CQ ZRS 3-4. z dvojno prilogo

Radioamaterski dogodki, prireditve, predavanja, izleti, kaj je novega, zanimivi linki in še in še...

Moderatorji: S57D, s55o

Re: CQ ZRS 3-4. z dvojno prilogo

OdgovorNapisal/-a s55z » 13 Nov 2012, 11:57

s55z napisal/-a:To je zato, da zgleda bolj zajeten... :D

Jebeš stroške... :evil:

Hmmm, ne nergam kar brez veze... Tisk je bil optimiziran na najboljšo kakovost za najnižjo ceno... 100 gramski mat papir je pomenil tudi optimalno poštnino... Sicer ne vem, kakšne so cene sedaj, zagotovo pa je pri tej teži vsaj pošnina bistveno višja...

Da pokomentiram še priloge... Krasno... Ampak že pri prejšnji "diplomi", ki to ni, je smisel povsem zgrešen. Diplomo ob 20-letnici uporabe S5 znaka sem si "zaslužil" zgolj zato, ker sem član ZRS ta hip!!!! Pustimo to, da sem pisno predlagal predsedniku, da ZRS organizira za vse poseben znak (dodatek 20 v znaku), kot so to naredili sosedje hrvati in se na podlagi narejenih zvez podeljuje diplome... Ampak, da smo dobili diplome samo trenutni člani ZRS, je pa povsem zgrešeno! Ali vsi uporabniki S5 prefiksa, ali pa nobeden... torej nobeden. ZRS ne dela povezovalno in to se kaže tudi pri dohodnem QSL biroju, kjer se kartic ne sme razporejati po klubih za tiste člane, ki trenutno niso plačali... pa zato ne bodo niti drugo leto in naslednja leta... Zakaj bi že?

Ne bi sedaj o, recimo, članski izkaznici kot dodani vrednosti itd... ki bi tudi morda pritegnilo nekaj starih ali novih članov ZRS...

CQ ZRS samo v pdf? Hvala ne... Tiskan CQ je še edina prava vez med vsemi člani ZRS... nimam pa nič proti še pdfju na znani spletni strani... Pa seveda - sedaj obstajajo mednarodno standardizirani formati za elektronske časopise in knjige (npr. iPub, ePub,...)...

Upam, da se bodo predsedniki v soboto kaj konkretnega dogovorili... :-?
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S57D » 13 Nov 2012, 14:48

Zelo mi je žal, da tiskane izdaje CQ ZRS ne bo več. Verjetno sem še bolj starega kova, pa imam raje zadevo v tiskani obliki, da jo lahko primem v roke in prebiram kjerkoli. Se mi zdi, da bo ZRS izgubila s tem kar precej svoje identitete, mogoče se bo poznalo tudi pri osipu članstva, še posebno tistega, ki ne koristi usluge QSL biroja, saj za plačano članarino sedaj ne bodo dobili "nič" (v materialnem smislu, .... na vzdrževanje repetitorjev, ARG, sejme, zastopanje v IARU in na APEK, .... pa itak žal nobeden ne pomisli). Vse bi bilo bolje kot nič, lahko je rešitev nekakšen letni almanah, o katerem je tudi že tekla beseda.

Resnično upam, da se bodo predsedniki kaj dobrega zmenili in da CQ ZRS 5-6 ne bo zadnji v mojem poštnem nabiralniku.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

OdgovorNapisal/-a s56oa » 13 Nov 2012, 20:26

Poštnina za zadnjo številko je znašala 0,69 EUR na izvod. Da ne bo neke drame, prosim.
Še vedno pa velja povabilo, da soustvarjajte vsebino CQ ZRS, namesto dajanja pikrih pripomb v smeri, da bi CQ izgledal debelejši ...

73 de S56OA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a s56oa » 13 Nov 2012, 20:30

S57D napisal/-a:Zelo mi je žal, da tiskane izdaje CQ ZRS ne bo več. Verjetno sem še bolj starega kova, pa imam raje zadevo v tiskani obliki, da jo lahko primem v roke in prebiram kjerkoli. Se mi zdi, da bo ZRS izgubila s tem kar precej svoje identitete, mogoče se bo poznalo tudi pri osipu članstva, še posebno tistega, ki ne koristi usluge QSL biroja, saj za plačano članarino sedaj ne bodo dobili "nič" (v materialnem smislu, .... na vzdrževanje repetitorjev, ARG, sejme, zastopanje v IARU in na APEK, .... pa itak žal nobeden ne pomisli). Vse bi bilo bolje kot nič, lahko je rešitev nekakšen letni almanah, o katerem je tudi že tekla beseda.

