, 14:26 
Odsoten

Pridružen: 15 Nov 2004, 11:27
Prispevkov: 68
Kraj: Koper, JN65UM
Simon,

Ker si me prehitel pri gradnji, (jaz imam delujoči sprejemnik na 472 kHz), objavi popravke v tej temi. Mislim, da nas je kar nekaj z isto verzijo polščice na obali.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ADTRX-7 SDR
OdgovorObjavljeno: 27 Avg 2014, 20:04 
Odsoten

Pridružen: 12 Apr 2013, 09:27
Prispevkov: 24
Kraj: JN65UM
Z veseljem :)

Bom šel po vrsti sestavljanja vezja:

  • Na PCBju v članku, kakor tudi na PCBju of Frankota S57JEL, je dioda, ki naj bi bila na izhodu od levega kristalnega oscilatorja (74HC04, pin 8 ) vezana na napačen pin. Pin 8, ki je na plošči ozemljen je treba ven povlečt in kar v zraku nanj prilotat anodo od diode, ki je tam v bližini. Ta desni oscilator deluje vredu.
  • Na vsakem oscilatorju, je eno serijsko LC vezje v bližini kristala. Predvidevam da za razne overtone kristale. Jaz sem pustil kar prazno in je deluje.
  • Na originalnem vezju in shemi celo, je srednji pin od stikala za preklapljanje delilnka vezan na +5V. Moral bit biti na 0V, če ne ne dela izbira delitelja!
  • Na prvem delilniku frekvenca 74HC74 (tist ki je bližje 74HC04) bi moral biti pina 1 in 13 vezana na +5V. To konkretna samo na PCBju of Frankota fali. Spet je rešitev jih ven iz ploščice povlečt in v luftu prebrikat do primerne točke.
  • Delilnik je malo počasen če uporabiš 74HC74, 28MHz od LO (za delo na 40m) glih za glih da gre skozi, ostane bolj sinusne oblike in vezje se nič kaj preveč "digitalno" ne obnaša. Nisem še poizkusil, ampak po podatkovnih listih sodeč če nameravaš izdelovat ta SDR za delo na 30m/20m/18m bo verjetno potrebna uporaba hitrejšega 74AC74.
  • To nisem čist točno si razjasnil zakaj je do tega prihajalo (sumim da je par pF kapacitivnsoti v diodah al neki) ampak druga stopnja delilnka si mi ni hotel izklaplat ob uporabi višje frekvence LO. S kristalom od 7Mhz ali 14Mhz je vse delalo vredu, s kristalom od 28MHz pa se kondenzator C12 na shemi ni hotel izpraznit dovolj da bi se delilnik pravilno vklapljal/izklapljal ob izbiri položaja na stikalu. Upor R12 sem iz 6.8kiloohmov znižal na 1kiloohm in je potem dalo mir.

S samim sprejemno elektroniko nič ne fali (razen da je shemi v članku zamešano, katera stran je sprejemnik in katera oddajnik, ki gre potem na močnostno stopnjo)

  • Na močnostni stopnji, tako v PCBju v članku kakor na PCBju of Frankota, je 100nF kondenzator, ki bi moral vrata četverice MOSFETov povezat na ponor prve dvojice MOSFETov, napačno povezan na vrata od ta prvih dveh. Tako ne gre prva stopnja ojačanje naprej v drugo in na koncu dobiš le bogih 200mW na izhodu. To sem rešil, tako da sem ta kondenzator na spodnji strani ploščice prispajkal med pravilni točki.
  • Na originalni shemi že fali, da pri vmesniku za RS232 port pri tistem tranzitorju od tasterja bi moral biti upor R33 2.2kiloohma vezan med bazo in emitorjem in ne med bazo in kolektorjem kakor je narisan. Tudi tega sem nalotal na spodnjo stran ploščice.
[*]Tisti sidetone oscilator mi ne deluje, toda itak imam nastavljeno, da mi ga računalnik generira tako da ni to problem.

V bran Frankota, je samo ena napaka več na njegovem PCBju, kakor na tistemu iz članka!Za zgolj sprejem so vsi programi lepo delovali. Ko sem hotel urediti tudi oddajo pa so se vsi delali nekaj fine, in mi ni uspelo poštimati preklapljanje, da ne bi bilo potrebno drugo zvočne kartice. Ko sem dodal drugo zvočno kartico je bil takoj mir (tudi če hočeš samo telegrafijo delat, kjer nimaš priklopljenega mikrofona :-? ) . Nisem se dlje igral, glede na to da danes skoraj vsak računalnik ima kakšen 5.1 surround zvok bi v teorijo morala delovati vsaj ločena izhoda za IQ med oddajo in audio brez dodatne kartice.
S raznimi preurejenimi verzijami PowerSDRja za te SoftRockSDR sisteme nisem imel kaj dosti sreče.
Za zgolj poslušanje je HDSDR še kar zmogljiv, lepo si lahko filtre sproti spreminjaš za izrezat čimveč šuma in motenj. Za možnost oddaje si moraš pobrati driver, kot da imaš "Softrock Lite v0.12". Edino, ki fali je da taster ne deluje in moraš telegrafijo klofat na enter tipki :P SSB gre pa brez težav. S progamo VirtualAudioCable sem ga tudi povezal na FLDigi in WSPR za digitalne načine dela (spodaj v priponki ena slika zadnjih 24ur, kaj sem vse slišal, in kdo je mene vse slišal na WSPR!).
Program Rocky kar vredu deluje za CW (in ima celo vgrajen BPSK31 modem) samo nima break-in, moraš ročno preklapljat med RX/TX.
Večino časa pa preživim jaz v Linuxih, kjer sem se nekaj časa hecal s konfiguracijsko datoteka vendar sem uspešno usposobil Quisk, kjer mi lepo deluje tako CW kot SSB in taster in vse drugo.
Kaj več pa nisem zaenkrat probal.


lp, Simon


Priponke:
Komentar datoteke: WSPR 40m 1.5W
screenshot_wspr.jpg [176.62 KiB]
Še ni prenešeno
Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group