Resnično upam, da se bodo predsedniki kaj dobrega zmenili in da CQ ZRS 5-6 ne bo zadnji v mojem poštnem nabiralniku.

73, Miloš S57D

Sem tudi sam starega kova in istega prepričanja, da naj CQ ZRS ostane na tiskani izdaji. :wink:

73 de S56OA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a s57uud » 16 Nov 2012, 11:51

S58R napisal/-a:Še nekaj na temo CQ ZRS v elektronski obliki....

To je neizbežno, vendar to ne pomeni da je sprejeta odločitev o ukinitvi tiskane variante.

Kot urednik internetnega časopisa, ki je tik pred izidom dvajsete številke, se čutim poklicanega, da tole malo pokomentiram:

Internetni časopis je seveda stroškovno izjemno dobra varianta. Vendar,....
Tiskan časopis je nekaj, kar se ne da zamenjati z ničemer drugim.

Vendar,.... ker internetna varianta ne povzroča stroškov, je prav, da čitatelje ne zasipamo z reklamami. Ker inernetna varianta ni vezana na tisk, je prav, da izide takrat, ko je to najbolj aktualno. Torej z vključenimi aktualnimi rezultati tekmovanj, ne pa da v časopisu beremo zgodovino ali pa gledamo keplerjeve parametre, ki že zdavnaj ne veljajo več. Uredništvo se pri internetni izdaji mora bistveno bolj potruditi kot se je do sedaj. Zakaj? Zato ker je elektronska verzija revije drugačna kot tiskana. Papir namreš prenese mersikaj, kar elektronska verzija ne (razen, če je slaba). Marsikomu zdaj ni jasno kaj hočem povedati, zato bom navedel par primerov.
Ločljivost slike je pri klasični reviji pač taka kot jo zmore tiskar. Pri internetni različici je slika lahko z enormno ločlivostj,o saj ima uporabnik možnost hudega zumiranja. Če je slika tehnični izdelek, kjer je to dodatna koristna informacija, potem je zelo visoka ločljivost zahteva!
Kvaliteta in velikost objavljenega tiskanega vezja je pri tiskani reviji lahko poljubna. S tega namreč ne bo nihče šel delat izdelka (čeprav se včasih kdo opogumi, a so rezultati porazni). Pri elektronski obliki revije pa je potrebno tiskana vezja objavljati v merilu 1:1 ! In to v ustrezni ločljivosti.
Tudi celotna postavitev revije se spremeni, saj sedaj ni najbolj bistveno koliko papirja smo porabili, temveč postane preglednost tista, ki je v prvem planu. In ne nazadnje nov medij prinaša nove možnosti, ki jih gre izkoristiti. V tiskani reviji si težko predstavljam nekoga, ki bo pretipkal 4 strani programske kode (že objava bi bila nesmiselna), to isto kodo pa lahko (pravzaprav moramo) v elektronski obliki priložiti, kot prilogo.

Vse v vsemu tak prehod zahteva kar nekaj dela in predvsem spremembo načina razmišljanja, kar pa ni ravno enostavno.

Po drugi strani, pa bi tiskan časopis, lahko dobili le tisti, ki so pripravljeni kriti njegove stroške. Bojim pa se, da bi s časoma teh bilo premalo, da bi ti stroški še ostali v razumnih mejah. Potem ostane pa samo še letni almanah. Slednji bi bil neobremenjen z novicami, ki to več niso. S tem bi se zmanjšali stroški. In ker tisk ni zastonj, bi bilo z lahkoto opravičiti tudi reklame, če jih le nebi bilo preveč.

Da ne bo pomote, ne navijam za eno ali drugo varianto, hočem le povedati kaj vse lahko dobe uporabniki na eni strani in na kaj vse mora paziti uredništvo na drugi strani. S tem bo mogoče bolj jasno pred kakšen izziv se postavljamo.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a S55HH » 16 Nov 2012, 15:56

Mogoče ni tako "strašno" kot pravi Darko in se bo zadevo dalo enostavno rešiti. Sam prejemam nekaj revij v tiskani in elektronski obliki. Pri tem se obe verziji med seboj ne razlikujeta. Loči se samo datum, ko mi je posamezna varianta dostopna. Je pa tiskana varianta veliko priročnejša od digitalne, digitalna pa lažja za shranjevanje in iskanje. Skratka, ko kombiniram uporabo obeh, prihranim na času. Kako bo to izgledalo pri CQ ZRS pa bomo videli. Mislim pa, da bo še največja težava čas, ki ga bo to dodatno delo zahtevalo. Če dodamo še kurjavo (polena bi se dala učinkoviteje uporabiti v kakšni peči, kaminu...), pa se zadeva lahko precej zakomplicira. Vsem tistim pa, ki sedaj ustvarjate NAŠE glasilo - moj velik hvala!
S55HH

Kraj: JN86BO

OdgovorNapisal/-a s52ab » 16 Nov 2012, 20:32

Almanah je prav v redu ideja še posebno v primeru, da se bo Rado s sodelavci, ki pomagajo k izidu revije, naveličal(i) po vsem tem kar se dogaja. Na daljše obdobje od nekoga pričakovati, da bo brezplačno trošil svoj čas, svoj denar etc, za izid revije, je res iluzorno. Vsak se bo slej ko prej, naveličal.
Osebno mi je seveda tiskana revija bolj všeč. Taka kot je sedaj. V isti kvaliteti. To. Osebno mi je raznih "pdf-jev" kmalu dovolj.

Rado in sodelavci, ki ustvarjate, urejate revijo in poskrbite za distribucijo, HVALA za vaš trud, čas in energijo, ki jo vlagate za vsak izvod revije CQ ZRS !
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a s57uud » 16 Nov 2012, 20:52

S55HH napisal/-a:Mogoče ni tako "strašno" kot pravi Darko in se bo zadevo dalo enostavno rešiti. Sam prejemam nekaj revij v tiskani in elektronski obliki. Pri tem se obe verziji med seboj ne razlikujeta. Loči se samo datum, ko mi je posamezna varianta dostopna.

Vem, poznam. No če se misli iti na to varianto, potem je bolje, da revija ostane samo tiskana, saj prednosti elektronske oblike tak način dela ne izkoristi v ničemer in gre res samo za šparanje pri tiskanju in ne za dodajanje novih kvalitet, ki jih medij ponuja.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a S55HH » 17 Nov 2012, 13:09

s57uud napisal/-a:
S55HH napisal/-a:Mogoče ni tako "strašno" kot pravi Darko in se bo zadevo dalo enostavno rešiti. Sam prejemam nekaj revij v tiskani in elektronski obliki. Pri tem se obe verziji med seboj ne razlikujeta. Loči se samo datum, ko mi je posamezna varianta dostopna.

Vem, poznam. No če se misli iti na to varianto, potem je bolje, da revija ostane samo tiskana, saj prednosti elektronske oblike tak način dela ne izkoristi v ničemer in gre res samo za šparanje pri tiskanju in ne za dodajanje novih kvalitet, ki jih medij ponuja.

Darko, se popolnoma strinjam - dodana vrednost bi bila super. Če se pa vrnem nazaj na svoje pisanje, boš videl kaj sem imel v mislih:
Mislim pa, da bo še največja težava čas, ki ga bo to dodatno delo zahtevalo.
S55HH

Kraj: JN86BO

OdgovorNapisal/-a S57RZ » 20 Nov 2012, 21:37

Do sedaj sem CQ vedno dobil na dom, tokrat pa do danes še nič. Na koga naj se obrnem?
Lp Rado
S57RZ

OdgovorNapisal/-a S57D » 11 Jan 2013, 08:23

Posredujem mail, ki sem ga dobil od Billa W4FSV, avtorja projekta "Splinter TX/RX":

Dear Milos,

Yes I did receive the magazines and QSLs. Thank you very much for taking
the time and effort to write and to send me the copies. Although I can not
read it, I certainly can understand the content. The pictures were great.
One of our local radio club members could read a little of the article.
You and the rest of the Slovenian hams can be very proud of your
publication...it is very well done and I think rivals any of our
periodicals here in the USA. I have been very busy with the holidays and
at my place of work (Breadboard Radio is a part-time venture). I love ham
radio and love to share it with fellow hams and anyone interested in
getting started in the hobby.

Again, thanks and 73 to you and your family.

Bill, W4FSV

Menim, da smo lahko vsi ponosni na naš CQ ZRS in kar je dobro, bi bilo res škoda ukiniti. Moje mnenje je, da bi moral CQ ZRS še naprej izhajati v tiskani obliki.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

Prejšnja

Vrni se na Novice in Dogodki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost